Witam!
Przedstawiam moje docelowe głośniki, nad którymi męczyłem się okrągły rok.
Przetworniki i zwrotnica:
Znany wszystkim zestaw Akkus v3. Projekt zwrotnicy oryginalny, taki jaki dostałem przy okazji zakupu głośników.
Głośniki:
- niskotonowy: Usher 8955a
- średniotonowy: Usher 8948a
- wysokotonowy: Usher 9950-20
Obudowa:
Wykonana z mdfu. Najpierw wykonałem stelaż. Następnie boki wykonano z wygiętych płyt hdf 3mm– 6 warstw (w sumie ok. 2 cm). Przednia ścianka ma grubość 5,4 cm, tylna 3,6. Obudowa modułowa. Początkowo niskotonowy miał do dyspozycji ok. 55l. Ostatecznie zdecydowałem się powiększyć jego objętość do ok. 68 l poprzez dołączenie dodatkowej komory znajdującej się w górnym module. Teraz zastanawiam się jednak na pomniejszeniu jej powrotem, gdyż wydaje mi się, że bas za bardzo się „rozlazł”

Odsłuchy:
W brzmieniu tego zestawu nie brakuje mi niczego. Wystarczająca ilość basu, dobra stereofonia. Dźwięk nie męczy ucha przy długim słuchaniu.
Koszty:
Przetworniki: ok. 2500 zł
Zwrotnice: ok. 500 zł
Obudowy: ciężko mi się doliczyć wszystkiego, bo budowałem je prawie rok i pewnie o czymś zapomniałem, ale myślę, że zmieściłem się w 1000 zł nie licząc terminali i wygłuszenia
Płyta MDF 18 mm – 170 zł x2
Płyta HDF 3 mm – ok. 50 zł
Terminale, wygłuszenie, przewody, itp. – 400zł
Fornir – 50 zł
Vikol – ok. 100 zł (na same boki poszly 4 litrowe wiaderka

Patex Universal classic profi – 20 zł x3
Lakier syntilor BSC 0,5l – 30 zł
Lakier samochodowy czarny mat + podkład – 35 zł
Wkręty, papiery ścierne, pędzle, itp. – ok. 100 zł
W sumie: 4165 zł
Plany:
Dla kompletnego wykończenia kolumn planuję zrobić maskownice oraz grawerowane tabliczki na przód i płytki pod terminale.
Galeria:

Skomentuj