Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akkus V3 by RaV

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Akkus V3 by RaV

Witam!
    Przedstawiam moje docelowe głośniki, nad którymi męczyłem się okrągły rok.

Przetworniki i zwrotnica:
    Znany wszystkim zestaw Akkus v3. Projekt zwrotnicy oryginalny, taki jaki dostałem przy okazji zakupu głośników.
    Głośniki:
    - niskotonowy: Usher 8955a
    - średniotonowy: Usher 8948a
    - wysokotonowy: Usher 9950-20

Obudowa:
    Wykonana z mdfu. Najpierw wykonałem stelaż. Następnie boki wykonano z wygiętych płyt hdf 3mm– 6 warstw (w sumie ok. 2 cm). Przednia ścianka ma grubość 5,4 cm, tylna 3,6. Obudowa modułowa. Początkowo niskotonowy miał do dyspozycji ok. 55l. Ostatecznie zdecydowałem się powiększyć jego objętość do ok. 68 l poprzez dołączenie dodatkowej komory znajdującej się w górnym module. Teraz zastanawiam się jednak na pomniejszeniu jej powrotem, gdyż wydaje mi się, że bas za bardzo się „rozlazł” . Fornir to orzech amerykański, lakierowany wodnym, matowym lakierem bezbarwnym (firma syntilor).

Odsłuchy:
    W brzmieniu tego zestawu nie brakuje mi niczego. Wystarczająca ilość basu, dobra stereofonia. Dźwięk nie męczy ucha przy długim słuchaniu.

Koszty:
    Przetworniki: ok. 2500 zł
    Zwrotnice: ok. 500 zł
    Obudowy: ciężko mi się doliczyć wszystkiego, bo budowałem je prawie rok i pewnie o czymś zapomniałem, ale myślę, że zmieściłem się w 1000 zł nie licząc terminali i wygłuszenia
    Płyta MDF 18 mm – 170 zł x2
    Płyta HDF 3 mm – ok. 50 zł
    Terminale, wygłuszenie, przewody, itp. – 400zł
    Fornir – 50 zł
    Vikol – ok. 100 zł (na same boki poszly 4 litrowe wiaderka )
    Patex Universal classic profi – 20 zł x3
    Lakier syntilor BSC 0,5l – 30 zł
    Lakier samochodowy czarny mat + podkład – 35 zł
    Wkręty, papiery ścierne, pędzle, itp. – ok. 100 zł
    W sumie: 4165 zł

Plany:
    Dla kompletnego wykończenia kolumn planuję zrobić maskownice oraz grawerowane tabliczki na przód i płytki pod terminale.

Galeria:

Bardzo zaawansowana stolarka. Widać, że w tym temacie raczej nie jesteś amatorem. Ale obudowy wydają się być ciężkie i jednak za duże. W tym ogromie ginie także nadana obłość, przynajmniej na fotkach. Choć nie twierdzę, że są brzydkie. Ja akurat lubię takie duże i ciężkie kolumny!!! :razz:

Gratuluję ukończenia projektu i świadomego wyboru naprawdę dobrych głośników.

A teraz parę pytań: gdzie jest BR? Co to za dyfuzory z tyłu kolumn, wykonane ze sklejki? Liczyłeś to jakoś czy zrobiłeś tak na oko? No i czy coś dają?
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

co do stolarki to jestem amatorem poslugiwalem się zwykłą frezarką z castoramy i trochę lepszej jakości pilarką ręczną z listwą.
      bass reflex jest wkomponowany w ten dolny czarny element. jak się przyjrzysz to widać tam dziure
      dyfuzory liczyłem programem qrdude. częstotliwość strojenia to ok 910 Hz. Zakres częstotliwości 455 Hz - 5370 Hz.
      wykonany ze sklejki. mam kilka fotek z budowy. jak skończę to je pokażę na forum.

Skomentuj

Rewelacyjne wykonanie! Aż sobie sprawdziłem czy to Twoja pierwsza konstrukcja bo w tego 'amatora' to nie wierzę :) Na pewno w rodzinie stolarz przekazał coś w genach. To są pierwsze obłe kolumny które mi się podobają. Nie jestem zwolennikiem Sonusa a tu widzę zręczne połączenie stylu Sonus Faber i Avalon. Grają na pewno lepiej od Akkus V3 bo lepiej wyglądają Z objętością dla 8955a chyba jednak trochę przesadziłeś. Jaki wzmacniacz je napędza ?
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

piekne kolumny! tez kiedys robilem v3 i twoje mi sie bardziej podobaja:)
          na bas daj 60 i bedzie git:)

Skomentuj

Gratuluje projektu - efekt końcowy wg. mnie na prawdę znakomity, zarówno jeśli chodzi stolarkę jak i o design. Na jednym ze zdjęć było widać, że głośniki miałeś wsadzone w inną obudowę testową? Napisz proszę, jak duże zmiany w dźwięku pojawiły się po włożeniu do docelowej obudowy.
            Pozdrawiam Rafał.

Skomentuj

Konstrukcja piękna. Ale jakoś ciągle mnie meczy jedna kwestia. Byłem kiedyś zainteresowany V3, ale w Akkusie powiedzieli mi ze V3 jest sprzedawana wyłącznie jako gotowe kolumny. Natomiast zwrotnice dają jakąś uproszczoną i z innym sredniotonowym. Juz o tym pisałem nie raz, ale chyba nikt się do tego nie ustosunkował. Jakby nie było konstrukcja warta jest zainteresowania.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                na bas daj 60 i bedzie git
                45-50 L na 8955a
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Solidna konstrukcja, co prawda nie moim typie ale za to dobre wykonanie i ładny fornir.
                  Brawa za wytrwałość, wybór koncepcji.

Skomentuj

kolumny ogromne, ale modulowa budowa + stylistyczne detale sprawiaja ze kolumny moga sie podobac
                    od pewnego czasu podobal mi sie orzech - chyba pora cos zakupic

v3 sluchalem tylko chwile na Audio show kilka lat temu... ale wiem ze to dobre kolumny i warto bylo poswiecic tyle czasu na takie skrzynki

Skomentuj

Ładna konstrukcja, Jako ze znam te głosniki sam koncze kolumny na czyms podobnym wydaje mi się ze z "wielkością" obudowy i jej "monstrualnością" przesadziłeś lekko

Skomentuj

Zamieszczone przez ravm0 Zobacz posta
                        lakierowany wodnym, matowym lakierem bezbarwnym (firma syntilor).
                        Natrysk wałek czy pędzel ??

Skomentuj

Dzięki za opinie
                          Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                          Jaki wzmacniacz je napędza ?
                          wzmacniacz to nad c370, wiec mocy mu nie brakuje
                          Zamieszczone przez plastik1989@tlen.pl Zobacz posta
                          Napisz proszę, jak duże zmiany w dźwięku pojawiły się po włożeniu do docelowej obudowy.
                          Ogólnie to nie odczułem znaczących zmian, bo obudowa testowa miała podobną objętość co docelowe. Poprawiła się może trochę stereofonia, bo testowe skrzynki nie miały dokładnie takiego kąta pochylenia, jaki powinien być.
                          Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                          Natomiast zwrotnice dają jakąś uproszczoną i z innym sredniotonowym.
                          Co do zwrotnic to prawda, że są uproszczone. Dostałem taką informację przy zakupie głośników. Ale tak czy inaczej głośniki są dobrze zgrane, bo praktycznie ich "nie widać". Nie miałem sposobności słuchać oryginalnych akkusów, to nie mam porównania, jak wielka jest różnica w odsłuchu.
                          Co do różnicy w głośnikach to wydaje mi się, że są te same.

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                          z "wielkością" obudowy i jej "monstrualnością" przesadziłeś lekko
                          Mi się podobają takie "wielkie" obudowy. Ale może faktycznie trochę przesadziłem:
                          głębokość to w sumie ok 50cm na górze, 55cm na dole o ile dobrze pamiętam plus pochylenie, co daje w sumie ok 60 cm,
                          szerokość 30 cm,
                          wysokość 110 cm.
                          Mogły by być trochę węższe i płytsze, ale kierowałem się tym, aby dolny moduł miał ok 60 l. Generalnie podobają mi się proporcje Usher Dancer CP-8571
                          Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                          Natrysk wałek czy pędzel ??
                          Pędzel. Pierwsza warstwa zeszlifowana papierem 120, druga tylko wypolerowana "lekko ścierną" ściereczką. Podoba mi się ten lakier, bo wogóle się nie błyszczy i fornir wygląda naturalnie. Czeka mnie chyba jednak jeszcze jedna warstwa, gdyż w kilku miejscach widać przebarwienia (jakby lakier mniej wsiąkł). Może kiedyś przeszlifuję porządnie papierem 120 i polakieruję.

Skomentuj

ravm0 jaka średnice wewnetrzną ma BR??

Skomentuj

ale lochy te obudowy. Mimo to wyglądają estetycznie i dynamicznie. Stolarka wysoki poziom. Stosowałem ten sam patent do frezowania pod kątem frontów. :)
                              Gratuluję.
                              PS. Gdzie ci zniknął otwór BR?
                              chyba za mała średnica BR. Wysteruj zestaw i zobacz czy nie powstają tam turbulencje powietrza.

Skomentuj

BR jest tutaj http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...2780d6531.html
                                I wg mnie jest świetnie wkomponowany. Poza tym...ile razy ravm0 będzie słuchał tych kolumn w pełnym wysterowaniu? Jeśli nawet to będzie to jakaś impreza...i i tak nikt na to nie zwróci uwagi.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ogólnie pieknie wykonane, lecz gdy pochylamy się o tak powazne projekty z głosnikami za sporą gotówke to sięgnął bym po bardziej wyrafinowany fornir niż orzech. Domyslam sie ze maja sie z meblami komponowac lecz ten jasny orzech i ta bryła przypomina nieco...hmmm.... trumne, przynajmniej dla mnie. Ale jesli chodzi o projekt to 10/10. Good luck.

Skomentuj

Niezłe te kloce :)

Dzięki stylistycznym smaczkom "dodałeś im lekkości"

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                                      jaka średnice wewnetrzną ma BR??
                                      może na zdjęciach to słabo widać ale bass reflex jest dość spory wg mnie. Jego wymiary to 2cm x 18 cm.

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
                                      bardziej wyrafinowany fornir niż orzech
                                      Mi właśnie najbardziej podoba się ten fornir, spośród wszystkich jakie widziałem. Nie lubie wymyślnych fornirów.

Skomentuj

Ale duże te klocki! Gratuluję udanej konstrukcji. Najważniejsze że jesteś zadowolony.
                                        Z ciekawości, jaka waga :>
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                        X