Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do suba na SW.STX.10.2.500.8F.A.FC.X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do suba na SW.STX.10.2.500.8F.A.FC.X

Głośnik już mam. Obudowa zaprojektowana i materiały do budowy także mam. Brak jednak wzmacniacza. Wydaje mi się ,że najlepszy byłby w układzie mostkowym - ze względu na potrzebną dużą moc i 8omów. Zrobiłbym 2 końcówki N-Mosfeta Irka, ale największy problem widzę z resztą układu - regulacja wzmocnienia, regulowany filtr dolnoprzepustowy, płynne przesuwanie fazy, filtr subsonic, auto włączanie, zabezpieczenie głośnika przed napięciem stałym, układ do zasilania mostkowego wzmacniaczy itd. Chodzi mi o zastosowanie czegoś gotowego - przede wszystkim PCB. A może zaproponujecie jakiś gotowy panel - min. 300W na 8 omach. Myślę ,że ten sub będzie docelowym rozwiązaniem dla mnie.
    Pozdrawiam

zapytaj irka czy ma na zbyciu filtry
    jak pytalem miesiac temu to mial, ale na uzytek wlasny (panele)

Skomentuj

Janekzet również szukałem wzmaka o podobnej mocy i poszedłem w konstrukcje holton 400 na 4parach mosfet. kupiłem tą końcówke http://allegro.pl/a-132-wzmacniacz-m...622452990.html
      szukam teraz pozostałych elementów

Skomentuj

Jest to niedrogie rozwiązanie (holton), ale po recenzji Irka nie skuszę się na nie. Wolałbym także układ mostkowy. N-MOSFET Irka jest fajnym rozwiązaniem dla suba, i prostym w uruchomieniu (jak dla mnie). Jak znajdziesz rozwiązanie na pozostałe układy to się pochwal. Najlepiej żeby wszystko było na jednej płytce, łącznie z zasilaniem. Dla mnie min. to PCB, z resztą sobie poradzę. Nie pogardziłbym gotowym panelem za rozsądną cenę .
        Pozdrawiam

Skomentuj

Ja również noszę się z zamiarem zakupu tego głośniczka i chyba Uniamp w mostku będzie go napędzał.

Skomentuj

W rozsądnej cenie to gotowych paneli nie ma o takiej mocy , gotowej płytki żeby na niej były wszystkie układy współpracujące też nie ma w sprzedaży,możesz wprawdzie skompletować z kilku np. od Advance albo zamówić
            gotowy panel od Irka, jeśli zamówisz z przeznaczeniem na 8ohm to pewnie da radę podnieść moc kosztem rezygnacji
            z obsługi głośników 4ohm.Napisz czy przetestowałeś już troszkę ten głośnik, jakie wrażenia w odniesieniu do innych popularnych i czym pędziłeś .Jestem ciekaw czy rzeczywiście potrzebujesz 300w/8r, może spokojnie da radę 150-200w/8r i będziesz miał troszkę taniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
              W rozsądnej cenie to gotowych paneli nie ma o takiej mocy , gotowej płytki żeby na niej były wszystkie układy współpracujące też nie ma w sprzedaży,możesz wprawdzie skompletować z kilku np. od Advance albo zamówić
              gotowy panel od Irka, jeśli zamówisz z przeznaczeniem na 8ohm to pewnie da radę podnieść moc kosztem rezygnacji
              z obsługi głośników 4ohm.Napisz czy przetestowałeś już troszkę ten głośnik, jakie wrażenia w odniesieniu do innych popularnych i czym pędziłeś .Jestem ciekaw czy rzeczywiście potrzebujesz 300w/8r, może spokojnie da radę 150-200w/8r i będziesz miał troszkę taniej.
              Nie przetestowałem jeszcze tego głośnika w obudowie. Podłączałem go bez niczego do dużego mostka w samochodzie. Sądzę ,że będzie z niego dobry sub. Zawieszenie ma bardzo sztywne, więc naprawdę potrzebuje mocy. Ponieważ będzie to sub dla mnie, chcę naprawdę go dobrze zrobić. Obudowa z MDF 38mm na przód i 31mm na pozostałe ścianki, dodatkowo usztywniona kilkoma żebrami, oddzielna komora na panel. Ścianki zacinane na 45st., całość będzie fornirowana, bejcowana i lakierowana. Sub ma przede wszystkim uzupełnić mi bas do podłogówek na 18cm AKX.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
                Nie pogardziłbym gotowym panelem za rozsądną cenę .
                na allegro jest panel za 300zl z 3 koncowkami mocy. przeznaczony jest do zestawu estradowego 2.1
                moze by tak go kupic i przerobic droge sygnalu zeby na suba szly 2 kanaly i to zmostkowac?

Skomentuj

o którym wzmacniaczu piszesz?

Skomentuj

az tak tudno wyszukac?
                    http://allegro.pl/wzmacniacz-do-suba...605743643.html
                    http://allegro.pl/wzmacniacz-do-suba...602694856.html

Skomentuj

Trzeba by to porządnie przerobić żeby w domu był użytek.
                      Brakuje:
                      - regulacji częstotliwości odcięcia
                      - fazy
                      - automatycznego włączania
                      Uważam, że jednak budowa od podstaw nie podniesie znacząco kosztów a można zmajstrować coś pod swoje potrzeby.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        na allegro jest panel za 300zl z 3 koncowkami mocy. przeznaczony jest do zestawu estradowego 2.1
                        moze by tak go kupic i przerobic droge sygnalu zeby na suba szly 2 kanaly i to zmostkowac?
                        Trafo wygląda niepozornie, nie wiadomo co to za końcówki i jakie generuje to zakłócenia.Brak także paru rzeczy. Cena jest dobra, w poniedziałek zadzwonię żeby dowiedzieć się czegoś więcej.
                        Niestety Irek nie przyjmuje żadnych zamówień.

Skomentuj

To zrób sobie wzmacniacz samemu chociażby używając kitów Advance Electronic. To nie jest takie trudne:

Potrzebujesz:

1. końcówki mocy
                          2. soft startu
                          3. autostartu
                          4. zabezpieczenia głośnika mono
                          5. filtra będącego jednocześnie pre ampem
                          6. zasilacza średniej lub dużej mocy

Powyższe elementy kupisz w advance jako oddzielne kity

Ponadto potrzebujesz gnizda czincz (lub dwóch jeśli chcesz lowlevel mieć w stereo) oraz gniazd głośnikowych do wejścia high level. Będzie wymgany jakiś w miarę normalny kabel 2,5mm2 conajmniej (Profigold bass flex albo coś w tym przedziale cenowym). Jak używac będzie low level to interkonekta trzeba zrobić samemu lub kupić gotowy a jak high level to kabelek głośnikowy (może być taki sam jak ten do podłączenia kolumn pełnopasmowych z wzmacniaczem)

Ponadto potrzebujesz oczywiście trafa. Koszt takowego uzależniony jest od tego jaką końcówkę mocy dobierzesz (Jak 400W końcówa to 500W trafo minimum). Na toroidy.pl masz cennik.

Skomentuj

Uzywam z powodzeniem filtra SUB4 od 4 lat u siebie w subie:
                            http://www.mael.pl/_modules.html

Masz tam tez mocna koncowke jakbys chcial, cena atrakcyjna.

Skomentuj

Autorze tematu ta kóncówkę powinieneś użyć:

http://www.mael.pl/mod_wmt-fet4.html

Do tego transformator 750W i masz wzmacniacz, który ci chodzi po głowie do tego niefortunnego STXa, którego kupiłeś. Wprawdzie to tylko mosfet ale co zrobić. bipolarnej 300W nie wiem czy można zmostkować. jakby się dało to jednak brałbym bipolarną na tranach końcówkę od tej mosfetowej. Trzebaby się zapytać właściciela ADvance czy można jego bipolarną mostkować.
                              Last edited by gooralesko; 21.09.2012, 17:41.

Skomentuj

Trzeba na glowe upasc zeby 230zeta wydac na sama koncowke mocy :) I o ile dobrze pamietam to kiedys pisali na niej 700W :) Ale teraz jest w wersji SMD! :) Zdaje sie ze to klon pewnej koncowki dostepnej w necie wiec mozna zrobic ja samemu. Ja jednak nie polecam bo to wynalazek.

Skomentuj

No faktycznie 230zł chca za tą koncówkę - nie zauważyłem ze to takie drogie przed poleceniem jej autorowi. Też bym tyle nie dał. Jak da się mostkować 200W bipolarne, które kosztują 70zł/szt. to za 140zł można mieć te 400-500W (przy podwyższonym napięciu). 70 zł drogą nie chodzi

Skomentuj

230zl za klonik jakiegos ala holton czy cus :)
                                    Mowilem o filtrze, 40zl - chyba nie tak zle, dziala OK.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                      Trzeba na glowe upasc zeby 230zeta wydac na sama koncowke mocy :) I o ile dobrze pamietam to kiedys pisali na niej 700W :) Ale teraz jest w wersji SMD! :) Zdaje sie ze to klon pewnej koncowki dostepnej w necie wiec mozna zrobic ja samemu. Ja jednak nie polecam bo to wynalazek.
                                      Irku, czy Twój N-mosfet by tutaj wystarczył, czy może lepiej byłoby zastosować go w układzie mostka. Kwestia kosztów jest drugorzędna.
                                      Pozdrawiam

---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post o 17:24 ----------

Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
                                      230zl za klonik jakiegos ala holton czy cus :)
                                      Mowilem o filtrze, 40zl - chyba nie tak zle, dziala OK.
                                      Dzięki za podpowiedź, na pewno skorzystam.
                                      Pozdrawiam

---------- Post dodany o 17:32 ---------- Poprzedni post o 17:25 ----------

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                      Autorze tematu ta kóncówkę powinieneś użyć:

http://www.mael.pl/mod_wmt-fet4.html

Do tego transformator 750W i masz wzmacniacz, który ci chodzi po głowie do tego niefortunnego STXa, którego kupiłeś. Wprawdzie to tylko mosfet ale co zrobić. bipolarnej 300W nie wiem czy można zmostkować. jakby się dało to jednak brałbym bipolarną na tranach końcówkę od tej mosfetowej. Trzebaby się zapytać właściciela ADvance czy można jego bipolarną mostkować.
                                      Myślę , że wykorzystam układy ADvance - dzięki za podpowiedź, ale powiedz co miałeś na myśli pisząc " niefortunnego STXa".

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
                                        Jest to niedrogie rozwiązanie (holton), ale po recenzji Irka nie skuszę się na nie.
                                        Jak dla mnie to wyłacznie promowanie swoich produktów.
                                        Doskonale pamietam jak na diyaudio.pl każy szukajacy panela był kierowany do irka to tak samo zalatywało reklama...
                                        Ja jakoś wykonałem panel na holtonie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2306668.html
                                        I jakoś zadnych problemów z ta końcówka nie ma,w dodatku bije na łeb wszystkie dostepne panele subwooferowe.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X