Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do suba na SW.STX.10.2.500.8F.A.FC.X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
    Doskonale pamietam jak na diyaudio.pl każy szukajacy panela był kierowany do irka to tak samo zalatywało reklama...
    bo poza matronixem nie bylo konkurencji...
    a wy nadal nie pokazaliscie zadnej alternatywy!

I jakoś zadnych problemów z ta końcówka nie ma,w dodatku bije na łeb wszystkie dostepne panele subwooferowe.
    podobnie "janek"

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
      Irku, czy Twój N-mosfet by tutaj wystarczył, czy może lepiej byłoby zastosować go w układzie mostka. Kwestia kosztów jest drugorzędna.
      Pozdrawiam

---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post o 17:24 ----------

Dzięki za podpowiedź, na pewno skorzystam.
      Pozdrawiam

---------- Post dodany o 17:32 ---------- Poprzedni post o 17:25 ----------

Myślę , że wykorzystam układy ADvance - dzięki za podpowiedź, ale powiedz co miałeś na myśli pisząc " niefortunnego STXa".
      Ten STX jest o tyle niefortunny bo jest 8 ohmowy i potrzebuje mocnego piecyka. Troszkę przydrogie jest robienie do niego wzmacniacza i to dla mnie byłaby przeszkoda (końcówka mocy, trafo i zasilacz kosztować będą kilkaset złotych).

O ile wersja AWXa 8 calowa mogła sobie była 8 ohmowa bo kierowana była również do zestawów 3 drożnych tak 10 calówkę powinni zrobić w wersji 4 ohmowej by nie szukać/robić 800Watowych wzmacniaczy subwooferowych, które przy 8 ohmach zapewnią te 500 Wat.
      Last edited by gooralesko; 22.09.2012, 19:21.

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Ten STX jest o tyle niefortunny bo jest 8 ohmowy i potrzebuje mocnego piecyka. Troszkę przydrogie jest robienie do niego wzmacniacza i to dla mnie byłaby przeszkoda (końcówka mocy, trafo i zasilacz kosztować będą kilkaset złotych
        Hi endowe audio powinno być bezkompromisowe.
        I z nowu nie przesadzajcie z tymi mocami bo to sie juz nudne robi jesli ten głosniczek dostanie 220wat to spokojnie mu wystarczy

Skomentuj

Wydaje mi się, że 8 ohmowy głośnik może zapewnić jednak lepszą jakość (trudno stwierdzić czy w przypadku suba ma to znaczenie), a jak dla mnie,tak zwiększone koszty panelu mają naprawdę drugorzędne znaczenie. Założyłem , że na głośnik i panel wydam min. 1000zł.
          Pozdrawiam

---------- Post dodany o 08:07 ---------- Poprzedni post o 06:55 ----------

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
          Autorze tematu ta kóncówkę powinieneś użyć:

http://www.mael.pl/mod_wmt-fet4.html

Do tego transformator 750W i masz wzmacniacz, który ci chodzi po głowie do tego niefortunnego STXa, którego kupiłeś. Wprawdzie to tylko mosfet ale co zrobić. bipolarnej 300W nie wiem czy można zmostkować. jakby się dało to jednak brałbym bipolarną na tranach końcówkę od tej mosfetowej. Trzebaby się zapytać właściciela ADvance czy można jego bipolarną mostkować.
          Czemu uważasz , że końcówka na tranzystorach bipolarnych jest lepsza niż na mosfetach ?

Skomentuj

Wydaje mi się, że 8 ohmowy głośnik może zapewnić jednak lepszą jakość
            a co to ma wspolnego?

Skomentuj

No właśnie co ma wspólnego impedancja głośnika z jakością? Przecież sa rózne wersje by zapewnić konstruktorom możliwość wyboru najlepszej w zależnośći od zastosowania (Subwoofer czy 3 drogi), więc radzilbym się zastanowić dobrze przed wysnuwaniem takiej dziwnej tezy jaką napisał Janekzet. Bo to już zakrawa o audiodebilizm czyli jest równe z przyznawaniem stolikom pod odtwarzacze właściwości wpływających na brzmienie (czy jak to nazwać) dzwięku.

Czemu uważasz , że końcówka na tranzystorach bipolarnych jest lepsza niż na mosfetach ?
              Taką wyznaję audio religię i nic na to nie poradzę

Skomentuj

[QUOTE=gooralesko;323531]No właśnie co ma wspólnego impedancja głośnika z jakością? Przecież sa rózne wersje by zapewnić konstruktorom możliwość wyboru najlepszej w zależnośći od zastosowania (Subwoofer czy 3 drogi), więc radzilbym się zastanowić dobrze przed wysnuwaniem takiej dziwnej tezy jaką napisał Janekzet. Bo to już zakrawa o audiodebilizm czyli jest równe z przyznawaniem stolikom pod odtwarzacze właściwości wpływających na brzmienie (czy jak to nazwać) dzwięku.

Taki sam głośnik ale o innej impedancji jest już trochę innym głośnikiem ( nie chodzi mi tylko o różnicę impedancji). A ja wolę przy tej samej mocy stosować mniejsze prądy - tak podpowiada mi doświadczenie ( oczywiście nie mając na uwadze przede wszystkim kosztów).

A co do religii to mnie to nie interesuje, ale jak byś miał jakieś logiczne argumenty to podaj, bo muszę zdecydować się na jakieś rozwiązanie, a wiedzy nigdy nie za dużo.

Skomentuj

Dodam jeszcze, iz osobiscie uzywam od 4 lat holtona 400 i problemow nie mam, gra codziennie.
                  Fakt, ze tweak'i od irka wnosza troche do konstrukcji.

Skomentuj

Wybacz ale to co piszesz wynika albo z braku informacji na ten temat,badz z jakiej choroby psychiczno fanatycznej zwanej też "audiofilstwem"
                    W tranzystorach biopolarnych jest duzo nowosci.
                    Tak naprawde nie ma znaczenia co wybierzesz czy to bedzie holton czy mosfet irka,pasmo które bedzie obsługiwac ta końcówka jest strasznie wąskie 150hz.
                    Wiec po co komu jakies wynalazki jak róznicy w zniektrzałceniach i tak nie usłyszy?
                    Jak chcesz to zgłoś sie na priv kolega ma na sprzedaż panel subwoofer 300wat 4/ohm 150wat 8/ohm
                    Przy normalnym słuchaniu i filmach ci spokojnie wystarczy,Chyba ze nie masz ochoty wyleczyć sie z tego zboczenia jakim jest nadmiar mocy bogu wiedziec po co tobie przy 10calowym glosniku potrzebny.

Skomentuj

Jak dla mnie to wyłacznie promowanie swoich produktów.
                      Doskonale pamietam jak na diyaudio.pl każy szukajacy panela był kierowany do irka to tak samo zalatywało reklama...
                      A co moze nie prawde napisalem? Czy nie masz pojecia o elektronice i nie potrafisz sam nic zmierzyc?

w dodatku bije na łeb wszystkie dostepne panele subwooferowe.
                      Trzeba byc idiota zeby cos takiego napisac! Twoj panel wygalda tragicznie a wszystkich dostepnych paneli to ty na pewno nie miales na testach wiec powstrzymaj sie z samouwielbieniem bo malo jeszcze o elektronice wiesz.

---------- Post dodany o 16:07 ---------- Poprzedni post o 16:04 ----------

Jak chcesz to zgłoś sie na priv kolega ma na sprzedaż panel subwoofer 300wat 4/ohm 150wat 8/ohm
                      Ten co nic nie reklamuje :)

---------- Post dodany o 16:09 ---------- Poprzedni post o 16:07 ----------

Chyba ze nie masz ochoty wyleczyć sie z tego zboczenia jakim jest nadmiar mocy bogu wiedziec po co tobie przy 10calowym glosniku potrzebny.
                      Kazdy ma prawo do czego tylko chce! Wiekszosci wystarczy 100W z naklejka 1000W i juz sa szczesliwi. A to ze kazdy ma ambicje zrobic cos pozadnego i mocnego to widac po zamieszczanych konstrukcjach, szkoda ze malo komu sie to udaje.

Skomentuj

Mam Mariosa221 na liście ignorowanych typów, wię normalnie nie wiem co wychodzi spod jego palców ale widzę po cytatach z postu Irka, że nadal trzyma fason ten pocieszny, ##### ########

UWAGI MODERATORA
                        nie przeginaj!
                        Last edited by Pawel S.; 25.09.2012, 18:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                          Twoj panel wygalda tragicznie a wszystkich dostepnych paneli to ty na pewno nie miales na testach wiec powstrzymaj sie z samouwielbieniem bo malo jeszcze o elektronice wiesz.
                          irku, spokojnie. przeciez kazdy wie ze to co wlasnorecznie wykonane jest najlepsze

Skomentuj

Czy nie masz pojecia o elektronice i nie potrafisz sam nic zmierzyc?
                            Trzeba byc idiota zeby cos takiego napisac! Twoj panel wygalda tragicznie a wszystkich dostepnych paneli to ty na pewno nie miales na testach wiec powstrzymaj sie z samouwielbieniem bo malo jeszcze o elektronice wiesz.
                            Irku: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...668&highlight= Post 31 - cytat:
                            Zamieszczone przez Marios221
                            ,mam 16lat i to moja pierwsza konstrukcja elektroniczna
                            marcinsywala.pl
                            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A co moze nie prawde napisalem? Czy nie masz pojecia o elektronice i nie potrafisz sam nic zmierzyc?
                              Za to potrafie czytać,wrecz zostałem zmuszony do czytania tych pierdół z bólem serca przyznaje,to prawda co napisałeś nie oznacza to jednak ze ta koncówka jest beznadziejna i do niczego sie nie nadaje i tylko twoje panele sa czegoś warte a robienie czegoś samodzielnie to jak strzał w głowe.

Trzeba byc idiota zeby cos takiego napisac! Twoj panel wygalda tragicznie a wszystkich dostepnych paneli to ty na pewno nie miales na testach wiec powstrzymaj sie z samouwielbieniem bo malo jeszcze o elektronice wiesz
                              Widac jestem inteligentnym idiota.
                              Miałem w zyciu 5 paneli i w tym jeden był twój i doskonale wiem co pisze

Kazdy ma prawo do czego tylko chce! Wiekszosci wystarczy 100W z naklejka 1000W i juz sa szczesliwi. A to ze kazdy ma ambicje zrobic cos pozadnego i mocnego to widac po zamieszczanych konstrukcjach, szkoda ze malo komu sie to udaje.
                              Ambicje 90% osób konczyły sie na napisaniu maila do twojej szanownej osoby....

Paweł do teraz mówi ze żadna alternatywa nie została podana.
                              Dawno temu mówiłem że użytkownik o niku Febirr wykona panel w 7 dni roboczych za bardzo podobna cene jak irek,i nie bedziemy musieli czekać pół roku i czytać maili "Jeszce sie do tego nie zabrałem"

Skomentuj

Dawno temu mówiłem że użytkownik o niku Febirr wykona panel w 7 dni roboczych za bardzo podobna cene jak irek,i nie bedziemy musieli czekać pół roku i czytać maili "Jeszce sie do tego nie zabrałem"
                                tak, i ciagle czekam az laskawie cokolwiek pokazesz!
                                ciagle o nim piszesz, ale jak pytam o detale to nagle milkniesz.
                                pokaz fotki jego paneli, a najlepiej jak sam autor pochwali sie swoimi dzielami
                                wtedy dopiero przyznam ci racje ze "jest alternatywa"

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Robił panel dla biocannabisa mam go długi czas u siebie robiłem niedawno fotki tego panelu,znajde chwilke,to wrzucic je do tego tematu?

Skomentuj

Chyba czas zamknąć temat. Zdecydowałem się , że będę sam robił panel w układzie mostkowym o mocy około 400W, wg powyższych wskazówek. Oczywiście wolałbym kupić gotowca od Irka, ale na razie zamówień nie przyjmuje. Chciałbym także, jako założyciel tematu, podsumować końcową dyskusję. Działające panele subwooferowe, trudno jest porównywać . Przeciętni użytkownicy mogą jedynie stwierdzić, czy jest przydźwięk czy nie, czy brakuje mocy ( tu trochę trudniej) lub jakichś funkcji. Problem powstaje, kiedy ktoś bez wielkiego doświadczenia elektronicznego składa jakiś projekt. Rozwiązania Irka w takim momencie są bezkonkurencyjne - są zoptymalizowane pod względem określonych założeń oraz dopuszczają niemałe rozrzuty parametrów elementów składowych ( można powiedzieć ,że są stabilne). Wystarczy tylko poprawnie złożyć projekt i wszystko działa bez żadnych problemów. W przypadku różnych konstrukcji dostępnych w sieci , można się spotkać z błędami w druku schematów , błędami na PCB oraz niestabilnymi projektami i wtedy trzeba trochę pokombinować i niejeden element spalić, żeby zadziałało. Oczywiście zoptymalizowane projekty Irka w pewnych sytuacjach też mają wady- szczególnie gdy się chce trochę poeksperymentować ( na PCB nie ma na to miejsca). Nie jestem elektronikiem i lubię jak fachowcy pokroju Irka wyjaśniają przystępnie działania układów elektronicznych. Mimo ,że lubię konstrukcje Irka , tym razem z powodów można powiedzieć logistycznych, wybrałem inne rozwiązanie, a co z tego wyjdzie podzielę się już w innym dziale.
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

nie oznacza to jednak ze ta koncówka jest beznadziejna i do niczego sie nie nadaje i tylko twoje panele sa czegoś warte
                                      A kto tak napisal bo na pewno nie ja :) To chyba Twoje wnioski :) Holtona ocenilem tak jak na to zasluzyl i podalem od razu mozliwe do wykonania poprawki. Ty pewnie jestes tylko skladaczem tego co znajdziesz w necie wiec jak cos zlozysz to sie ciesz ale masz za malo wiedzy zeby cokolwiek oceniac.

Widac jestem inteligentnym idiota.
                                      Miałem w zyciu 5 paneli i w tym jeden był twój i doskonale wiem co pisze
                                      Tylko piec paneli?? A napisales ze Twoj panel bije wszystkie na rynku? :) A co znaczy Twoj panel? Co w nim sam zaprojektowales?
                                      I kiedy zobaczymy dokaldne recenzje kazdego z tych pieciu paneli z opisem pomiarow wad i zalet?

Bo ma racje zreszta moj uklad tez nie jest udostapniony.

No i co z tego? Robisz za dzial marketingu?

Ambicje 90% osób konczyły sie na napisaniu maila do twojej szanownej osoby....
                                      A co? mieli napisac do ciebie :) Do mnie pisza bo ja im pomagam a panela to ja zadnego od roku nie zlozylem wiec skoncz z ta propaganda bo guzik wiesz.

Skomentuj

Temat trochę zboczył, a o samym głośniku już ktoś coś napisze, testował go, potrzebne jest aż tyle mocy ?

Skomentuj

Powoli robię subwoofer - obudowa już jest, ale jeszcze bejcowanie i lakierowanie. Do wzmacniacza mam już wszystkie części i materiały ale jeszcze dużo lutowania i montaż mechaniczny. Trochę to jeszcze potrwa.
                                          Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                          X