Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3way pull1990 na STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] 3way pull1990 na STX

Chciałbym Wam przedstawić mój pierwszy poważniejszy projekt.

WSTĘP

Przeglądając długo to jak i inne fora powoli rysował się zarys kolumn, które miałem w planie zrobić. Trwało to trochę czasu ale nie chciałem robić nic czego bym później żałował. W końcu, kiedy wiedziałem już co będę robić, po wykonaniu wszystkich obliczeń, co do litrażu, rozmieszczenia głośników itd zabrałem się do pracy. Trwało to jakieś 3-4 tygodnie. Pracowałem wieczorami, nie codziennie, zależnie od wolnego czasu. Przebieg prac można zobaczyć na poniższych zdjęciach. W miarę możliwości robiłem zdjęcia, nie zawsze mi się udawało, niektóre zdjęcia nie wyszły ale mam nadzieję że te fotki, które są wystarczą ;-)
    GŁOŚNIKI
    Głośnikami od samego początku miały być STX`y. Czemu właśnie ta firma? Przystępna cena odegrała decydującą rolę… Trochę trwało wybranie odpowiednich modeli. Ostateczny wybór padł na:
    - W.STX.12.2.500.4.F.S.MC
    - GDM-17-180-8-SC
    - GDWK-10-250-8-AWX

OBUDOWA

Obudowa powstała z płyt wiórowych 18mm. Na front poszły dwie takie płyty + 12mm mdf. Zaokrąglenia to płyta hdf. Pomiędzy płytą wiórową a hdf pianka montażowa. W środku każdej kolumny znajduje się 6 wzmocnień. Całość wykończona fornirem mahoń i 3 albo 4 warstwy lakieru półmat. Front frezowany i oklejony ekoskórą. W planie jest jeszcze podstawka z kolcami ale to później.
    Kolumny wyszły olbrzymie. Mają około 107cm wysokości. Jedna ma ponad 45kg wagi.

WRAŻENIA

O wrażeniach napiszę w przyszłym tygodniu bo jeszcze czekam na zwrotnice.

KOSZTY

-płyty ok 150zł (część miałem z odzysku)
    -fornir + klej ok 130zł
    -głośniki 830zł
    -wkręty 34zł
    -ekoskóra ok 40zł
    -b-r i termianale ok 50zł
    -zwrotnice 258zł
    -lakier 26zł
    -wiele godzin ciężkiej pracy, których nie da się policzyć ale w pełni rekompensuje je radość ze zrobienia czegoś samemu.
    RAZEM: około 1518zł

Niektóre rzeczy zamawiałem w internecie także kwoty są podane wraz z przesyłką. Do ceny na pewno trzeba doliczyć wiele drobnych rzeczy, których nie jestem w stanie sobie teraz przypomnieć a także takich, które miałem w domu.

Nie wiem co jeszcze mógłbym napisać. Chętnie odpowiem na wszystkie pytania.

ZDJĘCIA

Postaram się w najbliższym czasie wrzucić kilka zdjęć lepszej jakości. Na razie to musi wystarczyć.

Teraz możecie mi nawytykać :-)

Wieeelkie paczki, przynajmniej na takie wyglądają. Wykończenie całkiem mi się podoba, zastanawia mnie bardziej kwestia brzmienia i zwrotki, może coś napiszesz. Gratuluje włożonej pracy, widać efekty;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez pull1990 Zobacz posta
      W.STX.12.2.500.4.F.S.MC
      trzeba bylo brac 8r i polaczyc rownolegle - latwiej dostac duzej mocy wzmacniacz do kolumn 4r

czekam na zwrotnice.
      gotowa ze sklepu czy ktos projektowal?

-zwrotnice 258zł
      jak widze cene to obawiam sie ze to killer :/

brakuje informacji w jakiej obudowie siedza GDNy i jakie strojenie?

wygluszenie dales jeszcze w fazie budowy? robiles wczesniej odsluchy?

podoba mi sie pomysl na b-r. niestety sa one za male :/

z wygladu nawet ladne. przylozyles sie do pracy. proporcje nie najlepsze, ale nie jest zle

obawiam sie jedynie o te zwrotnice :/

Skomentuj

Jeśli chodzi o odsłuch to tak jak napisałem wyżej, czekam jeszcze na zwrotnice. Jak dojdą to wszystko opiszę.
        Co do 4r to od razu chciałem aby miały 8ohm i tak zostało.
        Zwrotnica jest na zamówienie. Pisałem do Yoshi_80 ale niestety się nie odezwał przez tydzień także szukałem innej zwrotnicy. Ogólnie to z zwrotnicą dużo problemu... Miałem już ją zamówioną na samym początku, jeszcze przed kupnem głośników ale gość który mi miał ją zrobić okazał się niesamowicie nie słowny. Długa historia...

Obudowa ma około 95l netto, a strojenie... Raczej chciałbym stroić na "ucho". Tunele są długie i na razie zostały tak jak je kupiłem. Jak zwrotnice dojdą wtedy się będę tym bawił. Wolałbym aby dźwięk mi się podobał dlatego postawiłem na strojenie "na ucho". Chyba że to zły pomysł (?)

Wygłuszona jest tylko tylna ścianka. Gąbkę dałem wcześniej bo łatwiej było zamontować. W razie czego można wyciągnąć. Po prostu pomyślałem że to praktyczniejsze rozwiązanie.

Z b-r też były problemy. Początkowo miały być na samym dole i większe ale wtedy kolumna miała by jakieś 120cm wysokości a to dopiero olbrzym. Dlatego zdecydowałem się na mniejsze tunele i umieszczenie ich tam gdzie są teraz. Trapezowa podstawa kolumny (w środku) uniemożliwiała dać większe br i rozsunąć je bardziej na boki. Nie zawsze da się wykonać to co by się chciało, niestety.

Skomentuj

Pisałem do Yoshi_80 ale niestety się nie odezwał przez tydzień
          jakby jakims cudem sie zgodzil to by raczej za to skasowal

Miałem już ją zamówioną na samym początku, jeszcze przed kupnem głośników
          czyli jednak kalkulator :(

Wolałbym aby dźwięk mi się podobał dlatego postawiłem na strojenie "na ucho". Chyba że to zły pomysł (?)
          zawsze przeciez tak doradzam
          tylko ze wstepnie trzeba policzyc w jakie okolice stroic. inaczej przeciez bys odpowiedniego tunelu nie dobral

Skomentuj

Niewiem czy kalkulator czy nie ale gość miał mieć niby setki głośników i znał te które ja wybrałem, zresztą sam mi doradzał przy ich wyborze. Zresztą nie warto się rozpisywać. Szkoda nerwów, których już itak wiele stracilem przez owego człowieka.
            Wstępnie policzyłem wszystko sobie, tak jak mówisz, później zamowiłem odpowiednie b-r, a jak już wszystko zagra będę finalnie stroił :-)

Skomentuj

skoro zmieniles osobe robiaca zwrotnice...
              to kto je teraz bedzie robil?
              czy wysylales mu kolumny?
              lub chociaz wymiary przedniej scianki + glosniki?

bo jak nie to mam nadzieje ze nie wplaciles mu pieniedzy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                podoba mi sie pomysl na b-r. niestety sa one za male :/
                no kolosalnie za małe do takich dwóch przetworników!!! Ale się machąłeś, przecież ten BR wypluje się jak wysterujesz zestaw.
                Ogólnie ładna robota, stolarka. I dobrze ze na słuch stroisz, ale najpierw trzeba mieć jakiś punkt odniesienia, czyli obliczenia lub symulacje i potem w ich obrębie się zmienia wartosci.

Skomentuj

BR znacznie za małe ale litraż na jeden przetwornik może być. Na stronie stxa rekomendowana buda do niego to 50l strojone na 35Hz, więc przy jego 95 litrach na dwa może być ok.

Nie wiem jak autor tematu wybrnie z problemu z BRem. Front gotowy, budy skończone, miejsca na powiększenie BRów ine ma. Ciężka sprawa. Jedynie można zamknąć te BRy z przodu. Ozdobić jakimś fikuśnym kawałkiem drewna metalu czy plastiku i dać nowe BRy z tyłu o większym przekroju (8cm minimum).

Opcja druga to zostawienie tych z przodu i dorobienie conajkmniej dwóch z tyłu. Rezonator helmholtza pozwala na wiele otworów rezonansowych ale stosunkowo mniejszych niż jeden duży. Więc musiałbyś pobrać winisd i sprawdzić ile takich brów (średnica i długość) musisz mieć w budzie by strojenie wyszło na 35Hz.

Skomentuj

B-r symulowałem w WinISD. Mogę dać projekt do załącznika.

Skomentuj

symulacja bedzie poprawna
                      ale w praktyce okaze sie ze sa za male!
                      nie dowiesz sie dlaczego do czasu az ich nie odpalisz
                      GDNy smialo mozesz wlaczyc pelnym pasmem bez zwrotnicy (tylko nie ruszaj GDMa i GDWK!)
                      wtedy sie dowiesz o co nam chodzi

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        GDNy smialo mozesz wlaczyc pelnym pasmem bez zwrotnicy (tylko nie ruszaj GDMa i GDWK!)
                        wtedy sie dowiesz o co nam chodzi
                        może tylko po co Pawle ? :) Jak interesuje nas pasmo 20-100Hz, gdzie są największe wychylanie membrany.

Skomentuj

glosnik zagra pelnym pasmem - czyli basem tez
                          wtedy sie przekona ze praca tuneli zaglusza cala reszte

Skomentuj

Kurcze a pytałem się o te b-r tego który jako pierwszy miał mi zrobić te zwrotnice i powiedział że niema żadnego problemu żebym zastosował mniejsze b-r skoro inne nie wejdą. Może akurat zagra dobrze...

Skomentuj

to ten co na allegro wystawia zwrotnice na panelach podlogowych?

Skomentuj

Dwóch tam jest takich.
                                Jeden konkretny ale niestety na niego trafiłem dopiero później.
                                O tym u którego ja zamawiałem jest temat na elektrodzie. Odradzają go. Na szczęście znalazłem ten temat, zresztą on itak chyba nie miał zamiaru zrobić tych zwrotnic, tylko dużo ściemnał.
                                Mam nadzieję, że te tunele nie okażą się jednak wielkim problemem.

Skomentuj

Mam nadzieję, że te tunele nie okażą się jednak wielkim problemem.
                                  nie. z tylu dorobisz nowe

Skomentuj

A niue chcialem z tyłu robić bo kolumny mają stać przy ścianie

Skomentuj

a teraz bedziesz musial :p

Skomentuj

A jak to ugryźć?
                                        Tzn jak policzyć itd?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X