Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FGX series by STX (białe membrany)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niskie odbicie od frontu?

Skomentuj

Arwas, juz kiedys walkowalismy ten temat :)

Skomentuj

Witam,

ta góra zgadza się z tym co przewiduje Egde dla tego frontu. Aby cokolwiek wygładzić charakterystykę przesunąłem GDWK o 13 mm od osi pionowej frontu. Ale to wygładza pasmo zdecydowanie wyżej. I tak planowałem wyższy podział, więc pomyślałem, że częściowo przynajmniej załatwi sprawę podbicia na froncie sama zwrotnica.
        Niedawno się trochę bawiłem i od charakterystyki zmierzonej w Arcie odjąłem przewidywane podbicie symulowane w Edge a wtedy faktycznie chrakterystyka GDWK było bardzo podobna do tego co pokazuje STX.

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński
        Załączone pliki

Skomentuj

Ja bym celowal w niższy podział
          4kHz to za wysoko dla takich głośników
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            Ja bym celowal w niższy podział
            4kHz to za wysoko dla takich głośników
            a ja bym posluchal

Skomentuj

To napewno ale na tym bym nie zakończył
              Poza tym wydaje mi sie, ze wysokotonowka jest słabo filtrowana
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

projekt obudowy

a to moja wersja obudowy
                18mm wior + hdf 3mm na calosc

tylko teraz musze poszukac transport :/
                Załączone pliki

Skomentuj

Witam,

Dziękuję za uwagi. To co przedstawiłem odważyłem się pokazać, ponieważ wydaje mi się, że udało mi się uzyskać to na co każenie zwracać uwagę:

- niezłe sumowanie
                  - spory dołek przy odwrotnym podłączeniu GDWK
                  - przebieg impedancji
                  - zastosowanie typowych wartości elementów.

Bawię się aktualnie z nudów w GDWK III rząd + GDN II rząd. Myślę, że tu może udać się uzyskać niższy podział z lepszym filtrowaniem gwizdka i bez wpływu tej góry między 1kHz a 2kHz. Na razie coś kiepsko mi się to sumuje bo mam mikre doświadczenie w tej materii. Pewnie jeszcze lepszym, pod względem elektrycznym, rozwiązaniem byłby III rząd + III rząd ale chyba nie ma co przesadzać w przypadku głośników za te pieniądze.
                  Hehe, pewnie i tak zrobię to, co Wy wymyślicie. Jaką częstotliwość podziału sugerujecie dla tego duetu?

Pozdrawiam,
                  Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    a to moja wersja obudowy
                    18mm wior + hdf 3mm na calosc

tylko teraz musze poszukac transport :/
                    Dobrze, że trzymamy się tych samych wymiarów frontu i umiejscowienia głośników, bo zrobiłoby się zaraz 10 różnych wersji i zwrotek o tego..

Skomentuj

Okolice 2,5kHz?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No to chyba tylko III rząd na GDWK. No i chyba trochę szkoda pasma 18FG...

Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          Dobrze, że trzymamy się tych samych wymiarów frontu i umiejscowienia głośników
                          specjalnie sie dopasowalem. jak juz pisalem chce sie porownac z lusztim zwrotnicami

mam pomysl na wykonczenie, ale musze poczekac na wyplate

Skomentuj

specjalnie sie dopasowalem. jak juz pisalem chce sie porownac z lusztim zwrotnicami

mam pomysl na wykonczenie, ale musze poczekac na wyplate
                            Myślę, że przy tym projekcie nie ma to sensu. Jak już się upierasz na taką rywalizację, to proponowałbym dużo lepszej klasy głośniki, gdzie każdy drobny element będzie słyszalny. EOT... :)

Skomentuj

a co powiecie na takie cos?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Arwas, juz kiedys walkowalismy ten temat :)
                                Widocznie zapomniałem. U mnie te podbicia były wieksze ale i front miałem szerszy

Ciekawią mnie te dwie kopułki stx z poliwęglanu. Zwłaszcza ta droższa. Mógłby ktoś zrobić pomiar harmonicznych?

---------- Post dodany o 17:06 ---------- Poprzedni post o 17:03 ----------

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                Poza tym wydaje mi sie, ze wysokotonowka jest słabo filtrowana
                                Wspomniałem o tym, za daleko wchodzi w pasmo niskotonowego. W takim jednak razie niskotonówka też. Jednak nie widać rezonansu od łamania membrany więc zwrotnica jest prawidłowa.

---------- Post dodany o 17:11 ---------- Poprzedni post o 17:06 ----------

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                                No to chyba tylko III rząd na GDWK. No i chyba trochę szkoda pasma 18FG...

Jacek Zieliński
                                Spróbuj III rząd na wysokotonowy i I rzad z pułapka r-l-c na niskotonowy. Pułapka strojona w ten rezonans około 5khz. Oczywiście jeśli wyjdzie na pomiarze. Pokombinuj tak żeby uzyskać równomierne spadki charakterystyk za filtrem - bez wyraźnych "schodków" tak przynajmniej do -30db.

---------- Post dodany o 17:15 ---------- Poprzedni post o 17:11 ----------

wartoby w ogóle najpierw ocenić jak wyglądają wzrosty zniekształceń, bo może nie będzie celowe dążenie za wszelką cenę do bardzo niskiego podziału.

Skomentuj

a co powiecie na takie cos?
                                  Fajny projekt tylko bym kopułkę przesunął bardziej do krawędzi, bo wg mnie tak lepiej wygląda. Wizualnie spodobała mi się kolumna kolegi arkadyo na szklanych tonsilach http://obrazki.elektroda.pl/8177187700_1363717141.jpg

Skomentuj

Witam,

THD GDWK z Holm-a wygląda tak jak w załaczniku i mam spore wątpliwości co do aż tak małego odstępu...

Pozdrawiam,
                                    Jacek Zieliński
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Możliwe że odstęp zależy od podanej mocy? bo może to tylko kwestia obrazowania.
                                      Last edited by arwas; 21.04.2013, 19:50.

Skomentuj

Witam,

a teraz ??? Tak na szybko...

Jacek Zieliński
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Przede wszystkim to próbuj wstawiać wartości elementów ogólnodostępnych. Popracuj jeszcze nad zgraniem fazowym. Reverse null wygląda ciut lepiej niż poprzednio. No i odsłuchy odsłuchy...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X