Niskie odbicie od frontu?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
FGX series by STX (białe membrany)
Collapse
X
-
Witam,
ta góra zgadza się z tym co przewiduje Egde dla tego frontu. Aby cokolwiek wygładzić charakterystykę przesunąłem GDWK o 13 mm od osi pionowej frontu. Ale to wygładza pasmo zdecydowanie wyżej. I tak planowałem wyższy podział, więc pomyślałem, że częściowo przynajmniej załatwi sprawę podbicia na froncie sama zwrotnica.
Niedawno się trochę bawiłem i od charakterystyki zmierzonej w Arcie odjąłem przewidywane podbicie symulowane w Edge a wtedy faktycznie chrakterystyka GDWK było bardzo podobna do tego co pokazuje STX.
Pozdrawiam,
Jacek ZielińskiZałączone pliki
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJa bym celowal w niższy podział
4kHz to za wysoko dla takich głośników
Skomentuj
-
Witam,
Dziękuję za uwagi. To co przedstawiłem odważyłem się pokazać, ponieważ wydaje mi się, że udało mi się uzyskać to na co każenie zwracać uwagę:
- niezłe sumowanie
- spory dołek przy odwrotnym podłączeniu GDWK
- przebieg impedancji
- zastosowanie typowych wartości elementów.
Bawię się aktualnie z nudów w GDWK III rząd + GDN II rząd. Myślę, że tu może udać się uzyskać niższy podział z lepszym filtrowaniem gwizdka i bez wpływu tej góry między 1kHz a 2kHz. Na razie coś kiepsko mi się to sumuje bo mam mikre doświadczenie w tej materii. Pewnie jeszcze lepszym, pod względem elektrycznym, rozwiązaniem byłby III rząd + III rząd ale chyba nie ma co przesadzać w przypadku głośników za te pieniądze.
Hehe, pewnie i tak zrobię to, co Wy wymyślicie. Jaką częstotliwość podziału sugerujecie dla tego duetu?
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa to moja wersja obudowy
18mm wior + hdf 3mm na calosc
tylko teraz musze poszukac transport :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaDobrze, że trzymamy się tych samych wymiarów frontu i umiejscowienia głośników
mam pomysl na wykonczenie, ale musze poczekac na wyplate
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaspecjalnie sie dopasowalem. jak juz pisalem chce sie porownac z lusztim zwrotnicami
mam pomysl na wykonczenie, ale musze poczekac na wyplate
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaArwas, juz kiedys walkowalismy ten temat :)
Ciekawią mnie te dwie kopułki stx z poliwęglanu. Zwłaszcza ta droższa. Mógłby ktoś zrobić pomiar harmonicznych?
---------- Post dodany o 17:06 ---------- Poprzedni post o 17:03 ----------
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaPoza tym wydaje mi sie, ze wysokotonowka jest słabo filtrowana
---------- Post dodany o 17:11 ---------- Poprzedni post o 17:06 ----------
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaNo to chyba tylko III rząd na GDWK. No i chyba trochę szkoda pasma 18FG...
Jacek Zieliński
---------- Post dodany o 17:15 ---------- Poprzedni post o 17:11 ----------
wartoby w ogóle najpierw ocenić jak wyglądają wzrosty zniekształceń, bo może nie będzie celowe dążenie za wszelką cenę do bardzo niskiego podziału.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa co powiecie na takie cos?
Skomentuj
Skomentuj