Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FGX series by STX (białe membrany)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
    Chyba coś wspominałeś, że masz zamiar się pobawić w takie kombinacje, prawda ?
    Coś takiego przewiduję do 2x15 AWX, jak będę miał w końcu na to czas i chęci.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

aaa no o tak, faktycznie przypominam sobie ten temat :)

Skomentuj

TWW w dwóch drogach z przesunietym tweeterem :)
        Last edited by LuSzTi; 27.04.2013, 23:59.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,

zmajstrowałem zwrotnicę. Pomiar praktycznie pokrywa się z symulacją. Reverse null w rzeczywistości jest gorszy niż przewidywany ale z tym nie bedę z tym walczył, ponieważ gra toto naprawdę fajnie.

Pozdrawiam,
          Jacek Zieliński
          Załączone pliki

Skomentuj

Jacku a jesteś w stanie z czymś porównać ten zestaw ? z jakimś DIY lub konstrukcją sklepową ? Jestem ciekawy jaki charakter brzmienia mają te paczki :)

Skomentuj

Ja bym jeszcze dwie rzeczy starał sie poprawić w tej zwrotce
              Ale to juz byłoby tylko jako ostatni szlif
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,

no właśnie ja nie jestem osobą obiektywną, nie mam ani nie miałem u siebie nic konkretnego. Altusy 110 (sprzedane w zeszłym miesiącu) i Eltax-y Discovery biją na głowę pod każdym względem i jestem z nich bardzo zadowolony. Ale to moje zdanie, możliwe, że nie uzasadnione bo subiektywne. Tak jak piasałem innemu koledze na PW, mam kolegę muzyka rockowego. Akurat coś tam aktualnie nagrywają w studio. Spróbuję poprosić go aby wziął paczki pod pachę i może realizator dźwięku posłucha ich i wyda swoją opinię.
                Czekam z niecierpliwością na projekt lusztiego, PawłaS i STX-a. A może ktoś byłby zainteresowany aby posłuchać mojej zwrotnicy? Mogę przygotować paczkę i opłacić wysyłkę w obie strony. Żaden problem. Tylko proszę się nie śmiać bo zwrotnice w wersji roboczej, na kawałkach płyty pilśniowej pospinane trytytkami...

Pozdrawiam,
                Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                  Witam,

zmajstrowałem zwrotnicę. Pomiar praktycznie pokrywa się z symulacją. Reverse null w rzeczywistości jest gorszy niż przewidywany ale z tym nie bedę z tym walczył, ponieważ gra toto naprawdę fajnie.

Pozdrawiam,
                  Jacek Zieliński
                  Mierzony reverse null zawsze bedzie nieco gorszy od wyliczonego ze wzgledu na skończoną rozdzielczość pomiaru (nie zawsze próbka pomiaru trafia idealnie w zakładaną częstotliwość reverse nulla). Jak się uzyska spadek 20-30dB to już jest dobry wynik. Warto też przy sytmulacji podawać rzeczywiste rezystancje cewek bo to ma niebagatelny wpływ na wynik.

Skomentuj

A może ktoś byłby zainteresowany aby posłuchać mojej zwrotnicy? Mogę przygotować paczkę i opłacić wysyłkę w obie strony. Żaden problem. Tylko proszę się nie śmiać bo zwrotnice w wersji roboczej, na kawałkach płyty pilśniowej pospinane trytytkami...
                    my mamy zapewne odpowiednie elementy, wiec sam schemat wystarczy

Skomentuj

Ok, nie ma sprawy. Moja skromna wiedza spowodawała, że zrobiłem to co załączam. Pewnie wystawiam się na strzał i miażdzącą krytykę ale co tam. Kiedyś trzeba stracić cnotę. Robie to pierwszy raz w życiu i sprawia mi to wielką frajdę.

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński
                      Załączone pliki

Skomentuj

Ok, nie ma sprawy. Moja skromna wiedza spowodawała, że zrobiłem to co załączam. Pewnie wystawiam się na strzał i miażdzącą krytykę ale co tam. Kiedyś trzeba stracić cnotę. Robie to pierwszy raz w życiu i sprawia mi to wielką frajdę.

Pozdrawiam,
                        Jacek Zieliński
                        Dwie pułapki , troche dużo. W przypadku pierwszej pułapki zwykle stosuj do koncensatora C4 również rezystor szeregowo wpiety z kondem zeby obnizyć skuteczność pułapki. W paktyce nigdy nie zdarza sie aby musiała ona być aż tak bardzo skuteczna. Po drugie zaobserwuj fakt że dla pułapki strojonej na daną f , powyżej tej f następuje podbicie ch-ki w stosunku do normalnego filtru. Im skuteczniejsza pułapka tym mocniejsze podbicie, co oczywiście jest niekorzystne. Dlatego oddatkowy rezystor pozwala uzyskać kompromis miedzy tym działaniem porządanym i tym nie.

Skomentuj

Wiem. Nie zrobiłem tego idealnie ale na tyle mnie widać stać w tej materii. Strałem się obserwować w LSPCad na raz możliwie najwięcej aspektów zmiany wartości elementów w sklonowanych oknach. I takie coś mi z tego wyszło jako najlepszy z dotychczasowych wariantów teoretycznych...

Pozdrawiam,
                          Jacek Zieliński

Skomentuj

Chciałem dodać do koszyka GDWK FGX ale niestety się nie da. Midwoofery mają na stanie ale to żadne pocieszenie. Będzie problem z dostępnością jak swego czasu AWXy?

Skomentuj

Luszti, na jakim etapie jesteś z projektem?

Skomentuj

Mam skończoną wersję dwudrożną na jednym modwooferze, ale chciałem przedstawić kompletny projekt z łatwym przejściem do układu z dwoma midwooferami w tej samej obudowie. Z tym drugim walczę już od dłuższego czasu.
                                Jak źle pójdzie to będzie tylko zwykły projekt
                                Last edited by LuSzTi; 14.05.2013, 12:56.
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

PawełS. jest chyba na etapie robienia paczek, być może pierwszych pomiarów. Jestem Ciekawy jak będą wyglądać wasze zwrotki w bezpośrednim porównaniu :)

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                  na jednym modwooferze
                                  To taki specjalny woofer dla obsługi DIYaudio czy też będę go mógł zamówić :P

Skomentuj

Ja jestem na etapie prostowania formatek wiec to potrwa :/

Skomentuj

to te formatki ostatnio pokazywałeś ? tam było po 2-3 mm różnicy chyba

Skomentuj

Tak, te z castoramy. Roznica jest mniejsza, ale wyrownanie wszystkich zejdzie pewnie caly dzien

Skomentuj

A nie da rady tak jak mi kiedyś pisałeś, że jeśli któreś płyty są za duże lub za małe, to można te dłuższe płyty lekko wysunąć a później zjechać frezarką na równo?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X