Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FGX series by STX (białe membrany)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Na pierwsze fornirowanie polecam fornir modyfikowany. Jest dostępny w dużych arkuszach więc nie trzeba będzie łączyć.
    Ja fornirowałem tak cały stół łącznie z blatem przy użyciu żelazka i wyszło bardzo dobrze a było to moje pierwsze podejście do forniru.
    Oczywiście jeśli chodzi o wygląd to naturalny jest na ogół ładniejszy bo w modyfikowanym nie uświadczymy takiej różnorodności usłojenia ale może warto spróbować.

Skomentuj

Witam,

ewentualnych zainteresowanych tanim projektem informuję, że przy zastosowaniu zwrotnicy LuSzti-ego można połaczyć WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.FG.X także z T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X. Po pomiarach i symulacjach jedyną rzecz jaką zrobiłem do zmniejszyłem wartość rezystora w gałęzi GDWK do 2R7. Brzmi naprawdę fajnie, łagodnie. Jako, że wszystko jest w fazie testów, tak słucham gdy kolumny grają solo. Gdy przychodzi mi ochota nasycić się dzwiękiem to podpieram je subwooferem i przełaczym głośniki za pomocą dwóch przełączników pod pod swoją zwrotnicę z bardziej wyeksponowanym środkiem i górą. Ale to już inna historia...

Pozdrawiam,
      Jacek Zieliński
      Załączone pliki

Skomentuj

Fajnie, że to sprawdziłeś....jeśli się nie obrazisz to dodam to do opisu mojego projektu, oczywiście z adnotacją, że to Ty sprawdziłeś :)
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jacek dzięki za wiadomość.

//nawiasem
          Czy ktoś obecnie miał już może szansę porównać STX FGX do ich konkurencji?
          Jakieś newsy odnośnie nowych rozmiarowo wersji?

Skomentuj

LuSzti, no co Ty ??? To Twój projekt, a ja dziękuję, że mogę go słuchać.

Pozdrawiam,
            Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
              LuSzti, no co Ty ??? To Twój projekt, a ja dziękuję, że mogę go słuchać.
              A co o nim sądzisz? Z racji, że jako jeden z pierwszych go słuchasz.
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Powiem tyle, nic wiecej do szczęścia i słuchania muzyki mi nie potrzeba. Niewiele widziałem a jeszcze mniej słuchałem co nie zmienia faktu, że oceniam Twój projekt bardzo dobrze. To prawda, co piszą niektórzy, że Twoje zwrotnice im pasują. Mi też. Do kulturalnego słuchania muzyki w moim odczuciu jak najbardziej, piersza klasa. Jak chcę przyłoić to właczam suba i swoją zwrotnicę a wtedy mam dzwięk jaki wczoraj słyszałem na sporej imprezie plenerowej gdzie na całkiem dużej scenie stało mnóstwo bliżej mi nie znanych konstrukcji estradowych, stopę było czuć na klacie a horny trochę zalatywały już metalicznym dzwiękiem.
                Twoja konstrukcja jest inna i to jej woli np. słuchać moja żona i ja chyba też poza momentami kiedy się "nagłaśniam".
                Jeszcze raz dziękuję i doceniam wkład pracy i posiadane doświadczenie. Jeszcze trochę i też się nauczę

Pozdrawiam,
                Jacek Zieliński

Skomentuj

Cieszę się, że się podoba :)
                  Zrobiłem update w projekcie z FGXami :)
                  http://diyaudio.pl/showthread.php/21...FG-X-by-LuSzTi

Skomentuj

Panowie, wybaczcie za mały odkop, jak tam Wasze paczuszki?
                    Złożone już? :)

Skomentuj

mi sie klej na weekend skonczyl :/
                      a oklejanie HDFem bez sciskow troche zajmuje czasu

Skomentuj

Jestem ciekaw jak by się miał projekt Lusztiego na dwóch FG.X-ach, który próbował zrobić (szkoda, że mu się nie udało), bo Pylon audio zaprezentował (premiera 03.03.2014r.) Pearl 25 właśnie na dwóch FG.X.

Parametry:
                        Impedancja 4 Ohm
                        Pasmo przenoszenia 35Hz- 20 000 Hz
                        Moc nominalna 95 W
                        Moc maksymalna 150 W
                        Efektywność 89dB
                        Wymiary [W x H x D] 200 x 980 x 280 mm
                        Waga 15kg / sztuka
                        Głośnik niskotonowy 2xPylon Audio PSW 18-80/S
                        Głośnik wysokotonowy Pylon Audio PST T-80/8
                        Last edited by drapik; 11.03.2014, 11:09.

Skomentuj

poczekamy az wysla na recenzje i dostaniemy zdjecia zwrotnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            poczekamy az wysla na recenzje i dostaniemy zdjecia zwrotnicy
                            Szybciej bedzie zrobic wlasna :P

Skomentuj

Sie kolejny raz przewinie zdanie:
                              A po co to kopiować...?

Pylon jedzie po taniości, bo taki sobie obrał kierunek działania, a jak tylko coś wypuści to zaraz klonowanie.. jakieś tu herezje... :)

Z resztą co tu pisać, zobaczcie co tam siedzi na górze... :)
                              http://www.audiostereo.pl/pylon-pear...0#entry3052265
                              Last edited by dolphin123; 11.03.2014, 17:01.

Skomentuj

Jako producent takich kolumienek w melaminowej okleinie pokusiłbym się chociaż o maskownice, chyba że są na magnes to zwracam honor.
                                A tak znowu kolejna kwadratowa skrzynka nawet bez cokołu, kto to kupuje..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                  Z resztą co tu pisać, zobaczcie co tam siedzi na górze...
                                  Mogliby chociaż jakiegoś najtańszego wavecora wrzucić...

Skomentuj

Ten monacor to takie dno?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Z resztą co tu pisać, zobaczcie co tam siedzi na górze...
                                      jak jest ten monacor to nie jest tak źle... pod warunkiem że je jakoś dobierają bo co się trafi to jaki widać loteria:
                                      http://heissmann-acoustics.de/test-monacor-dt-101-sk/
                                      na papierze nie jest po za tym zły

Jak to rzeczywiście kosztuje 1000PLN za parę to nie ma co narzekać ... tylko po co to klonować
                                      Chyba lepiej już kupić gotowe.

Skomentuj

Co by nie mówić to kolumny Pylon są odpoweidzią na zapotrzebowanie rynku. Tanie w miare wyglądające kolumny. Taki mają target i oszczędzają na wszystkim, byle było by tanio. W tej chwili mamy Pylon sepphire, 3 drożne do pomiarów.

Skomentuj

To wy opracowujecie im projekty?
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X