Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Illuminatory przyprawiające o smutek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Illuminatory przyprawiające o smutek

Witam. Mam pewien problem lecz aby go lepiej zobrazować zacznę od początku.
    Miałem kiedyś podłączone do komputera stare drewniane monitorki Unitry na których słuchałem muzyki mp3. Były one kiedyś bardzo popularne w zestawie z radiem Zodiak. Po pewnym czasie nabyłem głośniki Creative I-Trigue L3450 2.1. Dźwięk jaki wytwarzały wprowadził mnie w małe osłupienie gdyż nie spodziewałem się tak dużej różnicy jakości. Słuchając muzyki słyszałem dźwięki i odgłosy których wcześniej nie było nie wspominając o czystości. Całą dyskografie przesłuchiwałem "na nowo". Wrażenia podobne do oglądania ulubionego filmu na VHS a Blu-ray'u.
    Takiego samego stanu euforii spodziewałem się dzisiaj (czyli już wczoraj) odpalając Illuminatory własnej konstrukcji (przetworniki, zwrotnica oraz projekt obudowy z profesjonalnego i cenionego źródła). A tutaj zamiast euforii wielkie rozczarowanie i obciach przed rodziną. Okazało się że kilkuletni zestaw tanich podłogówek marki Clatronic gra nie gorzej jak nie lepiej. Głowię się cały dzień
    co jest nie tak czy po drodze coś skopałem (jakieś zwarcie, złe lutowanie, coś uszkodzone czy coś innego). Rozumiem, że muszą się wygrzać ale czy w aż takim stopniu by była różnica, przecież jak podłączyłem wcześniej wysokotonowca tak dla testu na samych kablach bez zwrotnicy to wydaje mi się że cykał aż miło a teraz jakiś stłumiony. Czy przypuszcza ktoś co może być tego powodem? Proszę o jakieś wskazówki lub wyjaśnienia. Pozdrawiam.

Napisz o pomieszczeniu, sprzecie towarzyszacym, pokaz zdjecia, ustawienie, przewody, zrodlo dwieku...Zwrotnica napewno polutowana ok?

Skomentuj

Zamieszczone przez strapado Zobacz posta
      profesjonalnego i cenionego źródła
      Troszkę mi to śmierdzi, a może kolega zamówił u killera zwrotnicę?

Skomentuj

co to za projekt...?

Skomentuj

Illuminatory lubią być wygrzane, te prosto z pudełka zwykle przyprawiają kupującego (który wydał na nie parę groszy) o duży ból głowy.
          Co nie zmienia faktu, że projekt może być skopany. Musiałbyś go szerzej przedstawić. Bo jeśli to np klon czegoś od Troelsa to nie byłbyś pierwszym, któremu się nie podoba.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A następna sprawa to to, ze mega przeskok jakosciowy występuje tylko w czasie przejścia z półki bardzo niskiej na średnia.
            Dalej nie jest juz tak kolorowo. Wzrost jakosci nie rośnie juz tak bardzo wraz z wydana kasa
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              A następna sprawa to to, ze mega przeskok jakosciowy występuje tylko w czasie przejścia z półki bardzo niskiej na średnia.
              Dalej nie jest juz tak kolorowo. Wzrost jakosci nie rośnie juz tak bardzo wraz z wydana kasa
              Dokładnie. Niestety w sytuacji przedstawionej poniżej:

zamiast euforii wielkie rozczarowanie i obciach przed rodziną. Okazało się że kilkuletni zestaw tanich podłogówek marki Clatronic gra nie gorzej jak nie lepiej.
              ...to się nie sprawdziło. wszyscy wiemy jak grają Clatroniki, skoro grają na takim samym poziomie lub lepiej od Scanów to coś tu jest na rzeczy. Wszyscy osłuchani ludzie napiszą że Scany grają lepiej od Clatroników po ich bezpośrednim porównaniu, a tutaj mamy nie osłuchanego który twierdzi że Scany grają gorzej... O co chodzi?

Pokaż zdjęcia kolumn jak i zwrotnic, napisz pod co masz te kolumny podłączone.

Skomentuj

ja sie nie zdziwie jak autor spodziewal sie "efektownego" brzmienia a dostal zrownowazone brzmienie... dlatego polecamy zawsze posluchac przed zakupem

Skomentuj

przecież jak podłączyłem wcześniej wysokotonowca tak dla testu na samych kablach bez zwrotnicy to wydaje mi się że cykał aż miło a teraz jakiś stłumiony
                  Czyli wydaje się, że sprzęt towarzyszący jakieś możliwości ma. Powiedziałbym, że problem może leżeć w "niesprawnej" zwrotnicy, bo mam nadzieję, że nie w illuminatorze puszczanym bez kondensatora.

Skomentuj

Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze uzytkownik kupil sobie zestaw na illuminatorach nie piszac nawet ani jednego posta na tym forum....

Skomentuj

przecież jak podłączyłem wcześniej wysokotonowca tak dla testu na samych kablach bez zwrotnicy to wydaje mi się że cykał aż miło a teraz jakiś stłumiony
                      A nie pochrzaniles czasami fazy ??
                      Głosniki musza sie wygrzac aczkolwiek to nie poprawne jesli scany graja gorzej od chinskich podłogówek.

Skomentuj

Może dajmy autorowi możliwość przedstawienia projektu jaki wykonał zanim zawalać go tysiącami pytań, bo na połowę nie odpowie.
                        Sprawa jest prosta. Niech zostanie pokazany projekt z pełną ilością szczegółów co do obudów, jego litrażu, strojeniu i przede wszystkim zwrotnicy a także jej poprawności montażu... Bez tego nasze domysły są bezsensowne i nabijać posty sobie możemy...

Skomentuj

Dziękuje za zaangażowanie w temat.
                          Przetworniki, zwrotnica oraz projekt obudowy to zestaw ILR12 nabyty od Akustyka. Napędza to Rotel RA-12 na kablach Audionova Illuminator. Pokój ma ok 19m2. Aktualnie jestem na etapie przeprowadzania różnych testów. Być może coś nie tak jest z Rotelem. Jak sprawa się wyklaruje to odpiszę. Niebawem postaram się zamieścić fotki w rozdziale "własne konstrukcje elektroakustyczne".

Skomentuj

Strapado - nie bierz tego do siebie - ale może masz po prostu spaczone postrzeganie dobrego dźwięku.

Często odnoszę wrażenie, że dla wielu osób spaczonych marketowymi kolumnami dopiero zestaw ze środkiem cofniętym o 6dB gra ok...

Skomentuj

Ogromny wplyw ma tez pomieszczenie i elektronika szczegolnie przy tej klasie glosnikow. Dla mnie ten R3004 akurat gra rewelacyjnie przy dobrej zwrotnicy - miałem kilka zwrotnic Akustyka do Peerlessow i napisze po prostu ze mnie nie zadawalaly.

Skomentuj

Też nie chce mi się wierzyć, że te kolumny grają tak źle. Ja bym podejrzewał pomyłkę przy lutowaniu zwrotnicy. Projekt Kisiela powinien właśnie zagrać ekspresyjnie, żywo. Ja w swojej konstrukcji starałem się zrównoważyć całe pasmo. Średnica jest jednak minimalnie cofnięta ale nie aż tak jak w ILR. Zastosowałem też dużo niższy podział (akustycznie 1.9kHz). To jest pierwsza konstrukcja 2 way w której podoba mi się średnica z 7" wofera. Wysoki jest znakomity, na pewno wart 700zł. Słuchałem Illuminatorów na wielu wzmacniaczach. Od mega budżetowych po McIntosh,a i zawsze pokazywały klasę. Zgadzam się, że niesamowite zmiany wnosi pomieszczenie. U mnie w średnim pokoju ze skosami, słabo wytłumiony było dużo wysokich (miałem nawet bardziej stłumić) ale jak posłuchałem w znakomicie zaadaptowanym, wygłuszonym pomieszczeniu to miałem ochotę zmniejszyć tłumienie o 2dB :) Rezystorami koniecznie trzeba będzie się pobawić indywidualnie.
                                Najlepiej gdybyś posłuchał dla porównania wersji Yoshiego (Binganta) czy mojej. Może się okazać, że Twoja zagra najlepiej
                                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Tez zaczynalem od zwrotnicy akustyka i bardzo nie polecam :)

Skomentuj

Ja słyszałem ILR12 w wersji Akustyka i Yoshiego o której pisze KonradRak.
                                    Niewątpliwie grają inaczej. Jedna z nich jest bardziej "zrównoważona" i "mniej kierunkowa" ale to są moje opinie.
                                    Może bingant wypowie się na temat różnic bo chyba ma dość dobrze obsłuchane te przetworniki :razz:.

Ostatnio również odnoszę wrażenie o którym pisze Sound Wave.

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                      Strapado - nie bierz tego do siebie - ale może masz po prostu spaczone postrzeganie dobrego dźwięku.
                                      Ja też stawiał bym na tą przyczynę

Skomentuj

Bo taka jest niestety prawda, skopiuję kawałek rozmowy ze znajomym na temat jego kuzyna:

19:02:42 xxx: u kuzyna tylko
                                        19:02:50 xxx: ale to robil tak zrobil skrzynie dal
                                        19:02:53 xxx: byle jakie glosniki
                                        19:02:56 xxx: nic nie pasuje
                                        19:02:59 xxx: nie trzyma sie kupy
                                        19:03:02 xxx: ale gra
                                        19:03:14 xxx: basem jebie
                                        19:03:17 xxx: to znaczy dobre
                                        Ile osób z nas spotkało się z czymś takim? Praktycznie pewnie wszyscy bo przecież wyznacznikiem jakości jest ilość basu :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X