Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Illuminatory przyprawiające o smutek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
    Nie na temat...
    Efekt naskórkowości nie występuje przy częstotliwościach akustycznych. Plecionkę stosuje się po to aby kabel był elastyczny.
    Efekt naskórkowości występuje zawszę w przypadku obwodów prądów przemiennych... Jedynie jego wpływ w paśmie akustycznym może być pomijalny :) - myślę że dokładnie to miałeś na myśli :) nawet ładnie zilustrowane jest to na wikipedii :)

Skomentuj

Witam po długiej przerwie. Przepraszam za tak długie milczenie oraz dziękuje za zaangażowanie w temat. Uciąłem sobie małą pogawędkę z p.Kisielem, po której to wywnioskowałem że wina może leżeć po stronie terminali. Mianowicie terminale dołączone do zestawu są pokryte jakimś lakierem i przed lutowaniem trzeba je szlifnąć. Ja tego nie uczyniłem i efekt był jaki był. Zrażony tymi terminalami postanowiłem kupić nowe WBT 0703 i od tej pory wszystko jest OK. Dźwięk jest super, chociaż jeszcze mam jakiś mały niedosyt. Na razie przesłuchuję całą moją dyskografię i szukam kawałka który by wydobył z nich 100% możliwości. Być może jeszcze coś się polepszy jak kupię CD gdyż na tą chwilę wszystko odtwarzam z mp3.
      Chciałbym jeszcze wyjaśnić kwestię kabli. nie wiem gdzie widzieliście je za 1200,- Ja tyle nie dałem i tyle bym nie dał.

Skomentuj

Zamieszczone przez strapado Zobacz posta
        Być może jeszcze coś się polepszy jak kupię CD gdyż na tą chwilę wszystko odtwarzam z mp3.
        bez jaj :) ..., przerobione te mp3 z CD czy FLAC`a chociaż czy takie po prostu z sieci ~128kbs z niewiadomego źródła ?

Skomentuj

Czyli wiemy już, że Twoje źródło (komputer) woła o pomstę do nieba nawet przy klasie kolumn firmowych do 2000zł, "słuchasz" mp3, a Ty zapłaciłeś za WuBeTy tyle co za używane CD... To jeszcze przypomnij nam jaki masz wzmacniacz do tych kolumn?

Skomentuj

TDA

Skomentuj

To może i ja dorzucę coś od siebie - jeżeli o mnie chodzi to lubię wysokotonowe scanspeaki, natomiast brzmienie niskośredniotonowych tak mi nie bardzo pasuje. Słuchałem wielu różnych konstrukcji na najpopularniejszych scanach, nawet jedne miałem ale mnie te zestawy nie powalają. Może po prostu też preferujesz inną szkołę brzmienia i może w tym jest właśnie problem. Ja od paru lat jestem fanem spokojnego brzmienia Vienny Acoustics.

Skomentuj

WBT-0703 Cu nextgen, gniazda gł, 2 szt. (czer+cza)
                Cena produktu: 213,87 PLN (brutto)
                Jak ktoś nie ma na co pieniędzy wydawać i wierzy w cuda, to może słuchać takich magików jak Pan Kisiel...

Skomentuj

Iceman> ale chyba nie powiesz, że wolałbyś słuchać clatroników wspomnianych na początku tematu zamiast illuminatorów?

Skomentuj

Mp3 są przerobione z oryginalnych płyt (programem Format Factory; 44100Hz / 320KB/s) i leżakują w pudełku na szafie, gdyż każda najdrobniejsza ryska przyprawia mnie o ból serca :) Piractwo omijam szerokim łukiem. Przetworniki napędza Rotel RA-12. W kwestii zarzucania mi, że ile to dałem za to a za to, chciałbym wyjaśnić, że jestem laikiem w tej dziedzinie. Uciułałem parę złotych i postanowiłem zainwestować w lepsze audio. A przez to że się za bardzo nie znam, przyjąłem zasadę że lepiej trochę dorzucić i kupić coś lepszego niż potem żałować. Wynika to może z tego, że nie mam porównania co i jak gra. Chciałem zrobić wszystko z mojej strony aby dźwięk był jak najlepszy adekwatnie do moich możliwości. Może macie rację, że przepłaciłem za kilka rzeczy ale nie wiem czy coś jest lepsze lub wystarczające od czegoś innego. Być może gdy zmienię jeszcze kilka razy zestaw audio to moje decyzje będą już bardziej rozsądne.
                    P.S. We wcześniejszym poście załadowałem fotki ale widzę że coś poszło nie tak.

Skomentuj

To rozkładaj wydatki racjonalnie
                      Tak gdzie trzeba dołoż
                      Tak gdzie mozna oszczędź

Właśnie straciłes ponad 200zl ze swojego budżetu
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Podejrzewam że wcześniej te SS jeszcze nie były dotarte po prostu

Skomentuj

A przez to że się za bardzo nie znam, przyjąłem zasadę że lepiej trochę dorzucić i kupić coś lepszego niż potem żałować. Wynika to może z tego, że nie mam porównania co i jak gra.
                          To jest rozsądne założenie, bo zwykle lepiej od razu dołożyć i np. kupić od razu lepszy głośnik, bo potem przeróbka kolumn i zwrotnicy po wymianie głośnika na lepszy jest nieoplacalna i klopotliwa. Jednak jeśli dysponujesz małym doświadczeniem to lepiej radzić się kilku osób. To samo dotyczy tego forum - co do niektórych kwesti są różne szkoły i każdy będzie chwalił swoje, ale tam gdzie forumowicze się zgadzaja, to nalezy takie rozwiązanie przyjąć za pewnik. I oczywiście - "gdzie rozum śpi budzą się upiory" - prawa fizyki to w świecie audio najpewniejszy i najuczciwszy przewodnik :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
                            Ja od paru lat jestem fanem spokojnego brzmienia Vienny Acoustics.
                            tam średnie są 5dB niżej niż bass i wysokie więc się nie dziwie, że jak jest równo to Ci nie pasuje

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              tam średnie są 5dB niżej niż bass i wysokie więc się nie dziwie, że jak jest równo to Ci nie pasuje
                              Kwestia gustu. Vienny kocham :-) Ale żeby nie było - mam też kolumny bardzo liniowe - HND AkustyK-a. Też fajniej dla mnie brzmią niż większość kolumn na scanach. Mnie scany bardzo męczą. Dłużej niż godzinę raczej mi ciężko słuchać tych przetworników. A Vienny cicho w tle mogę cały dzień tę słodycz przyswajać :-)))

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                proszę tu kontynuować: CD vs pliki
                                http://diyaudio.pl/showthread.php/22421-CD-vs-pliki

LuSzTi mamy jakieś łącze telepatyczne czy co

Skomentuj

Czaruję...
                                X