Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

FET-hex - swietny, tani wzmacniacz, polecam

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1mF=1000uF - uzupelnij to bo gwarantuje ze pojawia sie teksty "nie moge znalezc konda 1mF"
    a dlaczego lowESR?

dlaczego potencjometry precyzjne? ak wrazliwy uklad? czy dla samego siebie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      1mF=1000uF - uzupelnij to bo gwarantuje ze pojawia sie teksty "nie moge znalezc konda 1mF"
      a dlaczego lowESR?

dlaczego potencjometry precyzjne? ak wrazliwy uklad? czy dla samego siebie?

Dobrze uzupelnie.
      Nie musi byc koniecznie low esr. Potenciometry takie dalem na plytce bo sa male, bardzo wygodne i bezpiecznie w uzyciu.

Raven
      Zastanawiam sie czy mozna by wykorzystac znajdujace sie juz na plytce 1mF kondensatory, miejsca na diody juz sa.
      Załączone pliki
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        Skoro ktoś nie rozumie takiego zapisu to jednak stawiałbym na to iż nie złoży sam tego wzmacniacza albo będą problemy którymi będzie się obarczać twórcę (w tym wypadku użytkownika borys).

Skomentuj

a ile takich banalnych pytan jest w temacie o uniampie?
          ludzie nawet nie radza sobie z TDA :/

Skomentuj

Jestem laikiem i nie potrafię porównać po schematach i wykresach, ale czy może ktoś powiedzieć jak się ten wzmacniacz ma do podobnych konstrukcji, scalaki i uni/symek/podobne oraz jakieś klocki komercyjne?
            Pisząc tani masz na myśli, że tańszy w wykonaniu od powyższych czy porównywalny, ale tani jak na wzmacniacz?
            Dzięki za podzielenie się z nami schematem i efektem swoich prac.

Pozdrawiam

Skomentuj

Jeśli chodzi o parametry to jest lepszy od np. Symasyma. Jedyną jego wadą jest mniejsza moc jaka mozna uzyskac z tego samego zasilania, ale proponowany przez Ravena uklad bootstrap ma to zmienic.

Skomentuj

Zapowiada się bardzo ciekawie jeśli podobno jest lepszy od symka. Może ktoś coś jeszcze doda na ten temat?

W takim razie wszyscy czekamy na to co Raven wymyśli i zaprojektuje :)

Skomentuj

Ja tak wlasnie zastanawialem sie nad tym bootstrapem, generalnie dolozenie pary rezystorow i ewentualne wykorzystanie 1mF kondensatorow (choc nie wiem czy nie sa za duze), nie wiem jak to wplywnie na wlasciwosci soniczne wzmacniacza (bo sie az tak dobrze na tym nie znam), zysk bedzie pewnie z 3V z kazdej strony zasilania.
                  Moze warto zamiast bootstrapu dac po prostu zasilanie 2x45V na 8R obciazenie i 2x35V na obciazenie 4R i po sprawie.
                  Za 3 tygodnie wracam do kraju wiec zabiore odpowiednie trafko ze soba i sprawdze.
                  Jednakze jak czas pozwoli to bardzo chetnie przetestuje i przemierze uklad z bootstrapem.
                  Plytka z symasymem i kilka innych wzmacniaczy leza sobie i sie kurza.

Skomentuj

Nie wiem, czy to dobry pomysł. I tak będziesz tracił kilka volt na amp. dodatniej połówki sygnału. Bootstrap za to może podbić napięcie zasilania stopnia sterującego.
                    To są tylko moje przypuszczenia, z praktyczną elektroniką mam niewiele wspólnego.

Skomentuj

Teraz wyczytałem kilka słów o bootstrapie na wikipedii.
                      Podobno czasami wprowadza jakieś szumy? Pewnie o tym pisze kolega borys.
                      Nie jestem elektronikiem - nie znam się, lecz ciekaw jestem co zmajstrujecie :)

Skomentuj

Mnie by interesowało w sumie porównanie soniczne borysa co do wersji z bootstrapem i bez - stawiam że bez bootstrapu będzie lepiej.
                        Noi wersja na dwóch parach, bo potrzeba mi zdrowe 200W przy 4ohm...

Rozumiem, że wracasz do Spytkowic? :)

Skomentuj

Tak wracam na 2 tygodnie, narazie przed praca lutuje na szybko bootstrap

Skomentuj

Tak na szybkiego wlutowalem 50uF z 100R rezystorem, zasilanie stopnia sterujacego i tak jest odseparowane zwyklymi diodami, napiecie ladnie sie podnosi ale niestety wystepuja oscylacje.
                            Chyba to bedzie troche wiecej pracy niz myslalem.
                            Załączone pliki

Skomentuj

- C9 C10 - zabijają boostrap dla w.cz i powinny zagwarantować stabilność a jak będzie w praktyce to spr. :)
                              - zobel raczej będzie niezbędny i warto go dodać.
                              - kondensatory filtru od źródeł prądowych mogą być dużo niższe
                              - dla IRFP240 - rezystory źródłowe raczej niezbędne. można je pominąć dla lateralych MOSFET.
                              - zamieniłem kolejność rezystorów na wejściu - tak jak masz jest tłumik nie potrzebny
                              - zwiększyłem nieco kondensatory kompensacji i dodałem szeregowo rezystory - powinno podnieś margines stabilności.

---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post o 10:32 ----------

rezystory 100om w boostrapie powinny mieć 1W te 470 tez jakąś większą moc 3W-5W.

Skomentuj

Do mnie już dotarły elementy (z elektronika-sklep.pl, jak coś to polecam), ale chyba dopiero w czwartek będę mógł coś zacząć działać.
                                Zobla oczywiscie dam obok zacisków głośnikowych, bootstrapa nie będę robił, kondensatory filtru już będą jakie są, kolejnosc rezystorów na wejsciu zmienie. Co do kondensatorów kompensacji i rezystorów źródłowych to jeszcze nie wiem, wersja z pierwszego postu działa stabilnie bez tego, więc raczej nie będę montował.

Skomentuj

Ile kosztowaly elementy na stereo?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                    pierwszego postu działa stabilnie bez tego, więc raczej nie będę montował.
                                    Tak ale bootstrap zwiększa wzmocnienie stąd zmiana

Skomentuj

Ile kosztowaly elementy na stereo?
                                      Nawe nie wiem, bo ja brałem na 6 kanałów i kilka elmentów do zasialczy Ravena.

Pogrubione liczby to koszt dla stereo:
                                      IRFP9140 - 6,39 - 12,78
                                      IRFP240 - 4,06 - 8,12
                                      BC560C - 0,09 -0,27
                                      BC560 - 0,11 - 0,33
                                      Bd 139 - 0,40 - 0,8
                                      BD140 - 0,44 - 0,8
                                      IRF530 - 1,60 -3,2
                                      1000uF/50 - 0,80 -3,2
                                      2200uF 10V 105° Low ESR -0,90 -3,6
                                      Potencjometr precyzyjny 10mm 1K - 0,70 -2,8
                                      1N5351B (14V) - 0,38 - 1,52
                                      + ok 40 rezystorów po 7 gr - 2,80
                                      + kondensatory drobne ~1zł
                                      + kondensator wejśiowy - to już zalezy kto jaki da
                                      Razem ok 40 zł, z kondensatorami wejśiowymi (miałem) - pewnie 50 zł

Tak ale bootstrap zwiększa wzmocnienie stąd zmiana
                                      Wiem, ze bootstrap zwieksza moc, ale pisalem, ze dziala stabilnie bez rezystorów przy kondensatorach przy tranzystorach sterujacych i bez rezystorów źródłowych

Skomentuj

Przetestowalem wstepnie pierwsza wersje bootstrapu (dziekuje raven). Zasilacz juz niestety nie wyrabia (trafko 80W). Screany ponizej (clipping, ponizej jest ladnie wiec nie zamieszczam), zasilacz to przebieg zielony, napiecie na obciazeniu 8R zolty. Zauwazylem ze czasami pojawiaja sie dosc wysokie piki na napieciu zasilania. Widac jak niskie czestotliwosci (no tutaj troche babola walnolem bo 50Hz jest tez w sieci) daja popalic zasilaczowi.
                                        Z bootstrapem tranzystory koncowe na max pracuja juz na rdson (troche mi sie to nie podoba) - pasowalo by sie zainteresowac rezystorami zrodlowymi itp itd..... zaraz, zaraz wzmacniacz mial byc prosty, wiec decyzje trzeba podjac.

Wzmacniacz z jedna para tranzystorow:
                                        zostanie w wersji v6 i v3 taka jaka jest zamieszczona, przetestowany, przemierzony i odsluchany, probowalem go nawet zniszczyc i nie udalo sie (a co najwazniejsze glosnik caly!!).
                                        No jest troche tego zasilania niewykorzystane (jutro jeszcze sprawdze dokladnie ile) ale w zamian serce wzmacniacza ma wrecz komfortowe warunki pracy, tranzystory koncowe nie otwiaraja sie do rdson (nie pracuja na zwarciu), wzmacniacz gra swietnie.
                                        Nie zaszkodzi po prostu dac wieksze napiecie zasilania - proste i skuteczne (jak bede mial juz nowe trafo to wszystko sprawdze)

Wzmacniacz z 2(moze 3) parami tranzystorow:
                                        Tutaj bedzie wykorzystany bootstrap, wmacniacz bedzie troche bardziej rozbudowany i bedzie mial lepsze parametry mocowe. Tutaj kazda pomoc sie przyda.

Ps
                                        Oscylacje przy pierwszym podejsciu wziely sie z tego, ze zasilanie pary wejsciowej nie bylo odseparowane od zasilania pary napieciowej ale babola poprawil raven i juz jest dobrze.
                                        Rezystory przy kondensatorach botstarpu grzeja sie znacznie wiecej niz te idace z zasilania.
                                        Załączone pliki
                                        Last edited by borys; 17.06.2013, 20:01.

Skomentuj

tomq

Po co ci zenerka 14V ?
                                          Tam jest zwykla dioda 1n400x

Skomentuj

Czaruję...
                                          X