Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz diy problem z uruchomieniem jednego kanału

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz diy problem z uruchomieniem jednego kanału

Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post, także z tego miejsca chciałbym się przywitać ze wszystkimi, audio to moje hobby i pasja szczegolnie dłubanie, a słuchanie muzyki w dobrej jakości to wiśnia na torcie Do rzeczy, troszkę się namęczyłem, poszperałem w netach, poczytałem i stworzyłem taki wzmacniacz, jeden kanał gra bez zarzutu natomiast z drugim nie mogę dojść do ładu. Prąd spoczynkowy mosfetów wynosi 1.5A i nie mogę go zmniejszyć (min na potencjometrze) ale moge go zwiekszać. Prąd spoczynkowy na bd jest prawidlowy. Podłączenie glosnika na wyjście obiawia sie charczeniem w rytm basu, a gdy wpinam glosnik miedzy bd jest muzyka ale dość nie wyraźna, zniekształcona. Żaden z tranzystorów się nie grzeje. Dodam tylko że przy montarzu tego kanału zwarłem niechcący rezystor 470R miedzy BD i tak uruchomiłem co spowodowało pojawienie sie dużej stałej na wyjściu. Czy mogły się spalić mosfety? Niestety nie umiem ich sprawdzić. Natomiast BD139 i BD140 wymieniłem. Podczas tego zwarcia bardzo grzał się BF451. Sprawdzilem go wydaje się dobry (przebicia i wzmocnienie) układ sprawdzany na rezystorach 10R zamiast bezpiecznikow na zasilaniu. Prosze oczywiście o sprawdzenie poprawności schematu i zasugerować mi ewentualne poprawki. Serdecznie dziekuje za poswiecony czas

https://www.youtube.com/watch?v=3EwtIatXyr8
    Na pewno ci sie przyda

Skomentuj

Ciekawy link przyda sie dzieki no i wg tych testów mosfety są sprawne... zastanawia mnie czemu w takim razie do pary bipolarnych wszystko jest ok a na mosfetach juz jest taka jazda :( prad taki wysoki ,prawie maks (spadek na rezystorach 0.22) no i to charczenie. A drugi kanal taki sam a dziala dobrze, no i nic sie nie grzeje.

Skomentuj

Posprawdzaj po kolei spadki napięć na jednej i drugiej końcówce, może dojedziesz w ten sposób który element jest uszkodzony. Uruchamiasz bezpośrednio trafo > zasilacz> końcówki czy masz jakiś ogranicznik prądu ?

Skomentuj

Byl bezpiecznik 10R zamiast bezpiecznika na dodatniej i ujemnej koncowce zasilania. Spadek na nim pokazal ze pobierany jest prad 0.5A na dwóch koncowkach. Poza tym jak wspomnialem nic sie nie grzeje. Hmm napiecia na wszystkich pinach lataja od 0.2 do 3V gdy zmniejsze rezystor 12k na kompensacji do 5k. Prad wtedy na mosfetach tez lata jak glupi. Gdy jest 12k jest stale 1.5A (0.6V na 2x 0.22R) i napiecia sa takie same jak na dzialajacej. Czyzby sie wzbudzal? Jak by to sie obiawialo?

Skomentuj

Pomierzylem napiecia w roznych pkt losowych na jednej i drugiej i sa chyba ok znaczy roznia sie wartosciami po przecinku tak to jest ok :( nic juz nie rozumiem... jakies sugestie?

Skomentuj

Sprubój zamieniać tranzystory z sprawnej końcówki do tej nie działającej ( po jednym).

Skomentuj

Jest nowy fakt gdyz wzmacniacz ma zabezpieczenie przeciw zwarciowe. Bo jest to przerobka niedzialajacej unitry pw9013. Taka zabawa i zdobycie doswiadczenia no i spadki na diodach w dzialajacym kanale to 0.06v a na popsutym 0.67v wiec raczej znaczaco wiecej. 1 to baza bd140, 2 baza bd139, 3 wyjscie glosnikowe, 4 zrodlo irf 9530 i 5 zrodlo irf 530.

Skomentuj

Cos kolego twoje zeznania sa nie spojne!

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
                  Prąd spoczynkowy mosfetów wynosi 1.5A
                  To duzo.

Żaden z tranzystorów się nie grzeje.
                  Jak cos pobiera 1,5A z 76V (+-38V) to grzeje sie jak holera bo 114W to juz powazna moc. To cud ze te mosfety nie splonely.

pobierany jest prad 0.5A na dwóch koncowkach.
                  To 1,5A czy 0,5A na dwie? Bo wychodzi na to ze jedna koncowka pobiera minus! 1A :)

Ale do rzeczy. Brak mozliwosci zmniejszenia pradu spoczynkowego pewnie wynika z duzej rozbierznosci napiec progowych mosfetow (Ugs). W koncowce o duzym pradzie zwieksz rezystor 620om w bazie tranzystora od biasu. A najlepiej jak wstawisz wieksza wartosc pr-ka, dobrze jak jest on wieloobrotowy.

Gdyby koncowka wzbudzala sie na duzych amplitudach to od razu spalilby sie rezystor 10om w dwojniku wyjsciowym 10om+100nF.

Skomentuj

No tak tyle wynosi z prawa ohma mierzac napiecie na rezystorach zrodlowych wynosi 0.65V czyli 0.65/ 0.44 daje 1.5 A a nic sie nie grzeje... na dzialajacej stronie jest 0.053V. Naprawde sam sie dziwie :( do tego co dziwne prady na bd sa ok w obydwu kanalach ( na niedzialajacym jest sporo mniejszy niz na dzialajacym gdyz pr jest ustawiony na min

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czy zmniejszenie tego rezystora i ust pradu spoczynkowego prawidlowego spowoduje ze nie bedzie juz charczec niedzialajacy kanal ?

Skomentuj

Zmierzylem ugs o ile dobrze rozumiem co to ugs Ugate-source? No wiec na dzialajacym jest po 3.5 v na niedzialajacym jest.... na irf 530 3.5v a na irf 9530 jest 0.12v. Co z tym zrobic czemu tak moze byc?
                      Last edited by wydra9; 22.05.2014, 19:19.

Skomentuj

Nastepne fakty: prad na rezystorze zrodlowym irf 530 = 0mA prad na rezystorze zrodlowym irf 5930 0.63V / 0.22= 3A!!?? Ja juz nie kumam nic... prady na rezystorach miedzy mosfetami a bipolarami (470R) jest rowny 0V :/ sprobujac zmierzyc rezystancje brzeczykiem rezystorow 0.22R wychodzi ze wszystkie maja zwarcie (ok) a rezystor od irf 9530 ma kilka kohm... i rosnie ( rezystor wpiety w uklad)

Udalo sie to rexystor drenowy wylutowalem go sprawdzilem i ma duzy opor wlutowalem drugi i dziala. Albo dostalem trefny albo sie spalil )))

Nowy problem brzeczenie slychac w glosniku gra muzyka itp ale slychac brzeczenie. Mialem w domu niestety tylko rezystory 0.47R oryginalne ktore byly sa stare bardzo no i sie grzeja a prad ustawilem 120 mA. Jak dotkne je palcem to brzeczenie milknie.

Skomentuj

Brzeczenie powodowaly kondensatory na bd. Pozniej okazalo sie ze charczy przy bardzo cichym sluchaniu wiec dodawalem pradu spoczynkowego az przestalo czysto ladnie gralo az wywalilo bezpieczniki i teraz caly czas wywala. Dalem 5A. Zwarcie miedzy plusem - masa minusem -masa i i plusem minusem brak. Co to tym razem? :(

Skomentuj

Spalily sie mosfety. Wyrzuc do smieci i zrob jakis sprawdzony uklad.

Skomentuj

Dziekuje za rade sprawdze te mosfety. Chcialbym sie tegomniejwiecej nauczyc pobawic sie nie chodzi mi o sprawdzony uklad bo docelowy wxmacniacz juz ma taki do sluchania muzyki. To mialo byc w celu naukowym czytalem wiele stydiowalem kilka projektow i jak sie samemu nie zrobi nie pomysli to sie nie pozna. Czy moglbym cie prosic Irku o spojrzenie na moj schemat i ewentualna podpowiedz czemu jest zle i dlaczego?
                              Chcialbym rowniez prosic o wzory na rezystor drenowy czy to jest Ugs/I max? Wielka prosba naprawde

Skomentuj

Chcialbym rowniez prosic o wzory na rezystor drenowy czy to jest Ugs/I max? Wielka prosba naprawde
                                To jest rezystor w zrodle czyli rezystor zrodlowy. Podobnie jak w koncowce ze stopniem bipolarnym, rezystor emiterowy. Nie ma specjalnej metody wyliczania go zwykle oblicza sie go na napiecie ok 2V (dla mosfetow i bipolarnych) przy maksymalnym pradzie wyjsciowym. Najczesciej jest to 0,22oma dla jednej pary tranzystorow i wiecej dla wiekszej ilosci. Wieksza wartosc nei zaszkodzi tylko zabierze cenne napiecie, zbyt maja wartosc jest niebezpieczne ze wzgledu na niestabilny prad spoczynkowy. U ciebie wystapil problem z pradem spoczynkowym ale to temat na wiecej niz kilka zdan.

Zeby przetestowac wzmacniacz musisz posiadac sporo sprzetu pomiarowego, miernik uniwersalny i ucho to za malo.

Skomentuj

Mam generator oscyloskop chce kupic lepszy i mobilny (usb) wiec zbieram na jakiegos picoscope czy cos w tym stylu.
                                  Koncowka grala dluzsza chwile na wczesniejszym pradzie spoczynkowym tylko charczala na bardzo cichym sluchaniu. Tak to bylo spoko gdy dalo sie glosniej. Klasa B. Prad spoczynkowy ustawialem na pale gdy zobaczylem ze charczenie ustaje po jego dodaniu i moze dalem za duzo bo potencjometr stanol na 3/4. Tak wiem powinienem podlaczyc miernik i to sprawdzac. Ale bylem zbytnio zajarany ze to pomaga i krecilem :(
                                  Jak to jest z tymi rezystorami bazowymi dla mosfetow? Roznie ludzie pisza i nie wiem sam od czego to zalezne i jak sie je dobiera?
                                  Wiem tez gdy da sie za maly rezystor miedzy bd to znika prad spoczynkowy na mosfet a idzie wiekszy na bd. Czy jest jakas regula odnosnie rozdzielenia pradow miedzy bd a mosfetami?
                                  Mosfety tak jak pisales sa spalone zwarcie miedzy drenem a zrodlem na obydwu.
                                  Chce sobie kupic jakas ksiazke odnosnie wzmacniaczy polecisz jakas lekture? Kupilem "wzmacniacze elektroakustyczne" ale ksiazka jest z 82 wiec troche starawa co do nowinek technicznych.Pozdrawiam serdecznie.

Moze powinno byc tak ze prad spoczynkowy dla bd powinienem dac wiekszy zmniejszajac rezystor miedzy nimi 470>330 wtedy moze charczeni ustanie szybciej przy mniejszym pradzie dla mosfetow? Bo moze to bd charcza nie mosfety? I zwiekszajac prad ustawiam dobry dla bd (charczenie ustaje) ale mosfety nie daja rady bo dla nich jest za duzo?
                                  Wczesniej bylo gdy charczalo
                                  - 120mA dla mosfetow
                                  - 15mA dla bd

Skomentuj

Jak to jest z tymi rezystorami bazowymi dla mosfetow?
                                    Baze to maja tranzystory bipolarne, mosfety maja bramke z angielskiego G (gate). Rezystor bramkowy w ukladzie wtornika zrodlowego nie jest konieczny. Rezystor ten wraz z pradem sterujacym i pojemnoscia bramki wplywa na szybkosc zmian napiecia na bramce a wiec szybkosc zmian napiecia na wyjsciu.

Prad pierwszego stopnia wtornika pradowego czyli parki BD, mozna dobrac dowolnie, te 15mA to juz dosc sporo bo tyle czesto maja same tranzystory koncowe. 15mA oznacza ze wtornik w klasie A jest w stanie dostarczyc do +-30mA pradu sterujacego bramkami mosfetow.

Z tego co piszesz to masz problem ze stabilizacja termiczna pradu spoczynkowego. Raz ze wogole go nie mierzyles a drugie nie sprawdzales jak sie zachowuje podczas zmian temperatury. Jego stabilizacja to to dosc trudna sprawa. Wazny jest odpowiedni uklad kompensujacy jak i samo sprzezenie termiczne tranzystorw mocy z tranzystorem kompensacyjnym. Zaraz sie pewnie okaze ze tych wszystkich tranzystorow nie umiesciles na radiatorze?

Skomentuj

Mosfety wraz z tranzystorami biasowymi sa na radiatorze. Bd sa obok z malymi radiatorkami na plecach. Prad spoczynkowy mierzylem wielokrotnie, ale gdy okazalo sie ze charczy przy niskiej amplitudzie wejsciowej dodawalem pradu az przestalo i nie potrzebnie zakrecilem kawalek dalej patrzac co sie dzieje z dzwiekiem, gdyz nie przypuszczalem ze moga sie uszkodzic mosfety bo maja prad Id 10A :( chyba ze tu chodzi o inny prad? Moze nastepna para mosfetow pomorze? Prad dla bd mierzylem jako spadek napiecia na rezystorze miedzy nimi czyli 7.5V/470 = 0.0159A czyli w sumie 16mA
                                      Last edited by wydra9; 24.05.2014, 21:38.

Skomentuj

Mam nadzieje że masz tam jakąś diodę zenera między tym rezystorem 1k a 3.6k ?
                                        Zamień tranzystor od stabilizacji na mosfeta IRF530 i będziesz miał problem stabilizacji biasu z głowy oczywiście wymaga to dobrania nowych rezystorów w dzielniku .

Brzęczenie to albo zniekształcenia skrośne ale prąd spoczynkowy około 100-150mA powinien zjawisko wyeliminować .
                                        Jeśli jest dalej to pewnie się Ci wzmacniacz wzbudza a tu bez oscyloskopu już nie wiele poradzisz .
                                        Oscyloskop jak będziesz kupował to raczej zwróć uwagę przede wszystkim na pasmo , rzeczywiste pasmo a nie marketingowe.
                                        Lepszy analogowy ale o większym paśmie niż mały cyfrowy o gównianym . Mądrze wydaj pieniądze .

Tak na oko ten 100pf na rezystorze 30k w USZ jest za duży .
                                        Spróbuj go zmniejszyć do 10p-47p. Zwiększyć ten 56pF na BF do 100p .
                                        Kondensatory na BD raczej bym zastawił .
                                        Bez oscyloskopu to jednak błądzenia po omacku .

gdyz nie przypuszczalem ze moga sie uszkodzic mosfety bo maja prad Id 10A
                                        To max prąd podany dla laboratoryjnych warunków przy temp złącza 25 stopni i pracy w nasyceniu.
                                        Prąd ogranicza moc strat i skuteczność odprowadzenia ciepła .

polecisz jakas lekture?
                                        jedynie w języku angielskim .

dla bd powinienem dac wiekszy zmniejszajac
                                        Możesz dać większy ale zwiększysz moc traconą na BD.
                                        Przez ten rezystor rozładowywana jest pojemność bramek mosfetów im mniejszy tym lepiej .
                                        Możesz spróbować dać kondensator na rezystorze między BD - 1uF .

Skomentuj

Czaruję...