Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz diy problem z uruchomieniem jednego kanału

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Panowie chociaz uchylcie mi rabka tej tajemnicy mianowicie patrzac na moja pare roznicowa z wpieta dioda zenera to:
    *Licze jej prad dla 15V czy dla 38V?
    * dajmy na to ze dla 38 to 38 - 0.7 (dlaczego 0.7?) / 1k + 3.6k ( dla 15V tez 1 + 3.6 czy tylko 3.6k)
    *Daje nam to 8mA dziele na dwa czyli po 4mA przypada na tranzystor pary i skad wiem ze potrzebuje 4mA dla tego tranzystora no i jaki parametr bym bral gdybym liczyl dla j-fet? Narazie zrodla pradowego nie chce jesli bede wiedziec o co chodzi to liczenie zrodla jakos ogarne
    *Nizej mamy rezystor na ktorym ma powstac napiecie liczone na spadku na tym rezystorze czyli 360R * 4mA daje nam 1.4V i skad wiem ze tyle potrzebuje ? Dobrze w ogole to licze? Cholera szkoda ze ze szkolami w tym kierunku tak cienko bo czlowiek by poszedl pouczyl sie :( pozdrawiam

Skomentuj

Czy to az tak ciezko wyjasnic? Wydaje mi sie ze to nic trudnego tylko trzeba znac wzor ktorego ja nie moge znalesc :(

Skomentuj

a co tu liczyć .
        Na bazie masz 0V , dalej między B-E ~0.7V . Zenarka ustala Ci napięcie na rezystorze i prosta mata .
        Prąd obu tranów (Uz - 0.7 / R ) i tyle. Wystarczy znać prawo Ohma
        A jaki ten prąd powinien być to już wyższa szkoła jazdy .
        Nie wdając się w szczegóły 0.5-1mA na tranzystor do tego dochodzi ewentualnie spr. polaryzacji reszty wzmacniacza.

W EdW był kurs "Tranzystory dla początkujących " czy coś takiego poczytaj na początek .

Skomentuj

Troche sie podszkolilem i dowiedzialem to i owo wzmacniacz prawie skonczony narysuje to jakos schludnie i wrzuce pozdrawiam

Skomentuj

Dodaje aktualny schemat ktory jedt uruchomiony i aktualnie testowany jak widac brak bootstrapu. Co do dzwieku jest on poprostu super jest zywy szybki szczegolowy mega duze stereo bardzo wyrazne wokale i detaliczne wysokie tony nie sa zlane bass troche chudy brak mu wykopu. Bardzo dobrze brzmi plyta erica claptona unplugged akustyk jest jak prawdziwy, duza detalicznosc jest tez w dire straits - money for nothing i fleetwood mac u michaela jacksona brak troche wykopu. Ale stereofonia naprawde wymiata

Skomentuj

Pomylilem sie w obliczeniach R7/R8 470R a R12/R13 47R usunalem C3 i R8 jakos basu zabieraly co tak naprawde robi ten TIMM? Po tych zmianach gra jeszcze lepiej

Skomentuj

Czaruję...
              X