Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz diy problem z uruchomieniem jednego kanału

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Diody zenera niestety brak po co ona i o jakiej wartosci ma byc? Jak wpieta? Miedzy masa a zasilaniem czy w szeregu?

Brzeczenie to ewidentnie wina pradu spoczynkowego bo gdy go dodawalem ustalo ale przesadzilem.

Transformator to ts120/13 czy on wytrzyma prad spoczynkowy 200mA i maksymalny 2.7A?

Rezystor miedzy bd chce wlasnie zmniejszyc by wiekszy prad plynal przez bd przy mniejszym na mosfet. 470R +1.5K =360R

Czy na bd tez moge dac 100p bo takich mam 100szt mkt

Co do oscyloskopu zalezy mi na miejscu i na mozliwosci zapisu pomiaru porownania itp
    Last edited by wydra9; 26.05.2014, 15:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
      Bd sa obok z malymi radiatorkami na plecach.
      Powiny byc na wspolnym radiatorze.

Mosfety wraz z tranzystorami biasowymi sa na radiatorze.
      Tranzystorami biasowymi? Jest tylko jeden tranzystor od biasu?

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Zamień tranzystor od stabilizacji na mosfeta IRF530 i będziesz miał problem stabilizacji biasu z głowy
      Nie zupelnie, bo do kompensacji masz dwa zlacza BE i dwa GS. Bog wie jaki uklad kompensacyjny nalezaloby zastosowac. Tak jak teraz na pewno uklad bedzie przekompensowany i prad spoczynkowy bedzie malal wraz z temperatura. Po wstawieniu mosfeta prawdopodobnie bedzie niedokompensowany i bedzie rosl.

Kolega ustawil prad spoczynkowy jak juz wszystko bylo nagrzane a wiec "skompensowane w dol" a po wylaczeniu i ostygnieciu prad "niejako wzrosl". I to do tak duzej wartosci ze padly mosfety. Zreszta pard nie musial byc duzy bo wystarczy ze przekroczysz moc mosfeta co przy wysokim zasilaniu wystraczy kilka amper no i bum.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Diody zenera niestety brak po co ona i o jakiej wartosci ma byc? Jak wpieta? Miedzy masa a zasilaniem czy w szeregu?
      W bramce mosfeta.

Brzeczenie to ewidentnie wina pradu spoczynkowego bo gdy go dodawalem ustalo ale przesadzilem.
      Mosfety wymagaja ok 20mA zeby zejsc z THD <0,1% przy 100-200mA mozna osiagac tysieczne czesci procenta. Pytanie tylko ile ustawikles bo na oko to chlop.. :)

Transformator to ts120/13 czy on wytrzyma prad spoczynkowy 200mA i maksymalny 2.7A?
      To trafo od wzmacniacza zdaje sie 2x40W/8omach ew 1x80W/4omach i taka bedziesz mial moc i tyle wytrzyma trafo.

Rezystor miedzy bd chce wlasnie zmniejszyc by wiekszy prad plynal przez bd przy mniejszym na mosfet. 470R +1.5K =360R
      Mosfety musza dostac swoj prad spoczynkowy w praktyce minimum 20mA prad BD jest tu mniej istotny.

Co do oscyloskopu zalezy mi na miejscu i na mozliwosci zapisu pomiaru porownania itp
      Zapisz przebiegow to standardowa funkcja oscylospokow cyfrowych. W praktyce bardzo rzadko potrzebna. Wazne jest to co teraz widzisz na oscyloskopie a ie to ze mozesz to zapisac.

Skomentuj

Sek w tym ze wszystko bylo ledwo cieple. Chyba sobie odpuszcze narazie bo znowu polecialy mosfety tym razem moja wina bo krokodylkiem zrobilem zwarcie miedzy drenem a zrodlem i mimo rezystorow zabezpieczajacych sie jeden przebil.
        Musze poczekac do pesji dzieki wielkie za pomoc :(
        Tranzystor od biasu jest tylko jeden chodzilo mi o stereo.
        A szeregowo mosfet z bipolarem polaczony tak jak u ciebie irku w uniampie? Ma to szanse zadzialac?

Kondensator miedzy kolektorem a emiterem w tranzystorze biasowym jak sie ustala jego pojemnosc? W roznych koncowkach schematach sa rozne wartosci nie bardzo wiem jaka zaleznosc on ma i jak wplywa?
        Last edited by wydra9; 26.05.2014, 22:08.

Skomentuj

Jak wpieta? Miedzy masa a zasilaniem czy w szeregu?
          W originale (unitrze ) jest 15V.
          Obadaj oryginalny schemat i zrób tak jak tam jest .
          Teraz masz ~8mA prąd pary różnicowej na wejściu .
          (38-0.7) / (1k+3.6k) .
          Ten prąd u Ciebie zależy od napięcia zalania a wiec i od tętnień na nim .
          Nie dobrze .

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          W bramce mosfeta.
          Nie o nie chodzi ale w bramce mosfetow tez by się przydały . Powinny być przed BD .

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Bog wie jaki uklad kompensacyjny nalezaloby zastosowac.
          No nie wiem czy wie
          Trzeba by policzyć ... ale jak się nie da tych tranzystorów na główny radiator to nie trzeba
          U mnie jest podwójny driver i nie jest kompensowany . Tranzystor kompensacji jest tylko przy mosfetach i prąd spoczynkowy jest stabilny jak głaz a przecież są po drodze jeszcze 4 złącza B-E

W roznych koncowkach schematach sa rozne wartosci nie bardzo wiem jaka zaleznosc on ma i jak wplywa?
          Impedancja "generatora" bisu rośnie wraz częstotliwością i ten kondensator temu przeciw działa . Zwykle wystarczy 100n

Skomentuj

Jesli chodzi o stabilnosc pradu spoczynkowego u mnie to jest on stabilny i jak ustawie tak sie nie zmienia moze drobne zmiany jak sie nagrzeje. Problem w tym ze 120mA to za malo bo charczy gdy dalem wiecej przestal, zainteresowany zmiana dzwieku krecilem dalej ile ustawilem nie wiem bo nie mierzylem gdy sie spalil. Musze kupic nowe mosfety a reszta ukladu jest sprawna.
            Raven1985 mozesz powiedziec cos wiecej o mojej parze roznicowej? Oryginalna diode zenera pozostaeilem ale ukladowo ona jest jakby za para roznicowa i stabilizuje przedwzmacniacz. Chyba ze zle czytam schemat.

Skomentuj

No wiec sprawa wyglada tak wzmacniacz gra, ale faktycznie jest problem z tym pradem ustawilem 150mA nic nie charczy ale po jakis 20 min graniach prad spadl do 100mA, i caly czas powoli spada. Radiatory cieple. Musze przyznac ze ciekawie to to wyszlo jesli chodzi o dzwiek, gorne i srednie pasmo jest bardzo szczegolowe, troche chudy bas ale nie jest zle. Podlaczylem na probe same mosfety bez bd przez rezystor 470R (tak jakbym zwarl bazy i emitery bd bez rezystora miedzy nimi) dzwiek z samych mosfetow jest slaby suchy bez ciepla pewnie kwestia aplikacji pozdrawiam

Skomentuj

Panowie jest nowy problem chyba ostatni wzmacniacz gra, ale jakies dziwne piaszczenie slychac na basie i tylko na basie i im glosniej tym glosniej piaszczy wiec to nie wina pradu spoczynkowego raczej. Najbardziej slychac gdy np piosenka sie zaczyna i jest taki ciagnacy basik w tle, jest on ale razem z nim jest takie piaszczenie , charczenie (fleetwood mac - seven wonders)gora i srednie super. Co to moze byc bo nawet pojecia nie mam co sprawdzac

O kur... de okazalo sie ze jak scisze muzyke na maks to slychac jakies ruskie radio :/ masakra

Skomentuj

No to proponuję sprawdzić prowadzenie masy :) Fajnie by było, jakbyś wrzucił zdjęcie całości, jak to wygląda.

Skomentuj

Poskrecalem kable glosnikowe i sygnalo dosc duzo to dalo ale jeszcze slychac taki ciche brzeczenie w glosnikach bez muzyki moze zwiekszuc glebokosc usz? Wzmocnienie teraz to 31

Skomentuj

Cóż, niewiele z tego zdjęcia można wyczytać. Wszystkie kable sygnałowe są ekranowane? Pętli masy nie ma, zbiega się w jednym głównym punkcie? Ważne jest też, żeby masa sygnałowa i zasilająca nie szły tym samym przewodem.

Skomentuj

Czyli zle zrobilem ciagnac mase z minusow kondensatorow do masy sygnalow? Kable sygnalowe to 3 cienkie zyly dwa sygnalowe i masowe skrecone ze soba mam takiego przewodu duzo i zawsze tak robie i nigdy nie ciagnie mi stacji zadnych sygnalow. Ten na gorze kanal nic nie sciaga ale slychac brzeczenie ciche ten na dole jedzie bardzo wyraznie jakas stacje jak radio czysto i wyraznie

Skomentuj

Kable sygnałowe powinny być ekranowane, żyła sygnałowa w oplocie z masy, tak jak tutaj.
                          Co do masy, to ma w pewnym sensie iść od minusów kondensatorów (tam gdzie spotyka się - jednego i + drugiego kondensatora). Ważne jest, w którym punkcie połączyłeś masę sygnałową z masą z zasilacza, oraz czy masa nigdzie nie tworzy zamkniętego koła, które działa właśnie jak antena.

Skomentuj

Skomentuj

Niezła rzeźba. Zaznacz na zdjęciu, gdzie wchodzą przewody sygnałowe, a gdzie masa sygnałowa.

Skomentuj

Zdaje mi sie ze caly wzmacniacz w tym momencie tworzy kolo przez ta mase, ale patrzac na plytke to nie widze nigdzie polaczenia masy sygnalu z reszta widocznie prxechodzi przez przedwzmacniacz ktory poki co jest odlaczony

Wiesz ciezko przerobic oryginalna pkytke na co innego poki co zmienia sie tylko rezystory zrodlowe na takie same. Przewodow sygnalowych nie widac wchodza z prawej kolo tych dwuch brazowych kondensatorow razem z masa sygnalowa, polaczona z komdensatorami od spodu

Skomentuj

Na razie spróbuj zamienić kable na ekranowane oraz maksymalnie uprościć drogę sygnału wejściowego (najlepiej RCA->kabel->płytka wzmacniacza, ewentualnie potencjometr po drodze) oraz odłączyć wszystko, co łączy się niepotrzebnie z masą.

Skomentuj

Tak zrobilem i nic ruski dalej siedza we wzmacniaczu :( jak ich z tamtad pogonic :(

Skomentuj

Udalo sie wystarczylo polaczyc mase rca z obudowa i wszystko umilklo ulegl zmianie takze troche schemat bootstrap dostal 47uF i kondensator biasu to tylko 1uF 100p powodowalo pisk w glosnikach. Ale zostal jeden jedyny problem ktory nie wiem mianowicie przy calkowitym wyciszeniu sygnalu slychac cichutnie brzeczenie chyba brum zauwazylem ze zasilanie jest strasznie slabe po kilku sekundach po wyl + spada do zera a - utrzymuje sieprzez dluzszy czas na -10V. Czy cos moze tak szybko rozladowac kondensatory czy nie mam filtracji zasilania? Zasilanie to 2x4700uF na strone. Do tego dalej te charczenie ale jest tylko gdy jest bas i duza ilosc szczegolow lub np jak pociagna ostro na saksofonie to gora charczy lekko ... Moze tranzystory wejsciowe sa juz stare i nie ogarniaja? Zmniejszylem prad spoczynkowy do 70mA bo zadnej zmiany to nie wprowadzilo a radiatory sa wtedy w znosnej temperaturze prosze o rade znowu

Skomentuj

Udalo sie :)) gra spoko w glosnikach cisza jest scena glosniki zniknely podczas odsluchu no i brak ruskich w tle naszkicuje nowy schemat i polaczenie mas bo to tego jednak nadal byla wina ale mam pytanie co do tranzystorow wejsciowych pary roznicowej, chcialbym je tez zmienic na j-fet jak sie bawic to sie bawic ale pytanie brzmi czy plug&play podejda? No i jakie N czy P? A dlaczego sa szybsze dokladniejsze wieksze slew rate i pasmo moze warto a drogie nie sa np 2Sk170
                                        Last edited by wydra9; 03.06.2014, 19:37.

Skomentuj

url=https://diyaudio.pl/i/25450/68e7ys90itykyva29hi0_1401824367.jpg][/url]

To nowy schemat. Masa OB to obudowa masa ZAS to punkt masy przy kondensatorach. Przeciecia na wejsciu to przedwzmacniacz gdzie jest potencjometr selektor i punkt wszystkich mas wejsciowych ten punkt laczy sie bezposrednio z masa przedwzmacniacza i pozniej z masa na kondensatorach zasilajacych.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X