Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

hds/dxt + fw146 + l22rn4xp/dayton rs225 - projekt by raven1985

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

hds/dxt + fw146 + l22rn4xp/dayton rs225 - projekt by raven1985

...
    tego tematu :
    http://diyaudio.pl/showthread.php/24...t-by-raven1985

Proszę przeczytać powyższy temat przed kontynuacją :)
    Nie będę tutaj powtarzał wszystkich informacji (pojemności skrzynek/ strojenie / wytłumianie są takie same )

Ten sam projekt ale z 2 dodatkowymi wysokimi :

http://www.seas.no/index.php?option=...=45&Itemid=462
    i
    http://www.scan-speak.dk/datasheet/pdf/d2608-913000.pdf

Budka :

Wymiary dla dxt i daytona !

D2608/913000 (HDS ) :

Obudowa wymaga pochylenia o 7-8 stopni !!!!

Opcje tłumika na wysokich (R4)

Cewki powietrzne oprócz tej na basie .
    C6 i C8 elektrolity reszta foliowe .

+ na hds oznaczony jest białym mazidłem .

DXT:

Obudowa nie wymaga pochylenia ale niewielkie 1-2 stopnie poprawi zgranie fazowe .

Opcje na wysoki (R4):

Cewki powietrzne oprócz tej na basie .
    Cz1 i C8 elektrolity reszta foliowe .

Jak widać filtr na DXT się nieco rozbudował, dlaczego widać na poniższym obrazku :

Zachęcam w (w obu przypadkach ) do zabawy rezystorem w tłumiku R4 .
    W DXT nawet niewielkie zmiany rzędu 0.3om potrafią zrobić sporą różnicę
    Można DXT nieco ugrzecznić przez zmniejszenie C5 do 5.1 czy 4.7u (wycofuje to nieco zakres 2-4kHz ).

Na koniec .
    Krótko: moim zdaniem HDS jest lepszy od DXT ale każda ma coś czego nie ma druga :)
    DXT ma świetne charakterystyki kierunkowe i potrafi narysować fajną scenę nawet w trudnych warunkach akustycznych .
    Jest jednak dość bezpośrednia i jak by to określić "bezwzględna " , brakuje jej nieco delikatności co niektórych może męczyć .
    Jest też dość kapryśna i długo czasu ją "molestowałem" zanim znowu zaczęła mi się podobać

Pycha :-) to beda prawdopodobnie moje nowe kolumny. Choc nie wystartuje z nimi wczesniej niz za kilka miesiecy. Mam chyba dosc fajny pomysl na obudowe... dzieki za projekt :-)

Skomentuj

warto by do tego zestawienia dorzucic jeszcze SB29RDC, gdyz jest to wg mnie minimalnie lepsza kopulka niz HDS a i tansza przy okazji :)

Skomentuj

pomyślimy .
        Myślałem jednak nad czymś innym 15cm SBA + TIW200 + np ta rdc.
        TIW-y mam (obecnie to nawet mam nadmiar )
        daytonów też mam 3 pary
        15cm SBA chyba kupię sobie ale jeszcze się zastanawiam :)

to najwcześniej wiosną jednak .

Skomentuj

za dobry jesteś raven :P Wrzucasz projektów więcej niż konstrukcji na nich. Ludzie kopiują, nie pokazują i handlują za plecami :P

Skomentuj

nie no to procent chce :P

Skomentuj

raven jesteś w stanie subiektywnie ocenić różnice między tw07 a hdsem??
              Wiem że pytanie trochę z tyłka i ciężko coś takiego ocenić ale czy czuć tą różnicę cenową?:)

Cały czas się zastanawiam co wybrać po tw08 + FW168 w którym zdecydowanie brakuje mi po prostu basu i nie wiem czy pchać się w ten projekt czy szukać czegoś innego. Szczególnie że napisałeś że z tym basem różnie bywa.

Pozdr

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
                raven jesteś w stanie subiektywnie ocenić różnice między tw07 a hdsem??
                Wiem że pytanie trochę z tyłka i ciężko coś takiego ocenić ale czy czuć tą różnicę cenową?
                Całkowicie dwa rożne głośniki
                Hds to granie podobne do scana detaliczne i zimne
                A 07 to granie zbliżone do Morela ocieplone
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie ma sensu takie pisanie .
                  Sam posłuchaj to wyciągniesz wnioski .
                  Ja z tym skończyłem .

Skomentuj

No to chociaż napiszcie który lepszy.
                    Czy może tutaj nie da rady tego określić, ponieważ oba są "dobre" a różnica polega tylko na barwie i charakterze grania?

Skomentuj

Wg mnie oba sa dobre a ich styl gry zalezy od aplikacji
                      I oczywiście preferencji słuchacza
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

czarnecki planujemy bezpośrednie porównanie moich kolumn (projekt Ravena - HDS z 8948) z kolumnami Przemcia (robota lklukasz - Wavecor 07 z Vifą NE180W08) :cool:

Tyle że Przemka ciężko złapać bo jest tydzień w kraju a 3-4 tygodnie za granicą, do tego akurat jest w trakcie remontu :p

Ale jak tylko się uda to chętnie opisze swoje spostrzeżenia :)

Skomentuj

Maniek słuchałes obu
                          Jakies dwa zdania porównania juz mógłbyś powiedziec
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Maniek słuchałes obu
                            Jakies dwa zdania porównania juz mógłbyś powiedziec
                            Fakt, słuchałem ale na różnej elektronice i w różnych warunkach (pomieszczenia i ich akustyka) :p Nie słuchałem Przemciowych na tyle długo by móc je porównać bezpośrednio ze swoimi i obiektywnie się wypowiedzieć. Jedno co jest pewne to to, że Vify robią "na dole" taką robotę że ... trzeba to usłyszeć :thumbsup: Tak niepozornie wyglądają i są tak lekkie - ale prezentują naprawdę duuuuużo - ja w swoich warunkach z Usherów 8948 tego nie doświadczyłem :p

Jeśli chodzi o HDS'a - z początku wydawał mi się za ostry, głośny w stosunku do woofera - podobne spostrzeżenia miał kolega z tego forum, nie pamiętam nick'a. Dał im jednak się "rozegrać" i po czasie stwierdził że jest lepiej - u mnie wygląda to tak samo (albo się po prostu do nich przyzwyczaiłem:p).

Skomentuj

Przymierzam się do zrobienia tych kolumn, jestem na etapie zakupu głośników. Nie ukrywam że cena komponentów jest dla mnie kluczowa, dlatego na górę kupię DXT (chociaż wspomniana ich kierunkowość i tworzenie sceny też była istotna), na dół RS225 chociaż trochę będę miał kłopot z ustawieniem większej obudowy w moich 10m2. W związku z tym mam też pytanie, czy obudowę można wykonać jako dzieloną (osobno skrzynia z RS225 i osobno skrzynia z wysoko i średniotonowym i co wtedy z odległościami między głośnikami, czy raczej niema sensu kombinować). Wszelkie sugestie mile widziane, może komuś zbywają głośniki pod ten projekt jestem otwarty na propozycje. Nie mam wymagań High Endowych :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez yogilla Zobacz posta
                                co wtedy z odległościami między głośnikami
                                Muszą pozostać zgodnie z projektem. O ile zachowasz wymiary frontu i odleglosci miedzy glosnikami, to nie ma znaczenia czy dasz w jednej obudowie czy w dwoch osobnych tworzacych jedna calosc.
                                Projektant juz dobrze wszystko policzyl za Ciebie wiec dziekowac jemu i nie kombinować (dot.rozmieszczenia głośników i wymiarow frontu)

Ps. Dzięki Raven, świetny projekt. Co do SB, to może być bardzo smakowity kąsek w takim zestawieniu...
                                Last edited by Spurek; 26.02.2015, 23:15.

Skomentuj

Zamieszczone przez yogilla Zobacz posta
                                  (osobno skrzynia z RS225 i osobno skrzynia z wysoko i średniotonowym i co wtedy z odległościami między głośnikami, czy raczej niema sensu kombinować). Wszelkie sugestie mile widziane, może komuś zbywają głośniki pod ten projekt jestem otwarty na propozycje. Nie mam wymagań High Endowych :-)
                                  Możesz tak zrobić ale odległości głośników raczej jak jest taka możliwość zachowaj .
                                  Szczególnie wysoki-średni .
                                  Niskotonowy możesz w miarę bezpiecznie przesunąć w dół ale max 10cm .

Skomentuj

Odgrzewam, bo bardzo podoba mi się ten projekt, a w szczególności bardzo szczegółowy opis, bardzo dziękuję.

Mam pytanie, czy zmiana szerokości obudowy i podfrezowanie boków jak w modelu gemme audio katana, znacząco wpłynie na charakterystykę dźwięku?

Skomentuj

Nie było zdania "zmiana szerokości obudowy". Nie przeczytałem ze zrozumieniem.
                                      Ale nadal mam pytanie odnośnie lekkiego podfrezowania frontu kolumny, tak jak wcześniej pisałem. Coś podobnego jak w katanie? Cz będzie to znacząca ingerencja w charakterystykę?

Projekt fajny, już pomału kompletuje klocki. Przyszłościowo chciałbym rozwinąć projekt do systemu 5.1.2. Ale pomalutku...

Czekam na odp.

Skomentuj

Może na pomiarze coś by wyszło, ale w odsłuchu to bym się nie spodziewał .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X