Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica aktywna do oceny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica aktywna do oceny

Hej.
    Potrzebuję zwrotnicę aktywną dwu-drożną. Poniżej przedstawiam schemat, tego po lekturze o zwrotnicy aktywnej na tym forum udało mi się spłodzić. Wiem, wiem. Nie ma w tym nic odkrywczego, bo i co może być Raczej chodzi mi o to, aby ktoś mi powiedział czy w zasilaniu wszystko jest ok. Każdy wzmacniacz operacyjny otrzymał kondensator 100n do zasilania. No i nie wiem czy kondensatory obok stabilizatorów mają odpowiednią pojemność. Wtórnik napięcia za filtrem dolnoprzepustowym służy do tego, abym mógł sobie podłączyć pod to wyjście więcej końcówek mocy. Poniżej schemat. Jak by ktoś rzucił okiem był bym wdzięczy.

Popatrz sobie tu http://diyaudio.pl/showthread.php?t=24359 chyba że już widziałeś

Skomentuj

W buforze wejściowym możesz zrobić kompensację BS, uprości Ci się projekt. Regulację dla głośnika wysokotonowego zrobiłbym inaczej. Zerknij sobie na mój projekt http://diyaudio.pl/showthread.php/24...-do-Seas-Mimir W Twoim rozwiązaniu trzeszczący potencjometr może zdrowo nabruździć. Pomyśl czy nie warto dodać jeszcze małego delaya dla wysokotonówki. Tak na koniec to powiem Ci, że czeka Cie sporo pomiarów i zmieniania elementów żeby ten układ zagrał na odpowiednim poziomie :)

P.S.
      R11 ma złą wartość

P.S. 2
      szastal mnie ubiegł :)
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

Tu jeszcze możesz zerknąć: http://diyaudio.pl/showthread.php/20...i-Seas-29TAF-W

Skomentuj

@taz - chyba się zdecyduję na Twoją wizję, ale mam jeszcze pytania.
          1. Jak mogę zrobić układ opóźniający na jednym opampie, ale z płynną regulacją czasu opóźnienia? Gdzie wstawić potencjomatr?
          2. Który rezystorek należało by zastąpić potencjometrem, aby uzyskać płynną regulację wzmocnienia BS?
          3. Jak rozwiązać regulację efektywności wysokotonówki, aby możliwe było też jej podgłośnienie?
          4. Czy mogę zastosować LM833 bez żadnej zmiany wartości elementów?

Skomentuj

1. Zwróć uwagę, że układ opóźniający w moim projekcie składa się z dwóch identycznych członów. Uzyskanie potrzebnego opóźnienia na jednym członie jest możliwe, ale wymaga użycia elementów o stosunkowo dużych wartościach. Z tego też powodu rozbiłem ten układ na dwa. Niestety w tym przypadku również nie da się zrobić prostej regulacji potencjometrem. Zmiana rezystancji lub pojemności pociąga za sobą zmianę opóźnienia oraz częstotliwości, w której ten filtr zaczyna działać. Policz sobie analitycznie o ile masz przesunięte centra akustyczne głośników i dobierz wartości według excela z mojego projektu. Później pomiary, korekta, pomiary itd :)

2. To nie takie proste. Zmiana którejkolwiek z wartości rezystancji pociąga za sobą zmianę charakterystyki częstotliwościowej. Trzeba korygować dwie wartości, R i C, na raz. Pomierz woofery w docelowej obudowie, dobierz kompensację na podstawie excela, który znajduje się w paczce w pierwszym pości mojego projektu. Kolejny pomiar, ewentualna korekcja wartości + pomiar, odsłuch itd :) Jak Ci dobrze pójdzie to w trzech iteracjach ogarniesz ten temat.

3. Nie wiem czy to będzie konieczne. Wysokotonówki mają spory zapas efektywności względem niskotonowych.

4. Nie powinno być problemów.
            Last edited by taz; 14.07.2015, 20:46.
            Grado SR125i

Skomentuj

Ok. Dzięki za odpowiedzi. Wiele mi to rozjaśniło :)
              Obawiam się, że w moim przypadku efektywność wysokotonówki i midwooferów są +/- podobne, tylko nie wiem w którą stronę która sekcja pójdzie na "plus", a która na "minus"
              Najwyżej ustawię jakieś większe wzmocnienie na tym opampie zaraz za potencjometrem od regulacji wysokotonówki.

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                1. Zwróć uwagę, że układ opóźniający w moim projekcie składa się z dwóch identycznych członów. Uzyskanie potrzebnego opóźnienia na jednym członie jest możliwe, ale wymaga użycia elementów o stosunkowo dużych wartościach. Z tego też powodu rozbiłem ten układ na dwa. Niestety w tym przypadku również nie da się zrobić prostej regulacji potencjometrem. Zmiana rezystancji lub pojemności pociąga za sobą zmianę opóźnienia oraz częstotliwości, w której ten filtr zaczyna działać. Policz sobie analitycznie o ile masz przesunięte centra akustyczne głośników i dobierz wartości według excela z mojego projektu. Później pomiary, korekta, pomiary itd
                Czy kolega oby nie pomylił opóźnienia z przesuwnikiem fazy? Nie wydaje mi się, że wykonanie opóźnienia w domenie analogowej jest w ogóle możliwe.

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73 Zobacz posta
                  Czy kolega oby nie pomylił opóźnienia z przesuwnikiem fazy?
                  To był skrót myślowy. Rzeczywiście dwustopniowy filtr na końcu mojej zwrotnicy w torze głośnika wysokotonowego to układ do przesuwania fazy. Sorry za brak precyzji. Odrobina teorii dla ciekawskich http://sound.westhost.com/pcmm.htm
                  Grado SR125i

Skomentuj

taz - jeszcze jedno pytanko. Jaki prąd to pobiera? Ile mA powinien mieć transformator?

Skomentuj

zależy od WO.
                      Mnożysz ilość WO * jaki prąd max. pobierają i masz :)

Skomentuj

Kurde. Dzie ja taki potężny transformator wepcham

Ok. Dzięki :)

Skomentuj

Witam
                          Po wykonaniu pomiarów na takiej jak w temacie zwrotnicy aktywnej nadstawki na głośnikach B&C 10CL51 i 12 DE +tuba jak na początek wygląda to okropnie .dużo zabawy z fazą. Potrzeba na pcb przewidzieć układy do korekcji.

https://diyaudio.pl/i/26843/6e70bd00...1437472729.jpg
                          Last edited by allan; 21.07.2015, 11:59.

Skomentuj

Skomentuj

allan - o którą zwrotnicę Ci chodzi? O tą co zamieściłem w pierwszym poście? Jeśli tak, to nie będę robił tej zwrotnicy. Zwrotnica będzie wg. projektu kol. taz.

Skomentuj

Witam
                                Tak, to układ filtrów z tymi wartościami elementów .Być może ,że przy innych głośnikach się to sprawdzi .Na sumarycznym wykresie co nie dziwi spora przepaść w okolicach podziału także przy zmianie polaryzacji góry.

Skomentuj

Panowie
                                  Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                                  P.S.
                                  R11 ma złą wartość
                                  R9 = R11
                                  Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                                  X