Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Witam,
    nie będę się zbędnie rozpisywał póki co :)
    Zaczne od foty:

Jest to zintegrowany wzmacniacz stereo na toshibach 2SA1943 i 2SC5200,
    układ w pełni symetryczny,budową bardzo przypominający Krell-a KSA100 :)
    Jak widać całość pięknie upakowana na płytce.

Co do gry - właśnie testujemy (z Viperem) na HDS-ach 164 i vifce D27.
    Wiadomo - gc szans nie ma najmnieszych, porównianie ogranicza się do stwierdzenia że WSZYSTKO jest miażdżąco lepsze, to samo zresztą dotyczy śmieci typu P3A itd.
    Brzmienie baaaardzo detaliczne, z dużą ilością szczegółów, bardzo naturalne,
    genialna scena, uporządkowana, wielopoziomowa, głęboka.
    Bas szybki, z wykopem, no ale wiadomo DF na poziomie 200 daje o sobie znać ;]

EDIT
    link do pelnej dokumentacji UNIAMPa

primary: http://diyaudio.pl/portal.php?show=32
    mirror: http://rapidshare.com/files/103818573/uniamp.exe

http://www.fratu.pl/irek/?uniamp-stereo-v1.0,66
    http://www.fratu.pl/irek/?uniamp150v2,69
    Last edited by irek; 03.02.2011, 17:17.

zapowiada się bardzo ciekawie - prosze o jakiś opis dokladniejszy a nie tak sama fotka

Skomentuj

Kiedy schemat i płytka? W końcu coś nowego się zrobi.

Bo to chyba nie reklama produktu handlowego?

Skomentuj

Wpierw odsłuchy i ew modyfikacje.

BTW http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4709
        Kiedy schemat i płytka , bo to chyba nie reklama ?

Wzmacniacz nie jest moją wartością , ja go tylko testuje, więc nie do mnie zależy kwestia publikacji schematu i płytki.

Aha - wzmacniacz ma mierzone zniekształcenia - gwarantowane <0.05% w pełnym zakresie mocy. (choć to tak naprawde zaokrąglenie na niekorzyść wzmacniacza gdyż zwykle wynosiło <0.02

I w tym momencie - przez pare godzin zostało już powiedziane więcej o UniAMPie , niż o symasymie w ciągu paru miesięcy...

Skomentuj

takero, o Symasymie masz wątek na audiostereo. Borysgo umieścił tam pomiary. A to, że nie było go tutaj świadczy tylko o tym, że nikogo on tutaj nie zainteresował. EOT.

Czego oczekujecie po nas w tym temacie? Ohy i ahy nad jedną fotką?

Mogliście chociaż wysłać wzmacniacz do osoby mniej z irkiem zaprzyjażnionej - większy obiektywizm :)

[ Dodano: 2007-01-06, 22:43 ]
          Zeby nie było aż tak bardzo OT: jaki jest powód połączenia tranzystorów sterujących z mocowymi?

Skomentuj

Ja tylko dodam ze uklad ma nowatorski system cichego wlaczania i wylaczania opierajcy sie na zalaczaniu zrodel pradowych zasilajacych dwie wejsciowe pary roznicowe bo wzmacniacz jest konstrukcja w pelni symetryczna. Dzieki tem uklad wlacza sie i wylacza ciszej niz wzmacniacze z przekaznikami. Brak przekaznika to mniejsza plytka i mniejsze koszty choc nie mozna zrealizowac bez niego zabezpiezcenia DC. Jest natomiast zabezpieczenie zwarciowe ktoro po zwarciu wylacza wzmacniacz na kilka sekund po czym wlacza ponownie. Jest tez zabezpieczenie termiczne w obecnej chwili ustawione na 90stopni, ponowne wlaczenie 70stopni.

Wzmacniacze testowe beda tez w tanszej wersji na darlingtonach (BDW83/83 lub TIP142/147) z potencjalem mocy do 2x100W lub jak ten z opisu na toshibach z potencjalem mocy do 2x150W zasilania odpowiednio do 2x40V i 2x50V mozliwe bedzie zwiekszenie zasilania do 2x63V choc osiagane wtedy moce bede trudne do rozproszenia przez radiator. Do wiekszych mocy powstala mocniejsza wersja tego wzmaka.

Na razie wzmacniacz bedzie wykonany w ok 10 egzemplazach i podarowany lub sprzedany, po kosztach czesci, wszystkim chetnym do testowania w praktyce. Jak uklad zostanie dopracowany to wtedy zamieszcze schematy. Choc znajac handlazy z forum mozliwe ze schematy dostana tylko zaufani. Na razie nie znam dokladnych cen tych prototypow a zainteresowani niech sie zglaszaja na priva.

esh0 sterujace zazwyczaj sa na radiatorze obok tranzystorow mocy a ze tu nie bylo na to miejsca to sa umieszczone na nich. Powstaje taki darlington :) Nie ma problemu z odprowadzaniem ceipla bo ten sterujacy w zasadzie bardziej sluzy do sciagania temperatury niz do oddawania ciepla. Jest sporo konstrukcji gdzie sterujace sa na plytce z daleka od radiatora, wtedy stabilizacja termiczna jest ze tak powiem srednia.
            Wzmak na razie maja dwie osoby w tym takero kazdy go dostanie jak bedzie tylko chcial.

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
              Mogliście chociaż wysłać wzmacniacz do osoby mniej z irkiem zaprzyjażnionej - większy obiektywizm
              więc ja i Viper jesteśmy wg Ciebie mało obiektywni ?
              A może dlatego że ktoś odważył się powiedzieć że symsym nie jest największym haj endem jaki zna świat
              Zamieszczone przez esh0
              o Symasymie masz wątek na audiostereo
              jak możnabyło zaobserwować wcześnie na AS nie wchodze

Skomentuj

irek, tak też myślałem, że walka o miejsce :) Widzę, że dałeś układy w izolowanych obudowach - nie boisz się mocnego przykręcania, nic nie pęknie?

takero, obiektywizm już Ci na GG wytłumaczyłem. Co do symasyma - NIGDY nie napisałem, że to haj end, tylko że to dobry wzmak. Jako, że to nie temat o nim, nie będziemy więcej o nim dyskutować. A co do AS - jakbyś wchodził, to byś więcej wiedział :) EOT naprawdę.

Skomentuj

to może bezpośrednia konfrontacja syma i UniAMPa ? :)
                  dj_zibi, jak narazie to Ty czepiasz się mnie :) (patrz Twój pierwszy post)
                  esh0, Ty może nie
                  Może zaczne wchodzić , ale ilekroć to mówie i potwierdzam to wchodząc tam to zawsze jakiś topic mnie odstrasza na dłuższy czas :)

Skomentuj

takero, będzie taka

irku, jeszcze coś: na tym kawałku aluminium jest... mostek prostowniczy? I te kondensatory jakoś tak blisko radiatora :)

Skomentuj

A ja Ci powiem że jak chcesz mozęsz wpaść do mnie i będzie porównanie, wzmaka Irka, n-mosfeta, Symka(dwei wersje), elektora, holtonów, oraz SS300B. Tyle co mam aktualnie na stanie:)

irku da się chyba również wg mnie spokojnie zrobić taką wersje z zasilaniem na jednym PCb by uzyskiwała większe moce (z 2 par tranów). Wersje oczywiście stereo. Myśle że taki wzmacniaczyk bedzie już bardzo dobrym rozwiązaniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                        irku da się chyba również wg mnie spokojnie zrobić taką wersje z zasilaniem na jednym PCb by uzyskiwała większe moce (z 2 par tranów). Wersje oczywiście stereo. Myśle że taki wzmacniaczyk bedzie już bardzo dobrym rozwiązaniem.
                        tylko po co skoro ten wzmak spokojnie na jednej parce wyciągnie 150, pod 200w nawet ?
                        a w domu więcej nie potrzeba, a nawet te 150w to imho za dużo.

[ Dodano: 2007-01-06, 23:38 ]
                        tylko of koz trzeba kondy na zasilaniu zmienić i radiator większy dać oraz pare innych pierdół...

Skomentuj

takero niby tak ale jeśli ktos chciałby taki wzmacniacz np na sekcja nikskotnową w swoich kolumnach to te 150W troszku za mało np dla mnie.

Skomentuj

Zibi, przecież to nei wzmak estradowy... Rzeczywiste 100W w dobrej aplikacji potrafi wyrwać membrany z głośników i trzymać kontrolę nad wszystkim.

Skomentuj

Chyba jednek nie masz racji Esh0 :) Co do "cięzkich głośników" do napędzenia wiem coś o tym:) i 100W przy dość głośnym graniu nie jest dobre.

Skomentuj

to co chcesz mieć w tej sekcji niskotonowej ? :|

Skomentuj

Takero chcesz bym Ci wymienił liste 100 głośników? Zaczynamy od Powerka12 który przy 100W męczy się, idąc przez SLSy które miałem i wiem co mówię, koncząc np na XXLSach, lub morelach z PR.

Skomentuj

Takero chcesz bym Ci wymienił liste 100 głośników?
                                    czytasz w moich myślach.
                                    Zaczynamy od Powerka12 który przy 100W męczy się, idąc przez SLSy które miałem i wiem co mówię, koncząc np na XXLSach, lub morelach z PR.
                                    ciekawe jakby wyglądał wykres mocy jakiej uzywasz w f-cji czasu...

Skomentuj

Takero nie wiem jak ty ale mało mnie interesj wykresik. Interesuje mnie to co podłacze i co mam:]

Skomentuj

No bardzo ładny. Świetnie rozwiązane ulokowanie tranzystorów sterujących.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X