Irku myśle ze pamiętasz:) Ja jak i cała Polietchnika czekamy.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Ja juz Uniampa mam i gra.
Trafo 2x21vac 160 W, obok lezy 2x36vac 250va toroid.Trza odwinac o ten 1-2 v.
Porownanie mam tylko do unitry w tej chwili,wiec bez sensu porownanie ale niech bedzie...
-Uniamp ma wysokie tony w przeciwienstwie do unitry.
-Lepsza kontrola na niskich tonach ale mniej basu-w unitrze byl korektor ,i choc na 0 bas ustawiony był to i tak go wiecej było.
-Srednie i wysokie tony sa wyrazne i szczegółowe-slychac jednak duzo wiecej chocby sluchajac metallica.
Dziekuje.
[ Dodano: 2007-04-13, 23:07 ]
Powiedzcie jeszcze ,co myslicie o tym zeby podpiac trafko 2x36vac ,jalowo (mierzone).
Wychodzi na to ze na kondach bedzie ~ 50,5 V ... w sieci mam teraz 232-236v wiec wyszlo by 51,5v, wytrzymaja kondy? niebedzie to zaduzo dla wzmaka?
Skomentuj
-
co ja zepsulem ? :|
pozatym jak niechce ogromnej mocy to dalem mniejsze trafo...
i nie tylko ja takie daje.
Pozatym wzmak sie duzo mniej grzeje (mowie o GC).
Lezy trafo 2x36vac 250 va ale zaduzo napiecia,a tak jest owiniete ta folia ze bym musial szlifiera ja rozciac zeby nei zajelo mi to pol dnia :mrgreen:
Irku ,te 2x36vac bedzie zaduzo prawda? trzeba by odwinac te pare zwoi,albo wymienic kondy na 63v? Czy tranzystory wytrzymuja takie napiecia?
Pozdrawiam
Skomentuj
-
tranzystory to wytrzymaja +-115V ale pierwsze rozleca sie elektrolity i mkt choc te ciezko uszkodzic.
Musisz podlaczyc to trafo do jakiegos nieobciazonego zasilacza i jak na kondech bedzie mniej niz +-50V to sie nada. Ja mam trafo 2x35V i na elektrolitach jest jakies +-45V wiec mysle ze 2x36V to nie problem. Problemy sie pojawiaja jak mieszkasz blisko transformatora energetycznego i masz w gniazdku 245V.
Co do obioru radia to trzeba najpierw ustalic czy sciaga przez kable sygnalowe czy przez zasilanie. Jak bedzie radyjko grac to odlacz przewody sygnalowe i posluchaj czy przestalo. Jesli nie to trzeba pobawic sie zasilaniem na poczatek 220nF 275V AC na pierwotne trafa a na wtorne 2x470nF/100V.
Skomentuj
Skomentuj