Mam pytanko odnosnie wytlumienia skrzynki. Zamowilem sobie glosnik PB S-12 i zrobioli mi projekt skrzyni. napisano rownież ze wnętrze obudowy wytłumić gąbką perforowaną (z czopkami - piramidkami), a czy nie mozna tej gabki zastapic zwykla?? Jesli tak to gdzie moge taka dostac?? Bo u siebie w miescie nie mogne znalesc chyba ze zle szukam.... ;/
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wygłuszanie. Dylemat czym? jak? ile?
Collapse
X
-
dokladnie to tak mi napisali:
wnętrze obudowy wytłumić gąbką perforowaną (z czopkami -
piramidkami),
obudowy bass-reflex ne wytłumiać wełną, watoliną lub filcem.
Wytłumić
obowiązkowo całą tylną ściankę (resztę też nie zaszkodzi oprócz
ścianki
przedniej). Nie dawać wytłumienia w bezpośredniej okolicy wylotu portu BR
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gniochuwnętrze obudowy wytłumić gąbką perforowaną (z czopkami -
piramidkami),
Ciekawe co te czopki mają dać.
Zamieszczone przez gniochuobudowy bass-reflex ne wytłumiać wełną, watoliną
Zamieszczone przez gniochuWytłumić
obowiązkowo całą tylną ściankę
Skomentuj
-
gniochu, rozpatruj ten problem z fizycznego punktu widzenia.
Po pierwsze: im większa gęstość materiału tłumiącego tym wyższe częstotliwości ten materiał tłumi
Po drugie: Każdy materiał o dużym tarciu wewnętrznym nadaje się na wytłumienie
Po trzecie: W przypadku każdego materiału tłumiącego należy pamiętać o dwóch rzeczach: materiał ten nie może dostać się do głośnika (do otworu wentylacyjnego cewki czy też pod membranę) i nie powinien być ułożony bliżej niż w odległości równej jednej średnicy od wlotu tunelu b-r.
A teraz wnioski z powyżych prawideł:
1. Gąbka w subwooferze nie spełni de facto żadnego zadania, ponieważ jej gęstość jest na tyle duża, że skuteczność tłumienia jest "uplasowana" w zakresie średnich częstotliwości (subwoofer z założenia takich nie przetwarza). Bzdurą wierutną jest zatem tłumienie subwooferów gąbką (no chyba, że komuś zależy na pomijalnie małym stopniu tłumienia fal wewnątrz obudowy). Pewien efekt się oczywiście osiągnie, ponieważ fala dźwiękowa w gęstszym środowisku rozchodzi się szybciej jednak to nie uzasadnia nadal zastosowania gąbki w subie.
2 i 3. Nie ma żadnych przeciwskazań do zastosowania jako wytłumienia włóknin wszelkiego rodzaju jeśli ich gęstość jest na tyle mała by tłumiły możliwie niskie częstotliwości. Watolina, luźna włóknina, a jeszcze lepiej wełna owcza (o czym wspomniał umberto) to dobre materiały do tłumienia obudowy subwoofer'a. Jeśli się obawiasz o umocowanie materiałów tego typu tak by nie dostawały się do głośnika lub nie przesuwały wewnątrz obudowy, to zaszyj je w woreczku z tkaniny dźwiękoprzepuszczalnej (żorżeta, dzianina jednołożyskowa lub podobne).
I po czwarte: nie ma absolutnie żadnych powodów by trzymać się wskazówki o tłumieniu całej tylnej ściany - nie ma to żadnego fizycznego uzasadnienia. Obudowę należy tłumić tak, by osiągnąć pożądany efekt (i tu należy po prostu eksperymentować).
Skoro odradzano Ci tłumienie obudowy wełną, watoliną czy filcem, to dlaczego pierwsze z dwóch wymienionych materiałów stosuje się w liniach transmisyjnych do tłumienia pierwszego zwarcia akustycznego (czyli niskich częstotliwości) ?...
Wątpliwej wagi wskazówki jakich Ci udzielono odłożyłbym na Twoim miejscu na półkę z mitologią.
P.S. W ogóle byłbym bardzo ostrożny z trzymaniem się wskazówek od ludzi, którzy używają słów, których znaczenia nie rozumieją: co to jest gąbka perforowana ? :lol: (perforacja to regularne otwory lub nacięcia na wskroś materiału) - No chyba, że taką nazwę sam wymyśliłeś, wtedy sugeruję częściej sięgać do słownika języka polskiego
Skomentuj
-
Zamieszczone przez michoneSkad mamy wziasc gestosci materialu??
Zamieszczone przez michoneja mam suba w closed wypelnionego filcem z ktorego robia wyciszenia, jesli jest gesty a sub powiedzby gra do 100hz to wyciszenie nie dziala??
Reasumując: jeśli wypchamy subwoofer gąbką to z całą pewnością usłyszymy zmianę charakteru brzmienia... mało tego... doprowadzimy do obniżenia dobroci układu o pewną wartość X. Ale jeśli tę samą część objętości obudowy wypełnimy np. wełną owczą to uzyskamy dużo lepiej zaznaczony efekt tłumienia i uzyskamy obniżenie wartości dobroci układu o wartość Y gdzie Y będzie znacznie większe od X.
Wniosek z tego jest prosty: stosowanie źle dobranych materiałów tłumiących mija się z celem (tracimy z oczu aspekt ekonomiczny).
Skomentuj
-
jezeli gabka tlumi wyzsze czestotliwosci to jezeli dam ja np do monitorka to ztlumi mi np "nizsze srednie" a nie sam bas?? (sorki za okreslenia potoczne)
Quester, mozesz podac jakas zeleznosc gestosci materialu do tlumionej czestotliwosci??
[ Dodano: 2007-04-18, 23:57 ]
moze by tak ktos uaktualnil troche arty na stronie glownej??
band-pass wentylowany z dwóch stron - tego rodzaju obudowy nie trzeba wytłumiać, stosuje się ją tylko w przypadku subwooferów, nie mamy tu komory zamkniętej więc wytłumienie nic nie daje
Skomentuj
-
Podczepię się do tematu. Jestem w trakcie budowy skrzyni zamkniętej. I mam pytanie odnośnie pomniejszenia już gotowej skrzyni i jej wygłuszenia. Zalecana skrzynia zamknięta pod mój głośnik to skrzynia od 15l-tak podaje producent ale nie podaje czy to wartość netto czy brutto. Mi wyszła skrzynia około 20l bez wygłuszenia. I teraz czy powinienem ją trochę pomniejszyć np. oklejając ją matą tłumiącą ok 3mm? Czy to nie popsuje całkowicie brzmienia? Dodam jeszcze że ścianki nie są ze zbyt grubej płyty max12-13mm. Oczywiście do wewnątrz pójdzie jeszcze jakieś miękkie wygłuszenie. Co najlepiej i czy na całą powierzchnię wew?
Skomentuj
Skomentuj