Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszanie. Dylemat czym? jak? ile?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wygłuszanie. Dylemat czym? jak? ile?

Mam pytanko odnosnie wytlumienia skrzynki. Zamowilem sobie glosnik PB S-12 i zrobioli mi projekt skrzyni. napisano rownież ze wnętrze obudowy wytłumić gąbką perforowaną (z czopkami - piramidkami), a czy nie mozna tej gabki zastapic zwykla?? Jesli tak to gdzie moge taka dostac?? Bo u siebie w miescie nie mogne znalesc chyba ze zle szukam.... ;/

kupić możesz, tylko nie wiem po co bo i tak nic ona nie da ;]
    w subie będzie działała jak zwykła gąbka, która tak nawiasem mówiąc i tak jest gorsza od innych materiałów konsystencji waty np,szczególnie w subie.

Skomentuj

takero, bo mi napisali ze "obudowy bass-reflex ne wytłumiać wełną, watoliną lub filcem"

Skomentuj

gniochu, http://diyaudio.pl/portal.php?show=10
        jakąś ciemnote Ci wciskają...

Skomentuj

dokladnie to tak mi napisali:
          wnętrze obudowy wytłumić gąbką perforowaną (z czopkami -
          piramidkami),
          obudowy bass-reflex ne wytłumiać wełną, watoliną lub filcem.
          Wytłumić
          obowiązkowo całą tylną ściankę (resztę też nie zaszkodzi oprócz
          ścianki
          przedniej). Nie dawać wytłumienia w bezpośredniej okolicy wylotu portu BR

Skomentuj

Zamieszczone przez gniochu
            wnętrze obudowy wytłumić gąbką perforowaną (z czopkami -
            piramidkami),
            co za głupota :|
            Ciekawe co te czopki mają dać.
            obudowy bass-reflex ne wytłumiać wełną, watoliną
            j.w. ja bym raczej gąbką nie wytłumiał...
            Wytłumić
            obowiązkowo całą tylną ściankę
            też wcale niekoniecznie , tutaj nie ma schematów co najlepiej wytłumić ,a czego nie, do wszystkiego trzeba dojść eksperymentalnie.

Skomentuj

Jak tłumić to wełną owczą,chyba nic jej nie pobije.Nawet sub na mikrofonie zmienia charakter,niby nie wiele ale jednak.A gąbka?Głupiego robota i tyle ech...

Skomentuj

wszedzie gdzie czytam to pisza ze nie mozna wytlumiac takiej skrzynki watolina i welna wiec nie wiem czy sugerowac sie tym co pisza czy tym co Wy piszecie.... :(

Skomentuj

gniochu, rozpatruj ten problem z fizycznego punktu widzenia.
                  Po pierwsze: im większa gęstość materiału tłumiącego tym wyższe częstotliwości ten materiał tłumi
                  Po drugie: Każdy materiał o dużym tarciu wewnętrznym nadaje się na wytłumienie
                  Po trzecie: W przypadku każdego materiału tłumiącego należy pamiętać o dwóch rzeczach: materiał ten nie może dostać się do głośnika (do otworu wentylacyjnego cewki czy też pod membranę) i nie powinien być ułożony bliżej niż w odległości równej jednej średnicy od wlotu tunelu b-r.
                  A teraz wnioski z powyżych prawideł:
                  1. Gąbka w subwooferze nie spełni de facto żadnego zadania, ponieważ jej gęstość jest na tyle duża, że skuteczność tłumienia jest "uplasowana" w zakresie średnich częstotliwości (subwoofer z założenia takich nie przetwarza). Bzdurą wierutną jest zatem tłumienie subwooferów gąbką (no chyba, że komuś zależy na pomijalnie małym stopniu tłumienia fal wewnątrz obudowy). Pewien efekt się oczywiście osiągnie, ponieważ fala dźwiękowa w gęstszym środowisku rozchodzi się szybciej jednak to nie uzasadnia nadal zastosowania gąbki w subie.
                  2 i 3. Nie ma żadnych przeciwskazań do zastosowania jako wytłumienia włóknin wszelkiego rodzaju jeśli ich gęstość jest na tyle mała by tłumiły możliwie niskie częstotliwości. Watolina, luźna włóknina, a jeszcze lepiej wełna owcza (o czym wspomniał umberto) to dobre materiały do tłumienia obudowy subwoofer'a. Jeśli się obawiasz o umocowanie materiałów tego typu tak by nie dostawały się do głośnika lub nie przesuwały wewnątrz obudowy, to zaszyj je w woreczku z tkaniny dźwiękoprzepuszczalnej (żorżeta, dzianina jednołożyskowa lub podobne).
                  I po czwarte: nie ma absolutnie żadnych powodów by trzymać się wskazówki o tłumieniu całej tylnej ściany - nie ma to żadnego fizycznego uzasadnienia. Obudowę należy tłumić tak, by osiągnąć pożądany efekt (i tu należy po prostu eksperymentować).
                  Skoro odradzano Ci tłumienie obudowy wełną, watoliną czy filcem, to dlaczego pierwsze z dwóch wymienionych materiałów stosuje się w liniach transmisyjnych do tłumienia pierwszego zwarcia akustycznego (czyli niskich częstotliwości) ?...
                  Wątpliwej wagi wskazówki jakich Ci udzielono odłożyłbym na Twoim miejscu na półkę z mitologią.

P.S. W ogóle byłbym bardzo ostrożny z trzymaniem się wskazówek od ludzi, którzy używają słów, których znaczenia nie rozumieją: co to jest gąbka perforowana ? :lol: (perforacja to regularne otwory lub nacięcia na wskroś materiału) - No chyba, że taką nazwę sam wymyśliłeś, wtedy sugeruję częściej sięgać do słownika języka polskiego

Skomentuj

male pytanko. Skoro im wieksza gestosc materialu tlumiacego tlumi wyzsze czestotliwosci. Skad mamy wziasc gestosci materialu?? ja mam suba w closed wypelnionego filcem z ktorego robia wyciszenia, jesli jest gesty a sub powiedzby gra do 100hz to wyciszenie nie dziala??

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
                      Skad mamy wziasc gestosci materialu??
                      Stosunek masy do objętości - prościej się nie da

Zamieszczone przez michone
                      ja mam suba w closed wypelnionego filcem z ktorego robia wyciszenia, jesli jest gesty a sub powiedzby gra do 100hz to wyciszenie nie dziala??
                      Filc występuje w różnych gęstościach więc trudno wyrokować. Co do działania wytłumienia: im lepiej dobrana gęstość tym większa skuteczność tłumienia. Nie znaczy to jednak, że błędnie dobrana gęstość w ogóle nie tłumi - absorbuje fale dźwiękowe ale nieefektywnie w stosunku do ilości zastosowanego materiału.
                      Reasumując: jeśli wypchamy subwoofer gąbką to z całą pewnością usłyszymy zmianę charakteru brzmienia... mało tego... doprowadzimy do obniżenia dobroci układu o pewną wartość X. Ale jeśli tę samą część objętości obudowy wypełnimy np. wełną owczą to uzyskamy dużo lepiej zaznaczony efekt tłumienia i uzyskamy obniżenie wartości dobroci układu o wartość Y gdzie Y będzie znacznie większe od X.
                      Wniosek z tego jest prosty: stosowanie źle dobranych materiałów tłumiących mija się z celem (tracimy z oczu aspekt ekonomiczny).

Skomentuj

jezeli gabka tlumi wyzsze czestotliwosci to jezeli dam ja np do monitorka to ztlumi mi np "nizsze srednie" a nie sam bas?? (sorki za okreslenia potoczne)

Quester, mozesz podac jakas zeleznosc gestosci materialu do tlumionej czestotliwosci??

[ Dodano: 2007-04-18, 23:57 ]
                        moze by tak ktos uaktualnil troche arty na stronie glownej??
                        band-pass wentylowany z dwóch stron - tego rodzaju obudowy nie trzeba wytłumiać, stosuje się ją tylko w przypadku subwooferów, nie mamy tu komory zamkniętej więc wytłumienie nic nie daje
                        a niech ktos wyciagnie wytlumienie z tonsilowskiego suba od zestawu sub-sat 1.1 i poslucha...

Skomentuj

Podczepię się do tematu. Jestem w trakcie budowy skrzyni zamkniętej. I mam pytanie odnośnie pomniejszenia już gotowej skrzyni i jej wygłuszenia. Zalecana skrzynia zamknięta pod mój głośnik to skrzynia od 15l-tak podaje producent ale nie podaje czy to wartość netto czy brutto. Mi wyszła skrzynia około 20l bez wygłuszenia. I teraz czy powinienem ją trochę pomniejszyć np. oklejając ją matą tłumiącą ok 3mm? Czy to nie popsuje całkowicie brzmienia? Dodam jeszcze że ścianki nie są ze zbyt grubej płyty max12-13mm. Oczywiście do wewnątrz pójdzie jeszcze jakieś miękkie wygłuszenie. Co najlepiej i czy na całą powierzchnię wew?

Skomentuj

siwekj: zabij pojemnosc usztywnieniami - tym bardziej przy tak cienkiej plycie...

Skomentuj

A czym najlepiej będzie wytłumić? Czy zostawić jak jest i niczym nie oklejać ścianek? Może jeszcze usztywnić ścianki tymi matami bitumicznymi? Jaka jest tolerancja błędu w litrażu skrzyni zamkniętej??

Skomentuj

A ja wcisnę poduche wypchaną piórkami i zobacze co będzie :-)

Skomentuj

Cześć

Co to jest dzianina jednołożyskowa?

A ta wełna owcza to ma być skręcona w nitkę,
                                  czy w luźnych "włosach"?

Pozdrowienia. Krzysztof z Tychów.

Skomentuj

luzna

Skomentuj

a wata szklana nada się?
                                      ( teraz już jest produkowana taka bardziej bezpieczna, z tego co wiem nie ze szkła, ale nazwa się juz przyjeła )

?

Skomentuj

wata szklana strasznie pyli. popracuj sobie z nia caly dzien to zobaczysz jak cie bedzie wszystko swedzialo bo na calym ciele bedziesz mial powbijane takie mikroskopijne kawalki szkla.

do kolumn nie polecam.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X