Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wygłuszanie. Dylemat czym? jak? ile?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z tanimi głośnikami z "kopułką wysokotnową" nie znajdziecie głośnika do tego typu zastosowania. Obie membrany nanoszą się na siebie i kszani się faza, powstają właśnie góry i doliny. Robiłem eksperyment, mierząc charkę przed, oraz po odcięciu tej kopułki, i widać wyraźnie że ta kopułka więcej miesza niż poprawia. Przydało by się coś takiego jak:

http://www.allegro.pl/item491513712_...i_b3n_top.html
    http://www.zaphaudio.com/smalltest/compare.html - przedostatni wykres.

Tutaj jest bardzo ok Tylko znowu cena...

Skomentuj

A może urwać stożek z ARZa :?: :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez www.allegro.pl
        69,00 zł za sztukę
        Zamieszczone przez www.zaphaudio.com
        HiVi B3S ($12)

Może arna 100/116 ?
        http://shop.tvm-valmez.cz/download/h...n-100-10-4.pdf

Jestem w stanie pożyczyć parkę arnów 100 na testy :)

Skomentuj

Urwanie stożka i wklejenie kopułki przeciwpyłowej w przypadku tego monacora dało u mnie wyraźną poprawę dla zakresu niskośredniotonowego (oczywiście subiektywną bo nie robiłem pomiarów). Ten drugi monacor ma oznaczenie SP-155 X i prarametry http://www.audioaktiv.at/files/sp155x.pdf

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez takero
            www.allegro.pl napisał/a
            69,00 zł za sztukę

www.zaphaudio.com napisał/a
            HiVi B3S ($12)
            to sobie załatw przesyłkę ze stanów za 30zł :roll: z Daytonami jest przecież tak samo. Powodzenia.

Zamieszczone przez Quester
            A może urwać stożek z ARZa :?: :lol:
            Gdyby go ładnie odciąć i zastosować kopułkię dość małą to ciągnął by na osi jeszcze do tych 6khz i myślę że by to wystarczyło, a charka by się na pewno wyrównała dość znacznie. Robiłem taki eksperyment żeby ARZta dało się połączyć dość nisko z kopułką, niestety stracił na przestrzenności ale nie było tyle problemów fazowych. Tak że podsumowując nie byłby to taki głupi pomysł

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez wasik1989
              to sobie załatw przesyłkę ze stanów za 30zł :roll: z Daytonami jest przecież tak samo. Powodzenia.
              czy ja gdzieś napisałem coś typu :
              "lepiej zamówić samemu ? "
              Nie , napisałem tylko że tam kosztuje 12 dolców, a tu 70zł , tak że wiele opinii z diyaudio.com pewnie jest o tyle subiektywnych że biorących pod uwagę cenę tego głośnika, mniej więcej taką dla nich jak dla nas kolumny z telewizora z allegro :)
              Ale nie wiem , nie miałem i za taką cenę mieć chwilowo nie zamierzam , tym bardziej że jakoś niespecjjalnie widzę dla niego zastosowanie.

Skomentuj

Nie na temat...
                takero, zdaje mi się że pomyliłeś tematy z obiema wypowiedziami.

chodzi o głośnik o dość liniowej charakterystyce, żeby dało się zaobserwować wpływ wytłumienia na daną częstotliwość i głośnik ma mieć szerokie pasmo oraz brak stożka bo więcej psuje niż ulepsza, tak więc podałem najlepszą wydaje mi się propozycję, a Ty mi tu mówisz o opiniach na diyaudio.com ze jak za ta cene ma dobre brzmienie... pytanie tylko co to ma do tego tematu? Zdziwiło mnie Twoja dygresja tutaj.
                Zastosowanie ma proste - kolumna szerokopasmowa, najczęściej do kompa.

Skomentuj

Nie na temat...
                  wasik1989, zauważyłeś[code] [/code]? Wiesz dlaczego tego używam ?
                  Myślę że to wystarczy za wszelki komentarz.

Skomentuj

Mały testk weryfikacyjny do tematu.
                    Otóż z jakiś powodów okazało się, że nie potrafię robić pomiarów nowym programem, więc eksperyment zostanie powtórzony przy pomocy SpeakerWorkshop'a. Weryfikacja ch-k zebranych przy pomocy SoundEasy wyszła mocno negatywnie.

Skomentuj

Badał ktoś bądź używał tego materiału:
                      http://www.allegro.pl/item892032868_...2_wroclaw.html
                      MATA WEŁNA OWCZA MDM-3
                      potrzebuje czymś wytłumić M18WH, nada się ?

Skomentuj

slavOK używałem zarówno wełny owczej jak i włóknin poliestrowych. Oba te materiały mają bardzo dobre zdolności tłumiące, a zatem w "symbiozie" powinny dać równie dobry efekt.

Skomentuj

Ok, dzięki wielkie, jeszcze takie pytanie, napchać wolno czy przykleić do wewnętrznych ścianek?

Skomentuj

Materiały tłumiące powinno się układać luźno, ale też trzeba mieć na uwadze, że nie powinny one przemieszczać się wewnątrz obudowy. Pamiętaj, że dobrze jest stosować różne materiały tłumiące. Proponuję "wrzucić" jakąś gąbkę czopowaną na ścianki + ta włóknina.

Skomentuj

Próbowaliście tłumić słomą? Jak tak to jaką?
                              Słyszałem że słoma jest dobra bo nie wchodzi w rezonans z żadną długością fali.

Skomentuj

Zamieszczone przez prezydent
                                Słyszałem że słoma jest dobra bo nie wchodzi w rezonans z żadną długością fali.
                                No to niestety słyszałeś nieprawdę. Każde ciało, które posiada masę i sprężystość posiada częstotliwość drgań własnych.

Skomentuj

do monitorów na głośnikach stx'a to jest pj i scx nada się takie wytłumienie:
                                  http://stx.pl/material-tlumiacy.html :?:

Skomentuj

Oczywiście, że się nada. Możesz spokojnie brać.

Skomentuj

ja kupiłem coś takiego:
                                      http://allegro.pl/item923497059_wato...nioo_6_70.html

Skomentuj

Przeczytałem wątek i mam pytanie dotyczące kanału b-r, który jest zwykle wykoanany z plastiku. Rozumiem że nie umieszczamy wytłumienie w okolicy otworu.

Czy owijamy go z zewnątrz aby zapobiec odbiciom od jego ścianek ?
                                        Czy wskazane jest oklejenie go np matą bitumiczną aby zapobiec ew. wibracjom cienkiego plastiku ?

Dzięki za odpowiedź.

Skomentuj

Niczym nie oklejamy ani nie owijamy tunelów br. Jakby były jakieś wibracje to nawet ich nie usłyszysz.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X