Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie macie i jakie polecacie Aparaty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

s9600 to raczej aparacik bardziej do zdjec studyjnych niz w plener i dla amatora

s6500fd....polecam jak najbardzej :) pewnego czasu nie bylo na niego konkurenta niestety juz go nie produkuja ale mozna jeszcze nowki dostac...... i warto go poszukac i kupic

mialem oba wyzej wymienione a obecnie mam s6500fd

i 400d i uwazam ze dla amatora ciezko znalezc "lepsze lusterko" .......

poprostu Canon rulez :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
      i 400d i uwazam ze dla amatora ciezko znalezc "lepsze lusterko" .......
      Again K100D Super (teraz chyba jakaś nowsza wersja jest, K200D, ale niewiem jak się sprawuje) największa zaleta dla amatora to kompatybilność ze starymi szkłami, które na allegro chodzą za grosze.

Kupowanie nowych, firmowych szkieł do większości luster to zabawa dla ludzi z głęboką kieszenią i brakiem innych wydatków.

No i ma stabilizacje obrazu w korpusie, więc będzie działałą z każdym szkłem (również manualnym).

Gi

Skomentuj

Pawel S., co za różnica czy będziesz poznawał samochód na maluchu czy na mercedesie? Jeśli miałbym brać aparat to teraz od razu lustro, koniec tematu.

Skomentuj

eXe, a ja wolalem rozbic malucha na poczatku niz merca... chociaz niewiem jak odniesc to do aparatu... :roll:

Skomentuj

bawolek, najpierw mialem canona potem pentaxa isdl2 potem k100 a teraz k10 i o ile bardzo lubilem canony to do prentaxow sie nie umywaja
            c4meleon, piszesz ciagle dokupywac obiektywy hmmmm a co one sie zuzywaja dobre szklo kupujesz na lata :P a jak kolega pisal do pentaxow kupujesz za grosze starsze szkla niekiedy o lepszych paramatrach niz nowoczesne :)
            dj_zibi, podroznicze ale te dobre wiadomo ze sa kompromisem jakosc zdjec nie jest tak zla jak cie sie wydaje o ile oczywiscie nie zapedzisz sie w 28 300 tylko albo 28 200 albo 120 ja laze z torba obiektywow i statywem zazwyczaj jak jestem na wyjezdzie ale czasem taki podrozniczy jest przydatny

Skomentuj

Pawel S., no tylko z aparatami jest tyle fajnie, że go nie zepsujesz i i nie robijesz jak samochodu
              XYS, dobrze mówi ja też sporo się naczytałem o tych pentaxach i jeśli miałbym trochę kasy brałbym tego k100

Skomentuj

jeszcze jedno pentaxy z calej bandy sa najmniejsze i maja najbardziej przyzwoite obiektywy kitowe

Skomentuj

Jeżeli mówimy o pentaksach i obietktywach kitowych to są tej samej jakośći co kity nikona i canona... pentaksowe kity mają w sobie więcej plastiku niż szkła i bynajmiej nie mówie o obudowie. Jeśli jakość najtańszych kitów jest porównywalna to nie ma co się tym kierować ważniejszą sprawą jest, że pentax nie jest w europie tak popularny jak np w stanach tzn ze w polsce bedziemy mieli mniejszy wybór obiektywów nowych jak i starych. Uważam, że pentax ma naprawde fajne aparaty ale jeśli chodzi o całoksztaut to stanowczo nie.

Skomentuj

To mam dylemat :/ ale chyba jednak skusze się na tego K100D, cena mi odpowiada, i te stare obiektywy to jest to ;]

[ Dodano: 2008-04-25, 11:15 ]
                    A mógł by ktoś pokazać jakąś fotkę zrobioną tym aparacikiem ?

Skomentuj

zajaranyy, wszystkie obiektywy sigmy i tamrona pasuja do kazdego z aparatow a wiekszosc na tym jedzie za to pentax jest zgodny ze staymi mocowaniami i moza wyrwac za grosze jasne staloogniskowe obiektywy

[ Dodano: 2008-04-25, 11:52 ]
                      zajaranyy, a co do kitowek to spytam niesfoeni ile miales lustranek i jakich firm bo ja sporo wiec mowie z doswiadczenia

Skomentuj

http://allegro.pl/50597_m42.html

Mały wybór tanich starych obiektywów (oczywiście manualne) ?

No i tak jak wyżej Sigma/Tamron jeżeli chodzi o nowe.

Gi

Skomentuj

powiem tak sprubuj takiego numeru z kompaktem ps fota nie ma zadnego retuszu

Skomentuj

Panowie owszem z pentaxem działają starsze szkła ale.... niestety matryca nie to samo. Dodatkowo jak już "wkręci się" w fotografie to zaczyna wam doskwierać szybkośc AFa, tak AFa. Ludzie olewają szybkosc i precyzje działania AF, podniecają się ostrością, etc.

Lustro mam od ponad roku 3 miesiące robiłem zdjecia 400D + Helios + Jupiter 135(manuale szkła od Zenita) dało się, jednak teraz wiem że praktycznie nie chce szkła bez silnika USM HSM etc.

Więc ta to całe gadanie o pięknych szkłach manualnych jest troszkę .... hmm na wyrost.

Dodatkowo nigdzie nie ma takiej łatwości o sprzęt nowy jak i z 2 ręki jak w systemie Canona i Nikona:)

PS dla fanów k100d proponuje wbić iso800< i porobić zdjęcia:)

Zajarany ma rację.

Skomentuj

Tata kupił Pentaxa K10, jeszcze nie miałem okazji zobaczyć co potrafi, tylko zrobiłem kilka zdjęć na próbę - na drugim jest mój sierściuch:
                              http://jamess8.fm.interia.pl/IMGP0018.JPG
                              http://jamess8.fm.interia.pl/IMGP0052.JPG

Skomentuj

dj_zibi, to cie strasznie rozczaruje wszystkie niskie lustrzanki maja matryce uwaga sony :) nikon canon pentax natomiast k 10 jako jeden z jedynych aparatow (mowie o budrzetowych aparatach) ma 22 bitowe przetwazanie obrazu co daje zamiast kolo 4000 odcieni wprzejsciu tonalnym kilka milonow w cz-b i wiekszych wydrukach roznica kolosalna na 800 nie masz ziarna zarowno w isd2 jak k 100 o k10 wogole nie wspomne i pozatym po cholere komu iso 800 przy jasnym szkle ?!?!? hmmm a manual kontra af w co ciekawszych kompozycjach af i tak nie ma racji bytu bo skad aparat ma wiedziec ktory punkt ma byc ostry , a konczac przypominaja mi sie slowa prewnego pana ktory uczyl mnie fotografiki siedzielismy w ciemni i powiedzial cos w stylu ze dobre zdjecia sie widzi reszta to tylko techniczna pierdolka by je na papier przelac a wlasnie ktos z was chodz raz wywolywal sam zdjecia ?!?!?

Skomentuj

XYS a z czego pstrykasz foty jak dostajesz głosniki z AC i zamieszczasz fote na forum ? bo w sumie jakość tej fotki nie za dobra, ja wiem że podłoga i słabe oświetlenie no ale :wink: będe wiedział czego nie kupować

Skomentuj

XYS dorabiasz teze do obrony Pentaxa naprawdę przeczytaj co piszesz:] Canon nie ma matryc Sonego bo od dośc dawna pcha w nie własne Cmosy:] A sony do ubiegłego roku robiło CCD, dopiero teraz "podobno" w A700 i D300 sa te same Cmosy Made IN Sony. Nikt oficjalnie sie do tego nie przyznaje.

To ja Ci powiem ze 5D + 35 1,4 i czasem ISO 1600 maławo (dla przykłądu przy weselach)
                                    o sporcie nie wspomne gdzie jedne z najlepszych "zoomów" mają f2,8 (by przy tej f uzyskać dobre czasy trzeba oscylowac często na ISO800-1600). Oczywiście do sportu AF nie potrzebny można kupić zenita jupitera 200 zastosować pułapkę ostrości na np zakręt i czekamy:)

Zapomniałem dopisać że to TY decydujesz co ma być ostre a nie aparat:)

Co do bitów to albo czegoś nie wiem albo większośc "dobrych" body ma 12bit dopiero 1D/1DS 40D oraz D300 D3 (innych modeli nie znam) mają 14bit głebie.

Skomentuj

adambb, mea kulpa argument przyjety odtad beda tak wygladac

dj_zibi, co do matryc to czytalem o tym w dosc duzej ilosci miejsc to nie ejst moja opinia bo oczywiscie tego nie rozkrecalem ja wysokich iso nie uzywam ale nie robie wesel sportu it wiec tu mozesz miec racje a co do przetwornika to wlasnie pentax zrobil mala rewolucje wprowadzajac w k 10 22 bitowe przetwarzanie

mialem canona mam pentaxa wole pentaxa chodz zdjecia mozna zrobic bardzo podobne :)

Skomentuj

PS dla fanów k100d proponuje wbić iso800< i porobić zdjęcia:)
                                        Z lewej K100D Super, z prawej EOS 400D (pomniejszony do rozmiaru K100D w ifranview) oba w ISO 1600:

Poziom szczegółów (włosie pędzla, faktura chustek, sznurki) w K100D jest większy niż 400D ... Poziom szumu delikatnie nakorzyść 400D (imho głównie z powodu mniejszej ostrości).

Obydwa aparaty sprawują się porównywalnie, mają po prostu inne podejście do wbudowanej redukcji szumów (K100D bardziej wyostrzony).

W takiej sytuacji brał bym K100D ze względy na tanie manualne obiektywy i wbudowaną w korpus stabilizację.

Pełne foty można zassać na:
                                        http://www.imaging-resource.com/

Gi

Skomentuj

XYS pomyśl tylko jak Sony mogło robić natryce do luster Canona jak Canon wali Cmosy. Masz racje większosc kompaktów poza Fuji o ile się nie myle ma matryce sony.

Co do testów to polecam to:

http://www.optyczne.pl/43.7-Test_apa...umy_w_RAW.html

IMO nie ważny sprzet tylko fotograf:]

PS gi miałem 400D bawie się często Pentaxem 100 i to co widać na fotach z 400d jest IMO dziwne. Wieczorem dam pare fot. na ISO 1600 z 400D

Skomentuj

Czaruję...
                                          X