Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Telewizor do 3000zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,
    Format 4:3, (raczej) umożliwia każdy LCD TV.
    Moja główna sugestia, to Panasonic ..32LX70.
    Jeśli zależy na względnym spokoju, to Sony. Zakup do końca czerwca włącznie i promocja gwarancji na 5 lat. Co najmniej ...S3000 lub ...T3000. Matryce niekoniecznie samsunga. Poza tym, zawsze można mieć pecha i trafić na słabszy egzemplarz, dowolnej firmy.
    Sugeruję drobne "poszukiwania", nie zakup w (nie)normalnym sklepie.
    Jeśli plazma, zwróć uwagę na pewien parametr, zwany "żywotnością".
    Nie jestem handlowcem, sprzedawcą, czy przedstawicielem etc..
    W maju sam dokonałem zmiany mojego odbiornika. Jest, a nawet bardzo przyzwoicie (dla mnie).
    To tylko sugesje. Życzę dobrej decyzji, udanego zakupu, a potem zadowolenia.
    Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Co jest nie tak w Samsungach? Ja w swoim życiu przeszedłem już 3 monitory lcd. Na żaden nie narzekam do dzisiaj. Wymieniane były dlatego, że technologia szła do przodu (za wolny czas reakcji) i tak się zatrzymałem na 4ms i do dzisiaj jest przy starym komputerze. Może monitory są dobre, nie wiem jak jest z TV. O plazmach Panasonica słyszałem dużo dobrego.

Skomentuj

[quote="slavOK"]
        Zamieszczone przez marian
        co do plazmy to ja jestem przeciwnikiem, widzialem kolo siebie telewizory lcd i plazmowe, moim zdaniem obraz jest znacznie lepszy w lcd, ale moze to wynika z przyzwyczajenia do monitorka lcd...
        to Wojtus K napisal ,nie ja

Skomentuj

to co serio mowicie zeby brac plazme panasonica?

Skomentuj

andrew_audio, a co powiesz o firmie EASYTOUCH? jak sie ma do pozostalych ktore wymieniles? zastanawia mnie ze za 3000 oferuje 42" full hd. ile to jest warte?

PS. pytanie dotyczy także reszty kolegów:)

Skomentuj

djrobo, broń Boże easytouch czy innych "mantóf"

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                andrew_audio, a co powiesz o firmie EASYTOUCH? jak sie ma do pozostalych ktore wymieniles? zastanawia mnie ze za 3000 oferuje 42" full hd. ile to jest warte?
                goowno za przeproszeniem warte, warte tyle co odtwarzacze dvd manty czy tam laptopy mediona hehe :P taka sama półka

Skomentuj

panowie , spoko, ale jakies uzasadnienie? ktos to mial/ma/widzial/uzywal ? konkrety.

Skomentuj

o ile np odtwarzacz DVD kupiłbym mante, tak samo niektóre rodzaje sprzętu w których nie ma absolutnie uzasadnionej potrzeby by przepłacać za znaczek ... (mam i sobie chwale dvd manty)

........o tyle telewizor to absolutnie żadnego z wynalazków w stylu Medion, Manta Easytouch nie polecam .....

podświetlenie.....kontrast....odwzorowanie kolorów poprostu PADAKA, nie mówiąc już o trwałości

wezmy np telewizor kolegi ......medion w którym po roku biały nie jest już biały tylko taki przeżółknięty .......(heh w moim poprzednim notebooku matryca zrobiła się taka po 3 latach baaardzo intensywnego użytkowania ....a tutaj takie coś po niecałym roku)

mogę polecić jak poprzednicy Panasonica, Samsunga tez (ale z tych "wysokich serii")

a i jedna uwaga .....nie zwracaj za bardzo uwagi na stare posty i rady odnośnie "wypalania" plazmy ....był to problem na początku ich wprowadzania obecnie w tym kierunku masakrycznie wiele się zmieniło....
                    jedynym "problemem" będzie tutaj zużycie energii gdzie przy dość sporych przekątnych jest naprawdę spora .... i jak sobie to przeliczysz .....a po zakupie zobaczysz że rachunki w przeciętnym domku/mieszkaniu wzrastają znacznie ..........znam to z autopsji ;p

PS jak ostatnio widziałem dosyć świeże dziecko pioneera seria Kuro .... to obraz zwala z nóg...... małe dzieci podchodzą i zaglądają za telewizor gdzie te zwierzątka się tam mieszczą ....ale to taka anegdotka by poprzeć plazmy bo kuro to akurat zupełnie inna półka cenowa.....

PS2 cudny czemu zawsze wszystko wrzucasz do jednego wora........dorośnij ....mówię Ci że tak nie można, te czasy dawno minęły kurde wygląda to tak jakbyś siedział tylko przed komputerem i nie widział co się dzieje dookoła............ i to jest taka moja uwaga do wszystkich którzy nie mieli nigdy w ręku podobnych zabawek a odrazy krzyczą "to shit....nie kupuj badziew i tyle"......... ludzie potem czytają takie pierdoły dzieci które dobrały się do internetu ...... choć tobie i podobnym z wiekiem to przejdzie lub jak zaczniesz poruszać się po świecie .....zajrzysz do kilku miejsc gdzie to składają to twoje wyidealizowane opienie o znaczku prysnął jak banka mydlana ...... a posty "to badziew" bez podanych żadnych argumentów zostaną.... :twisted:

sorki za oftopowe zakonczenie

Skomentuj

Zamieszczone przez andrew_audio
                      Niestety z bólem serca muszę przyznać, że niektóre Szajsungi z 6tej serii całkiem nieźle się sprawują..... ale i tak twierdze, że ta firma wiele od Daewoo sie nie różni.
                      czemu jest tak zle z samusungiem? widzialem pare monitorkow w akcji, w roznych grach filmach itd. i nie mialem zastrzezen, robily na mnie pozytywne wrazenie

cos widze, ze wybor telewizora to kwestia indywidualna, poza samsungiem ktorego wszyscy krytykują, zdania są podzielone, nie obędzie sie bez wycieczki do jakiegos wiekszego sklepu i wyboru "na oko"

dziekuje za zainteresowanie
                      pozdrawiam
                      Wojtek

Skomentuj

wybór na oko jest najgorszym z możliwych, co ja mogę jeszcze polecić...
                        poczytaj:
                        http://hdtvpolska.com/index.php
                        http://hdtv.com.pl/forum/

Skomentuj

cos widze, ze wybor telewizora to kwestia indywidualna, poza samsungiem ktorego wszyscy krytykują, zdania są podzielone,
                          no nie wiem czy tak bardzo podzielone...... najwięcej ludzi stoi za panasem..... a jak wczytał byś się głębiej w temat.....i przeszedł do sklepów w których mógłbyś je rzetelnie porównać a nie np MM czy Saturn w którym doradcy polecają to co długo stoi i trzeba się tego pozbyć...

to też doszedł byś do wniosku że z tej półki najlepszy stosunek cena/jakość to panasonic :)

Skomentuj

widzę, że paru tu speców od TV, mam takie pytanie, czym się różni kontrast dynamiczny od zwykłego, często spotykam na wypisanych specyfikacjach technicznych "kontrast dynamiczny" lub "kontrast" sprzedawca mówił że to chwyt marketingowy i jeden drugiemu nierówny, ale wolę tu zapytać

Skomentuj

Kontrast dynamiczny i zwykly ma sie do tego tak ze jak masz konstrast dynamiczny zalozmy 6000:1 to zwykly i tak masz 1000:1 tylko zmienia sie w zaleznosci od wyswietlanego obrazu w danej chwili. Cos takiego :)) TO taki pic na wode nie ma za duzo wspolnego z kontrastem

Ja mam SHARPA AQUOS i ma bardzo ladna barwe, i ostrosc :)))) ladniejsza niz w podobnym cenowo tv LCD TOSHIBY ktorego mam w drugim pokoju acz kolwiek TOSHIBA ladniej wyglada

Skomentuj

.....z tym kontrastem to nie do konca tak :)

kontrast statyczny to parametr który możemy dokładnie zmierzyć.......a standard według którego robi się ten pomiar jest ściśle określony tak więc jeśli jakichś dwóch rożnych producentów podaje ten parametr to "odrazu" można go obiektywnie porównać ......a pomiary były wykonane w tych samych warunkach.......
                                i to da się zauważyć.......

natomiast kontrast dynamiczny to parametr podawany przez producenta ....który obrał sobie jakieś tam warunki pomiaru (oczywiście wybrał takie by ten kontrast wypadł jak najlepszy.....gdyż nie ma standardu według którego każdy mierzy ten parametr tak samo)
                                i druga wazna sprawa kontrast dynamiczny "osiagany" jest programowo ....producent stosuje sobie jakieś tam swoje algorytmy, filtry, itd do obróbki video by poprawić obraz (lub oszukac oko ludzkie) i podaje ze w jakichs tam warunkach ten kontrast wynosi ....ileś tam

porównał bym to do np mocy jakie podaje sie dla jakichs kostek np TDA ...ma moc 2x100W ale przy THD 10% ....i jeszcze jakies tam "dodatki"

podsumowując ...... moze sie zdażyć ze kupisz telewizor z dynamicznym kontrastem 100000:1 a i tak obraz bedzie mniej ostry, czerń "mniej czarna"...., niz na telewizorze z kontrastem dyn 50000:1 ...
                                bo tylko od producenta zależy w jakich warunkach dokonywał tego pomiaru i jakich metod użył by takie wyniki osiągnąć.....

tak jak poprzednik napisał ......smiało można przyjąć ze to PIC NA WODE....bo te niebotyczne wartosci osiagane byly w takich warunkach w których ty nie będziesz nigdy z niego korzystał ....

Skomentuj

Jeszcze jedno :)

Jak wyzej zwracaj uwage na zwykly kontrast nie na ten dynamiczny :))) i glowy sobie nie zawracaj.

I jak bedziesz juz kupowal jakis TV zwroc uwage na jedna rzecz wiele osob sie na tym przejechalo i ja tez :)

Mianowicie jezeli w przyszlosci zechcesz podlaczyc taki LCD do komputera, to mozesz miec problem.

Wiele TV mimo ze maja rozdzielczosc :

HD Ready - Rozdzielczość 1366x768

Moga miec problemy z uzyskaniem podobnej na wehsciu VGA czyli takim jak podlaczasz monitor do karty graficznej, okazuje sie tak poniewaz po zakupie TV zagladasz do instrukcji i okazuje sie ze TV przyjmuje maxymalna rozdzielczosc na wejsciu VGA (1024x768)

Zalewa Cie krew bo zamiast 16:9 masz 4:3 czyli duze piekne czarne paski po bokach;]

Zostaje Ci podlaczenie przez COMPONENT ktory ma w zaleznosci od TV 720p lub 1080 lecz owe rozdzielczosci nie sa rozdzielczosciami NATYWNYMI televizora i nie masz niestety obrazu takiej jakosci by wszystki nawet najmniejsze napisy byly ostre troche zamazane niestety, do WWW sie nie nadaje taki obraz ale do ogladania filmow HD to juz nie robi roznicy :)))

COMPONENT czy HDMI to wlasnie tak to bedzie wygladac, wiec jezeli w przyszlsoci zamierzamy podlaczyc owy TV do MONITORA zapytajcie sprzedawce czy TV wyciaga te natywna rozdzielczosc na wejsciu VGA :)))

ps. Jak ktos pisal o wyborze na OKO faktycznie mozna sie przejechac )) poniewazn w sklepach uzywane sa TROJNIKI roznego rodzaju zeby popodlaczac owe TV i jakosc jest na nich marna, pojdziesz do sklepu zobaczysz 2 TV na jednym obraz kichowaty na drugim w miare ladny po czym kupisz ten ktory CI sie spodobal a okaze sie ze ten z gorszym obrazem tak naprawde ma lepsze parametry tylko sygnal byl tak marnej jakosci ze obraz wygladal jak wygladal

No i Ustawienia parametrow w TV sa wazne trudno zeby w sklepie jakims takim MEDIA MARKT latali z pilotami i kazdy tv ustawiali przyjdzie jakis OGLADAJACY i sam sie pilotem pobawi SYZYFOWA PRACA a nawet z koloru ustawi czarno bialy :P:P

Skomentuj

no i kupilem!:)
                                    TH-37PV8. w sumie mialem dylemat czy nie brac 80 - ale jednak nie. po pierwsze musialem miec tv od reki wiec on line odpada a w miescie roznica ok 800pln byla za duza jak na tak male roznice miedzy telewizorami. porownywalem je obok siebie na tych samych istawieniach i naprawde nie zauwazylem roznicy.
                                    jedynie brak wejscia na kompa moze byc minusem... ale nie mam raczej w planach takiego polaczenia... w razie czego zostaje component.

obraz na dekoderze analogowyk - KOZAK zaden LCD (u sasiadow) na tym samym sygnale nie ma podskoku.

genialny)

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                      porownywalem je obok siebie na tych samych istawieniach i naprawde nie zauwazylem roznicy.
                                      bo nie ma różnicy to takie same matryce są, pv8, 80, 800 różnią się tylko wyposażeniem, ilością gniazd i obudowami

Zamieszczone przez mIKI
                                      jedynie brak wejscia na kompa moze byc minusem... ale nie mam raczej w planach takiego polaczenia.
                                      to nie minus są kable dvi-hdmi bez problemu można podłączyć kompa.

dobry wybór
                                      pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez slavOK
                                        to nie minus są kable dvi-hdmi bez problemu można podłączyć kompa.
                                        mIkiemu chodziło o d sub jak mniemam, mimo wszystko większośc laptopów ciągle dvi/hdmi nie ma i stanowi to spory problem.

Skomentuj

na szczescie w domu mam jednego lapka i akurat ma dvi

Skomentuj

Czaruję...
                                          X