Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uwolnienie rynku pocztowego :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uwolnienie rynku pocztowego :D

Jako że wszelkie "branże" DIY są mocno uzależnione od tego rodzaju firm.......
    poza tym często trzeba się wymienić sprzętem na odsłuchy, czy dla zabawy
    a ponadto przy okazji naszych list zbiorowych na różnego rodzaju części itd...

to postanowiłem to napisać:

Dzisiaj zostało przedstawione oficjalne stanowisko rządu odnośnie daty uwolnienia rynku pocztowego w Polsce...
    wymóg ten jak wiemy jest Unijny i tak w krajach Unii rynki pocztowe mają być uwolnione do 2011 roku (nie wiem czy każdy sobie zdaje sprawę że w Unii też nie są one "wolne" a przynajmniej gro krajów nie uwolniło .......tylko że często dużo dużo bliżej im do w pełni wolnego rynku niż w Polsce :twisted: )
    każdy kraj ma prawo do wydłużenia okresu ochronnego o 2 lata i tak polski rząd skorzystał z tego prawa
    tak więc wiemy oficjalnie że polski rynek pocztowy będzie uwolniony w 2013 roku

Wszyscy psioczą na Pocztę Polską i oczekują, że "uwolnienie rynku" przyniesie obniżki cen, szczególnie na paczki.

Chciałym tutaj zmartwić wszystkich niepohamowanych entuzjastów i zachęcić do kalkulacji. Otóż PPolska dostarcza paczki dużo poniżej kosztów! To, ze kupując w dużym sklepie internetowym możemy wybrać wysyłkę kurierem za np. 25zł w stosunku do 10zł PP wynika tylko z tego, ze taki sklep ma podpisaną z kurierem długofalową umowę. Zadzwoń po kuriera, żeby coś wysłać - zawołają 40z! W porównaniu: 8zł paczka Pocztą (przypominam, że ceny kurierów są z reguły cenami netto, a rynek Paczek jest "wolny").

Poczta zarabia głownie na listach i kartkach. To akuart nam, przeciętnym zjadaczom chleba, brzydko mówiąc, zwisa i powiewa. Bo kto jeszcze wysyła kartki z wakacji, a nie MMSy, albo listy a nie maile/faksy? Zresztą te 1,20PLN za znaczek raz na ruski rok można przeboleć. Poczta ma jedną niezaprzeczalną zaltę: dostarcza paczki wszędzie. A takiemu in-postowi nie opłaca się obsługiwać rejonu Paździkowice Dolne i co? Lipa, nic tam nie wyślesz.

IMO uwolnienie rynku usług pocztowych i EWENTUALNE bankructwo Poczty Polskiej to będzie katastrofa...

Wersja pesymistyczna: Ktos zacznie taniej rozwozić lekkie listy (vide: rachunki), Poczta straci główne źródło zysku, ceny paczek polecą w górę, ludzie przesiądą się na kurierów, Poczta będzie ledwo zipieć, kurierzy jeszcze bardziej podniosą ceny, bo ludzie i tak nie będą mieli innego wyjścia i skończy się na tym, ze zmiast Pocztą za 8zł wyślemy kurierem za 50

Skomentuj

ghazi, porownujac przesylke pocztowa do kuriera dokonales podstawowego bledu - porownales paczke za 8 zl poczty znaczy do 3 kg z paczka kuriera za 40 zl czyli standardowa do 31.5 kg, pozatym kurier odbiera paczke od ciebie co kosztuje. Nierentownosci poczty raczej bym sie doszukiwal w debilnym zarzadzaniu oraz nieudolnym przechodzeniu z systemu punkt punkt do sytemu punkt sortownia punkt
      Pozatym najwieksze firmy negocjuja z dhl czy rabenem czy stolica stawki na poziomie 14 zl za paczke (paczke do 31 kg) sprobuj wyslac za tyle poczta

a na polski rynek ostrzysobie kilu operatorow ktorzy wiedza jak to robic np tnt (ktore jest poczta narodowa holandi) wiec o tragedie bym sie nie obawial moze panowie z poczty sie strzela w lep i zaczna myslec o jakosci uslug ktroa nie istnieje

Skomentuj

a próbował ktos z was, wyslac list in-postem ?
        -TRAGEDIA !!!
        Ostatnio wyslalem dwa listy , ktore mialy do przebycie droge okolo 25km (Bytom-Sosnoweic, Bytom-Dąbrowa Górnicza) szly 9 dni! A wyslalem jako PRIORYTETOWE POLECONE !!! 9 dni 25km - ciekaw jestem jak dlugo szła by przesylka ze slaska do gdanska ? 1-2 miesiace?? :)))

Jezeli zalezy wam na szybkim dostarczeniu przesylki, to odradzam IN-POST.

Skomentuj

Zamieszczone przez seegi
          a próbował ktos z was, wyslac list in-postem ?
          -TRAGEDIA !!!
          Ostatnio wyslalem dwa listy , ktore mialy do przebycie droge okolo 25km (Bytom-Sosnoweic, Bytom-Dąbrowa Górnicza) szly 9 dni! A wyslalem jako PRIORYTETOWE POLECONE !!! 9 dni 25km
          fakt przesadzili ...ale Ty tez popełniłeś błąd.......jak chcesz szybko to dawaj SAM priorytet a nie polecony-priorytet

zrób to samo na PPolskiej i też będzie szedł dłużej ......

z prostej przyczyny polecony jest sprawdzany w każdym punkcie pośredniczącym (czy jest, pieczątka itd) polecenie nie przyśpiesza

ghazi
          nie przesadzaj......na świecie to działa to i u nas może zadziałać .....jest wiele firm (a raczej ludzi którzy nimi zarządzają) które potrafią świadczyć usługi na dobrym poziomie a przy okazji na tym zarobić

będzie to offtop ale świetnie się nadaje .....sytuacja jest identyczna jak ze szpitalami w których kasą zarządza jakiś lekarz .... lekarz niech się zajmie leczeniem .....a zarządzaniem finansowym ma się zając dobry menager/ekonomista i mamy wiele przykładów .... szpital zadłużony po zmianie zarządcy na kogoś kto zna się na tym nagle zaczyna dobrze prosperować.... i zarabiać na siebie
          a w których rządzi dalej stara klika albo osoba która była przyzwyczajona przez poprzedni ustrój że nie musi sie martwic "bo mi państwo da" .....albo "czy się stoi czy się leży dniówka się należy" nagle są w sytuacji gdzie ktoś ich rozlicza z nieudanych inwestycji czy zaginionych pieniążków

tak samo z naszą pocztą i masą innych firm........zdaję sobie sprawę że wielu ludziom to nie odpowiada i ogólnie jest narazie haos ...ale tak musi być i na szczescie .....hoć powoli ale idziemy do przodu i na serio wierze ze bedzie ok

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
            To, ze kupując w dużym sklepie internetowym możemy wybrać wysyłkę kurierem za np. 25zł w stosunku do 10zł PP wynika tylko z tego, ze taki sklep ma podpisaną z kurierem długofalową umowę. Zadzwoń po kuriera, żeby coś wysłać - zawołają 40z! W porównaniu: 8zł paczka Pocztą (przypominam, że ceny kurierów są z reguły cenami netto, a rynek Paczek jest "wolny").
            Mylisz się - kurierom opłaca się dostarczać paczki o masie do 30kg za 15zł - taką właśnie umowę z firmą kurierską ma firma w której pracuje mój brat. Gwarantują w umowie dostarczenie jej w 24h.

Skomentuj

tak opłaca się, ale w wypadku umów , a bez nich taka paczka kosztuje w granicach 50zł, inną rzeczą jest to że paczka zwykle dochodzi szybciej, choć wg mnie ostatnio szybkość usług pp się poprawiła i dochodzą w ciągu 24-48h, ale co najwazniejsze - reklamacje.
              W pp jest pod tym względem gorzej niż źle - 30 dni oczekiwania, brak pewności że w ogóle sie uda, a jeśli chodzi o uszkodzone paczki to zawsze dostaje odpowiedź że przedmioty w nich przewożone były nieprawidłowo zapakowane...

Skomentuj

Zamieszczone przez seegi
                A wyslalem jako PRIORYTETOWE POLECONE !!! 9 dni 25km - ciekaw jestem jak dlugo szła by przesylka ze slaska do gdanska ? 1-2 miesiace?? ))
                niezle - ja tylko 2 razy widzialem listonosza in-post :P
                Zamieszczone przez Iceman
                kurierom opłaca się dostarczać paczki o masie do 30kg za 15zł - taką właśnie umowę z firmą kurierską ma firma w której pracuje mój brat. Gwarantują w umowie dostarczenie jej w 24h.
                potwierdzam - tak samo jest z polinka

Zamieszczone przez takero
                a jeśli chodzi o uszkodzone paczki to zawsze dostaje odpowiedź że przedmioty w nich przewożone były nieprawidłowo zapakowane...
                dlatego ja zakladam ze NAPEWNO paczka bedzie rzucana i pakuje ja odpowiednio

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  dlatego ja zakladam ze NAPEWNO paczka bedzie rzucana i pakuje ja odpowiednio
                  ja od jakiś 5 lat też ;]
                  Zresztą w tej sprawie powinni się wypowiadać Ci którzy te paczki dostają :)
                  Z pół roku temu ostre joby zebrałem bo wysyłałem coś za pobraniem i opcją sprawdzenia zawartości przy kurierze poczty polskiej , a kupujący przez 15 minut nie mógł się do głośników dobrać - tak pancernie zapakowane były
                  Zreszta nonameplum też chyba nic mi do zarzucenia nie ma:
                  szymek_1992 (25-06-2008 21:26)
                  napisal ze napchales jakis gazet steropiany, jakiejs wykladziny az sam sie zdziwil ze tak dobrze
                  (gdy Szymek który kupił ode mnie suba zapytał się ów usera o to jak paczki pakuje, a były to KEPy + XT19)

Niestety takie są realia PP że te paczki naprawde są rzucane, spadają z samochodów czego nie raz świadkiem byłem, przerzucają je jak paczki ze słoma itd.
                  Kompletny brak poszanowania dla klienta.

Skomentuj

takero, a co do reklamacji i czekania na nie to miesiec temu byl wyslany do mnie potencjometr (taki fajny z silniczkiem) reklamacja na poczcie i nadal cisza
                    a co do pakowania to nawet pani na poczcie mi powiedziala zeby to tak pakowac jakby ktos mial tym w pilke grac :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Iceman
                      Mylisz się - kurierom opłaca się dostarczać paczki o masie do 30kg za 15zł - taką właśnie umowę z firmą kurierską ma firma w której pracuje mój brat. Gwarantują w umowie dostarczenie jej w 24h.
                      Pisząc 25zł miałem na myśli ogólnie cene niższą niż dostępną dla pojedynczego konsumenta. Firma twojego brata może wysyłać paczki za ułamek ceny detalicznej, bo wysyła je hurtem i po np. 50 paczek przyjeżdża tylko raz jedna ciężarówka (paliwo, ludzie etc.). W żaden sposób nie zmienia to faktu, że nas obowiązują ceny x razy większe.

Skomentuj

ceny niezaleznych kurierow nie sa takie straszne... trzeba tylko poszukac czegos tanszego i sprawdzonego. np przy duzych i ciezkich paczkach np kolumny czy suby roznica w cenie jest naprawde mala... nie tracimy czasu na poczcie, nie musimy targac tego po schodach, i jest zdecydowanie bezpieczniej... - dlatego czasem warto.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                          trzeba tylko poszukac czegos tanszego i sprawdzonego
                          ja używam tylko GLS i DHL, raz użyłem tanich rozwiązań i drugi raz tego nie zrobie ;]
                          Różnica w cenie rzędu paru zł, a problemy niemałe.
                          No chyba że coś polecasz ciekawego ?

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            Niestety takie są realia PP że te paczki naprawde są rzucane, spadają z samochodów czego nie raz świadkiem byłem, przerzucają je jak paczki ze słoma itd.
                            Kompletny brak poszanowania dla klienta.
                            ale co najdziwniejsze paczki do mnie cale nienaruszone dochodza (tylko raz byla mokra). ale za to koperty to juz masakra :|
                            kupilem scyzoryk. doszedl do mnie w 3 otwartych, podartych, brudnych i pogniecioncyh kopertach - trzymal sie tylko dlatego ze ktos na poczcie zalozyl gumke recepturke :evil:
                            Zamieszczone przez ghazi
                            W żaden sposób nie zmienia to faktu, że nas obowiązują ceny x razy większe.
                            a szkoda - gdybym mial placic tylko te 10zl wiecej za paczke to bym wogole na poczte nie chodzil :lol:

Skomentuj

oststnio wysylalem siodemka - co prawda troche mam taniej po znajomosci ale firma jest calkiem ok

Liczba paczek w przesyłce* Koperta Paczka do 1 kg Paczka do 5 kg Paczka do 10 kg Paczka do 20 kg Paczka do 31,5 kg
                              1** 29,28 zł 32,94 zł 35,38 zł 37,82 zł 41,48 zł 46,36 zł
                              24,00 zł 27,00 zł 29,00 zł 31,00 zł 34,00 zł 38,00 zł
                              od 2 do 5 ** 19,52 zł 20,74 zł 24,40 zł 26,84 zł 30,50 zł 35,38 zł
                              16,00 zł 17,00 zł 20,00 zł 22,00 zł 25,00 zł 29,00 zł
                              od 6 do 8** 15,86 z 17,08 zł 19,52 zł 21,96 zł 24,40 zł 28,06 zł
                              13,00 zł 14,00 zł 16,00 zł 18,00 zł 20,00 zł 23,00 zł
                              powyżej 8** 14,64 zł 15,86 zł 17,08 zł 19,52 zł 21,96 zł 25,62 zł
                              12,00 zł 13,00 zł 14,00 zł 16,00 zł 18,00 zł 21,00 zł

Skomentuj

Znajoma która pracuje na poczcie coś mi mówiła, że poczta podnosi ceny na przesyłki - tylko nie wiem czy już obowiązuje nowy cennik czy dopiera ma wejść.

Skomentuj

Ceny będą obowiązywały od 1 lipca br.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                                    Ceny będą obowiązywały od 1 lipca br.
                                    a mi już dzisiaj drożej policzyli :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                                      a mi już dzisiaj drożej policzyli :roll:
                                      może nie zmiesciłeś się w wymiarze A , B jest sporo droższy...

Skomentuj

To ja wam powiem cos ciekawego.
                                        Sprawdzone na 100%. Sam bylem tego swiadkiem a preceder trwal ponad rok.
                                        Jedna z mniejszych firm kurierski (ale dobrze znana) w Warszawie przyjmowala paczki krajowe przez caly dzien. Pobierali kase od klienta a wieczorem zawsze o tej samej godzienie podjezdzal kurier POCZTEX-u i zabieral wszystkie paczki. I tak dzialaja firmy kurierskie. Bo przeciez wiadomo, ze takiego zaplecza logistycznego i transportowego nie ma zadna nawet najwieksza firma kurierska.
                                        Ale niestety sam czekalem 22dni na paczke priorytetowa pobraniowa - mimo, ze mam tam znajomosci. Dodam tylko, ze wtedy nie bylo strajku.
                                        Jesli chcecie, zeby paczka dotarla na drugi dzien wyslijcie ja jako "przesylke na warunkach czszegolnych" i dopiszcie na niej "zywe zwierzeta". Niestety koszt troche wyzszy. A i jeszcze jedno paczka musi byc wyslana do godz 15.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X