Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SAMSUNG- plazma czy LCD..?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SAMSUNG- plazma czy LCD..?

Witam wszystkich.
    Ostatnimi czasy zepsuł mi się telewizor i postanowiłem iśc z postępem i kupic telewizor LCD.
    Jednakże po lekturze w necie zacząłem zastanawiac się również nad plazmą...
    Przechodząc do rzeczy stoję przed wyborem: LCD Samsung model LE40R81B ( http://www.euro.com.pl/telewizory-lc...FQtNtAodclp2Yw ) lub plazma Samsung model PS-42A451 ( http://www.euro.com.pl/telewizory-lc...FQxQtAodbVerXg ).
    Cena jest zbliżona.
    Telewizor będzie służył do kina domowego (sygnał przez component) orza do codziennego oglądania telewizji (sygnał z kablówki).
    Odległośc między TV a kanapą wynosi ok. 4 m.
    Sprzedawca w EURO polecał plazmę zaś sprzedawca w mediamarkt polecał LCD więc nadal mam mętlik w głowie.
    Może ktoś z Was mógłby mi coś doradzic..?
    Dodam jeszcze że przez najbliższe lata raczej nie będę korzystał z HD...

mariuszb, niedawno byl taki temat na tym forum, to raz.
    a dwa ze sam bralem w nim udzial i kupilem jednak plazme - ale nie szajsunga tylko panasonica - jestem cholernie zadowolony serio mowie...

jesli masz zamiar uzywac kablowki to tylko plazma, u moich sasiadow co maja LCD na tym samym sygnale jest duuuzo gorzej, plazma radzi sobie zdecydowanie lepiej ze slanczym sygnalem.

Skomentuj

Widziałem ten post ale myślałem że może ktoś miał do czynienia ztymi modelami które tutaj przytoczyłem.
      Ja też zastanawiałem się nad tym Panasonikiem tylko jest jeden maly a właściwie to duży problem...
      Niestety Zonie nie przypadł on stylistycznie do gustu i na niewiele się zdają moje przekonania że telewizor ma dawac zadowolenie z użytkowania a nie ładnie wyglądac...
      Generalnie jak już ma byc ten "świecący szajsung" to bardziej jestem przekonany do plazmy niż do LCD.
      Wcześniej miałem 32" LG z pierwszych modeli więc myślę że różnica i tak będzie znaczna...

Skomentuj

mariuszb, kolega ma ta plazme samsunga bardzo przyzwoita i napewno jezeli chodzi o wybor plazma a lcd nie ma co sie zastanawiac oczywiscie wygrywa plazma

Skomentuj

jak dla mnie to i panasonic wyglada dobrze, wzialem matowa wersje, nie lubie takich swiecacych...
          no ale co kto lubi panas tez ma taka wersje

Skomentuj

A więc na 90% będzie plazma samsunga.
            A teraz pytanie do posiadaczy plazm...
            Czy dośc mocno się grzeją..?
            Ponieważ chcę ją zabudowac w ścianę i nie wiem czy robic jakieś kanały wentylacyjne...

Skomentuj

mariuszb, nie wiem jakinne plazmy ale wlasnie mojej dotknalem = grzeje sie tylko hmmm kineskop tyl jest zimny

Skomentuj

Również mam zamiar zakupić w najbliższym czasie jakiś TV dobry, tyle że u mnie nie tylko stylistyka jest ważna, jakość obrazu jak i to o czym widzę nikt nie mówi, a mocno związane jest z efektem grzania się. Chodzi o obieraną moc. Podglądam nalepki z tyłu w marketach i widzę niezłe rozbieżności. I wbrew pozorom nie są uzależnione od przekątnej. Wynoszą od ok 240 - 450W. Radzę na to zwrócić uwagę, zwłaszcza jeżeli ktoś ma np cały dzień włączony telewizor. Co by się na koniec miesiąca nie zdziwił rachunkiem za prąd. Nikt chyba nie chce dodatkowego "piecyka" w domu.

Skomentuj

CaMIkaZEe,
                  Posiadam LG 42PC51 i TV średnio pracuje po ok 6 godz. dziennie. Dodatkowo wszystko w mieszkaniu jest na energię elektryczną łącznie z kuchenką i płytą ceramiczną. Rachunek jest w ok. 67/m-c to chyba nie tragedia?
                  Co do grzania się to Panowie nie przesadzajmy, nawet LCD się grzeją od lamp podświetlających matrycę i dodatkowo ciągle pobierają taką moc jaka jest na etykiecie. Plazma to zupełnie inna technologia i mikrowyładowania oprócz wyświetlanego obrazu emitują również ciepło ale jaką ten TV ma temperaturę pracy 35-50*C?.
                  W plazmach pobór mocy jest zmienny i zależny od intensywności świecenia - im jaśniejszy obraz tym więcej pobiera a ile razy mamy idealnie biały ekran?
                  Obecnie nie widziałem ładniejszego TV od LG 42PG6000
                  pozdr

Skomentuj

marivs chciałbym zobaczyć te rachunki. Jesteś niesamowicie ekonomicznym człowiekiem. Średnie moje rachunki to 200zł. Coś chyba tam naciągasz albo od sąsiada ciągniesz drugą linią prąd.

Skomentuj

CaMIkaZEe,
                      Może faktycznie jestem oszczędny, ciężko powiedzieć ale prognoza za poprzedni okres wyszła im 170zl a musiałem dopłacić dodatkowo 160zł... a teraz mam prognozę na ok 220 zł... + zobaczymy jaka będzie dopłata?

Aktualnie w nowych budynkach dość ciężko jest się podłączyć do sąsiada :)

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12416

Skomentuj

CaMIkaZEe, to co ty robisz z tym pradem ?!? u mnie sa 3 kompy (2 lapki i serwer ktory pracuje 24 h) plazma 50 cali wzmacniacz lampowy plus kilka rzeczy normalnych w domu i nie mam rachunkow powyzej 100 zl

Skomentuj

CaMIkaZEe ma zepsuty licznik xD

Skomentuj

mariuszb, lg model sprzed roku calkiem sobie chwale

Skomentuj

Dla wszystkich nowych wielbicieli plazmy: ostrzegam, że jeśli oglądamy TV w trybie 4:3, czyli z paskami po bokach, to ta część ekranu bardziej się "wypala". Po 3-4 latach (tyle już mam ten telewizor), zaczyna się to strasznie uwidaczniać, szcególnie przy jasnych kolorach. Właczamy film itp. w trybie 16:9, "nieużywane" paski mają kolor biały, obszar w środku też, ale przy porównaniu okazuje się, ze są szare. Więc jesli ktoś decyduje się na plazmę, to polecam oglądać wiadomosci i M. jak Miłość z poucinanymi głowami, albo w wersji dla puszystych (obraz rozciągnięty).

Skomentuj

zrobilbys jakies foto jak to wyglada?

Skomentuj

ghazi ......pisaliśmy że w obecnych plazmach (ale nie mówię o tej całkiem najniższej półce....bo jaki by producent nie był najniższa półka to przeważnie badziew..dlatego często wolę kupić coś "nie firmowego" ale wyższa seria niż płacić za znaczek z półki najniższej...)

wracając: w obecnych plazmach problem wypalania jest praktycznie nieodczuwalny i wyeliminowany (nie do zera ale żywotność przez te 3 lata wzrosła tak makabrycznie że już na to się nie zwraca uwagi ;p) ......wbrew pozorom 3 lata w tej branży to szmat czasu :)

Skomentuj

eee... cos mi nie pasuje! jak moze wypalic sie nieuzywany obszar tv? jesli bylby to kolor bialy - ok zgodze sie wypalanie mozliwe. slyszalem tez ze w starszych plazmach jak bardzo dlugo byl jeden program np TVN to potrafil sie utrwalic znaczek - logo, jednak podanie calkiem bialego obrazu niwelowalo ten efekt. ghazi, tez sprobuj.

Skomentuj

No i wczoraj przywieźli mi tego Samsunga.
                                        Na piereszy ogień DVD z Epoką Lodowcową puszczone po komponencie i powiem że obraz przeszedł moje oczekiwania.
                                        Kolory żywe, głębia barw, obraz bardzo wyraźny bez żadnego smużenia.
                                        Porównanie z moim poprzednim LCD wypada jak niebo a ziemia oczywiście na kożyśc Samsunga.
                                        Potem jeszcze kilka innych filmów DVD i jak dla mnie jest świetnie.
                                        Co do sygnału z kablówki to jest trochę gorzej (sygnał w bloku rozkłada się na 52 lokale a do tego w każdym po 2-3 odbiorniki TV) ale po włączeniu filtru zakłóceń sygnału obraz jest zadowalający.
                                        Muszę jeszcze postudiowac instrukcję i pobawic się ustawieniami i myślę że będzie ok.
                                        A co do wypalania się plazmy to w MENU znalazłem opcję "OCHRONA PRZED WYPALENIEM".
                                        jeszcze nie wiem o co w niej chodzi ale zaraz zagłębię się w instrukcję.
                                        Ogólnie jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X