Witam wszystkich, kieruje pytanie do forumowiczów, co sądzicie o jakości muzyki np OGG AAC?? Interesuje mnie zestawienie Czy FLAC ma poloty do audioCD i odwrotnie?? Czy uslyszymy różnice nagranego przez nas FLAC na plyte verbatima albo TDK czy innej firmy miedzy plytą oryginalną audioCD?? Czy kupowanie oryginałow jest konieczne?? Prosze o małą dyskusje w tej sprawie:) pzdr
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakość muzyki w różnych formatach...
Collapse
X
-
Zamieszczone przez maneater89_1989Czy kupowanie oryginałow jest konieczne??
Zamieszczone przez maneater89_1989Czy FLAC ma poloty do audioCD i odwrotnie??
Jesli chodzi o jakosc plyty CD-Audio wypalanej oryginalnie i naszej kopii oraz roznic pomiedzy firmami plytek to sie nie powiem na 100% bo nie wiem ale przypuszczam ze tez ciezko o roznice.
-
A jak Twoim zdaniem(n_omyzs) ma sie jakość AAC do AudioCD czy do FLAC?? Jeżeli sciągne sobie plytke wykonawcy nagram ją i sciagniete pliki to bylo AAC czy poczuje roznice na dobrym sprzecie??
P.S. Fajnie jakby XYSiu by sie wypowiedział bo on ma super sprzecik i moglby to wytestowac czy sa jakies brumy i nieporzadane trzaski w muzyce:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez maneater89_1989A jak Twoim zdaniem(n_omyzs) ma sie jakość AAC do AudioCD czy do FLAC?? Jeżeli sciągne sobie plytke wykonawcy nagram ją i sciagniete pliki to bylo AAC czy poczuje roznice na dobrym sprzecie??
ogg to jakis bardziej zlozony twor.. z tego co wyczytalem (tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogg ) jest to raczej rodzina kodekow hm.. sam poczytaj.
Faktem jest ze nic chyba nie przebije popularnosci mp3 (oraz plyt CD-Audio/DVD jesli chodzi o oryginaly). Rozne formaty bezstratne takie jak FLAC nie sa tak popularne zapewne z tego powodu z ktorego wiekszosc populacji woli kriejtiva.
Jesli chodzi o mp3 to tez wcale nie tak latwo odroznic mp3 320kb/s od 196kb/s.. choc na dobrym sprzecie jakies tam detale wychodza. Mp3 zawsze cos wycina i tu tylko chyba od ucha sluchacza zalezy czy widzi roznice czy nie.
Najlepszym rozwiazaniem sa oryginalne plytki audio choc wiadomo ze nikogo nie stac na zakup wszystkich plytek ktorych by sie chcialo w domu posluchac.. niby tanie ale np 50 albumow i juz pare kzł poszlo, a co to jest 50 albumow..
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzsJesli chodzi o mp3 to tez wcale nie tak latwo odroznic mp3 320kb/s od 196kb/s
Zamieszczone przez n_omyzschoc na dobrym sprzecie jakies tam detale wychodza
sprawdzalem ten sam utwor w jakosci od 24kbps,48,86,128,192,320 do 456kbps,i powiem ci ze dopiero pomiedzy 320 a 456 nie moglem sie doszukac roznicy,ale nawet najwyzsza jakosc mp3 sie chowa do audioCD,i to stwierdzi nawet gluchy :cool:
powoli chyba staje sie audiofilem (wiecie ktorym) :lol: bo wole kupic orginal i wsadzic go do odtwarzacza CD i mam wtedy pewnosc ze to jest najwyzsza pulka sygnalu (oczywiscie w miare posiadanego sprzetu odtwarzajacego),bo jesli nawet mial bym te flaki czy tam jakies inne utwory zgrane w jakis magiczny sposob na kompa to i tak zostaje szum wiatrakow,bo nie sadze ze ktos ma tak cichy komputer ze nic nie slychac.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mariansprawdzalem ten sam utwor w jakosci od 24kbps,48,86,128,192,320 do 456kbps,i powiem ci ze dopiero pomiedzy 320 a 456 nie moglem sie doszukac roznicy,ale nawet najwyzsza jakosc mp3 sie chowa do audioCD,i to stwierdzi nawet gluchy :cool:
Poza tym ja nie mowie ze sie "nie da" ale to zalezy od sluchacza, sprzetu i jakosci mp3.. moze byc np mp3 128kb/s zripowane beznadziejnie i dobrze... cuz. Jakosci jakosci nie rowna.
Skomentuj
-
dolphin123, wydaje mi sie ze miał te 320kbps ale byl to wygup jakiegos glupka ktory myslal ze z mp3 128 albo jeszcze mniej przekonwertuje do 320 to zmeini mu sie jakość:) ale mowmy o realnym BIRATE... marian, napisał o odsluchu z kompa, mowilem ze nie wchodzi on w gre, chodzi o to ze nagrywam plyte sciagniętą z neta w FLAC lub AAC na plytke i wkłądam w CDeka:) komputer pomijamy jako odtwarzacz:) Tak własciwie moje zbiory muzyczne to głownie mp3 i tez ubolewam nad tym czemu swiat tak pokochał mp3 skoro mamy wiele wiecej lepszych formatów! biorąc pod uwage naszte glupie telefony nawet mają juz ogromne pamieci, mozna tam pakowac bylo by nawet FLAC bo pamiec rzedu 8GB czy 16GB to ogrom dla muzyki, a czy musisz jej miec na telefonie czy playerku 5000utworów?? Moim zdaniem nie...Przymierzam sie do zrobienia wymarzonego audio, moge przeznaczyc duzo kasy na to bo jestem pasjonatem tak jak WY (aktualnie zbieram pierdoly do UNIamp'a i zaczne go sklejac, chociaz same plytki wykonuje i IREK tzn zacznie chyba), tak czy inaczej chciałbym zrobic cos co zadowoli mnie na dlugie lata i bede suchał i sluchał na tym sprzecie, wiadomym jest ze w miedzyczasie zrobie cos jeszcze ale to co chce teraz to "sprzet na cale zycie" wiec pytam czy warto zainwestowac potęzną kase mając dzis tak male mozliwosci w przebieraniu formatow?? czy opłaca sie nagrywac np mp3 320kbps na plytke i odtwarzac w CD mając jakies "SSy" podłaczone pod wzmacha??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marianbo nie sadze ze ktos ma tak cichy komputer ze nic nie slychac.Nie popadajmy w paranoję.
Jeśli odróżniasz flac-ki od tłoczonych płyt to naprawdę gratuluję, mi się ta sztuka jeszcze nie udała.
Sam też preferuję płyty ze sklepu, jednak nie każdego stać płacić 50zł za płytę, szczególnie gdy interesuje nas tylko parę piosenek , a płyt chcemy kupować 10, 15 i więcej na miesiąc.
BTW - flac-ki można nagrać i problem szumu komputera znika.
Skomentuj
-
takero, a jakbym nagrał mp3 320 myslisz ze czuc bylo by roznice na dobrym sprzecie miedzy AudioCD a mp3 320...mowimy nadal o realnym birate a nie tak jak wczesniej wpominalismy o tym ze ktos cos odstawił:) Tak szczerze nie chciał bym zrobic sobie super sprzetu po to by sie wkurzac, muzyką i dzwiękami mamy sie delektowac a nie wkurzac ze nasze nagrania pstrykają itd...wiec czy jest sens nagrwac mp3 aac ogg?? Bo wnioskując FLAC to porządny format wiec warto nagrac bo nie uslyszy sie tego raczej...
Skomentuj
-
Na kompie gdy porównywałem parę utworów The Verve i Coldplay w formatach mp3 320 i flac na słuchawkach HD555 i audigy 1 z wgranymi sterami KX nie zauważyłem żadnej różnicy, wsłuchiwałem się w każdy szczegół i nic. A na słuchawkach najprędzej powinno się usłyszeć różnicę (szczególnie że ten zenek to już nie takie byle co).
Skomentuj
-
Tym bardziej, że audio jest kodowane o częstotliwości próbkowania 44kHz i rozdzielczości 16bit na próbkę.
Natomiast flac'i często są 24bitowe do tego 96kHz więc przekraczają możliwości zwykłych audioCD. Nagrywając je na płytę tracimy jakość :).
Warto by mieć jakiegoś DAC'a 24bit/96kHz i porównać z CD.
Skomentuj
-
No niech bedzie ze warto,bo nie slychac roznicy... ale czy tak latwo znalesc w internecie utwory ktore nas interesuja w tym formacie? raczej nie,i ja np. nie mam checi i czasu zeby szukac bo wiem ze i tak nie znajde tego czego chce,wole wtedy isc do sklepu i wydac te 40zl na orginal,i nie dosc tego ze ma sie orginalna plytke to ma sie tez ksiazeczke z tekstami,opisami piosenek itd. :wink:
Ja szanuje dobrych artystow,a zwlaszcza moich ulubionych,i powiem wam ze choc mam wszystkie utwory na komputerze to i tak zbieram cala dyskografie orginalnych plyt.
Skomentuj
Skomentuj