Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakość muzyki w różnych formatach...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nonameplum, zawsze możesz kupić przez internet :wink:

Skomentuj

bart210, wiedziałem, że będzie taka odpowiedź :wink:, ale pozostaje kwestia
      Zamieszczone przez bart210
      kupić
      :)

Skomentuj

Hmm no nie wiem czy tracimy jezeli FLAC nagramy na płyte i odpalamy przez CD, mi sie wydaje ze nawet byle jakie CD zawsze lepsze jak komputer :wink: Przynajmiej nie zawiesza sie itd :wink: a co do CD-ka to ja mam Pionka PD-S701 z tego co wiem mozna go niezle podtuningowac :wink: tylko czy ałbym rade + znalazł na to czas i kase :sad: Mam teraz troszke klasyki z torrenty.org,(mp3 320)odsluchuje na kompie na standardowej dzwiekowce i niema trzasków ani nic ale co pojawi sie na CD? nie wiem...nagranych ogolnie mam 50albumów co zabrało mi ponad 100zl z budżetu, niektóre piosenki brzmią ok nawet bardzo ok, testowalem nawet na Beyerach DT770 i Audiotechnica ES-7 czy jakos tak...ale zdazają sie wpadki ale cóz nagrania na plyte z MP3 :wink: Slucham wszystkiego a co wpadnie mi w ucho wolal bym naprawde miec w FLAC na kompie i wypalic na CD albo poprostu kupic oryginał...

P.S jakie CD ma DAC 24bit/96kHz :?: Cena zeby byla rozsądna :mrgreen: Może bym kupil a swojego wystawil na allegro :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez maneater89_1989
          Mam teraz troszke klasyki z torrenty.org
          nagranych ogolnie mam 50albumów co zabrało mi ponad 100zl z budżetu
          Ty się nawet nie przyznawaj bo pewnego słonecznego dnia możesz mieć gości z CBA, CBŚ, FBI, CIA, SLD, PSL i ch... wie jeszcze skąd :smile: Z pustymi rękami na pewno nie wyjdą.

Skomentuj

Spoko spoko ale powiedzcie też jakim prawem ktoś czerpie zyski z muzyki np Chopina Bethovena czy innego artysty ktory swoje utwory wręcz oddawał sam do sluchania i cieszył sie ze ktos chce go słuchac :smile: Dodatkowo jeszcze państwo musi sciągnąc VAT :razz: Cóż za ..amstwo :!: Tak czy inaczej po co sa takie stronki jak youtube :?: Praktycznie same piractwo itd, każdy pcha co chce...glupota wg mnie bo czy bede sluchał z neta tej muzyki czy sciagał i nagrywał to moim zdaniem i tak jestem piratem bo nie zapłaciłem za uzywanie np youtube czy innych stron zwiaanych z tym...

Skomentuj

P.S jakie CD ma DAC 24bit/96kHz :?: Cena zeby byla rozsądna :mrgreen: Może bym kupil a swojego wystawil na allegro :wink:
              Żaden zwykły CD nie ma 24bit/96kHz z prostego względu. Płyty CD są nagrywane w jakości 16bit/44kHz. Musiałbyś się rozglądać za audio DVD, ono już jest zapisywane w 24bit/96kHz no i SACD- format czysto audiofilski.

Skomentuj

na AudioShow 2007 okazalo sie ze ten format jest przerysowany i malo audiofilski... bylem w tym pokoju w ktorym porownywali oba formaty,niestety nie pamietam co to byl za pokoj.

Skomentuj

O jakim formacie mowisz Marian :?: O FLAC??

Skomentuj

O jakim formacie mowisz Marian :?: O FLAC??
                    raczej o DVDaudio i SACD.
                    Zamieszczone przez marian
                    na AudioShow 2007 okazalo sie ze ten format jest przerysowany i malo audiofilski... bylem w tym pokoju w ktorym porownywali oba formaty,niestety nie pamietam co to byl za pokoj.
                    Całkiem możliwe... Chyba, że ucho słuchacza nie jest przyzwyczajone aż do takich dokładności :)

Skomentuj

bo czy bede sluchał z neta tej muzyki czy sciagał i nagrywał to moim zdaniem i tak jestem piratem bo nie zapłaciłem za uzywanie np youtube czy innych stron zwiaanych z tym...
                      według polskiego prawa możesz ściągać muzykę i filmy nie piracąc, nie możesz natomiast rozpowszechniać. kurde ludzie, w ogóle prawa nie znacie. trzeba wiedzieć co można, a czego nie.

jakby można było FLAC zassać choćby w połowie tak łatwo jak mp3 to bym solidnie grzał łącze bo szybkie jest, 20GB filmów w kilka wieczorów (nie nocy) nie ma problemu.
                      a podstawową różnicą między mp3 i ogg jest to, że ten drugi jest w pełni darmowy, a mp3 ma jakieś licencje ...
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Ja tylko dodam że ostatnio sciągnąłem sobie dyskografie Happysadu, i jest w formacie *.mpc czyli kodeka - Musepack

Nie skapnął bym się że te piosenki mają inny format, bo nigdy nie patrze na to, gdyby nie to ze jakość dzwięku sie podniosła na tyle że usłyszałem róznice i coś mi nie pasowało że to mp3, myślałem ze FLAC ale nie. Fajny kodek ten mpc

http://pl.wikipedia.org/wiki/Musepack

a tutaj link do płytki w tym formacie:
                        http://www.mininova.org/tor/1389299

Skomentuj

Prawo prawem je ominmy lekko wazniejsze sa formaty...co do mpc to jeszcze nie mialem z tym przjemnosci...ale miałem juz z AAC FLAC i OGG i dlatego nad tymi trzema bym sie zastanawiał czy warto nagrywac na plyte FLAC napewno warto a co do OGG i AAC to podobno bardzo zblizone do siebie formaty o podobnych jakosciach...

Skomentuj

Uporzadkujmy informacje:
                            FLAC: bezstratny kodek - tak jak winrar czy winzip. Kompresja nie powoduje zadnej utraty danych. Bitrate rozny w zaleznosci od stopnia zlozenia muzyki. rock/metal sie kompresuja do okolo 1000kbps, a klasyka czesto nawet do 600kbps. Przypominam przy okazji, ze bitrate czystego pcm stereo, 16bit, 44,1khz (czyli tego co mamy na plycie audio) wynosi 1411kbps. FLAC poza zmniejszeniem zajmowanego miejsca na dysku ma tez ta zalete, ze mozemy sobie pliki otagowac, dodac replaygain, itd. Z tego tez wzgledu nie widze najmniejszego sensu korzystania z surowych wave'ow na komputerze. Co do mp3 to nalezy pamietac, ze mp3 mp3 nierowne, rowniez w bitrate 320kbps, pomijajac juz rekompresje z 128kbps. powod: enkoder - najpopularniejsze to fhg i lame - utwory w zaleznosci od uzytego enkodera brzmia po prostu inaczej. Czy bawic sie w mp3? No to juz zalezy od nas. Zachecam porobic sobie ABX testy w np foobarze i sie sprawdzic - od razu bedziemy wiedzieli do jakiej jakosci kompresowac muzyke. :)
                            A propos aac format sie robi coraz popularniejszy - coraz wiecej przenosnych urzadzen obsluguje. Przy bitrate 128kbps brzmi naprawde sluchowalnie (w przeciwienstwie do mp3, ktore sluchowalne jest od V 2, aczkolwiek wciaz imo nietransparentne).
                            Musepack tez niby fajny, ale zaczyna sie dopiero od Q 5 (~160kbps). Nizsze bitrate'y to zawracanie glowy - daja kiepski dzwiek, porownywalny z mp3 w niskich bitrate'ach. Jesli koniecznie chcemy ograniczyc miejsce na dysku to lepiej skorzystac z aac lub ogg. Jeszcze jedna wada Musepacka jest to, ze nie obsluguje go praktycznie zadne przenosne urzadzenie (poza paroma wyjatkami jak np Cowon q5w czy Coreplayer).

Skomentuj

Dzieki Caleb, za podsumowanie :!: :wink: CorePlayer moze miec kazdy telefonik z Symkiem oraz WM wiec daje rade sluchanie na telefonach co niektorych :wink: A co chciałes powiedziec przez to
                              Zamieszczone przez Caleb
                              Przypominam przy okazji, ze bitrate czystego pcm stereo, 16bit, 44,1khz (czyli tego co mamy na plycie audio) wynosi 1411kbps.
                              Jeszcze jedno pytanie mam, to niby .FLAC jest lepszy od naszego audioCD czyli inaczej .WAV?? Skoro ma 24bit/96kHz jest fenomenem, ale czy to uslyszymy :?:

Skomentuj

maneater89_1989, Calebowi chodziło o to, że kupując płytę ze sklepu - oryginalną, utwory na niej nagrane mają bitrate 1411kb/s. Włóż jakąs oryginalną płytkę do koma to sie przekonasz.

FLAC jest o tyle lepszy, ze zajmuje mniej miejsca, mozna dodac tagi i inne funkcje, czego na Wave nie można. Znajdz taką piosenkę nagraną w 24bit/96kHz to gratuluje.

Skomentuj

Hmm wasik1989, masz racje znalezc takie cudo to cięzko, graniczy to z cudem, mam FLAC i ich poziom to okolo 900kbist/s i tez pisze ze jest 44kHz 16bit...tak niby foobar gada :wink: Widac najlepiej kupowac sobie oryginały bo masz 100% satysfakcji chociaz HH PL jest i tak jakosciowo do bani a ja lubie tego sluchac...reszta muzyki jest ok :razz: :wink:

Skomentuj

FLAC jak jest robiony z materialu z plyty CD to normalne ze ma 44.1khz i 16 bit. w przeciwnym razie utracilibysmy tylko jakosc i chyba rowniez miejsce na dysku. FLACi faktycznie moga byc 24bit/96khz tyle ze zrodlem takich "flakow" musza byc plyty sacd czy dvda, a takich jak wiemy za wiele nie ma. jakkolwiek watpliwa jest poprawa jakosci na takich "hi-endowych" nosnikach w porownaniu z CDDA. glownym motorem napedowym do tego, ze SACD gra lepiej od normalnych cdaudio jest to, ze napiecie wyjsciowe jest wyzsze o jakas tam wartosc co daje wzrost glosnosci o 6dB - co daje zludne wrazenie lepszej jakosci... innym sposobem na "podwyzszenie" jakosci SACD czy DVDA jest celowe degradowanie materialu na CD przez kiepski mastering. Jakkolwiek nie ma to zadnego zwiazku z technicznymi mozliwosciami tych standardow - plyty Audio bez problemu mozna sluchac rowniez na SS, a lekarstwem na aliasing wysokich czestotliwosci jest przeciez oversampling stosowany w praktycznie kazdych wspolczesnych przetwornikach DAC. Wracajac jednak do hierarchizowania wyzszosci jednego standardu nad drugim, podam przyklad z zycia wziety: album "Playing Angel" Depeche Mode. Na CD material jest przesterowany, z zerowa dynamika. Ten sam material na winylu ma pelna dynamika, bez zadnych przesterow. Drugi przyklad: ostatnio w sklepach pojawil sie najnowszy album Metallicy - Death Magnetic. Warstwa artystyczna jak najbardziej na plus - polecam, jesli ktos sie jeszcze nie zaopatrzyl. Niestety plyta masterowana byla chyba przez kogos w trakcie przerwy na obiad, "na kolanie". Najciekawsze w tym wszystkim jest to, ze ten sam album w grze "Guitar Hero 3" jest nagrany w normalnej jakosci bez tak mocnych przesterowan i z lepsza dynamika. Niechybnie doszlo do tego, ze ludzie zamiast kupowac plyte w sklepie sciagaja ripy z torrentow, z gry, bo niestety zawartosc oryginalnej plyty nijak nie nadaje sie do sluchania...
                                    Znajdz taką piosenkę nagraną w 24bit/96kHz to gratuluje.
                                    ostatnia plyta Nine Inch Nails - The Slip jest dostepna calkowicie za darmo, legalnie w internecie w 24bit/96khz.

Skomentuj

Caleb, gratuluje

Jednak źle tamto zdanie skonstruowałem, chodziło mi bardziej o to żeby znalazł w takiej konwersji muzykę, która go interesuje

Skomentuj

Caleb kolejnym kłopotem w przypadku DVD-Audio i SACD jest to, że mało które studia nagraniowe zainwestowały w odpowiedni sprzęt nagrywający itd. Spora część płyt SACD pochodzi z masterów zrobionych pierwotnie w PCM. Podobnie jest z DVD-Audio. Nie należy też zapominać że z racji swojego zaawansowania te formaty potrzebują odpowiednich jakościowo odtwarzaczy, wzmacniaczy i kolumn. W przypadku odtwarzaczy jest to dość istotne. Większość multiformatowych playerów posiada DAC, w którym następuje konwersja z DSD na PCM, kolejna strata jakości. A co do wyższego napięcia na wyjściach nie jest to regułą. Standardem jest 2V, choć jak wiadomo zdarzają się wyjątki.
                                        Sorry za mały off-top
                                        Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                                        Grado SR125i

Skomentuj

Dobra dobra wiemy mniejwiecej o co kaman a czy jest tu ktos kto ma jakis lepszy sprzet i moze powiedziec czy nagranie plytki z AAC lub OGG o niskim birate(bez przesady zeby dna nie bylo) jako audioCD jest na poziomie czy tez niema rewelacji??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X