Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakość muzyki w różnych formatach...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

maneater89_1989: a przeczytales mojego posta w calosci? zacytuje jeszcze raz samego siebie:
    Czy bawic sie w mp3? No to juz zalezy od nas. Zachecam porobic sobie ABX testy w np foobarze i sie sprawdzic - od razu bedziemy wiedzieli do jakiej jakosci kompresowac muzyke. :)
    i dodam tylko ze ta sama metoda mozemy sobie sprawdzic aac, ogg i inne mpc...

Skomentuj

maneater89_1989, czy kupowanie org jest konieczne hmmm nie zawsze mozesz muzke ukrasc (nie bojmy sie uzyc tego slowa)

a teraz
      mp3 hmmm odpada i chodzi glownie o poziom szczegolow gubi sie kiedy jeste za duzo dzwiekow robi niezly balagan na wyzszych rekordach nie trzeba bog wie jakiego sprzetu by to uslyszec

fac jest NIE do odroznienia od cd najczesciej ludzie slysza roznice poniewaz flaca sluchaja z kompa na nie najwyzszej klasy karcie wiec DAC robi swoje, ja zrobilem maly experyment sciagnalem flaca abumu ktory mam oryginalny najpierw na slepo moje kochanie przelaczalo miedzy kompem a cd (komp nie szumi chlodzenie wodne karta asus xonar d2) roznice wyczowalem tylko dlatego ze ca azur ma dac wolfsona ktory ma specyficzny dzwiek (bardzo hirurgiczna ale nie meczaca gora), natomias po wypaleniu tej samej plytki (by byc konkretnym oldfilda music of the spheres) roznicy nie umiem zauwazyc

sporo mitow na temat malej roznicy dzwieku miedzy cda a mp3 wynika ze przy dobieraniu systemu audio traktujemy nieco po macoszemu cd, a w moim wypadku najwieksza roznica przy zmianach sprzetu w tym roku dotyczyla zakupu CA Azur momentalna i slysalna bez zadnych porownan

a co do oryginalow na allegro badz w antykwariatach ciekawe plytki mozna wyrwac po 20 zl badz w glupim mm lub saturnie

Skomentuj

XYS, możesz coś więcej wypowiedzieć się na temat Asus Xonar, bo mam w zamiarze wymienić moją Audigy 1, już powoli charakter tej karty i jej ostry dźwięk mnie zaczyna drażnić.
        Tylko w tej cenie też jest http://www.allegro.pl/item435155413_...c_dzwieku.html i sam nie wiem na czym stanie wybór.

Ten DAC jakoś bardziej mnie przekonuje.

Skomentuj

nonameplum, tego daca nie slyszalem wiec nie che sie odzywac natomiast xonar d2 (nie mylic z tanszymi) jesy oparty o daci burn browna reszta elementow tez na poziomie wiec dzwiek szczegolowy nawert bardzo ale nie natarczywy wszytko na sowim miejscu mialem wczesniej audigy i x-fi - asus zjada je na sniadanie
          xonara kupilem tu
          http://www.gral.pl/preview/Asus/Kart..._D2_PM_52.html

Skomentuj

XYS, ok no właśnie teraz stoję przed wyborem, ciężko mi będzie znaleść kogoś kto ma tego dac'a i tą kartę. Ponoć DAC' nadaje troszkę miłe ciepłe brzmienie lampowe, ale z tymi opisami to różnie jest, najlepiej na własne uszy się przekonać.
            Ponoć tego DAC'a można za kaucją brać na odsłuch, więc może niedługo spróbuje najgorsze, że nie mam nikogo z Asuem dla porównania.
            Za Asusem jest cena jednak stówkę tańszy. Z kolei za Beresford przedwzmacniacz słuchawkowy- w nocy zawsze siedzę na HD555. A często mi się to zdarza szczególnie patrząc na godzinę tego postu :).

Skomentuj

Czyli ten Aususik wymiata CD, to chyba warto zainwestowac:) no chyba ze bedizemy jednak nabywac te oryginały w różny sposob :mrgreen: To widze ze moje pioneer'ki pujdą na sprzedarz...XYS ja nie chce sie bawic w audio pułki typu SS, to dla mnie za duzo, mi starcza wysoka puła visatona czy innych marek, nie myśl ze Cie atakuje czy cos w tym stylu, podoba mi sie Twoje audio ale one jest dla "wąskiej grupy ludzi" m.in dla Ciebie i bardzo sie ciesze ze Ciebie zadowala :wink: ale jak mowilem ja nie chce SS...Dla mnie średnia pulka High-End to max i tak nie mam słuchu mistrzowskiego ze słysze nietoperze latające itd...chociaz nietoperka 20kHz slysze w nocy no ale bierzmy pod uwage ze on daje 140dB przy 20kHz :razz: :razz: Wracając do audioCD to o MM oraz innych sklepach nie pomyslalem, bardziej patrzylem na neta allegro itd ale 20zl za oryginał to nie pieniadz, a przeciesz kazdy lubi jakąs tam muze i nie musi zaraz odrazu miec dyskografi pełnych :wink: Problem jest z oryginałem ktory kosztuje np 100zl lub powyzej a mamy do dyspozycji na necie np AAC albo OGG i wtedy rozwazamy co lepiej wybrac i o to w tej rozmowie chodzi zeby ktos powiedział czy warto rozwazac czy słychac duze różnice, pomińmy low-end MP3 oraz super High-End FLAC juz w tej rozmowie...Czy ktos porównywał AAC lub OGG do oryginału :?: Duze straty sa :?:

Skomentuj

Ze tak jeszcze dodam do tematu o jakosci:
                http://www.youtube.com/watch?v=3Gmex_4hreQ
                hehe...

[ Dodano: 2008-09-19, 23:46 ]
                Dodam jeszcze ze ja to slysze nawet na slabych glosniczkach z notebooka wiec tu problem jest wiekszy niz jesli chodzi o formaty zapisu hehe.. :???:

Skomentuj

Cześć może ktoś napisać "przepis" jak zrobić dobrej jakości mp3 z flac'a ?? jakim programem itp.
                  dzięki

Skomentuj

kozik666, dobbrej jakosc mp3 to oksymoron po co chesz okrajac flaca ??

Skomentuj

bo moze np potrzebowac do odtwarzacza mp3? mp3 z flaca mozesz zrobic foobarem. wrzuc tylko do katalogu w foobarem lame (ponoc najlepszy obecnie to 3.98), a pozniej zaznacz utwor w playliscie foobarowej i daj convert i wybierz mp3. jakosc ustaw na V 0 i zaznacz --vbr-new

Skomentuj

Zamieszczone przez kozik666
                        Cześć może ktoś napisać "przepis" jak zrobić dobrej jakości mp3 z flac'a ?? jakim programem itp.
                        dzięki
                        Chyba najprościej użyć dBpowerampa Z konfiguracją poradzi sobie nawet kompletny laik.

Skomentuj

Dzięki. Potrzebuje do odtwarzacza mp3

Skomentuj

Czaruję...
                          X