da sie odkleic od gory ale nie da przestawic na slupki i ustawic je po prawej albo lewej stronie zeby wygladal jak paint :wink:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie na temat AutoCad.
Collapse
X
-
Da się ustawić, ale droga w porównaniu do poprzednich wersji (do 2008) strasznie pokrętna.
U mnie w wersji angielskiej w AutoCadzie 2010 ustawiam to następująco:
1. najpierw klikam na strzałkę z prawej strony górnego, lewego paseka z ikonami (otrzwórz, zapisz, cofnij itd.) Po rozwinięciu paska stawiam ptaszka przy show menu bar.
2. Po ukazaniu się na górze paska narzędziowego klikam na tools (narzedzia) po rozwinięciu - toolbars - AutoCad - potrzebny pasek z grupą ikon, która po ukazaniu się daje się już dowolnie ustawiać.
W wersji polskiej powinno być podobnie.
A nowe palety widoczne na górze po prostu ukrywam.
Generalnie jak Cada używa się częściej to wygodniej jest nauczyć się skrótów klawiaturowych podstawowych komend (spisanych w pliku acad.pgp w katalogu głównym Cada).
Skomentuj
-
Osobiście również poleciłbym Inventora. Dużo ludzi pracuje na SolidWorksie i nie chce słyszeć o innym programie (kwestia przyzwyczajenia). Jest jeszcze Catia, ale to mało popularny program. AutoCada nauczyłem się sam (wcześniej był MegaCad w moim technikum), ale do 3D lepiej mieć już jakąś książkę.
O znajomość rysunku technicznego nie pytam, bo rozumie, że kolega ma wiedzę (bez tego żaden program nie pomoże)
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2010-03-04, 16:10 ]
Da się napewno ustawić po lewej stronie, bo sam tak mam.Jedynie czego nie można, to przy monitorze panoramicznym ustawić obrazu kartki na w miarę całym ekranie (formaty A0-A5)
Skomentuj
-
kombo,Zamieszczone przez kombokorzystałeś z tych "więzów parametrycznych"? Bo to chyba jest nowość w autocad 2010.
Skomentuj
Skomentuj