Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie na temat AutoCad.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

da sie odkleic od gory ale nie da przestawic na slupki i ustawic je po prawej albo lewej stronie zeby wygladal jak paint :wink:

Skomentuj

Da się ustawić, ale droga w porównaniu do poprzednich wersji (do 2008) strasznie pokrętna.
      U mnie w wersji angielskiej w AutoCadzie 2010 ustawiam to następująco:
      1. najpierw klikam na strzałkę z prawej strony górnego, lewego paseka z ikonami (otrzwórz, zapisz, cofnij itd.) Po rozwinięciu paska stawiam ptaszka przy show menu bar.
      2. Po ukazaniu się na górze paska narzędziowego klikam na tools (narzedzia) po rozwinięciu - toolbars - AutoCad - potrzebny pasek z grupą ikon, która po ukazaniu się daje się już dowolnie ustawiać.
      W wersji polskiej powinno być podobnie.
      A nowe palety widoczne na górze po prostu ukrywam.
      Generalnie jak Cada używa się częściej to wygodniej jest nauczyć się skrótów klawiaturowych podstawowych komend (spisanych w pliku acad.pgp w katalogu głównym Cada).

Skomentuj

Osobiście również poleciłbym Inventora. Dużo ludzi pracuje na SolidWorksie i nie chce słyszeć o innym programie (kwestia przyzwyczajenia). Jest jeszcze Catia, ale to mało popularny program. AutoCada nauczyłem się sam (wcześniej był MegaCad w moim technikum), ale do 3D lepiej mieć już jakąś książkę.
        O znajomość rysunku technicznego nie pytam, bo rozumie, że kolega ma wiedzę (bez tego żaden program nie pomoże)
        Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-03-04, 16:10 ]
        Da się napewno ustawić po lewej stronie, bo sam tak mam.Jedynie czego nie można, to przy monitorze panoramicznym ustawić obrazu kartki na w miarę całym ekranie (formaty A0-A5)

Skomentuj

KAPRINT niestety w 2009 tak się tego nie da zrobić :/ drażni już mnie ten program...

Skomentuj

Zainstaluj w takim razie wersje 2008.

Skomentuj

KAPRINT, korzystałeś z tych "więzów parametrycznych"? Bo to chyba jest nowość w autocad 2010.

Skomentuj

Dla mnie nowe "okna" w AC09 naprawde po przyzwyczajeniu daja duzy FUN. Wszystko robi sie szybciej.

Skomentuj

kombo,
                  Zamieszczone przez kombo
                  korzystałeś z tych "więzów parametrycznych"? Bo to chyba jest nowość w autocad 2010.
                  Nie korzystałem, bo ma go dopiero kilka dni. Z tego co czytałem to przydają się te więzy przy tworzeniu i modyfikowaniu bloków. Podobno dużo łatwiej dostosowywać zrobione już bloki, wykorzystując różnego rodzaju więzy geometryczne. Jak poćwiczę to coś o tym napiszę.

Skomentuj

Tzn ja korzystałem z tego ale dla mnie to syf, zapomni się o jakimś węźle i potem jest kłopot.

Skomentuj

dolphin RIBBON OFF zamyka to menu

Skomentuj

Czaruję...
                      X