Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ScanSpeak 15W/8530-K00 - Opinie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez toma085
    mimo że są to aluminiowe głośniki.
    Dobre :)

Chyba mnie coś ominęło, ale może mógłby mi ktoś wytłumaczyć, dlaczego aluminiowo-membanowe głośniki są takie ZŁE?

Skomentuj

Zamieszczone przez mor den siur
      dlaczego aluminiowo-membanowe głośniki są takie ZŁE
      Bo ktos gdzies kiedys cos takiego napisal. Na jakims forum pewnie nawet :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
        aluminium wcale nie oznacza, ze kolumny beda zle graly
        Ja nie twierdze że aluminiowe głośniki źle grają może z mojej wcześniejszej wypowiedzi tak wynikło ale słyszałem AL170 Visatona no i muszę powiedzieć że na przykład HDS164 się chowa i to daleko.

Skomentuj

Również nie chcę generalizować, ale nie spotkałem jeszcze użytkownika twrdomembranowego głośnika który by narzekał na niego. Oczywiście jest w tym stwierdzeniu duża doza subiektywizmu:)

Nie twierdzę, że aluminium jest cudem który przenosi głośnik z niego wykonany na wyżyny audiofilskich doznań, że to tka niepoprawnmie ujmę:) Jednak nadre często spotykam się e stwierdzeniem, że aluminium "musi grać żle bo 1)przecież brzęczy 2)... itd", które jest stereotypem równie kłamliwym jak wszystkie inne.

Harpia Acoustics która podobno wzorem dobrego brzmienia nie jest... zbiera 100% pozytywnych opinii z tegorocznego AS z tych na które na jej temat natrafiłem, a Seasy z Quby nasze forum już niejednokrotnie tu doceniło. Za to nie jedna "renomowana" firma i niemniej "renomownymi" głośnikami pokazała niewiele oprócz zadęcia.
          Te wszystkie opinie formułuję jedynie na podstawie opinii spotykanych na forach. Nie mogą być więc w żaden sposób wiążące.

Niemniej jednak potwierdza się moja truistyczna teza, że technika audio i akustyka to wytwory inżynierów a nie matafizyków lub innych guru i podlegają prawom tych pierwszych. W przypadku nas czyli konsumentów dochodzi jeszcze czynnik ekonomiczny. To wszystko składa się na nasze DIY i od nas zależy czemu zaufamy...

Skomentuj

Nie można powiedzieć że coś jest złe czy dobre, można za to , a nawet trzeba mówić o tym co się komu podoba,nie zapominając przy tym że to jak gra głośnik zależy nie tylko od samego głośnika, ale także jego aplikacji i zwrotnicy.
            Ważne jest też odpowiednie dobranie głośników w kolumnie, imho nic tak nie razi jak źle zaaplikowana kopułka metalowa z wolnym celulozowym niskośredniakiem, czego doskonałym przykłądem jest harpia, choć na szczęście tego modelu na AS nie zaprezentowali :)

Skomentuj

Podobno Marcusa mieli, a do tego modelu mam sentyment - skoro mamy o gustach mówić:)

Jednak preferencje swoją drogą a porządna inżynierska robota swoją - i tu się zgadzamy:)

Skomentuj

Czaruję...
              X