Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak wygląda sprawa wojska

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak wygląda sprawa wojska

Jak w koncu wygląda sprawa wojska. Mogą nas jeszcze powołać do odbycia służby czy nie? Może ktoś z forum przeżył to na własnej skórze i wie jak teraz wygląda sprawa. Ja ucze się zaocznie ale chce zakończyc nauke tyle ze sie boję że mogą mnie powołać.

Z tego co wyczytałem w gazecie to od 2009r. nadal będzie pobór, ale jak oni to nazwali "zerowy". Oznacza to, że stawki nadal będą, ale nie będzie wcielania do armii. Także nie ma się czego obawiać

Skomentuj

Ostatnio byłem zanieś papierek ze szkoły(zgoda dziekana na reaktywację umowy z uczelnią).
      Dowiedziałem się tylko, że jak będe mieć papier potwierdzający pobieranie nauki to mam się zgłosić i wtedy dowiem się dokładniej jak to wygląda.
      Na pewno jest zawieszony pobór. Jedynie kogo jeszcze "ścigają" to tych co mają sprawy o uchylanie się od służby wojskowej(a z tego co wiem i tych mają "rozgrzeszyć"). Na chwilę obecną jeśli dostałes wezwanie do woja w tym miesiącu to możesz je sobie ładnie oprawić i powiesić w pokoju, bo wstawić się nie musisz(tak przynajmniej mówił kumpel, który słuchał wypowiedzi ministra obrony).
      Jak narazie nie masz co się obawiać, bo pobór jest zawieszony. Jeśli teraz zrezygnujesz i uczelnia wyśle papier do wku, że zakończyłeś naukę to możesz dostać wezwanie w sprawie "uzupełnienia ewidencji". Będą chcieli odnotować, czy jeszcze gdzieś się uczysz, czy pracujesz, czy jesteś kawalerem itp.
      Jak narazie nie ma co się obawiać. Niewiadomo jak będzie wyglądać sprawa przeniesienia do rezerwy. Trzeba czekać na dalszy rozwój sytuacji.

Skomentuj

To ci powinno wszystko wyjasnic:

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos...wojskowej.html

Skomentuj

No właśnie pobór jest "zawieszony" mają wcielać do armii wtedy gdy zabraknie chętnych.
          Nigdy nie wiadomo jak to jest z tym wszystkim, slyszalem tez ze od ktoregos stycznia 2009 ma byc calkowite przejscie armii na zawodową. Nie wiem sam jak to dokładnie jest.

Skomentuj

A ja Wam powiem panowie że nie ma co za bardzo kombinować z wojskiem...jak jest się obrotnym to może sie to okazać naprawdę przyjemną pracą :)

Skomentuj

Shiver gorzej jak ktoś ma inne plany na życie i te 9 miesięcy jest dla niego stratą czasu....

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                jak jest się obrotnym to może sie to okazać naprawdę przyjemną pracą
                Ale chyba nie jako cywil w wojsku za 1200 brutto...

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                  Shiver gorzej jak ktoś ma inne plany na życie i te 9 miesięcy jest dla niego stratą czasu....
                  no właśnie

Zamieszczone przez pegelmesser
                  Ale chyba nie jako cywil w wojsku za 1200 brutto...
                  15 lat i emeryturka - to kusi ale pensja niezbyt. najlepiej będzie jak zadzwonie do WKU i si.e wypytam

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                    15 lat i emeryturka - to kusi ale pensja niezbyt. najlepiej będzie jak zadzwonie do WKU i si.e wypytam
                    to też zmienić już mają.
                    Zresztą - co to za emerytura...

Skomentuj

Ostatnio byłem zanieść (po raz ostatni :]) zaświadczenie o studiowaniu i dowiedziałem się, że po obronie dyplomu mam zanieść im pismo o tym, a po roku od tego czasu przenoszą do rezerwy. Pytałem się, czy jest szansa na to, że mnie wezmę - pani powiedziała, że jeśli bardzo mocno będę chciał, to tak (nawet jeśli to tylko 3 miesięczne przeszkolenie).

Skomentuj

ja słyszałem że ma to wyglądać tak: dostaniesz wezwanie tak jakby na rozmowe "o prace" przedstawią ci warunki, jak płaca itp. a i jak się zgodzisz na takie warunki- oczywiście płacowe to sobie pójdziesz a jak nie to twoja kartoteka będzie zamknięta :)

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                          15 lat i emeryturka - to kusi
                          Zamieszczone przez takero
                          Zresztą - co to za emerytura...
                          dla mlodziezy ktora nie ma perspektyw na przyszlosc taka opcja wydaje sie bardzo atrakcyjna.
                          latwa kasa, szybka emerytura i teoretycznie darmowe mieszkanie.

jednak dla osob ktore sa obrotne lub maja/zdobeda jakies pozyteczne wyksztalcenie taka droga jest juz malo oplacalna :???:
                          bo np kiedy oni beda przechodzili na emeryture to jakis inzynier moze zarabiac ok 10kPLN :P

Skomentuj

i po 15 latach emerytura jest bardzo mała tzn najniższa

Skomentuj

tzn to bylo 60%?

Skomentuj

dokładnie 60%, a jak chcesz większą emeryture to musisz siedzieć conajmniej 30-35lat :)

Skomentuj

Ogolnie kapitan wojska polskiego chcac isc na wczesniejsza emeryture (przed 40-stka) dostanie okolo 1500zl-1800zl czyli nic. Niie mowiac o reszcie, czyli chorazych (ktorzy wogole maja zniknac z wojska) i reszcie wojska.

A cywile w wojsku maja wogole pzre..ane. Po 30 latach pracy 1200 brutto. Wiecej amaj ci co sie zatrudnaija teraz, wiec tym starym oplaca sie chyba zwolnic i zatrudnic jeszcze raz... takie absurdy sa.

Co do studiow to mi tez kazali po zakonczeniu edulacji przyjac do WKU zeby odroczyli czy cos tam ale nei poszedelm do tej pory a widac ze juz mnie to nie dotyczy wiec spokojny juz jestem.

Skomentuj

ja wysłałem zapytanie do mon i odpisali mi coś takiego. (

Pana przeniesienie do rezerwy nastąpi z dniem wejścia w życie tzw. średniej nowelizacji ustawy o powszechnym obowiązku obrony. Ustawa ta została przegłosowana przez Sejm 5 grudnia 2008 r. a jej wejście w życie planowane jest pod koniec stycznia 2009 r.
                                    Na podstawie art. 18 tej ustawy wszystkie osoby, które nie zostały powołane do odbycia zasadniczej służby wojskowej do dnia 4 grudnia 2008 r. (tzn. nie odebrały kart powołania) zostaną automatycznie przeniesione do rezerwy.
                                    To samo stanie się z osobami, które nigdy nie stawały do poboru.
                                    Po wejściu w życie ustawy należy zgłosić się do właściwej terytorialnie WKU w celu uzyskania wpisu do książeczki wojskowej o przeniesieniu do rezerwy.

W drugiej połowie stycznia proszę więc śledzić stronę internetową Ministerstwa Obrony Narodowej www.mon.gov.pl - znajdą się na niej informacje o wejściu w życie ustawy oraz procedurze postępowania w celu uregulowania stosunku do służby wojskowej.

z poważaniem
                                    Departament Prasowo-Informacyjny MON
                                    tel. 22 6 840 230

Skomentuj

Panowie czym jest 9 miesięcy zasadniczej w stosunku np. do 4-ech lat studiów? I wcale tak nie jest że w wojsku jest źle be i w ogóle bo kumple co odsłużyli nie narzekają. Zależy jeszcze na jaką jednostkę trafisz oczywiście ale nie może być tak że jest za kolorowo.
                                      Co do emerytury po 15 latach to oczywiście jest marna, ale nikt Ci nie każe na nią iść, i jeżeli na nią sie decydujesz to wiesz czego możesz sie spodziewać.

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      jednak dla osob ktore sa obrotne lub maja/zdobeda jakies pozyteczne wyksztalcenie taka droga jest juz malo oplacalna
                                      bo np kiedy oni beda przechodzili na emeryture to jakis inzynier moze zarabiac ok 10kPLN
                                      A ilu znasz takich? Ja żadnego...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                        Pawel S. napisał/a
                                        jednak dla osob ktore sa obrotne lub maja/zdobeda jakies pozyteczne wyksztalcenie taka droga jest juz malo oplacalna
                                        bo np kiedy oni beda przechodzili na emeryture to jakis inzynier moze zarabiac ok 10kPLN

A ilu znasz takich? Ja żadnego...
                                        w takim razie zmien towarzystwo :P
                                        35-40 letnich inzynierow krzorzy zarabaiaja ok 10k to nie znam (chyba wogole takich nie znam :roll: ) ale mlodych lub nie inzynierow kilku sie znajdzie

Skomentuj

Czaruję...
                                        X