Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jak wygląda sprawa wojska

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80
    Z tymi zarobkami na zachodzie to tak nie świrujcie. Pensja inżyniera to 2-3k euro netto, znjomy zarabia chyba 2200 netto w niemczech a ma juz 4 letnie doświadczenie.

Różnica między nimi a nami polega na tym, że tam te pieniądze zarabia każdy inżynier a u nas nieliczni !! Jak jesteś mega dobry, znasz sie na tym co robisz jak mało kto to i u nas dostaniesz podobną pensję co w innych krajach.
    tu wcale nie chodzi o to żeby być mega dobrym , tu chodzi dokładnie o to co zawarłem w jednym z moich powyższych postów.

Pozatym nie można powiedzieć że "inżynier zarabia xxx", bo to tak jakby powiedzieć że "lekarz zarabia xxx", nie patrząc na specjalizację, albo "yyy po sgh czy podobnej zarabia xxx", takie stwierdzenia są bez sensu, bo jak wiadomo są różne kierunki studiów na politechnice, a różne cieszą się różnym powodzeniem i zapotrzebowaniem.

Skomentuj

Panowie nie wiem jak Wy ale ja tydzień temu poszedłem do WKU w moim mieście z książeczką wojskową... pan na portierni zapytał "Wbicie rezerwy ?? Pokój 205 :)" Poszliśmy tam z kumplem :) weszlismy daliśmy ksiażeczki wojskowe i po kilkunastu sekundach dostalismy je z powrotem w wpisem Szeregowy :) Wbita pieczatka odbycia służby i przeniesienie do rezerwy :) To chyba wszystko wyjaśnia Jak ktoś nie wierzy zapraszam do WKU mogę skana wrzucić :)

Skomentuj

Ja mialem isc 5 lat temu ale nawet nie poszedlem... kazli sie zglosic po zakonczeniu studiow hehe.

Skomentuj

juz nie sciagaja .. mi juz dali spokoj :P

Skomentuj

Kilka lat temi minister szczygiel czy jakis wydal stosowna rozporzadzenie hurtem wysylajacym do rezerwy wszsytkich chyba sprzed rocznika 79.

Skomentuj

no dobra, ale co mi daje to przeniesienie do rezerwy?
              niby sluzba odbyta ale z drugiej strony "szeregowy" wiec niby jakbys juz byl w wojsku. czasem tego pozniej nie wykozystaja jakos?

czy moze ktos napisac jakie sa plusy a jakie minusy tego przeniesienia do rezerwy?

Skomentuj

Przeniesienie do rezerwy daje Ci przedewszystkim tzw. uregulowany stosunek do sluzby wojskowej a co za tym idzie mozliwosc pracy w innych sluzbach mundurowych. Nie wiem jak teraz ale dawniej wielu pracodawcow wymagalo tego od kandydata na dane stanowisko pracy. I wiadomo jesli miales kat. A to w stanie mobilizacji armii zostajesz powolany ;- )

Nie wiem jak sie ma sprawa z cwiczeniami rezerwistow..

Skomentuj

Cwiczenia chyba sa.. wiem ze powoluja czasem na tydzien czy wiecej. Ale to glownie pijanstwo i swawole noi postrzelac sobie mozna...

Skomentuj

Czaruję...
                  X