Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Używany laptop - warto kupić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dell i koniec kropka. Acer szajs na potege, reszta troche lepsza ale tez gowniana, no moze Toshiba i Asus jakos jeszcze trzymaja jakosc.

Skomentuj

Przedewszystkim jakosc obrazu wyswietlanego(!). Kat widzenia, kolory itp. Wystarczy odpalic film w HD i Acer mieknie.
      nie wiem jak inne laptopy, ale mam sporo do czynienia z hp 6820s i matryce ma tak samo dupiata jak drugiej siostr extensa 5220 - czytaj wyblakle kolory i tragiczne katy. sam posiadam asusa eee 1000h i tam rowniez matryca jak w wyzej wymienionych - do bani. ciut lepsza mial eee 901 - bo juz faktycznie jakies normalniejsze kolory sie pojawiaja, ale tez bez zadnej rewelacji i w ogolnym rozrachunku padlina (zreszta sporo gorszy kontrast i taka "mgielka" jest w nim duzo uciazliwsza niz w wyblaklosc kolorow w pozostalych laptopach - tekst sie zle czyta). trzeba sie pogodzic z tym, ze matryce w laptopach to najgorsze szroty i tyle. jak sie zajmujesz grafika, chcesz ogladnac film w normalnej jakosci to niestety ale trzeba podlaczyc zewnetrzny ekran.

Skomentuj

Zamieszczone przez chico
        Przedewszystkim jakosc obrazu wyswietlanego(!). Kat widzenia, kolory itp. Wystarczy odpalic film w HD i Acer mieknie.
        hd na lapie ?
        fakt, kąty ma kiepskie.
        Zamieszczone przez chico
        Zastanawia mnie tez ile wytrzymaja zaczepy do trzymania matrycy.
        u mnie po prawie 2 latach nie ma z nimi żadnego problemu, a używam go powiedzmy aktywnie :)
        Zamieszczone przez chico
        Do tego mocno sie grzeje nawet podczas ogladania stron www.
        no nie wiem, imho jest w porządku,coś za coś, albo świszcze wiatrak, albo jest ciepły, ale mi się nigdy nie wyłączył, a leżał na łózku, przez nieraz parenaścię godzin. Porównaj to z czymkolwiek tak naprawdę...
        Zamieszczone przez chico
        Plastik z ktorego zrobiona jest cala obudowa wydaje mi sie, ze jest jednak gorszego gatunku.
        co oznacza gorszego gatunku ? Bo jeśli to że po 2 latach noszenia wszędzie nie ma na niej ani jednej ryski i lap wygląda jak nowy to rzeczywiście, no chyba że oczekiwałeś lakieru piano... Dla mnie to jedna z większych zalet lapa, ciężko naruszyć tą budę, nic nie trzeszczy, zamyka się na oba zawiasy, co wcale nie jest tak oczywiste wśród nawet dość drogich bo kosztujących 3k lapów.
        Zamieszczone przez chico
        Sam bylem sceptykiem Visty ale wystarczylo poczytac troche literatury fachowej i miec sprzet dla niej odpowiedni i naprawde mozna wszystko ladnie poustawiac. Jedyne co mnie drazni to dosyc dlugi start w porownaniu do XP ale jest to do przezycia.
        viśta ma masę wbudowanych głupich opcji których w praktyce nikt nie chce bo tylko utrudniają życie, a jej wymagania nie są współmierne do tego co oferuje, to nieco jak z gta4, choc już nie aż tak drastycznie.
        Zamieszczone przez Camel-
        * Acer - dwaj bracia kumpla kupili sobie po nówce sztuce, a trzeci lapek jest od kumpla. Wszystkie trzy na Turionie X2. W jednym padła tasiemka podswietlenia matrycy (po gwarancji), w drugim sieciówka aż w końcu cały lap (najpierw naprawa potem wymiana na nowy), w następnym znowu siecówka pada czy coś, trzeci jako tako się trzyma.
        ale tu mowa o starych lapach acera jeszcze na amd , te prawda - nie były zbyt wyjątkowe.
        Zamieszczone przez Camel-
        Więcej doświadczenia z lapkami nie mam. Ale wiem na pewno, że będą kupował używane Delle. PS. Mój Dell rok temu kosztował tyle co matki nowy .
        ja wprost przeciwnie, chyba że eee za 400zł , to może, ale na pewno nic innego, ew coś od znajomego...
        Zamieszczone przez pegelmesser
        Dell i koniec kropka. Acer szajs na potege, reszta troche lepsza ale tez gowniana, no moze Toshiba i Asus jakos jeszcze trzymaja jakosc.
        masz jakieś mało aktualne opinie, ew powtarzasz gdzieś jakieś zasłyszane...
        Może przejdźmy do konkretów ?
        Zamieszczone przez Caleb
        jak sie zajmujesz grafika,
        jak się zajmujesz grafiką to nie kupujesz lapa za 1000zł :) tym bardziej że na czymś takim to w żadnej zbyt ciekawej aplikacji nie popracujesz...
        Ale litości, tani lap = tanie komponenty, pozatym jak dla mnie lap jest z definicji przenośnym kompem i podłączanie go pod zewnętrzy monitor, oddzielną klawe i mychę robi z niego drogiego w stosunku do możliwości peceta z upsem...

Skomentuj

A może tak Thinkpada jak już ktoś napisał ? Kumpel kupił używanego jakieś pół roku temu i naprawdę sobie go chwali :mrgreen: takero, a GTA4 nie jest aż tak straszne jakby się wydawało, mi się gra dobrze a sprzętu Bóg wie jakiego nie mam :razz:

Skomentuj

Acer sie znaczaco poprawil. To juz nie jest to co kiedys. Dlatego wlasnie wszystko sie okaze po jakims czasie uzytkowania. Poki co do prac, ze tak powiem domowych jest w zupelnosci wystarczajacy. Jesli mam byc szczery to kilka msc temu zalozylem podobny watek i rowniez polecono mi Dell'a. Poczytalem nieco roznych opinii na necie w tej kasie(tj. okolo 1k PLN) byl do wyboru uzywany Dell badz tez Acer 5220. Zaryzykowalismy i kupilismy Acera, poki co nie zawodzi. Bez zadnych pierdol tylko NOD32, przegladarka, pakiet Office i muzyka sprawdza sie wysmienicie. Ktos nawiazal do TouchPada, zgodze sie jest naprawde bardzo dobry, jesli nie najlepszy z jakim sie spotkalem. Lepszy od mojego w HP(u mnie zupelnie gladki, 'zintegrowany' wrecz z obudowa). Ogolnie jestem zdania, ze to byl jeden z lepszych zainwestowanych przeze mnie tysiacow zlotych. No moze wyprzedzaja go teraz m18wh+mdt29 ;- ))))

Skomentuj

Też posiadam tego acera 5220. Dawałem za niego około 1500 zł i do dziś ( 1,5 roku) żadnych problemów, bateria bardzo dobra. Dołożyłem sobie nawet do środka moduł bluetooth, wybebeszony z takiego na usb za 7 zł :)

Skomentuj

Zamieszczone przez JAREK
                Dołożyłem sobie nawet do środka moduł bluetooth, wybebeszony z takiego na usb za 7 zł :)
                jak to zrobić? i co z gwarancją po takim otwarciu obudowy?

Skomentuj

Można to zrobić bez śladu kupując oryginalny kabelek do modułu bluetooth (około 10zł na allegro). Z jednej strony wpinasz do złącza (znajduje się mniej więcej pod touchpadem), a druga strona do modułu bluetooth. Jest nawet oryginalnie przeznaczone miejsce z taśmą dwustronną. Na elektrodzie jest o tym temat i ktoś nawet znaalazł oryginalne moduły też w śmiesznej cenie, gdzie wystraczy połączyć wspomnianym kabelkeim i gotowe.

Skomentuj

BT to chyba jedyna rzecz której mi nieco brak w tym lapie

Skomentuj

Siadłby mi ten 5220. Na allegro wypatrzyłem nowy, tylko że bez karty gwarancyjnej. Za to gwarancja rozruchowa jest na 30 dni. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=521422847

Skomentuj

O to prawie ten co mam! Tylko u mnie jest jakis wiekszy dysk. Mysle, ze bedziesz zadowolony. Wrzucisz XP SP3 i malina :)

Skomentuj

120gb, ale cena zacna całkiem, tyle to eee kosztuje :)

Skomentuj

Też mam 5220 od niecałego pół roku i poza marnymi tworzywami nie ma co narzekać. Wszystko chodzi ładnie, do internetu itp. więcej nie trzeba z tym że ja mam 2gb ramu co może co nieco zmieniać. Nawet w starsze gry idzie popykać chodź tutaj karta graficzna ukazuje swoje braki.

Skomentuj

2gb w lapie w tych czasach to raczej minimum, 1gb to już malutko niestety, nawet bawiac sie tylko w neta.

To nie wina grafy, która ma nawet spore możliwości, tylko niestety beznadziejnych sterów... Szlag człowieka trafia bo intel nie może wypuścić czegoś sensownego od 2 lat...
                              Shiver, jakich używasz ?

Skomentuj

No moja extensa miała na wejscie 512mb ramu ale teraz widzę że seryjnie do niej więcej wkładają, ja podczas kupna odrazu wymieniłem kość bo na 512 byłby niezły muł.
                                A sterowniki to są najbardziej seryjne z seryjnych, te które były na płytce od laptopa.

Skomentuj

do xp nie było więc posiłkuję się softem ze strony acera/intela, pomiędzy nimi spora różnica w wydajności, ale niestety też w stabilności...

Skomentuj

A to nie będę kombinował, laptopa używam też na imprezach więc musi być w 100% stabilny, i tak póki co jest :)

Skomentuj

znalazłem coś ciekawego :)
                                      normalnie moduł bluetooth do acerka 5220 kosztuje tyle: http://acershop.pl/Wewnetrzny_Blueto..._5630-146.html

ale można też kupić takie coś: http://www.allegro.pl/item521195601_..._nowy_f_v.html
                                      i do tego ten kabelek: http://www.allegro.pl/item514235546_...r_extensa.html

no i za 33zł mamy cały komplecik, chyba się skusze

Skomentuj

To właśnie ten kabelek i moduł zastępczy co wspominałem. Mi wyszło taniej bo mam bez kabelka (nieźle sobie za niego liczą :P)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X