Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wycieczka do Niemiec

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wycieczka do Niemiec

Witam wszystkich.

25 stycznia jadę do Niemiec, a konkretnie do Karlsruhe i Eschborn odwiedzić dwa sklepy:
    http://www.lautsprechershop.de
    http://oaudio.de/
    Czy ktokolwiek jest chętny na jakiś zakup mając na uwadze ofertę tych dwóch sklepów ?

Drogawo cos w tych sklepach...Troche drogo w tych sklepach...
    Przykladowo kepa sie bardziej w pl oplaca kupic;]

Skomentuj

maja jakis dzial promocji ? nie moge sie doszukac, a faktycznie glosniczki tanio specjalnie nie sa...

Skomentuj

Ale jest sporo propozycji nie dostępnych w polsce :]

Skomentuj

Maxi, zgadza się ale Shiver ma rację.
          Nawiasem mówiąc właśnie dlatego tam jadę, że mają głośniki, których u nas nie dostanę.

Skomentuj

Nie wszystkie głośniki są droższe. Szkoda że nie mam aktualnie kasy bo bym Cie poprosił o głośniki. Ale trudno ;-)

Skomentuj

Rfck, właśnie wróciłem z Reichu... "ciężką" trasę mam na koncie: Łódź, Wrocław, Kudowa, Hradec, Praga, Strakonice, Passau, Pocking, Monachium, Ulm, Karlsruhe, Frankfurt, Berlin, Poznań i Łódź... w sumie prawie 2400 km od niedzieli od godziny 18:30 do teraz (ciut ponad 30 godzin)... ale warto było :) Praktycznie w każdej niemieckiej miejscowości coś tam załatwiłem. Najważniejsze, że w Karlsruhe kupiłem Tang Bandy :lol:
              Prawdopodobnie 15.02 pojadę jeszcze raz, więc teraz jest trochę czasu na odłożenie kasy

Skomentuj

Quester, w takim razie moze uda mi sie nazbierac pare grosza na daytony - mam ochote od dluzszego czasu na te malutkie kopolki za pare $ :P

Zamieszczone przez Quester
                Najważniejsze, że w Karlsruhe kupiłem Tang Bandy
                ktore? :>

Skomentuj

Przelicznik cen taki sam jak w przypadku forumowego zamówienia z holandii? :razz:

Skomentuj

Pawel S., kupiłem szerokopasmowe 4calówki z aluminiową membraną i korektorem fazy o symbolu W4-657D. Co by nie mówić, to wykonanie po prostu I liga ! Aluminiowy odlewany kosz, zero zacieków kleju, żadnych niedoróbek :)

vicher, przelicznik cen zgodnie z kursem Euro w określonym dniu. Koszty przesyłek wg cennika Poczty Polskiej.

Skomentuj

a ja zapytam czy cokolwiek do stx akx by bylo dobrego lecz taniej tak by warto niz upragnione seasy 27tbfcg ktore sa za 254zl para?
                      Co do zwrotki - cos sie wymysli,komus zaplace za zrobienie albo sam dorwe sprzet pomiarowy,nie wazne,nie bierzcie tego pod uwage.

Doradzi ktos?

Skomentuj

Quester, mówilem ze to dobra firma, a najlepsze, że jak wygladają tak też grają .

Tasior, ciężko zajżeć na strone sklepu i sprawdzić co mają i po ile ?

Skomentuj

Yoshi_80, kupic nie problem.. kupic dobre owszem,szczegolnie ze nie znam tych glosnikow ktore sa w ofercie. :roll:

[ Dodano: 2009-01-27, 18:17 ]
                          Jak narazie wynalazlem :

http://oaudio.de/Loudspeaker-chassis...1414::345.html

http://oaudio.de/Loudspeaker-chassis...1719::641.html

na drugiej stronie zaraz poszukam, cos o tych wiadomo/moze ktos poteoretyzowac?

Skomentuj

Hmm Ciekawy ten głosnik ile zapłacileś Quester?
                            Rozumiem ze zamieniasz go za monacora ?

Hmm zaaplikowałbym go w TL mógłby ciekawei zagrać, pozatym wygląda fajnie - jaką ma efektywnosc?

Skomentuj

Hmm Ciekawy ten głosnik ile zapłacileś Quester?
                              Jeden taki głośniczek kosztuje 29,90€, a więc nie jest najtańszy na świecie, ale zależało mi na tym, by był lepszy niż Monacor SP-50X. Nawiasem mówiąc jeśli ktoś szuka niezbyt taniego ale bezkompromisowego widerange'a to polecam zerknąć na W5-1611 (59,00€

Zamieszczone przez Rfck
                              Rozumiem ze zamieniasz go za monacora ?
                              Dokładnie taki mam plan.

Zamieszczone przez Rfck
                              jaką ma efektywnosc?
                              Niestety producent nie udostępnił pełnej specyfikacji jednak jedno jest pewne. Gra o wiele głośniej niż Monacor (aż byłem zaskoczony gdy go podłączyłem free air - musiałem natychmiast zredukować volume we wzmaku :) ). Zakładając jednak, że ma tę samą efektywność co jego "starszy brat" W4-657 to ma on 87dB.

Hmm zaaplikowałbym go w TL mógłby ciekawei zagrać
                              W rzeczy samej. Ten szczeniak w TL powinien pięknie grać od jakiś 65Hz aż po samiutką górę :)

Zamieszczone przez Tasior
                              Jak narazie wynalazlem :

http://oaudio.de/Loudspea...-1414::345.html

http://oaudio.de/Loudspea...-1719::641.html

na drugiej stronie zaraz poszukam, cos o tych wiadomo/moze ktos poteoretyzowac?
                              Jeśli ja miałbym wybierać to stawiałbym na ceramika. Oba są dość ciekawe ze względu na przyzwoity Fs=800Hz ale zwróć uwagę, że ceramik ma ciut wyżej brake-up co na pewno nie pozostaje bez wpływu na jakość przetwarzania najwyższych rejestrów.

[ Dodano: 2009-01-27, 22:58 ]
                              Zamieszczone przez Yoshi_80
                              Quester, mówilem ze to dobra firma, a najlepsze, że jak wygladają tak też grają .
                              Wszystko na to wskazuje... zobaczymy jak się spisze po wygrzaniu w CSHC... "obawiam się", że znaaaacznie lepiej niż SP-50X

Skomentuj

TL'ek na tang bandach mozna w necie sporo znaleźć, są dość popularne w tej aplikacji, widać się nadają.
                                Przy obecnym kursie euro faktycznie nie są tanie, dwa to są niemcy a tam marże są sporo wieksze, wystarczy spojżeć na głosniki które mozna i u nas kupić.
                                Na partexpress te głosniki mozna kupić za połowę niemieckiej ceny, jednak przesyłka i cło zniweluje pewnie sens zakupów, chyba ze przy duzym zamówieniu .

Quester niewatpliwie ten zagra duzo lepiej od monacora. Jedyną bolączką wiekszych tangbandów nie jest już tak kapitalna szerokopasmowość jak tych 3 calowych które z palcem w pupie lecą do 20kHz :). Jednak coś za coś, warto rozpatrzyć taki głośnik jako doskonały średniotonowiec w 3 droznej aplikacji.

Skomentuj

No ja widze czesto aplikację jako sredniotonowy, szukalem tak z ciekawosci TL z tym tangbandem ale znalazlem taki wynalazek :-) Jakas Vifa na niskotonowym TL i tangbandy jako monitory, wrzucam bo nietypowe ;d

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                    Jedyną bolączką wiekszych tangbandów nie jest już tak kapitalna szerokopasmowość jak tych 3 calowych które z palcem w pupie lecą do 20kHz :)
                                    Czy aby na pewno ? Zerknij na najmłodsze "dziecko" Tang Band'a: http://www.tb-speaker.com/detail/1208_03/w5-1611sa.htm
                                    Fs - 60Hz i jak na 5" kapitalnie sięga 20kHz (minimalna strata efektywności na samym końcu). W 4calówkach też nie jest najgorzej. Przecież ten którego kupiłem bez wysiłku jedzie do 20kHz... jedynie średnicę trzeba mu ciutkę wytłumić Faktem jest, że 3" brylują w zakresie wysokich rejestrów, ale jednak mają już dość wysoko położony FreeAir Resonanse, a to już nie jest takie fajne Myślę, że zakupione przeze mnie 4" są fajnym kompromisem pomiędzy stosunkowo niskim Fs i dobrą jakością/efektywnością na górnym skraju pasma (w dodatku za przystępną cenę - dla porównania W5-1611SA kosztuje 59,00€).

Skomentuj

Yoshi_80, a co bys proponowal do tych 3 drog z idealnym sredniotonowcem?;> moze kogos sie namowi :twisted:

Skomentuj

ja raczej myślę o 2 drogach ze stosunkowo dużym niskotonowcem i szerokopasmowcem na reszcie pasma - skoro już idzie górą to dajmy mu pograć :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X