Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wycieczka do Niemiec

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Quester tego modelu akurat nie widziałem, faktycznie jest super. Wszystkie 4 calowce dostepne w sklepie które kiedys ogladałem miały ch-ke kończąca sie w okolicach 15kHz stad moj wniosek, chociaz dobre 15kHz też moze w zupełnosci wystarczyć.

Co do 3 dróg to zalezy jakich, 4 cale moze być minimum zeby utrzymać efektwyność, przy mocnym basie być moze nawet dwa należałoby zaaplikowac. Te szerokpasmowki nie są zbyt efektywne ale za to maja dobra szerokość pasma w dół np te 60Hz fs z 4 cali to naprawde rewelacyjny wynik. Wybór jest spory, z moich dwóch 3 calowek bardziej do gustu przypada mi ten z papierową membraną, bardziej delikatny. Alu za to wyraźny i z pazurem.

Przy rozwiazaniu o jakim pisza Takero mozna pójść w 3 calowe zeby mieć dobre średnie i wysokie tony, problemem moze byc efektwynosc i pewnie trzebaby dać ze 2 szt zeby utrzymać efektywnosc 10-12" basowca, przy 8" jeden mozeby wystarczył. Te maluchy maja fs na poziomie 110Hz co jest w zupełnosci dobra wartoscia zeby bezproblemowo dac nawet niski podział.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
      ja raczej myślę o 2 drogach ze stosunkowo dużym niskotonowcem i szerokopasmowcem na reszcie pasma - skoro już idzie górą to dajmy mu pograć :P
      Mnie też chodzi po głowie cos takiego od długiego czasu.
      Do niedawna mieli na Lautsprechershop.de świetne szerokopasmówki Aurasound, a także midbasy 5" z X-max +-6mm i tytanowymi membranami, niestety jak się zebrałem żeby je kupić to wycofali je z oferty :evil:

Skomentuj

Yoshi_80, mialbym chetnego na nowe 3 drogi - chesz pobawic sie tymi tangbandami :?:

Skomentuj

Czemu nie. A co tam wymyśliłeś za zestaw ? :)

Skomentuj

no wlasnie jeszcze nic nie wymyslilem - moze wy cos ciekawego zaproponujecie?

namowilem kolesia z tego tematu http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...105638#6105638

Skomentuj

Jeśli w 3 drogi to sugeruję jednak spojrzeć na 3calowce... tu zdecydowanie brylują aluminiowe membrany... może W3-871 Silver lub W3-315 ? Ich efektywność to 85dB (czyli tylko 2dB mniej niż 4-calowiec). Można to podeprzeć od dołu ALem Visatona, a na górze dać jakąś słuszną wysokotonówkę... można celować w Tang-Banda ( np. ceramiczny 25-1719 ) lub Vifę czy Seas'a. Z drugiej strony można podnieść walory zestawu i zrobić 1,5 drogi (dając dwa basowce i dwa 3" TB) lub nawet tyko dwie drogi (1 bas + 2x 3" TB). Wtedy zyskujemy brak podziału między średnimi i wysokimi.
              Możliwości jest naprawdę mnóstwo.
              Wracając do tematu TB W4-657 to jest on sprzedawany obecnie już tylko w wersji D i kosztuje o 1Euro mniej niż pod linkiem, który zapodałeś na elektrodzie. Po dłuższym czasie mogę powiedzieć o nim tylko tyle, że trudno będzie dla niego znaleźć konkurencję w zakresie średnich tonów - mimo zafalowania gra w tym paśmie po prostu niewiarygodnie czytelnie, czysto i bardzo przestrzennie. Wysokie tony ma ciutkę wycofane ale też bardzo detaliczne tyle, że dość ostre (jak na Alu przystało). Ten brak równowagi tonalnej można jednak moim zdaniem z powodzeniem skorygować zwrotnicą.
              Jeśli w tej konstrukcji miałby być zastosowany TB jako średniak to W4-657 kapitalnie się do tego nadaje... no i wygląda tak jak gra (jak to Yoshi napisał) - kapitalnie !

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                Jeśli w 3 drogi to sugeruję jednak spojrzeć na 3calowce... tu zdecydowanie brylują aluminiowe membrany... może W3-871 Silver lub W3-315 ? Ich efektywność to 85dB (czyli tylko 2dB mniej niż 4-calowiec). Można to podeprzeć od dołu ALem Visatona, a na górze dać jakąś słuszną wysokotonówkę... można celować w Tang-Banda ( np. ceramiczny 25-1719 ) lub Vifę czy Seas'a.
                ale Q, tam jest ograniczony budzet - cos powiedzmy do 1000-1200zl za glosniki

Skomentuj

w3-315 posiadam w drugim samochodzie. Musiałbym go wymontować i zobaczyc jak sie spisze w aplikacji domowej. W aucie w stosunku do wersji z celulowzową membrana i stozkiem fazowym, alu ma lepsze, czytelniejsze srednie tony i bardziej wyeksponowana góre na czym mi zalezało (celulozowego musiałem podpierać na wysokich korektorem).

Wy tu gadu gadu a miszcz Y w tym czasie zmontował na małym TB i jakimś syfiastym wooferku odgrode :

Po zabawachz korekcjami basu i zwrotką dla TB efekty są obiecujące.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                    ale Q, tam jest ograniczony budzet - cos powiedzmy do 1000-1200zl za glosniki
                    No to policzmy...

Visaton AL 170 8ohm - 360 zł/szt.
                    Tang Band 25-1719 - 29,90 EUR ( 29,90 x 4,50 = 134,55 zł )
                    Tang Band W3-315 - 22,90 EUR ( 22,90 x 4,50 = 103,05 zł )

Czyli licząc 2xAL170 + 2x25-1719 + 4xW3-315 wychodzi 1400,00 zł ciut dużo... fakt...
                    Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że obliczenie jest dla wysokiego kursu Euro... może warto poczekać na spadek kursu i jednak zainwestować w taki zestaw ?
                    ...ale jeśli założymy dwie drogi, gdzie rolę wysokotonowca przejmie na siebie widerange Tang Band to już robi się bardzo przyzwoicie bo 1132,00 zł. Problem tylko w tym, że nie nazwałbym ze swoich Tang Bandów wysokich tonów ciepłymi... Yoshi a jak wyglądają wysokie reprodukowane przez 3" Tang Band'a ?
                    Trzeba wziąć pod uwagę, że akurat taki zestaw: AL170 + 2xW3-315 po każdej stronie zapewni naprawdę dobre pokrycie pasma od basu, aż po samą górę z godną jakością w całym paśmie (AL jest bardzo szybkim głośnikiem i potrafi zejść nisko, a o TB już pisaliśmy). AL ma tylko jedną wadę - zwrota do niego będzie dość droga bo trzeba go "uspokoić" jakoś na brake-up'ie... chociaż przy odpowiednio niskim cięciu... kto wie... :???:

Y ten syfiasty woofer ma zawieszenie a'la Fostex :lol: Napisz trochę szerzej o dokonaniach tych 3" w open baffle.

Skomentuj

Visaton AL 170 8ohm - 360 zł/szt.
                      Tang Band 25-1719 - 29,90 EUR ( 29,90 x 4,50 = 134,55 zł )
                      Tang Band W3-315 - 22,90 EUR ( 22,90 x 4,50 = 103,05 zł )
                      no i robiac 3 drogi bym sie nie ograniczal to 16-18cm woofera. 8" jak nic :P

jak cos robic to juz cos pod szersza publike zeby to dalo sie kopiowac. potrzeba zrobic jakies 3 drogi w cenie pomiedzy STXami a rodzina DST lub seas'em

Zamieszczone przez Yoshi_80
                      Wy tu gadu gadu a miszcz Y w tym czasie zmontował na małym TB i jakimś syfiastym wooferku odgrode :
                      z czego to? z kartonu? :lol:

Y ten syfiasty woofer ma zawieszenie a'la Fostex
                      ja takie zawieszenie spotykalem w ruskich glosnikach...

Nie na temat...
                      miszcz Y
                      Y ten syfiasty woofer...
                      akurat jezeli chodzi o Q, to mialo to nawiazanie do mojej ulubionej postaci z serii bondow (gral on w prawie kazdej az do konca swojego zycia) a Y mi tu za cholere nie pasuje :mrgreen:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        no i robiac 3 drogi bym sie nie ograniczal to 16-18cm woofera. 8" jak nic :P
                        A po jaką cholerę ? Słyszałeś tego ALa ? Przecież on robi masakrę na basie
                        AL130 już jest naprawdę dobry w niskich rejestrach (słuchałem 130tkę u Seweryna).
                        Poza tym ile byś musiał 3" TeBów wstawić, żeby zrównać się efektywnością z 8" wooferem ? :lol: Zaproponujmy coś co będzie miało i wygląd i walory brzmieniowe na odpowiednim poziomie. Dysproporcja 8" vs. 3" jest okrutna stylistycznie. Na AL170 zrobiłoby się w miarę smukłe i zgrabne podłogówki, do tego jednolity wygląd membran i dobra jakość reprodukcji dźwięku w bardzo szerokim paśmie - czego chcieć więcej ?

P.S. Zawołanie Y jest chyba starsze niż Twoja bytność na forum

Skomentuj

IMO robienie konstrukcji 1,5 droznej bo tak mozna nazwac zestawianie szerokpasmowki z basem, to troche jechanie po bandzie.

TB alu W3-315 ma dosc marną efektywnosc - 85dB, być moze nawet za słaby do AL170. Robiąc zwrotnice dla kolegi do zestawu AL170 + XT25 , kopułka była tłumiona o ok 2dB wiec relatywnie niewiele, co świadczy o sporej efektywnosci AL'a. Nie wiem ile ma XT25 ale zakładajac te 89 dB wiec efektywnosc w sredni pasmie powinna byc na poziomie ok 87 wiec brakuje hipotetycznie ok 2dB. Biorac pod uwage niski podział czestotliwosci, duza cewke któa moze ciut zjesc efektywnosci i mozliwosc dobrania ch-ki strojenia AL'a , nadmiar 2dB to wcale nie jest duzo.

Osobna sprawa jest to czy aplikacja W3-315 jest sensowna, osobiscie bym sie wahał i skłaniał do zastosowania głosika o bardziej wyrównanej ch-ce. Jak wiadomo metalowe głosniki sa super do momentu kiedy nie osiagną brakupu i wtedy to juz jest tragedia . Na ch-ce W3-315 wicać spore podbinie i zafalowanie krańca pasma , to moze troche źle wróżyć.
                          Jak mowiłem, do tej pory słuchałem go tylko w aucie a tam sa mocno rózne warunki od domowych. Jako średniotonowy z podziałem w okolicach 5-6kHz ten głsonik jak najbardziej widze.
                          Osobiście troche zszedłbym na ziemie z sekcja basową, obecna cena i tak drogiego juz przedtem ALa jest troche przesadzona, w stosunku do calosci projektu.

8 cali na basie to niegłupi pomysł. Stosujac niższy podział mozna go władować na bok i wówczas nie ma kolizji wizualnej . Tylko pewnie jeden 3" TB to byłoby za mało hehe.

Widze, ze podoba sie wam moja konstrukcja, szkoda ze jej nie słyszycie. W niektóych aspektach brzmieniowych jest wrecz niesamowita, szczególnie rozproszenie średnich i wysokich tonów i tworzenie sceny jest wrecz powalajace. Troche sie załamałem bo momentami mialem wrazenie ze gra lepiej od moich R1 ...
                          A zrobine jest to z cienkiego HDFu, nie spuszczałem sie nad tym za duzo, czas fabrykacji od pomysłu do ustawienia w domu przez budowe,pomiary, projekt zwrotki i odsluchy to ok 8h :mrgreen: . . Głosnik z tym super zawieszeniem to jakiś wypierd produkowany dla sony kupe lat temu, pochodne tego modelu mozna spotkać na allegro. Ja kupowałem w conradzie z przeceny :lol: .

Skomentuj

Interesuje mnie tylko jedno zagadnienie jeśli mowa o wielu 3' grających średnio-wysokim pasmem na kolumne - co z interferencjami / charkami kątowymi na płaszczyźnie wyznaczonej przez te głośniki ?

Skomentuj

A nie lepiej zamiast 2x al170 dać tańsze 2xL18rnx/p lub jeden L22rn4x/p? Ten ostatni ma stosunkowo niską skuteczność i ma zadatki na małego suba, ale świetnie by się nadał. A do tego kosztuje tyle co sztuka al170.

Skomentuj

TB alu W3-315 ma dosc marną efektywnosc - 85dB, być moze nawet za słaby do AL170.
                                Dlatego ja proponuję dwa TeBy do tego ALa.

8 cali na basie to niegłupi pomysł. Stosujac niższy podział mozna go władować na bok i wówczas nie ma kolizji wizualnej . Tylko pewnie jeden 3" TB to byłoby za mało hehe.
                                Fakt... ale wywalając na bok basowca trzeba go niziutko ciąć, a to podnosi koszty zwrotki. Poza tym przy 8 calach to nawet 2 3calowe TeBy mogą nie dać rady :lol:

A co do brake-up'u metalowców to nie sposób się nie zgodzić ale jest proste rozwiązanie - wybrać innego 3" TeBa

Skomentuj

Zaproponujmy coś co będzie miało i wygląd i walory brzmieniowe na odpowiednim poziomie. Dysproporcja 8" vs. 3" jest okrutna stylistycznie
                                  może i tak ale dla przykładu TIW200sx w tej samej cenie co AL170 a bas z AL to popierdywanie w stosunku do TIW wczoraj słuchałem podłogówek ma AL a po załączeniu suba na tiw poprostu nie dowierzałem jak tak mały głośnik może wydać z siebie tak niskie i dynamiczne basy.

Skomentuj

toma085, TIW jest o 100 zł droższy - sprawdź zanim coś napiszesz.

Skomentuj

A po jaką cholerę ? Słyszałeś tego ALa ? Przecież on robi masakrę na basie
                                      a no po to zeby bylo jakies pozadne 3 way bo nie ma opcji na duze metraze

Poza tym ile byś musiał 3" TeBów wstawić, żeby zrównać się efektywnością z 8" wooferem ?
                                      eee, jeden? :roll:
                                      np mivoc XAW210. efektywnoscia nie grzeszy :P
                                      no ale stylistycznie nie pasuje :|

Dysproporcja 8" vs. 3" jest okrutna stylistycznie. Na AL170 zrobiłoby się w miarę smukłe i zgrabne podłogówki, do tego jednolity wygląd membran i dobra jakość reprodukcji dźwięku w bardzo szerokim paśmie - czego chcieć więcej ?
                                      nie zapominaj ze ten projekt bedzie finansowala osoba ktora chciala wlasnie cos w tym stylu. trzeba wypytac czy 18cm moze byc...
                                      .S. Zawołanie Y jest chyba starsze niż Twoja bytność na forum
                                      nie wiedzialem i nie widzalem zeby ktos to stosowal

Zamieszczone przez mor den siur
                                      jeden L22rn4x/p?
                                      slyszales? mozesz cos wiecej napisac?
                                      Zamieszczone przez toma085
                                      może i tak ale dla przykładu TIW200sx w tej samej cenie co AL170
                                      360 a 460zl to nie to samo. no i drogo :|

[ Dodano: 2009-02-05, 23:56 ]
                                      kolumny maja grac w prawie 30m2 wiec 8" to minimum :P

Skomentuj

Wdyaje mi się, że dwa TB w zupełnosci podołają z 8 calowym basem. Stosowanie dwóch wymusza połaczenie równolegle co daje ekstra 3dB wiecej ze wzgledu na impedancje. Można wówczas zejsc również z basem na 4 ohm lub pozostać przy 8 ohmach i mieć niezywkle efektywnego 8 calowca bez obawy o problemy średnio-wysokich.

Niska filtracja moze być kłopotliwa ze wzgledu na filtr głośnika basowego (wielka cewa a wiec dosc droga), z TB nie ma problemu, juz robiłem taki filterek z odcieciem na ok 150Hz i spisywał sie znakomicie, wymagał dodatnia tylko korektora piku rezonansowego.
                                        W zależnosci od rozmiarów kolumny, ta czestotliwosc wcale nie musi być taka niska. Zakładając głebokość na 300-350mm częstotliwosc przy której mozna dokonać podziału będzie powyżej 300Hz .

Skomentuj

no to jakie macie propozycje z tym wooferem?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X