Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze karty dźwiękowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nasze karty dźwiękowe

Czy wasze piękne sprzęty audio są podłączone do komputera? Jeżeli tak to jakie mieliście karty dźwiękowe i jakie słyszeliście różnice.

Ja miałem wiele płyt głównych ze zintegrowaną kartą dźwiękową. Przeszedłem później na Sound Blaster Live 5.1, ale niestety nie słyszałem różnicy. Później miałem Audigy 1 również specjalnie nic nie przykuło mojej uwagi, ale zakup Audigy 2 SB0400 to już było coś. Myślałem sobie jak karta dźwiękowa może tak zmienić dźwięk. Później zakupiłem Asusa DX, który obecnie przebywa w moim komputerku i byłem w szoku, ponieważ grało jeszcze lepiej niż Audigy 2 SB0400. Nie wierzyłem, że będzie taka różnica dźwięku (myślałem, ze przereklamowany ten asus). Parę minut temu zamówiłem już do siebie kartę Asus D2 i zobaczymy czy tutaj coś mnie zaskoczy. Mam nadzieję, że tak. Nie ukrywam, że słuchałem wszystkie w stereo. No chyba tylko te pierwsze trzy karty w 5.1 (brata Creative 5.1 dla testów).

KIVLOV, pakuj już swojego DXa :) Ja zaczynałem jak każdy od integry, później przeszedłem na SB Audigy, gówniana karta, która nie przyniosła dużej różnicy w dźwięku i nie da się nią robić pomiarów JIGiem :/ A za kilka dni Asus Xonar DX :)

Skomentuj

Najpierw mialem Sound Blastera Pro. Nie pamietam jak bylo z jakoscia bo wtedy na plastikowych komputerowych glosniczkach sluchalem. Teraz mam SB Live!. Jak na swoja cene to fajna karta, lepsza niz wiele zintegrowanych, do pomiarow dobra, ale jednak jakosc jest nienajlepsza. Mam tez DIY karte USB na PCM2702 na plytce msfalcona i porzadnych elementach i jest sporo lepiej. Jestem w trakcie pracy nad polaczeniem daca TJ z audiostereo na 2 sztukach PCM1796 w trybie monaural z jakims ukladem usb -> spdif od TI. Innych żrodeł niż komputer nie uzywam, bo nie ma w moim przypadku sensu. I tak w pokoju sa 3 komputery i lodowka i mnostwo glosnych sasiadow, wiec o absolutnej ciszy moge zapomniec, a trzymac muzyke na dysku jest duzo wygodniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Saginata
        karte USB na PCM2702
        Gdzie to można kupić?

A odnośnie tematu: ja mam SB Live 5.1 i po przejściu ze zintegrowanej zobaczyłem dużą róznicę.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
          I żadnych creativow ....
          a słuchasz z integry :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez handicap
            Gdzie to można kupić?
            Mozna sledzic ten temat: http://www.audiostereo.pl/Rozne_kost...cia_12090.html
            Albo pytac w tych:
            http://www.audiostereo.pl/Potrzebuje_____28218.html
            http://www.audiostereo.pl/PCM2702_ka...USB_14316.html

W tym ostatnim tez jak sie zbierze troche chetnych to ktos moze zrobic zamowienie na plytki. Albo mozna sobie samemu PCB wytrawic i wszystko zbudowac samemu (ja tak zrobilem)

Tutaj na forum chyba tez byly jakies tematy o tej karcie, ale zaden sie nie rozkrecil porzadnie.

Skomentuj

bez przesady z tą pcm-ką, kombinacji masa, a poza satysfakcją zbudowania tego samemu to niestety zbyt wiele nie oferuje w porównaniu z a2zs np.

Skomentuj

Pierwsza: Integra Realtek AC97
                Obecna : SB Audigy 2 ZS Notebook (7.1)

Różnica mega kosmiczna sprawdzane na Creative DVD Audio :) jak za 300 zł plus przejściówka to miodzio :) a jeszcze majac laptopa można działać cuda.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  Zamieszczone przez amdr
                  I żadnych creativow ....
                  tak, wolę integrę niż pedalskie kriejtiwy.
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

amdr, to gratuluje słuchu :) Jak wspominałem w pierwszym poście różnica między intergą a live nie jest dużo, a nawet nie wiem czy jest, ale Audigy 2 to już co innego.

Skomentuj

Jeśli zmieniać to na Xonara X2 lub Auzentech Xplosion - oba z DTS Connect. Obie póki co są za drogie, a zabawa z półśrodkami czyli analogiem, który na 10m kabli bardzo ładnie zbierze szumu i brumy z powietrza mija się z celem.

Co do creative to proszę bardzo fragment reenzji auzentecha:
                      żywanie cyfrowego wyjścia na X-Fi wiąże się z ograniczeniem do dwukanałowgo sygnału PCM. Jednym sposobem na uzyskanie wielokanałowego dźwięku przez s/pdif’a jest jego zakodowanie i ponowne rozkodowanie przez dekoder (w moim przypadku amplituner). Jak zakodować dźwięk na X-Fi? To proste – kupić ‘Theater Connect DTS-610’ za jedyne 600zł podłączyć go z x-fi analogowo a później z dekoderem cyfrowo . NIE DZIĘKUJE…postoje
                      taki biznes to w dupie mam. Także póki co muszę sfiniszować kolumny, później pomyślę o dźwiękówce. Jak pisałem MP3 słucham z odtwarzacza DVD ONKYO, więc integra służy do gier, filmów i muzyki z neta (di.fm), gdzie jakość nie jest najważniejsza i odczuwalna.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez amdr
                        Zamieszczone przez takero
                        Zamieszczone przez amdr
                        I żadnych creativow ....
                        świetny argument :)

Skomentuj

Witam :)

Mam pytanie. Mianowicie załóżmy, że chciałbym sobie kupić kartę dźwiękową, załóżmy, niech to będzie sound blaster AUDIGY. Wchodzę na allegro, na karty audigy i co widzę? ceny od 20zł do 100zł .. wszędzie audigy, ale albo SE, albo 2ZS, 2 gold edition, sb0570, sb0350 .. No i którą wybrać? Ktoś mi powie: kup sobie audigy, ale to jak się okazuje nie takie łatwe

PS: Zdaję sobie sprawę, że czym droższa, to pewnie lepsza, ale wolałbym coś taniego ... tak za 20-30zł Więc lepiej kupić za 20zł LIVE, czy za 20zł AUDIGY?

Skomentuj

Mialem jakiegos integrowanego ac97 to mi cos strzelało jak na niej grało.
                            Następna karta to Jakies sb stare 4.1 i poprostu grała.
                            Następnie sb audigy ktora sie niestety nie sprawdziła w pomiarach SW jak wszystkie powyższe. Przyszła pora na Sb Live! 5.1 sb0100, gra nieco gorzej niz audigy, wydaje mi sie ze audigy ma lepsza stereofonię pozatym obie cholernie szumią. Kupilem następnie karte zewnetrzną Toshiba MEdia center gdzie rzekomo miałbyć tam creative sb live 5.1 24 bit ale grało to masakrycznie i karte zwróciłem, i tak teraz szukam karty USB ktora sprawdzi sie w pomiarach moze jak wypisujecie karty to ktos ma przetestowaną w SW ;-).

Skomentuj

Ludzie temat jest lajtowy, a'la "nasze pomieszczenia audio" a tu zaczyna się wojna jak w "kabelkowych tematach".
                              Słucham na Realteku 889A wcześniej miałem jakąś "600tkę" (czasy s939) która miała szumy na porządku dziennym.
                              Przy zakupie nowej jest standardowy problem - żaden sklep nie wypożyczy do odsłuchów.

Skomentuj

Dobra ... a co powiecie o takiej karcie?

http://www.allegro.pl/item534926865_...ox_okazja.html

??? Jak ma się ona do SB Live!?

Skomentuj

a tez się podepnę ...

generalnie z lapka to słucham tylko radia itp spraw a jak już coś ma lecieć to leci z CD ....ale

chciałbym sobie kupić coś na USB (w sumie możecie coś polecić na pcmcia tylko troche odstrasza mnie wizja wystającego czegoś przy rękach... a w docku nie mam pcmcia :/ )

tak więc co było by dobre na USB zarówno do słuchania jaki i SW ? (wyjscia na chinche były by wskazane)

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                                    Przy zakupie nowej jest standardowy problem - żaden sklep nie wypożyczy do odsłuchów.
                                    ja tego problemu nie mam, praktycznie każdą płytę mogę na testy wypożyczyć, karty dźwiękowe, graficzne, procki tip, ale dostałem Sapphire z AMD 690G za free więc śmigam. :wink:
                                    Zamieszczone przez cudny90
                                    Dobra ... a co powiecie o takiej karcie?
                                    http://www.allegro.pl/item534926865_...ox_okazja.html
                                    ??? Jak ma się ona do SB Live!?
                                    zwykły CMI 8736, tyle że w marnym wykonaniu. Jak już to Zoltrix Night-in-Gale, ale Live 24 bitowy będzie lepszy.

Skomentuj

Ooookej, a jaką karte doradzilibyście mi, taką, by nadawała się już na pomiary do JIGa ?

Nie musi być full-wypas .. taka, żeby tylko się dało zmierzyć dobrze :)

Bo jak się domyślam zintegrowana AC97 nie da rady :P

Skomentuj

No to obalamy mity:

Zamieszczone przez Michał K.
                                        gówniana karta, która nie przyniosła dużej różnicy w dźwięku i nie da się nią robić pomiarów JIGiem :/
                                        Raz, jej konfiguracja jest dość trudna, ze względu na wbudowane DSP które tak na prawdę standardowo nadaje się jedynie do 5.1.
                                        Dwa, także przez to rozbudowane DSP, skonfigurowane standardowo nie pozwala na przeprowadzenie pomiarów, ale jest to możliwe po jego modyfikacji.
                                        Trzy. Co do KxProjekt, żeby przyniosły zadowalające efekty, MUSZĄ BYĆ zainstalowane jako pierwsze, (po instalacji normalnych sterowników, a potem kXów, nie będzie zmiany efektów oraz barwy brzmienia) i na nich łatwiej jest skonfigurować system pomiarowy.

Druga sprawa jest tyle kodeków różnych zintegrowanych na płytach głównych, że szok. W nowych płytach głównych, bodajże jakiś kodek c-media ma bardzo dobre brzmienie wręcz porównywalne z soundblasterem live. Jako że pracuje dość często przy komputerach, i trafiają mi się do naprawy przeróżne mogę sobie przetestować masę i porównać z tym co mam.

Przejście z większości integr na creativy powoduje znaczącą poprawę brzmienia i przestrzenności w otrzymywanym dźwięku, oczywiście jeżeli kolumny na to pozwalają

Audigy 1 i 2 uważam za przeźroczyste karty. Ostatnio też bawiłem się Xonarem DX który obecnie posiadam, Emu0404 oraz Behringer UCA-202 na PCM2902E. Crystalizer w X-fi mnie niestety nie urzekł, pic na wodę. Niestety diabeł tkwi w szczegółach, i trzeba niekiedy dane karty skonfigurować bardzo dokładnie, nawet ingerując do biosa i przestawiać delaye na szynie PCI.

Zamieszczone przez amdr
                                        A ja wole creativy, niż pedalskie integry :razz:
                                        Sory, ale kurde ktoś ma kompleksy chyba... bez urazy, ale jak kojarzysz karty dzwiękowe z pedałami, to współczuje :neutral:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X