Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[komputery] nowa puszka do 1000zl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

biję się w pierś bo jakimś dziwnym sposobem zrozumiałem że 4,5ghz wyciągnąłeś z 6000+.
    Pokaż mi gdzie e1200 jest w tyle za 6000+ w grach?
    Zamieszczone przez KIVLOV
    a Ty od paru godzin wiesz jak się nazywa procesor, który ciągle promujesz i śmiejesz się z moich wyników...
    no jasne , rzeczywiście, uświadomiłeś mnie bo nie wiedziałem ,a kupując prosiłem pana o podanie mi ładnego pudełeczka...

Ale masz rację - porównywanie e1200 i 6000+ nie ma sensu , choćby dlatego że ten pierwszy kosztuje 2x mniej , a osiąga podobne wyniki... Z taką kasą to kupuje się cokolwiek 45nm typu e5200.

Skomentuj

takero, Na standardowych ustawieniach E1200 jest przeciwnikiem Semprona, który w grach wygrywa wydajnościowo (nieznacznie ale jednak). Wart wpisać w google i przeczytać jakiś artykuł. Więc porównywanie go z A6000+ X2 nie ma sensu.
      Cieszę się, że zrozumiałeś przekaz moich postów. E5200 bardzo fajna propozycja i często lecą na 3Ghz. Myślę, że platforma Intela jest bardzo dobra i warto zwrócić uwagę właśnie na Intela przy zakupach (kiedyś Intel był strasznie z tyłu dzisiaj to AMD jest w takiej sytuacji)

Skomentuj

Nie na temat...
        KIVOLV czy Ty rozumiesz wogole o czym pisze takero i dlaczego ? jakos podejzewam ze wogole ...... i to jest straszne !
        popatrz jeszcze raz na ten test... czy dla ciebie test na zmienno i stalo przecinkowe operacje nie przeklada sie wogole na "wydajnosc w grach" ? ..... popatrz jakie procki testowano z jakich półek i co mozna z tego wywniozkowac ..... po tym ostatnim twoim poscie watpie czy to zatrybiles :sad:

Skomentuj

bawolek, przemyśl co napisałeś - jeżeli nie testowałeś sam sprzętu to nie wiesz co piszesz....

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
            Zamieszczone przez El_liero
            pamięci: http://www.shift.sklep.pl...id=13057&idk=37 sam mam i wiem, że dobre.
            litości...
            Takero ty nie litościuj tylko neguj argumentem :mad: ...

ja polecam stronę pclab.pl

Wszystkie propozycje oparte były na testach, ich wynikach i mojej wiedzy. Pawle

Co do tematu zasilacza, jak coś lepszego to Chieftec ( z tańszych ) 400W wystarczy.

[ Dodano: 2009-02-01, 21:21 ]
            www.zenfist.pl

Skomentuj

narazie musze sie wstrzymac pare dni bo z bratem gorzej niz kobieta ;]

Skomentuj

Czy AMD czy intel jeżeli chodzi o czysty procesor to zupełnie nie ma znaczenia. Za dane pieniądze dostaniemy równie wydajny procek z obu firm. Czy ten czy tamten sie lepiej podkreca to juz kwestia dla entuzjastów.

Ja we wrzesniu składałem kompa dla siebie i miałem podobne dylematy, ostatecznie oparło sie o platforme na AMD bo ma kilka zalet :

1. najlepsza zintegrowana grafika. Gram na niej w takie tytuły jak company of heroes, Call of duty 4 czy ostatnio wow. Maniakiem gier nie jestem a i tak najwiecej jak gram to w Civ4 i diablo 2 a tu integra ma nawet za duzą moc . Zawsze moge dołozyc grafe, na razie nie musze wiec pieniądze które musiałbym wydać na dychawiczny akcelerator typu 8600GT moge wydac na co innego.

2. plyty pod amd sa tanie i duzo oferuja czego w przypadku intela jakoś nie widać. Kupiłem gigabyta GA-MA78GM-S2H za 200 pare zł. Ta bo miedzy innymi zalezało mi na mikro atx. Mam w niej kilka fajnych rzeczy jak np wyjscie optyczne SPDIF, 4 banki na ram, mozliwosc aplikacji obecnie najnowszego phenoma II po wgraniu biosu.

Przegladałem oferte dla intela w tym segmencie cenowym. Płyty na przetpotopowych czipsetach o wąskiej obsludze procesorów. Teraz kupiłbym z jakimś C2D a za rok bede chciał wstawić quada a czipset taniej intelowskiej płyty tego nie łyknie bo taka co łyka kosztowała 100zł wiecej .. typwo po intelowsku, temat stary jak świat. Do tego strasznie ubogie były te tanie płyty.

3. platforma AMD jest bardziej energooszczedna, a co za tym idzie cichsza. Ja mam zasilacz mATX 270 W i jakos mu starcza mocy, pewnie starczy na dołozenie karty graficznej .

4. Ram, absolutne minimum 2GB, ja kupiłem 4G. Jeżeli wciagamy 2 to lepej jedna kosc i pomeczyc sie w single a później dokupić druga na dual. Kości 1G to zabytki. Szczególnie jak płyta miałaby mieć tylko dwa banki i zapychać oba 1G kosciami to kompletna głupota, ale nawet przy 4 bankach zeby dual dalej działał to trzebaby dokupywac 2 kolejne 1G kosci do 4G czyli mamy 4 zabytki.

5. Proc , ja mam atlona 4850e bo jest energooszczedny a to lubie. One sa drozsze, fakt ale to swiadomy wybór. Ze wszelkich fanów intela mozna wysnuć wniosek, że procki intela sa dobre dopiero po podkreceniu (kup taki a taki to ci pójdzie na 3xxxGHz itp) . Procki AMD sa juz wystarczajaco dobre przed :mrgreen: .

6. Dysk , im wiekszy tym lepszy, to jedyna czesc kompa którą najtrudniej zmienic wiec lepiej kupić od razu ogromny i szybki zeby na długo starczył. Kupowanie czegoś co ma mniej niz 500G to strata pieniedzy, ja tyle to sciagam w ok rok . Umnie chasaja 2x 640G samsunga, ciche i całkiem wydajne. Chociaż czasem zaburcza, szczególnie za mam je w raid 0 to sie efekt kumuluje. Osobiście wole mieć dwa mniejsze w raid niż jeden duzy normalnie, system śmiga wyraźnie szybciej.
                Dotychczas byłęm zwolennikiem seagatea ale obawiałem sie nowej serii, ludzie wszedzie nażekali na hałas a technologia prostopadłego zapisu nie okazała sie tak cudowna jak zapowiadano (duza awaryjność).

Skomentuj

Zamieszczone przez KIVLOV
                  takero, Na standardowych ustawieniach E1200 jest przeciwnikiem Semprona, który w grach wygrywa wydajnościowo (nieznacznie ale jednak). Wart wpisać w google i przeczytać jakiś artykuł. Więc porównywanie go z A6000+ X2 nie ma sensu.
                  Cieszę się, że zrozumiałeś przekaz moich postów. E5200 bardzo fajna propozycja i często lecą na 3Ghz. Myślę, że platforma Intela jest bardzo dobra i warto zwrócić uwagę właśnie na Intela przy zakupach (kiedyś Intel był strasznie z tyłu dzisiaj to AMD jest w takiej sytuacji)
                  Kogo interesują standardowe takty skoro na każdej płycie, nawet tak przeciętnej jak Asus P5LD2 SE, którą można za 50zł kupić robi sie na nim 2.8-3ghz ?
                  A spokojnie 2,2 i to jeszcze z obniżonym napięciem ?

[ Dodano: 2009-02-02, 20:09 ]
                  Yoshi_80, zabiłeś mnie długością posta, ale postaram się odpisać:
                  1. komp do gier na integrze ? Tak z ciekawości - podaj detale i fps.
                  I o jakiej dokładnie integrze mówisz ?

2. tanie ? za 200 parę zł masz p5k pro...
                  3,4,5,6...
                  Nie chce mi się odpisywać wprost, Yoshi_80, wiem że czujesz się mocny w każdym temacie , ale ten sobie odpusć.
                  http://hwbot.org/hardware.compare.do...71_1&id=1803_1

Skomentuj

takero, kiedys myślałem takimi kategoriami jak ty i sobie to odpuścilem. Lubie mieć komputer perspektywiczny zeby go nie upgradować co rok wymieniajac całe bebechy. Te tanie płyty pod intela nie oszukujmy sie sa g.. warte. Jakby były takie dobre to juz dawno mialbym intela na pokładzie. Chciałem kupić, uwież mi ale jakoś nie mogłem we wrzesniu znaleść płyty z dobra integra, odpowiednimi perferiami i obługa w przyszłosci Quada. Zanznaczmy nowego Quada a nie jakiegoś przedpotopowego pierwszego z serii. U intela co proc to zmiana podstawki lub czipsetu, to jest po prostu chore.

Podkrecanie jest również i w prockach AMD mozliwe, dziwne ze jakos tego nikt z intelfanów nie zauważa. Na normalnych X2 jakos ludzie wyciagaja po 3-3,1GHz jako standard. Mój energooszczedny który z zasady jest robiony w technologii nie umozliwiajacej osiagania wysokiego taktu bez podnoszenia napiecia idzie do 2,8-2,9 , nie testowalem stabilnego ustawienia.

Nie chce mi sie teraz specjalnie dla ciebie robic testow, screenshotów itp , wyroslem z tej zabawy dawno. Mam takie ustawienia ze mi sie gra nie tnie a ile to jest na suwaku to mnie g.. obchodzi. Integra to nie jest szał wydajnosci ale grać mozna i wielu ludzi co je ma to potwierdza. Prawde mówiac wiekszość obecnych gier mi sie nudzi szybciej niz zdarze sie przekonać sie do kupna akceleratora i po prostu odpalam poczciwe diablo 2 albo starcrafta .

Takich porównań jak z tego linka to widzialem setki i co z tego. W pracy mam c2d 6600 i jakoś nie powala mnie jego działanie. Dzięki viście i mniejszej ilosci ramu oraz wolniejszemu dyskowi, ten super proc chodzi połowe wolniej niz mój podobno marny athlon .

Skomentuj

Takie 5 groszy ode mnie.
                      Jak chcesz oszczędzisz na zasilaczu, to możesz spokojnie wziąć Modecoma MC-350. Nie trzeba się go bać - wychodzi z innej fabryki niż Feel, posiada solidne zabezpieczenia i jest ciężki. Naprawdę ma te 350W.
                      Proponowany zestaw:
                      Intel Celeron Dual Core E1200 179 zł
                      Gigabyte G31M-ES2L 195 zł
                      GoodRam 2GB 800 MHz CL5 75 zł
                      Palit Radeon HD4650 512MB 239 zł
                      WD 320GB 8MB Cache AVJS 179 zł
                      Samsung SH-223F SATA 85 zł
                      Modecom MC-350 ATX 2.0 115 zł
                      Obudowę możesz wsiąść starą. W gierkach bardziej liczy się karta graficzna, niż proc, choć radzę tego Celerona podkręcić. Ceny podane ze sklepu esc.pl

Ja polecam stronę purepc.pl. Pclaba nie polecam

Skomentuj

Zamieszczone przez kakadu
                        Obudowę możesz wsiąść starą.
                        nie wezme starej bo one ma 10-15 lat i pamieta jeszcze czasy AT wiec zmiana konieczna. za to jak juz wspomnialem nagrywarka jest wiec na jedno wychodzi

teraz czekam tylko na decyzje brata

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          p5k pro...
                          dobra płyta.

Skomentuj

Yoshi_80, nie wiem dlaczego tak ciągle mówisz o QUADzie ... Czyżbyś umiał wykorzystać jego możliwości?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                              Yoshi_80, nie wiem dlaczego tak ciągle mówisz o QUADzie
                              Może myśli przyszłościowo

Skomentuj

jutro ide do sklepu zobaczyc co maja na stanie
                                na bank bedzie
                                2gb ramu
                                dysk 500gb
                                grafika 4650
                                i jakis tanszy zasilacz

do przemyslenia jest procek-plyta glowna. zobacze co beda mieli na stanie w odpowiednim budzecie

Skomentuj

ok 400W

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                                    ok 400W
                                    Zamieszczone przez kakadu
                                    Jak chcesz oszczędzisz na zasilaczu, to możesz spokojnie wziąć Modecoma MC-350. Nie trzeba się go bać - wychodzi z innej fabryki niż Feel, posiada solidne zabezpieczenia i jest ciężki. Naprawdę ma te 350W.
                                    wiec bedzie MC-400 bo taki maja w sklepie

Skomentuj

tylko odrazu radze, kup ciche witraki :P bo mnie juz moj komp dobija i musze sie za wyciszenie zabrac

Skomentuj

tu masz polecane zestawy
                                        http://www.forumpc.pl/index.php?showtopic=84137

Skomentuj

pan_pawel, wiem wiem - moj uciszony lata temu ;]
                                          ale kupie odrazu procka w BOXie - nie chce mi sie wybierac sposrod tandety w sklepie :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X