UE narzuca sobie durne limity na CO2 a reszta świata nawet o tym nie myśli i zaciera ręce
dokładnie - chinole i amerykanie mówią wprost że mają to gdzieś i nikogo to nie wzrusza...
Zamieszczone przez El_liero
Sklep-audio.pl jest w trakcie likwidacji...
myślę że to raczej nie tyle oznaka kryzysu co po prostu fakt że rynek DIY jest zbyt wyspecjalizowany i za wąski żeby wypracowywać na tym konkretne zyski.
co do audio jeszcze - 3 lata temu jak na allegro wchodzilem byl wybor glosnikow ogromny jak dla mnie poczatkujacego DIYowca, a teraz ledwie tesle sa, nowe stxy,po parce glosnikow z lepszych firm i ... tyle... nic uzywanego nie dorwe(nic sobie nie moge wybrac) wiec nowe bedzie trzeba kupowac... noi seasy pewnie kupie po podwyzce,bo wydalem na elektronarzedzia i na seasy braklo :/ a w qba sa taniej niz w polinku ...
e tam kilka pln ...a czesci do zwrotki i tak trzeba w polinku kupowac bo QBA ma kiepski asortyment do tego duzo drozsze czesci niz polink... ... i podsumowujac przesylki i cene akcesoriów wyjdzie i tak taniej w polinku ;p
Tesla chyba też podniesie ceny....Ostatnio dzwoniłem do Czech do tesli i pani powiedziała mi( bardzo miła kobitka i po polsku mówiła:) że oczywiście mają tu takie modele jak chciałem ale 2 lub trzy i wyślą ale jeśli więcej to trzeba będzie poczekać bo muszą - jak to ona powiedziała " budjewać" troszkę łamała polski z ruskim wiec wniosek nasuwa się sam....
ale nasz rząd zaczął euro na rynek wpuszczać wiec jest duza szansa ze zlotowka sie znowu umocni. pytanie czy importerzy zaczną ceny obniżać czy będą wierni idei: "euro w górę to ceny w górę, euro w dół to więcej zarabiamy"
takie praktyki dużo kosztują , a jak widać mało dają , trzeba po prostu czekać i liczyć że kursy pójdą w dół...
takie praktyki sie stosuje ...tylko ze sie nie zdradza przy jakim kursie zostaną wypuszczone rezerwy....ale jak się przekonalismy nasz premier nie ma o tym pojecia.....
akurat bylem u znajomego ktory "zyje" z gieldy i kontraktow w momencie gdy w telewizji premier powiadzial przy jakim kursie rząd zareguje ....w tym momencie mój kolega parsknął smiemiechem i powiedzial mi " sledz teraz troche np w telewizji co sie bedzie dzialo".....sam tez złozyl zlecenie .........najpierw mozesz sie zakladac ze zlotowka slabnie .....i zarabiasz ...........a potem tuz przy 5pln ...skladasz "teraz sie wzmocni"..i dalej zarabiasz...
....on akurat duzymi sumami nie obracał (choc przy kontraktach wklad wlasny to 10 ......a taka instytucja dla ktorej obcenie Marciniekwicz jest doradcą to przeciez miliardy dolarow.....
czyli na chlopski rozum: .... duzi gracze znajac moment reakcji naszego rządu podkupują (bo maja taki kapital ze w pewnym stopniu moga regulowac kursy ) np walute by oslabic zlotowke i by zareagowal rzad...... potem sami tez skladaja zlecenia na wzmocnienie .... i znowu zarabiaja na tym samym ..........
czyli to tak jakby Tusk poprostu dał im kase z budrzetu prosto do kieszeni ...........
taki mamy rzad ........jak masz bardzo duzo kaski ......to bedziesz mial jeszcze wiecej ....jak jestes przecietniak ....to bedziesz dalej przecietniakiem heh
a najciekawsze ze po prostu nie ma alternatywy ,.......
ciezko mi to bylo od razu zalapac... ... ale kumpel mi probuje tego bakcyla zaszczepic heh i czasem mi to tłumaczy ......
zresztą jak się ktos interesuje tym glebiej to wie ze takich cyrkow teraz jest bardzo duzo ...tyle ze nie ma nagonki medialnej....przecietnemu czlowiekowi nie pompuje sie obecnie z kazdej strony "swiat sie z nas smieje" jak to nieadwno temu bylo .... ....no i sie ludziom wydaje ze sie wszystko uspokoiło :lol: a czemu teraz nie ma nagonki to pewnie niektórzy tez wiedza doskonale heh ....
Skomentuj