Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

studia, jak gdzie i na co?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dulin7
    Tylko teraz co wybrac? zaoczne czy dzienne a moze wieczorowe?
    tylko i wylacznie dzienne.
    jak pojidzesz zaocznie i do pracy to wrocisz po 8 godzinach (+ dojazdy) zmeczony i nie bedziesz wcale myslal o nauce
    na dziennych wiadomo mieszkanie w warszawie ale wiadomo to kosztuje a z kad brac?
    stypendia + praca dorywcza
    juz teraz koncze, a co do konkursow to malo co mbylo slychac w naszej szkole a jak juz to po czasie
    nie pamietam dokaldnie kiedy to jest ale jakos teraz. albo dopiero co bylo albo bedzie. pamietam ze przelom zimy i wiosny - final w czasie matur (moze dlatego tego nie wygralem i bylem jedynie 6 :twisted: )

Skomentuj

Panowie mam pytanie.

Gdy ktoś skończy informatyke na Wydziale Budownictwa na Politechnice Krakowskiej np. To po studiach może projektować mosty, tak?

A gdy ktoś na wydziale Budownictwa skończy energetyke to co robi?

Zastanawiam się, bo w sumie mógłby pisać programy, które pomagają obliczyć ile ciepła oddaje dany budynek ( nie wiem, nie znam się ) ale nie skończył informatyki to programów nie będzie pisał?

Jak to z tym jest?

Skomentuj

To co bedziesz robil po studiach nie ma nic wspolnego z tym c cie uczyli na studiach.
        99% ludzi tak ma.

Skomentuj

pegelmesser, ale zakładając, że chciałbym pracować i zarabiać na poziomie wykształcenia :P

Ja wiem, że mogę być inżynierem i pracować jako konserwator powierzchni płaskich poziomych :P

Skomentuj

Wazne nie co konczysz tlyko co umiesz - jezyki, certyfikaty, kursy itp.

Skomentuj

cudny90 masz tutaj cytat ze strony mojego wydziału (IMIR AGH) Energetyka cieplna -
              "Absolwenci tej specjalności uzyskują przygotowanie do rozwiązywania problemów technicznych w zakresie projektowania, technologii i eksploatacji cieplnych systemów energetycznych oraz konstrukcji i eksploatacji maszyn i urządzeń energetycznych.

Zapoznają się z nowoczesnymi technikami wytwarzania, przesyłania i racjonalnego wykorzystania energii. Równocześnie zdobywają szeroki zasób wiedzy z przedmiotów dla energetyki podstawowych: mechaniki płynów, termodynamiki, wymiany ciepła, spalania, metrologii cieplnej i przepływowej, informatyki oraz ochrony środowiska. Zatrudnienie absolwenci mogą znaleźć w zakładach energetyki zawodowej, komunalnych przedsiębiorstwach energetycznych, w dziale energetycznym wszystkich zakładów produkcyjnych, instytutach naukowo−badawczych i wielu innych. "
              Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
              Grado SR125i

Skomentuj

taz, może powiesz mi jak jest z dostaniem się na AGH z nową maturą na kierunki powiązane z informatyką/telekomunikacją/elektroniką?

Szczerze to mnie najbardziej interesuje. Ewentualnie informatyka na wydziałach budownictwa, mechaniki, tzn projektowanie jakiś elementów.

Opowiedz może na jakim jesteś kierunku, jak się dostałeś, czy ciężko itd. , ok? :) Będę wdzięczny.

Skomentuj

stypendia + praca dorywcza
                  ok ale praca dorywcza moze byc taka ze raz jest a raz nie ma, na kase ze strony rodzicow moge liczyc raczej niewielka :cry:
                  Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Ja jestem na Wibroakustyce i Inżynierii Dźwięku. Z dostaniem się nie było większych problemów. Stara matura, matma na 5 + egzamin wstępny na AGH i drzwi IMIRu stały otworem. Jak jest z nową maturą nie wiem. Widzę tylko ile osób przyjmują i powiem tak, że biorą mnóstwo osób. Więcej niż jak ja się przyjmowałem. Poziom również jest inny, śmiem twierdzić że niższy. Sporo przedmiotów jest okrojonych, a kilka zniknęło całkowicie. Czy jest ciężko? Pierwszy rok to tak naprawdę odsiew osób które nie nadają się na inżyniera (chodzi o matematykę i fizykę). Drugi i trzeci to tyranie na maksa. Kolokwia, kolokwia i jeszcze raz kolokwia, a później sprawozdania w podobnej ilości. Da się to przejść, jeśli jesteś systematyczny :wink: Jeśli nie, to masz dłuuuuugie sesje. Czwarty rok, no cóż jak będziesz mieszkał w akademiku to w końcu pograsz z kolegami w Quake :lol: Informatyka, telekomunikacja, elektronika to EAiE. Tam jest trudniej się dostać, ale "show" jest tylko przez pierwsze dwa lata. Chyba że nałapiesz warunków :razz: Jak chcesz projektować części to zdecydowanie IMIR. Cóż z tego że zamodelujesz coś w MESie jak nie będziesz wiedział czy wyniki symulacji są prawidłowe. Mechanik będzie wiedział, informatyk nie.
                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                    Grado SR125i

Skomentuj

Dobra, a powie mi ktoś na ile wydziałów mogę składać papiery na politechnice krakowskiej? Przeczytałem wszystko i nic o tym nie jest napisane ...

Bo na AGH z tego, co wiem można na 3 wydziały tylko ...

Podoba mi się kierunek Informatyka na wydziale mechanicznym politechniki krakowskiej, co o nim sądzicie?

Skomentuj

Ze studiami na polibudzie to jest mniej wiecej tak:
                        -zwykle dostać jest się łatwo, poza wyjątkami dość nielicznymi, trudno natomiast jest się utrzymać
                        -pierwszy rok to odsiew, potem raczej mało kto odpada, a jeśli już to z własnej woli, bezpośrednio lub pośrednio
                        -nie pytaj innych gdzie warto pójść i ile się po czym zarabia bo to bez sensu, sam podejmij decyzję co chcesz w życiu robić. Jeśli chcesz iść na studia dla pieniędzy to sobie daruj, bo są lepsze metody ich zarabiania , a i nie ma sensu życia sobie marnować dla czegoś czego nie lubisz.
                        -pierwszy rok to głównie matma i fiza + ogólne przedmioty związane z konkretnym kierunkiem, prawdziwe studia zaczynają się na 2 roku, kiedy masz już prawdziwe laborki.
                        Tutaj się pochwalę nieco moimi ostatnimi labkami

-dorabianie dorywczą pracą nie jest złe, ale imho lepiej już skupić się na nauce i wyrwać stypendium naukowe + stypendium socjalne jakieś itd + pożyczkę studencką.
                        -nie stresuj się za bardzo , pierwszy rok jest ogólny bardzo i jeśli kierunek Ci się nie spodoba to możesz zmienić , dogadując się z dziekanem drugiego kierunku możesz nawet roku nie stracić.

Skomentuj

takero, co to za machiny? :mrgreen:

A co studiujesz w ogóle?

Skomentuj

automatyka i robotyka NA mechatronie?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                              takero, co to za machiny? :mrgreen:
                              Więc tak: (nie wdając się w szczegóły)
                              -ultrasonograf
                              -obraz z fluoroskopu
                              -aparat rentgenowski

A co studiujesz w ogóle?
                              inżynierię biomedyczną :)
                              Zamieszczone przez konradzik88
                              automatyka i robotyka NA mechatronie?
                              fuj mechatronika :P Mam tam część zajęć, na wydziale nie istnieje coś takiego jak wifi, a na piętrze są po 2 gniazdka, w salach zresztą też :P
                              Studiuje na EiTI PW.

Skomentuj

Ja studiuje Informatyke 2gi rok (powienien być 3ci), na ETI Poli Gdańska - jeżeli chcielibyście jakieś większe info to napiszcie - zrobie jakiś esej ;p

Skomentuj

Politechniki się różnią między sobą znaczenie? Gdańska, Krakowska, Wrocławska, Warszawska ...

[ Dodano: 2009-04-03, 19:56 ]
                                  Jeśli chodzi oto, jaki kierunek wybrać: Przecież na każdym kierunku technicznym jest to samo - matma matma matma i jeszcze raz .. fiza ^^

Tylko po studiach jeden będzie projektował ( załóżmy ) mosty, drugi będzie projektował autostrady :P To i to jest techniczne - przynajmniej tak mi się wydaje

Co myślicie o takim kierunku jak Inżynieria Lądowa? na PK taki wydział jest.

Skomentuj

Politechniki się różnią między sobą znaczenie? Gdańska, Krakowska, Wrocławska, Warszawska ...
                                    z tego co wiem to tak ,choć większe znaczenie od uczelni mają kierunki , analogia do oceniania konkretnych głośników, a nie firm

Jeśli chodzi oto, jaki kierunek wybrać: Przecież na każdym kierunku technicznym jest to samo - matma matma matma i jeszcze raz .. fiza ^^
                                    tylko przez pierwszy rok, choć i na pierwszym miałem już sporo laborek - chemia, fizyka, metrologia, oprócz tego przedmioty takie jak materiałoznawstwo , biochemia, anatomia, propedeutyka nauk medycznych, grafika komputerowa , języki programowania itd :P
                                    Więc bez tragedii :P

Co myślicie o takim kierunku jak Inżynieria Lądowa? na PK taki wydział jest.
                                    co kto lubi ;]

Skomentuj

roznia sie niby renoma, ale dupa z niej, bo to jest jedna wielka sciema i kazde pismo robi inne rankingi itp. Politechnik w polsce jest kilkanascie i jak skonczysz po kazdej bedzie praca. Bylem na Wat nie polecam. Dostalem sie na uw pw pg pb wybralem pb bo najblizej domu

Skomentuj

Mnie interesowałyby takie kierunki:

Informatyka na Wydziale Mechanicznym PK
                                        Energetyka na AGH
                                        elektronika i telekomunikacja na AGH
                                        Inżynieria lądowa na PK

Co o nich sądzicie? Po każdym będzie praca? Najbardziej bym chciał na telekomunikacja na AGH, no ale muszę liczyć się z tym, że niekoniecznie się dostane i w tym problem ...

Interesować to interesuje mnie i budownictwo, i ciepłownictwo i elektronika i informatyka także z tym nie ma problemu, podobają mi się praktycznie wszystkie kierunki techniczne, ale wybrałem te kilka, ze względu na różne względy :mrgreen:

Może niech każdy powie jakie studia skończył ( chodzi mi o techniczne ) gdzie i czy ma prace :) Albo jeśli ktoś zna kogoś kto skończył jakieś studia techniczne czy ma prace, czy nie ma pracy ten ktoś, też niech opowiada Będę strasznie dźwięczny :)

Skomentuj

Po każdym będzie praca?
                                          po każdym będzie praca, baa, zajebista nawet , ale tylko jeśli studia będziesz traktował jak studia , a nie opierdzielał się cały czas, leciał na ściągach itd. (dla mnie ściąganie na studiach to paradoks...) Trzeba się do jakiegoś kółka zapisać, zdobywać kontakty żeby potem mieć praktyki , poznawać ludzi z branży itp.
                                          Zamieszczone przez konradzik88
                                          roznia sie niby renoma, ale dupa z niej, bo to jest jedna wielka sciema i kazde pismo robi inne rankingi itp. Politechnik w polsce jest kilkanascie i jak skonczysz po kazdej bedzie praca. Bylem na Wat nie polecam. Dostalem sie na uw pw pg pb wybralem pb bo najblizej domu
                                          ściema czy nie, studiując na lepszym wydziale masz szansę by mieć zajęcia z ludźmi którzy naprawdę mają coś do powiedzenia w danej dziedzinie, są cenionymi specjalistami , a uwierz mi - to może wiele , naprawdę bardzo wiele dać.

Skomentuj

Czaruję...