Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe akumulatorki NiMH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja zawsze proces formowania zaczynałem od ładowania, parę pełnych cykli ladowanie-rozładowanie i jest ok. Wato zrobić w ogóle co jakiś czas pełny cykl jak ktoś doładowuje wówczas ogniwo bedzie mieć troche lepszą pojemność.

Sanyo robiło dobre NiCd ale NiMH to jakiś niewypał, miałem 2500mAh w aparacie, porażka, użytkuje w innym urzadzeniu 8 szt paluszków sanyo 2100, to samo po 2 latach kompletna padaka ledwo trzymają. Mam jeden pakiet paluszków 1500 GP , jedne z pierwszych wodorków, kupione w 98 r , nie do zdarcia :).

Skomentuj

Sanyo sa bardzo dobre, ale te z serii Eneloop. Mimo mniejszej deklarowanej pojemnosci niz np Energizery 2500mAh trzymaja dluzej i lepiej znosza niska temperature.
      Efekt pamieciowy faktycznie jest mniejszy niz w NiCd, ale wciaz wystepuje. Dlatego warto jesli jest taka mozliwosc rozladowywac je przed ladowaniem - ja tak zawsze robie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
        Sanyo robiło dobre NiCd ale NiMH to jakiś niewypał, miałem 2500mAh w aparacie, porażka, użytkuje w innym urzadzeniu 8 szt paluszków sanyo 2100, to samo po 2 latach kompletna padaka ledwo trzymają. Mam jeden pakiet paluszków 1500 GP , jedne z pierwszych wodorków, kupione w 98 r , nie do zdarcia :) .
        Ja kupiłem w styczniu 2008 roku sobie Sanyo NiMH 2700mAh naładowałem raz i do tej pory nie ładowałem, w marcu zmieniłem na drugą pare paluszków dopiero a zrobiłem przeszło 15000zdjęc od tamtej pory, tyle że mam kompakciaka Canona A430, na ktorym GP1500 starczały mi ledwo na jedno wesele. Tak więc, zdania są podzielone.

Skomentuj

LightSound, 15k zdjęć ?

Skomentuj

takero, tak, ok 1/3 z fleshem czy lampą - nie wiem co to dokładnie jest.

Skomentuj

Nie na temat...
              a może ładowały się jak np aparat był podłączony pod USB ?

Skomentuj

jakby jeszcze 1.5k fot, to może bym uwierzył w jakieś siły piekielne, ale 15k to dośc abstrakcyjna liczba, jeśli mowa o robieniu fot tym bardziej żę 1/3 z flashem, tzn 5k...

Zamieszczone przez damiani
                a może ładowały się jak np aparat był podłączony pod USB ?
                to dość możliwe :P

Skomentuj

15000 zdjec moze i zrobil ale 30 razy je miedzy czasie ładował.
                  Raczej wykluczam mozliwosc ładowania akumulatorow w aparacie poprzez kabel UBS, to nie telefon i nie ma wbudowanego ukladu ladowania - chyba ze w ostatnim czasie sie cos zmienilo.

Skomentuj

Aparat jest stary jak świat.. To canon A430 - niech sobie zainteresowani sprawdzą to się może wiele wyjaśnić.
                    Zdjęcia robie w 2mpx. Wyświetlacz jest malutki a aparat pobiera groszowe prądy. Niestety kupiłem go bez osprzętu - więcej dałęm za aku niż za aparat :mrgreen: i zawsze kabelek sobie pożyczałem od sąsiada jak mi miejsca na karcie brakowało. Ładuje przez ładowarkę. To nie fake, to rzeczywista liczba.

Skomentuj

15000 zdjec to pewnie czesc osob nie zrobilo za swojego zywota, a ty mowisz ze na tyle bateria starcza...? Nie pomyliles sie o jedno zero? :>

Skomentuj

Jak zaznaczam wszystkie foldery w których są zdjęcia z tego aparatu to jest napisane że zawiera 13982 plików. Reszta to są takie usunięte od razu z poziomu aparatu bo to rozmazane albo coś. Średnio na weselu robiło się ok 500zdj bo tyle mi sie na karcie miescilo. Kazdego dnia sobie robie po kilka fot zachodów slonca, wiec duzo uzywam aparatu. Wiem co pisze...

Skomentuj

i zrobiles te wszystkie 13982 zdjec na jednym ladowaniu?

Skomentuj

jak tak to ja odrazu kupuje caly karton tych aku :lol:

w 1500 zdjec na jednym ladowaniu uwierzy kazdy... ale nie 15 000 :lol:

Skomentuj

niech ma i 0.3 mpixa , sprawdź sobie ile telefonem zdjęć zrobisz, 15k to nie możliwa do uzyskania wartość niezależnie od wszystkiego, poczynając na aparacie, a na akumulatorkach kończąc.

Skomentuj

A może ten akumulator to taki na plecy jak wojsko miało np w Wietnamie? :lol: :mrgreen: :razz: Sory nie mogłem się powstrzymać a i uwierzyć też jakoś nie mogę... 1500 to już kupa zdjęć a 15000??

Skomentuj

Dośc dobre aku do aparatów semi pro/pro wytrzymują 0,8-1,5k fot. A ty tu mówisz o zwykłych akumulatorach? Rozumiem ze nie ma mechanicznych migawek dupereli ale nie tyle.

U mnie właśnie po 6 latach odmawiają posłuszeństwa Energaizery 2300, zastanawiam się co kupić. Zastosowanie to lap błyskowe aparatów.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
                                    U mnie właśnie po 6 latach odmawiają posłuszeństwa Energaizery 2300
                                    no to mnie utwierdziles w dobrym wyborze

Skomentuj

Mam energaizery 2500mA ok 2 lat i chodza idealnie.

Z tego co czytam to tylko Eneloopa trzeba kupić.

Skomentuj

Nikogo na siłę nie będę uszczęśliwiał. Baterie w telefonie mają po 1200mAh a tutaj jest 2700mAh więc co tu porównywać zwłaszcza że tam są jeszcze inne funkcje? Od tych 13 miesiecy ladowałem pare tylko raz - druga para nadal działa w aparacie i zrobiłem na niej już ~1800zdjęc, więc wy mi chcecie na siłe wmówić że nie mówie prawdy? To nie mamy o czym rozmawiać.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound
                                          Od tych 13 miesiecy ladowałem pare tylko raz
                                          czyli ladowales :P

Skomentuj

Czaruję...