A Twoje nowe projekty znajdą się tam ? :>
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nowy dział na głównej ?
Collapse
X
-
Quester, skoro masz pelna dokumentacje do swoich projektow, to czemu mialbys ich nie wrzucic?
Jesli juz mowa o zmianach na forum, to ja proponuje oglosci konkurs na arty do strony glownej portalu. Mozna by wzbogaci ta baze wiedzy, nagrada dla autorow bylby sam fakt bycia wyroznionym przez opublikowanie jego artykulu.
[ Dodano: 2009-05-16, 12:06 ]
Edit: Mysle ze mozna by napisac np o zwrotnicach - dla kompletnie zielonych, wyjasniajac dlaczego uniwersalne zwrotnice sie nie nadaja i drugi art o doborze elementow do zwrotnicy -pytania o to czesto pojawiaja sie na forum.
Skomentuj
-
Myślę, że nie ma co mieszać tematów (primo), a temat artów był już wielokrotnie poruszany i niestety bez skutku. Co artów o zwrotnicach to niedługo pojawią się - takie arty o których piszesz tomq88 były na audiomanii i wolnej chwili wrzucę je na główną diyaudio.pl
[ Dodano: 2009-05-16, 12:41 ]
Zamieszczone przez tomq88skoro masz pelna dokumentacje do swoich projektow, to czemu mialbys ich nie wrzucic?
Skomentuj
-
Panowie, czy to nie jest czasem układ Questera?
http://www.audioamp.kylos.pl/audio/m...article&sid=13
Kojarzy mi się coś to zielone trafko :P I pomyślałem, czy tu nie zaszło jakieś przestępstwo ... Więc pytam :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123paczuszka o ktorej obiecales juz do mnie idzie ?
Zamieszczone przez tomq88przeszkada jest brak czasu czy porzuciles ten zamiar?
Zamieszczone przez cudny90czy to nie jest czasem układ Questera?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80Osobiście byłbym za tym, zeby wrzucać tam też ciekawe pomysły, nawet jak projekt upadł lub nikt nie podjął sie realizacji pomimo zainteresowania.
Zamieszczone przez Yoshi_80Jak będziemy wrzucać projekty z pełną dokumentacją itd itp to dział bedzie świećić pustką
Skomentuj
-
jesli moj uklad:
by sie nadawal, to moge dorobic dokumentacje, jakis tam schemat namalowac
Koszt wykonania jest nie wielki. Uzywam tego okolo 5 miesiecy, chodzi bez problemu.
realizuje to:
- stand-by poprzez switch badz pilota
- sterowanie silniczkiem glosnosci (na 5V, taki np. potencjometr od Telpoda z silnikiem)
- posiada tez transoptor PC827, ja akurat uzywam tego do sterowania zrodlem wyjsciowym (2 przekazniki na odzielnej plytce)
Pilotow RC5 sa tysiace. Na allegro mozna kupic juz od 4zl (sam taki sobie kupilem, nawet 2), wystarczy poskladac uklad, zaprogramowac procka i smiga.
Bedzie wspolpracowac z dowolonym pilotem w RC5 oczywiscie (standard firmy Philips).
Co do programowania procka, to nie trzeba zadnej wiedzy na ten temat, poniewaz dostarczylbym gotowy wsad.
Moge namalowac jak w banalny sposob wgrac wsad poprzez LPT laczac tylko piny portu bezposrednio do procka, potem tylko 1 klik i gotowe :)
Program procka uzywa klawiszy z pilota: 1, 2, 0, Stand-by (ten czerwony przewaznie), volume up/down
1, 2 - steruje transoptorem, wlacza pierwszy obwod badz drugi, program jest tak zrobiony ze nie da sie dwoch naraz, taka kolyska, 1 badz 2 albo zaden (u mnie przelancza to zrodla, glosnik wewnetrzny czy glosnik zewnetrzny, badz dwa naraz)
0 - wylacza transoptor (brak obwodu)
stand-by - wiadomo, wlacza/wylacza glowny przekaznik zasilajacy
volume up/down - steruje silnikiem w prawo badz lewo
Przekaznik glowny to tani przekaznik 230V/10A JQC 5V bodajze, ja mam pod niego podpiete trafo 500VA + drugi zasilacz filtra/reszty ukladow.
Procek moze troche za spory, ale za to tani i latwo dostepny.
Skomentuj
-
wejdz sobie na http://diyaudio.pl/portal.php i po prawej na dole sa...Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
tom3kk układzik bardzo fajny ale pierwsze co trzeba by zrobić przed jego publikacją to poprawić PCB - ta płytka, którą pokazałeś na zdjęciu jest ogromna (biorąc pod uwagę liczbę użytych elementów) :)
Jeśli prześlesz mi dokładny schemat i listę części to mogę się w wolnej chwili zająć optymalizacją PCB. Wtedy dopracowany układ damy na główną.
Skomentuj
Skomentuj