Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co z scan speakiem?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ale nie ten sam ktorego tak lubie :P
    D27TG35 ktorego nadal mozna kupic podobno jest niezbyt ciekawy i ludzie na niego narzekaja. a tymczasem D27TG05 to chyba najlepsza vifa ktora mialem.
    nie syczy, nie szelesci, nie cyka, ma gruby front...
    a o tej wersji nic nie wiem

Skomentuj

Pawel S. a jakie wszystko Vify miales ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
        a vify xt19 SS nie bedzie sprzedawal, wiec lipa - mam "tylko" vife... :(
        btw vify xt19 i xt25 byly od jakiegos czasu opisywane peerlees v-line czy vifa? bo na mojej jest napisane vifa, do tego "made in denmark". a cos czytalem o spadku formy kopulek vify - to od zmiany nazwy firmy czy nie?
        U nas z zamówienia z 2008 roku pisze peerless designed in denmark :neutral:

Skomentuj

to ja jeszcze wczesniej chyba je kupowalem - w polinku jak byly tam dostepne. w sumie niezbyt dlugo je mieli u siebie. jakis czas pozniej rozszerzyli oferty o seasy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
            a jakie wszystko Vify miales ?
            D27TG05
            DX25 (nie mialem ale sluchalem wystarczajaco dlugo :P )
            XT19
            XT25 (ferryt i neodym)
            D19
            BC25

wiecej nie bylo lub nie pamietam

Skomentuj

Cytat z AS, bo posty często znikają a ten jest wart poczytania:

"Z doświadczenia...

W 1996r kupiłem Scana D2010 i Seasa WT171XP.
              Jak przyszły paczki nie mogłem się nadziwić jak są wykonane te głośniczki...
              Parę latek temu kupiłem ponownie D2010/8513 oraz 18W8535 - wykonanie - nic dodać nic ująć.
              Później przyszła ciekawość i kupiłem USHERy 9950.
              Wizualnie cacy. Ładny front , spasowanie , farba itd - świetne.
              Powiększałem ręcznie frez z D2010/8513 na większy z USHERów 9950.
              Kolejna ciekawość i kupiłem SEASA 27TBFC/G
              I podmieniłem z USHERami
              Jak się później okazało głośnik ( USHER 9950 ) z lewej kolumny nie wchodził w frez prawej.
              Czyli USHERy miały rozrzut na średnicy , albo były jajaowate !!!
              SEAS 27TBFC/G - jak na śmieszne pieniądze ładnie wykonany - jedynie puszki zakrywające magnesy były rozjechane w trakcie klejenia.

Po długich namysłach i spadku Euro kupiłem Scan Speaka ILLUMINATORa D3004/660000 w cenie ponad 1500zł
              Paczuszka przyszłą cała , wiec zapłaciłem i...
              Pierwszy niesmak to zapakowanie głośników - taki USHER to choć Tajwański potrafił ładniej i bezpieczniej zapakować głośniki przy cenie 1/4 SS.
              Było już popołudnie , tak więc szybko zamontowałem głośniki w obudowach...
              Następnego ranka szczęka opadła mi totalnie. Oba głośniki różniły się nie tylko odcieniem ale jeden miał farbę w strukturze baranka a drugi był gładki , oba miały poprzestawiane śrubki mocujące fronty względem otworów a do tego co gorsza jeden z nich przestawiony front względem kopułki .!!!
              Załamka !!!!! - głośniki już polutowane ,mogłem przyjrzeć się uważniej ale w tej cenie to jakby kupować auto luksusowe i oglądać spawy !!!!
              Sprzedawca na swojej stronie informuje że zwrotu można dokonać przed montażem...
              Po kilku dniach zdecydowałem się napisać E-maila do sprzedawcy.Ledwie napisałem dostałem tel od sprzedawcy który podszedł do sprawy profesjonalnie i powiedział że tak nie może być i trzeba coś z tym zrobić.Zaproponował wysyłkę... Po przemyśleniu sprawy wsiadłem w auto zrobiłem ponad 500km w jedną stronę...
              Na miejscu sprzedawca pokiwał nosem i... zamienił front jednego z głośników z frontem z innej pary , która do idealnie wykonanych też nie należała a drugi front odkręcił i przestawił co nieco wyśrodkowało kopułkę ale niecentryczne śruby w frontach pozostały.
              Nie chce nawet myśleć do kogo trafił mój front...
              Pozostał mi ZAJ... niesmak!!!
              Już w życiu nie kupię głośników w tych pieniądzach bez odbioru osobistego !!!!!
              Głośniki grają poprawnie... Jestem w trakcie budowania systemu pomiarowego i mam nadzieję że będą grały poprawnie i jednakowo.

Tak więc Panowie - sprawdźcie najpierw za co zapłaciliście bez względu czy to Chińskie , Tajwańskie czy Duńskie."

Skomentuj

http://www.loudspeakershop.eu/scansp...7_257_296.html pojawiła się ta seria discovery w akkusie, na razie 1 model dostępny. Może będzie to jakaś alternatywa dla seasa, bo jest tam parę osiemnastek poniżej 300zł...

Skomentuj

juz o nich na AS gadalismy ...to co scan zrobil z wykresami to smieszne jest... wiec lepiej zeby byly wiecej warte niz ich wykresy ;p

Skomentuj

bawolek, w którym temacie? Chętnie poczytam.

Skomentuj

Mysle nad zmiana XT25 na tweeter Peerlessa HDS w moich HX18 i patrzcie co znalazlem...
                      Głośnik Scan Speak Discovery D2608-913000 to Peerless HDS 810921 :shock:

HDS http://www.loudspeakershop.eu/glosni...21-p-1795.html

SS http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1932.html
                      (zobaczcie jaki symbol jest na naklejce :lol: ) SS tanszy o 20zl :smile:

Skomentuj

Cudu nie odkryłeś :) A co powiesz na ten napis na głośniku? :mrgreen: http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1927.html

Skomentuj

To samo jest z XT25... ogolnie jestem ciekaw czy ten SS ma identyczne parametry jak Peerless HDS, jezeli tak kupilbym SS do projektu HD1

Skomentuj

ogolnie to to co scan na swojej stronie zrobil tą "nowa serią"...godzi w jego status... to po prostu kpina z klientow i tyle ..
                            przeciez tak naprawde nie wiesz nic o jego parametrach i charce bo są skalowane ..a to co najgorsze to to ze nawet miedzy roznymi rozmiarami ...

wiec smialo mozna podejzewac ze bedzie z tym tak samo jak w innych branzach ..wyrobil sobie imie i wysokie modele ciagle są ok ...a wchodzą na niskie połki bo znajdą mnóstwo frajerów dla ktorych napis na papierku bedzie wazniejszy niz to co sobą prezentuje wyrób !..

tak na to patrze i tyle do tego jeszcze całe to zamieszanie wokół marki...... obym sie mylił ....
                            ale ja tam wole seaski ;p

http://www.audiostereo.pl/Scan_Speak...ski_54484.html

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
                              http://www.loudspeakersho...000-p-1927.html
                              Ale przynajmniej jest "made in denmark" :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                ja tam wole seaski ;p
                                dokładnie!

Skomentuj

zastanawialem sie nad SS bo jest tanszy od Peerlessa HDS, zawsze 40zl w kieszeni... tylko nie ma 100% pewnosci ze sa to dokladnie takie same glosniki

Skomentuj

ogolnie to to co scan na swojej stronie zrobil tą "nowa serią"...godzi w jego status... to po prostu kpina z klientow i tyle
                                    a mi sie wydaje ze tu chodzi o cos innego.
                                    przeniesienie produkcji do chin spowodowalo spadek jakosciowy. i zeby firma zachowala "twarz" (inne okreslenie nie przyszlo mi do glowy) to najlepsze glosniki sprzedaje pod marka z "wyzszej polki" :P

ma to swoje zalety jak i wady...
                                    zawsze jak ktos mial SS to znaczy ze dobrze mu sie powodzilo... a teraz kupie sobie SS tylko dlatego ze sa najtansze na rynku :!: :shock:

Skomentuj

heh a czy zdajecie sobie sprawe kiedy mozna przykleic made in denmark ?

otorzy wystarczy zeby 60% ceny wyrobu bylo "wydane" w europie ...
                                      a jak myslicie problemem jest by koszt marektingu, reklamy itd ktory jest w europie wynosil 60% ceny calosci ?

NIE JEST TO NAJMNIEJSZY PROBLEM biorac pod uwage ile wynosi koszt produkcji podzespołów w chinach ... I WSZYSTKO W TYM TEMACIE !

to cale zamieszanie to po prostu marketingowa papka .... mozna jąsobie wsadzic miedzy bajeczki
                                      naprawde chcecie w to wszytko wierzyc ;p ??

po sobie samym wiem bo sam przerabialem taki etap ze bardziej niz uzytkowe wartosci facynowalo mnie to ze bede mial napis scan na papierku ...szybko mi to przeszlo na szczescie

Skomentuj

bawolek, pewnie masz racje ale gdzieś czytałem że na vifach produkowanych w Chinach był napis "design in Denmark" więc nie jest to takie na 100% pewne. A co do tego że jest na nich napisane scan-speak, osobiście mnie to nie obchodzi, bo dla mnie to vifa i o ile będą kosztowały i miały taką samą jakość jak głośniki vify z tej starej, dobrej produkcji to mi nie przeszkadza ta seria. Ale zgadzam się z Tobą i Michałem że teraz w tej cenie to tylko Seas :wink:

Skomentuj

heh a czy zdajecie sobie sprawe kiedy mozna przykleic made in denmark ?
                                          mozliwe ze przywoza prefabrykaty z chin tak samo jak to robi STX

Skomentuj

Czaruję...