Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UPS do komputera - byle tanio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UPS do komputera - byle tanio

jako ze jest sezon burzowy a ja nadal siedze na "blaszaku" to czasami maly skok napiecia powoduje ze komputer mi sie resetuje.
    strasznie to wkurza wiec postanowilem kupic najtanszego UPSa zeby funcjonowal jako filtr przeciwzakluceniowy

macie jakies doswiadczenia z takimi urzadzeniami? na co zwracac uwage?
    jakies sugestie?

tych najtańszych z allegro to niepolecam. kiedyś miałem taki to początkowo dobrze się sprawował ale przy dłuzszej pracy grzał sie i buczał... :???: póżniej po około 5 godzinach pracy poszedł z niego dym i 130 zł poszło w błoto. od tego casu już nie mam zadnego ups, po czesci troche szkoda mi kasy... :razz:

Skomentuj

ja nic nie wiem...

ale tutaj wiedzą:
      http://www.ups.hg.pl/test%20UPS.htm
      http://www.pcworld.pl/artykuly/40676....awaryjne.html
      :)

Skomentuj

yxzabc, jaki miales?
        Zamieszczone przez El_liero
        http://www.pcworld.pl/art...e.awaryjne.html
        odpada - najtanszy ponad 600zl :???:

Lestar MD 400 (Office Power AVR) - ok 200zl
        APC Back-UPS CS 350 - od 250zl
        Orvaldi 520 - 185zl
        Active Power 400 - 185zl

teraz trzeba poczytac troche o nich...

Skomentuj

Polecam Polskie UPSy firmy MEDCOM - stare, ale jare

Paweł, kup używke - jako filtr pochodzi długo :)

Skomentuj

ja miałem jakiś model ORVALDI ale jaki to nie pamietam, to był taki najtańszy jakiś na allegro za 130 zł pół roku temu.

a może jakiś używany? może by się udało coś dobrego?
            podobno z firmy APC mają solidne ups tylko ze ten niewygodny system gniazd (trzeba mieć odpowiednie kable)

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
              Polecam Polskie UPSy firmy MEDCOM - stare, ale jare
              modecom jest polski? :shock:
              wlasnie doczytalem ze ETA robi dosc dobre - ale najtanszy to 220zl :???:

Zamieszczone przez cudny90
              Paweł, kup używke - jako filtr pochodzi długo
              tez tak myslalem - ale i tak aku trzeba kupic nowy

narazie trzeba isc cos zarobic :P
              za tydzien zaczne polowac na uzywki

[ Dodano: 2009-07-01, 21:44 ]
              aaaa - zle doczytalem :lol:
              medcom a nie modecom :lol:

Skomentuj

Przypominam sobie, że kiedyś rozmawiałem o tym z naszym firmowym informatykiem i on dobrze wypowiadał się o sprzęcie, równiez polskim, produkcji Fideltronik'a (z Suchej Beskidzkiej czyli po sąsiedzku ). Sam niestety nie używałem więc tylko przekazuję czyjeś zdanie.

Wydaje mi się jednak, że skoro chcesz używać tego tylko jako filtru to może faktycznie kup jakąś używkę - oczywiście w miarę "młodą". Fideltroniki zaczynają się od ~300 zł (info ze strony firmowej) a używkę już za 100 zł wyhaczysz (zaoszczędzone pieniądze możesz przeznaczyć np na jakiś nowy głośnik do testów )

pozdrawiam

Skomentuj

UPSy firmy APC też są dobre. Takiego APC mógłbyś sobie kupić używanego.

Te MEDCOMY to widocznie dziadki, bo nie ma ich na allegro :P

Skomentuj

ja od poltora roku mam musteka. chodzi bezblednie mam do niego wpieta lampke, komputer, monitor, modem kablowy, telefon i drukarke. fajnie jako jedenym miec swiatlo na osiedlu jak prad wylacza

Skomentuj

demanufacture, ale w przypadku takich chwilowych przepiec/skokow napiecia dziala poprawnie?

Skomentuj

Jak nie chcesz mieć spalonego kompa, to nawet UPS Ci nie pomoże.
                        Przepięcie najczęściej idzie kablem sieciowym. Jedyna rada to wyłączyć komputer na parę minut, wyciągnąć listwę zasilającą z gniazdka i odłączyć przewód od neta.

Skomentuj

luke666, jak będziemy myśleć tak jak Ty, to musielibyśmy założyć, że nawet wyłączenie przełącznikiem listwy zasilającej w trakcie burzy nie uchroni nam komputera, gdyż iskra może przeskoczyć przełącznik i i tak nam uwali kompa :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            demanufacture, ale w przypadku takich chwilowych przepiec/skokow napiecia dziala poprawnie?
                            no tak. czasami się odłącza tak nagle tak więc działa.

poza tym UPS działa na zasadzie przetwornica -> akumulator 6V -> przetwornica, zapewne ma też stabilizatory wbudowane. jak dotąd mimo wyłączania prądu, spadków napięć które obserwuję np po żyrandolu wszystko jest ok. używam często narzędzi które też powodują spadki napięć. UPS sprawdza się znakomicie.

Skomentuj

Pawel S., jeśli komputer Ci się wyłącza/resetuje przy małych spadkach napięcia w sieci to możliwe, że zasilacz masz też " nie wysokich lotów " :)

Skomentuj

Ja niemam UPS ale chyba też zakupie ostatnio wyłączyli prąd i włączyli ale dzięki mojemu dobremu zasilaczowi wszystko było ok komp przy wyłączeniu nawet się nie zrestartował.... Tylko kosztował on mnie 500zł ale teraz wiem że się opłacało. Przy skokach napięcia radzi sobie doskonale nie muszę się denerwować
                                A ty chcesz tylko żeby chroniło przed skokami napięcia ?? Czy ma podtrzymywać kompa po wyłączeniu to nie musisz większej uwagi zwracać na jego pojemność.... Bo filtr ma każdy ale nie powiem Ci jak one działają.

Skomentuj

cudny90, to nie wina zasilacza - jak juz pisalem na poczatku jest sezon burzowy :P

Zamieszczone przez Mati_Speed
                                  A ty chcesz tylko żeby chroniło przed skokami napięcia ?? Czy ma podtrzymywać kompa po wyłączeniu to nie musisz większej uwagi zwracać na jego pojemność....
                                  nie pamietam kiedy ostatnio wylaczyli nam prad...
                                  wiec tylko jako filtr

zaczynam cos szukac :P

Skomentuj

Ja bym brał coś z EVER ale wybór należy do CB.

Skomentuj

ale UPS chroni także przed skokami napięcia bo wykrywa wzrost napięcia i automatycznie się odłącza i prze ten czas podtrzymuje zasilanie z baterii. Fakt że jest to kilka sekund ale jednak.

Skomentuj

Myśl sobie jak chcesz, ale chyba nie wiesz co potrafi zdziałać piorun po trafieniu w linię napowietrzną.
                                        Jak mieszkasz w bloku to jesteś w trochę lepszej sytuacji, bo zasilanie idzie pod ziemią.
                                        Wyobraź sobie też, że po trafieniu piorunu w instalację odgromową przez drut który biegnie do bednarki płynie prąd rzędu dziesiątek kA. Nie trzeba mówić co się dzieje ze sprzętem elektronicznym który jest w bliskiej odległości od takiego drutu, powiedzmy po drugiej stronie ściany.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X