Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zakup duzego lapka za ok 2kPLN

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zakup duzego lapka za ok 2kPLN

no to pora na kolejny temat z seri zakup lapka...

musze kupic jakiegos lapka ktory zastapi mi mojego 9-letniego blaszaka

wymagania:
    matryca 16-17" (do CADow itp potrzebuje duzego monitora a w blaszaku mi padl)
    klawiatura numeryczna
    dobry sotsunek jakosc-cena
    szybszy/lepszy od mojego blaszaka
    brak systemu lub win XP

w gotowce mam ok 1500zl (okolo bo ciagle cos ubywa :???: ) ale po rozmowie z mama doszlismy do wniosku ze wezmie mi na raty a ja bede to splacal...
    ale nie chce za bardzo przekroczyc 2000zl. no chyba ze bedzie naprawde warto dolozyc te 200zl

jestem bardzo zacofany z kompami ale wstepnie najbardziej podoba mi sie to http://www.allegro.pl/show_item.php?item=719234484
    i raty i gwarancja door-to-door i ewentualnie blisko do odbioru osobistego (koszalin-slupsk ok 5-7zl za busa)

znajdzie mi ktos cos lepszego/bardziej oplacalnego?

mam blisko te sklepy
    http://www.shift.sklep.pl/
    http://www.notebooki.pl/
    http://www.vobis.pl/
    (wiecej z internetowym cennikiem nie kojaze)

acer ? nie wyglupiaj sie :)

wole uzywanego della niz nowego acera .. bo jestem pewien ze dluzej i sprawiej pochodzi ..

jak patrzysz na lapki to licza sie tylko

-dell
    -hp/asus
    -lenovo
    -sony

w tej kolejnosci

dobrym i nie drogim laptopem jest compaq .. pochodzi z fabryki hp a jest srednio 20-30 % tanszy.

procek okolo 2.0x2 raczej patrz na intela, 2-3 gb ramu ... i najlepiej z dedykowana grafika ale bedzie ci ciezko znajelsc w tej kasie.

skad to wiem ? zawod informatyk .. troszke siedze na tym dziadostwie : P

[ Dodano: 2009-08-31, 19:06 ]
    aha ... jak moge cos doradzic to polecam della studio 1555 .. ma 15,6 matryce .. i nie jestem pewien co do klawiatury numerycznej. w tej cenie nie ma sobie rownych jezelui chodzi o jakosc wykonania i parametry.

aha pisales ze potrzebujesz duzej matrycy .. raczej nie patrz na wielkosc a na rozdzielczosc .. czym wieksza tym lepszy komfort pracy.

Skomentuj

ACER to wbrew pozorom całkiem niezły wybór.

Wszyscy posiadacze ACERÓW których znam chwalą je sobie (np. moja lepsza połowa, która śmiga na ACERZE 4-ty rok i to zawodowo)

Skomentuj

Zamieszczone przez soulfly
        acer ? nie wyglupiaj sie
        przeciez pisze ze jestem zacofany - dlaczego nie ACER?
        jak moge cos doradzic to polecam della studio 1555 .. ma 15,6 matryce .. i nie jestem pewien co do klawiatury numerycznej. w tej cenie nie ma sobie rownych jezelui chodzi o jakosc wykonania i parametry.
        numerycznej brak - ale to mozna dokupic jako przystawke
        matryca mala ale chyba da rade...
        2500zl :???:
        ale faktycznie karta juz lepsza...
        Dołączone oprogramowanie Oprogramowanie DELL
        Sterowniki do systemu Windows Vista
        Sterowniki do systemu Windows XP
        to tez cieszy

poczekam jeszcze na jakas oferte czegos wiekszego.
        jak sie nie znajdzie za rozsadne pieniadze to bede zmuszony zrezygnowac z duzej matrycy :???:

[ Dodano: 2009-08-31, 19:22 ]
        Zamieszczone przez infinity
        ACER to wbrew pozorom całkiem niezły wybór.
        slyszalem od kolegi ze sa zle wykoane... ale wymacalem kolezanki acera i byl zbudowany bardzo dobrze. w przeciwienstwie np do kuzyna benQ

Skomentuj

"slyszalem od kolegi ze sa zle wykoane... ale wymacalem kolezanki acera i byl zbudowany bardzo dobrze. w przeciwienstwie np do kuzyna benQ"

moze i czesci sa dopasowane jednak ich jakosc pozostawia wiele do zyczenia. Mam w pracy takiego acerka ( drugi poszedl do kosza ostatnio- identyczny ), polowa przyciskow funkcjonalnych "wpadla" do srodka obudowy, farba na plastiku sie starla .. wyglada jakby przezyl z 2 wojny, a uzywany byl sporadycznie przez 2 lata.
          Oprocz tego awaryjnosc, na stazu w firmie komputerowej gdzie prowadzilismy serwis polowa laptopow to lwasnie acer. Przewaznie siadala plyta glowna - koszt okolo 500 zl.

podsumowywujac .. laptopa nie kupujesz na pol roku by wymienic go na cos nowszego. uwierz mi lepiej jest dolozyc 200-300 zl i kupic cos bardziej renomowanego i miec spokojna glowe ( wiadomo nic nie jest bezawaryjne - ale nie az tak ) . Ci co kupujac acery to ludzie ktorzy nie znaja sie na rzeczy, ich glownym wyznaniczkiem jest cena a nie jakosc.

"Wszyscy posiadacze ACERÓW których znam chwalą je sobie "

a powiedz mi ilu mialo doswiadczenia z laptopami innych firm ( tych co wymienilem ) ?

Skomentuj

Bez jaj, Paweł pytał o lapka 16-17 cali, z klawiaturą numeryczną do 2k pln.

A proponujesz mu 15', bez num, za 2500

Sam robię sporo w CAD i wpatrywanie się w 15,4 o rozdzielczości powyżej 1280x800 jest, delikatnie mówiąc, męczące.

Grafika zintegrowana ma tę zaletę, że kotłuje mniej prądu niż wypasione (i grzejące się) NVIDIE, których możliwości i tak nie wykorzystasz (no chyba, że nałogowo grasz w coś co potrzebuje "mocy" w 3D) - w CAD na nic Ci się to nie przyda.

Żeby nie było - piszę te słowa z DELL-a (też się psują, miesiąc temu wymienili mi płytę główną, na gwarancji na szczęście - NVIDIA padła)

Skomentuj

hmmm
              wysatrczy poszukac

http://www.allegro.pl/item729346912_...3gb_250gb.html

przypominam, pisalem 15,6 .. i rozdzailka 1366 x 768.

to moja propozycja solidnego laptopa. nie mam zamiaru sie sprzeczac jedynie doradzam : ]

pozdrawiam

Skomentuj

no dobra - pojde do MM i pobawie sie matrycami w tym rozmiarze - zobacze czy wystarczy

ale bylbym wdzieczny za inne propozycje

Skomentuj

dorwalem reklamy...
                  http://www.euro.com.pl/upload_module...utm_source=amd
                  ten tanszy - co o nim sadzicie?

a jak tam MSI?

http://www.allegro.pl/item720719694_...5_6hd_led.html w MM jest za 2200zl
                  asus, numeryczna i wydaje mi sie ze dosc dobre podzespoly... tylko nie wiem co to za karta :???:

Skomentuj

Proponuję odwiedzić tą stronę forum o laptopach

Skomentuj

Paweł, patrz tylko na Asusy, Toshiby, Hp, Lenovo, Sony, i chyba tyle.

Krótko mówiąc wszystko oprócz Acerów, pomijając mediony i tego typu wynalazki :)

Skomentuj

Co Wy macie takie parcie na Acera? Wg mnie nie jest może to coś super ale nie są to wcale złe laptopy i są tak asmo awaryjne jak hp, asusy czy inne... Odnośnie Acerów to też możesz brać je pod uwagę tylko poszukać jakiejś opinii odnośnie modelu który by Cię interesował itd...

Skomentuj

Juz ktorys raz z kolei na tym forum polece komputer Acer'a. To naprawde nie jest juz to co produkowali kiedys. Teraz to sa naprawde niezle laptopy w dobrych cenach. Za ~2k kupisz cos ciekawego z oferty Acera..

"Zeby nie bylo pisze te slowa z" HP(mam go ponad rok, chodzi minimum 16h dziennie czasami pare dni bez restartu, dosc intensywnie uzywany) i poza paroma rysami powstalymi z mojej winy wszystko dziala jak w zegarku. Drugi laps w domu to Acer Extensa 5220 nieduzo mu brakuje do roku, dziala kilka godzin dziennie(max 6) i jest w stanie poki co pudelkowym. Nie dzieje sie z nim zupelnie nic a juz napewno nie zlego. Acer kosztowal w MM 1.1kpln, moj HP w salonie, przy znizkach pracowniczych - 3.8kpln... czy bylo warto czas pokaze..

Skomentuj

chico, chyba Ci się coś pomyliło - to właśnie starsze Acery są dobre - nadzorowałem prace 12 sztuk przez jakieś 6 lat. Tylko w jednym padł dysk, reszta bez szwanku do dziś chodzi elegancko :) Jakieś 2 lata temu zakupiono do firmy 6 sztuk Acerów, ale nowszych - seria extensa, o ile się nie myle - 3 już były w serwisie :) nie z winy użytkownika!

Acery polecają ludzie, którzy nie mieli do czynienia z innymi laptopami, a boją się myśli, że wydali pieniądze w błoto :)

Skomentuj

GWARANCJA: 24MIESIĄCE DOOR TODOOR bardzo przydatne

http://www.allegro.pl/item723774510_...00_kamera.html za 2k ok

17 duzo wazy

serwis asusa dziala sprawnie, tydzien i mialem spowrotem naprawionego
                              oczywiscie kurier przyjechal i przywiozl, fajna sprawa gdy sie zepsuje.
                              przynajmniej nie trzeba myslec co gdzie jak za ile...

Tu juz tylko slyszalem ze rowniez dobre itp: http://www.allegro.pl/item729110796_...16_bonusy.html

przynajmniej nie robia tak jak np: sony WSZYSTKO nie chce wymieniac ...

Skomentuj

Przez 20 lat przerzuciłem przez swoje ręce ok. setki laptopów. Od IBM, HP, COMPAQa, DELLa przez SONY, Panasonica, Toshibę, Fujitsu-Siemens, MSI, Packard-Bell, ACERy i inne, mniej znane marki.

Powiem tak: kiedyś "wielka trójka" IBM, HP/COMPAQ, DELL produkowała laptopy "PRO" - biznesowe. Wtedy były to solidne konstrukcje, wymienne elementy (grafika, większość kart, HDD, CD, FDD, Akumulator - to wszystko można było prawie dowolnie "zapiąć' w laptopa), uszczelniane klawiatury i matryce, o obudowach z tworzyw sztucznych nawet nikt nie pomyślał. Ale to kosztowało. Pierwszy laptop COMPAQ-a który miałem w rękach kosztował grubo ponad 10k PLN.

Potem, po upowszechnieniu technologii LCD laptopy zaczęli robić wszyscy. A właściwie kilka fabryk na Dalekim Wschodzie ( np. kto słyszał o firmie COMPAL? a to największy producent laptopów na świecie) I zaczęło tanieć.

Wielka trójka tracąc rynek też zaczęła robić laptopy "dla mas"
                                COMPAQ został wchłonięty przez HP, IBM sprzedał się Chińczykom, DELL robi laptopy po 2k PLN w... Polsce
                                Oni dalej produkują laptopy PRO - za podobne jak kiedyś pieniądze.
                                Ale serie "hipermarketowe" nie mają często niestety (poza logo) wiele wspólnego z modelami PRO.
                                Wystarczy porównać ceny. Nic z darmo. Laptop PRO o parametrach często gorszych niż "domowy" kosztuje nie 3000, a 6000 i więcej.

Początkowo też byłem sceptycznie nastawiony do ACER-a. Ale moje doświadczenia w kilkoma modelami i wiele opinii znajomych zweryfikowały moją opinię na plus. Oczywiście trzeba sobie zdać sprawę z różnicy między modelami PRO, a domowym z zasady ACEREM, ale uważam, że wcale nie są wykonane gorzej niż wiele HP-ków, LENOVO, czy DELL-a. O Asusie, Samsungu czy innych markach nie wspominając.

Nie jestem fanem ACERA, ale nie dajmy się zwariować magii "wielkich" tego rynku.
                                Poza tym uważam, że stosunek cena/jakość/możliwości jest w przypadku ACERA bardzo dobry.

Jeśli chce się używać laptopa zawodowo, przenosić go często, używać w trudnych warunkach trzeba kupić coś z segmentu PRO.

Jeśli chce się używać laptopa w domu, zamiast blaszaka warto rozejrzeć się za czymś ekonomicznym.

Istotną sprawą jest też kwestia gwarancji i serwisu. Tu DELL jest nie do pobicia. Ale też są różnice: w PRO regułą jest NEXT BUSSINESS DAY - następnego dnia po zgłoszeniu przyjeżdża technik i NA MIEJSCU naprawia komputer ( tak mi wymienili płytę główną - zajęło mu to godzinę)
                                W seriach domowych trzeba laptopa wysłać do serwisu i 5 dni roboczych.

Nie chcę Was zanudzać dalszymi szczegółami, więc na tym poprzestanę :)

Reasumując:

Pawel, najlepiej jak pójdziesz, pomacasz osobiście kilka, kilkanaście laptopów (z DELL-em będzie ciężko) i wtedy określisz, czy na pewno chcesz lapka z 17' monitorem i pełną klawiaturą. A wtedy wybór będzie łatwiejszy i bardziej trafiony.

p.s. Trzeba zwracać uwagę czy są dostępne sterowniki do XP - jeśli chcesz go używać. Bo mogą być z tym duuuże problemy (np. Fujitsu-Siemens seria Amilo - nie ma w ogóle oficjalnych sterowników do XP i trzeba się mocno nagimnastykować, żeby XP posadzić)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bartuś
                                  17 duzo wazy
                                  czekalem tez na taka uwage...

:P

a co powiecie o tych 2 lapkach z marketow co podalem? bo nie ukrywam ze wolalbym widziec co kupuje. no i odrazu raty zalatwie na miejscu
                                  asus VS toshiba
                                  intel VS AMD
                                  nvidia VS ati
                                  :?:

infinity, numeryczna klawiature musze miec napewno - ale to da sie dokupic jako przystawka
                                  co do duzego monitora - bawilem sie lapkiem kolegi (HP jakis drogi) i mi rozmiary nie przeszkadzaja. co do wagi - patrz wyzej
                                  Zamieszczone przez infinity
                                  Trzeba zwracać uwagę czy są dostępne sterowniki do XP - jeśli chcesz go używać.
                                  no wlasnie jak kupie kompa bez systemu to bede na to uwarzal. co innego jak mi wcisna viste :???:

[ Dodano: 2009-09-01, 00:48 ]
                                  Zamieszczone przez ardus81
                                  Proponuję odwiedzić tą stronę forum o laptopach
                                  dzieki znalazlem tam temat ktory mi idealnie podpasowal http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=22203

tam polecaja Asus K50AB http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/648038#from34240 a jest on w dodatku dostepny w SHIFT wiec mam mozliwosc odbioru na miejscu

chociaz w innym temacie rowniez polecaja to http://x-kom.pl/index.php?show_prod=43870

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                                    chico, chyba Ci się coś pomyliło - to właśnie starsze Acery są dobre - nadzorowałem prace 12 sztuk przez jakieś 6 lat. Tylko w jednym padł dysk, reszta bez szwanku do dziś chodzi elegancko :) Jakieś 2 lata temu zakupiono do firmy 6 sztuk Acerów, ale nowszych - seria extensa, o ile się nie myle - 3 już były w serwisie :) nie z winy użytkownika!
                                    To w jak zaczynales ten nadzor to miales 12 lat? Niezle :>

Kolega ma Acera 3 letniego i obudowa jest juz w kiepskim stanie, caly komp glosno chodzi a na dodatek ma niska wydajnosc. Dalej bede sie upieral, ze nowe Acery sa lepsze od starszych.. i stosunek cena/jakosc jest calkiem przyzwoity.

Skomentuj

jak patrzysz na lapki to licza sie tylko
                                      -dell
                                      -hp/asus
                                      -lenovo
                                      -sony
                                      Witam,
                                      Paweł, jeżeli mogę coś od siebie dodać: tak jak napisał soulfly: dell, hp... - ja bym jeszcze dodał toshibę, ale to na 3 miejscu. Co do reszty - tak jak piszą inni - trafiają się gorsze lub lepsze modele. Też jestem informatykiem - nie mam co prawda dużego doświadczenia w laptopach, jak już to bardziej w sprzęcie stacjonarnym - ale dwa lata temu stanąłem przed podobnym wyborem zakupu laptopa do domu. Po 2-3 miesiącach czytania, szukania, kompromisów i zdroworosądkowego podejścia wybrałem HP i jestem zadowolony. Wtedy dość dobre ceny były na notebooki.pl - nie wiem jak teraz. Myślę, że musisz jednak nastawić się na przedział 2000 - 2500 zł. Zastanów się czy potrzebujesz laptopa. Może ze starego blaszaka można coś wykorzystać (dysk, klawiatura, myszka, obudowa, zasilacz) a do 2000 zł złożysz fajny sprzęt do CAD-a (nie wiem co robisz w CADzie - może faktycznie wystarczy laptop). Przejedź się do sklepu i porównaj matryce w laptopach w różnych rozdzielczościach 1366x 768, 1280x800 (chyba trochę mało do CADa - ale mogę się mylić), 1440X900 (taka rozdzielczość by bardziej odpowiadała - tylko nie wiem czy coś w zakładanym budżecie się znajdzie).
                                      Pozdrawiam, Darek.

Skomentuj

Zamieszczone przez dareck
                                        Zastanów się czy potrzebujesz laptopa
                                        nie bede go duzo nosil ale jednak bede.
                                        na uczelni mamy zajecia (nie oficjalne) z ansysa itp itd wiec musze miec wlasny komputer...
                                        a moj blaszak to naprawde duza skrzynka (nie te male lekkie co obecnie produkuja) ktora swoje wazy...
                                        na szybkosc blaszaka nie narzekam
                                        XP2400
                                        768mb
                                        GF Ti4200
                                        160gb dysk itp itd

spokojnie da sie pograc nawet w nowsze gry (pod warunkiem ze nie wymaga shaderow >2,0)
                                        no ale sypie sie i nie jest mobilny :???:

Zamieszczone przez dareck
                                        tylko nie wiem czy coś w zakładanym budżecie się znajdzie
                                        wklejam propozycje zeby uslyszec wasza ocene... ale widze ze nawet tam nie zagladacie :???:

wczoraj dlugo nad tym siedzialem i naprawde spodobal mi sie ten
                                        ASUS K70IO

Asus (nie narzekacie)
                                        17" 1600x900
                                        klawiatura numeryczna
                                        2300zl z mozliwoscia kupna na raty
                                        dosc dobra karta graficzna
                                        sterowniki do XP

jak go oceniacie?
                                        bo ja juz bym kupil

Skomentuj

Czaruję...
                                        X