Nie ale jak mialbys to kazdemu tlumaczyc na gg to pozwolilem sobie zdradzic rąbka tajemnicy i ułatwic niektorym spojzenie na swiat i poznac naprawde dobry smak (kleju oczywiscie ).
A w jaki sposob laczycie 2 kawalki forniru obok siebie?? kladziecie jeden na drugi i szlifujecie tak dlugo az bedzie rowno??
Ja klade oboko siebie dwa kawalki (UWAGA sa poukladane tak by "rysunek" słojow sie zgadzal) sklejam tasma papierowa odwraca, smaruje klejem i przyklajem. Moj sub (patrz dzial konstrukcje na jednej sciance ma 4 paski forniru) jest w ten sposob zrobiony.
A w jaki sposob laczycie 2 kawalki forniru obok siebie?? kladziecie jeden na drugi i szlifujecie tak dlugo az bedzie rowno??
Ja klade oboko siebie dwa kawalki (UWAGA sa poukladane tak by "rysunek" słojow sie zgadzal) sklejam tasma papierowa odwraca, smaruje klejem i przyklajem. Moj sub (patrz dzial konstrukcje na jednej sciance ma 4 paski forniru) jest w ten sposob zrobiony.
ktos kiedys wspominal o jakims nakladaniu,zakladaniu czy jakos tak ale nie mam pojecia o co chodzi. Jak ktos ma doswiadczenie do moze sie wypowie :) rysunki mile widziane
Napisz nam oje gg. Jak bede wieczorem w domu to pogadamy i zrobie maly szkic. Chyba ze poczekesz bo w grudniu zrobie pelna dokumentacje jak klasc fornir wg EZO .
marven...chodzi o taki klej w tubuie jak sylikon. Pisze na nim ze jest "montarzowy"
jest tez napisane ze jest do wszelkiego rodzaju powierzchni...nie wiem czy bylo tam drewno ale beton chyba byl :] w kazdym razie jak przyklejalem fornir do drewna na ten klej to trzymalo dosc solidnie....tylko jest on koloru bialego i strzasznie brudzi ale jak ktos jest cierpliwy to dopnie swego :)
widze ze ciekawa dyskusje wywolalem swoim postem :)
mam jeszcze jedno pytanko odnosnie fornirowania:
gdy naloze juz fornir na powierzchnie kolumny to jaki zapas materialu powinien wystawac poza krawedz scianki? powiedzmy ze nakleilem fornir z zapasem ok 3cm po obu stronach, czy fornir musi byc przyciety rowno z krawedziami czy tez zostawic ok 1mm?
prosze o odpowiedz
na stronie glownej przedstawione sa dwa sposoby fornirowania obudow - 'na goraco' i 'przyciskanie'.
moje kolumienki maja rozmiary 100 x 30 x 17 cm.
ktory sposob bedzie lepszy i latwiejszy w wykonaniu.
boje sie ze przyciskajac scianke o powierzchni 30 x 100 moge cos spieprzyc sprawe.
dodam ze nigdy nie mialem stycznosci z fornirem a folia odpada
wiem ze w artykule jest 1-2mm, ale chcialbym sie dowiedziec jakie sa doswiadczenia forumowiczow. bo jak widac nie wszyscy polecaja klejenie na butapren.
ps lekture zaczalem najpierw od stronki! nie udalo sie Sherlocku Holmesie :P
ja kleilem na butapren i jestem zadowolony :) tylko jest jeden warunek fornir nie moze byc pomarszczony i trzeba nakladac stosunkowo malo kleju, jak za durzo to przesiaknie, i zostawic na jakies 30h pod durzym naciskiem i bedzie dopse
Skomentuj