Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki sposob fornirowania wybrac

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie ale jak mialbys to kazdemu tlumaczyc na gg to pozwolilem sobie zdradzic rąbka tajemnicy i ułatwic niektorym spojzenie na swiat i poznac naprawde dobry smak (kleju oczywiscie ).

Skomentuj

hehe,ok rozumiem ....dzięki :P

Skomentuj

A w jaki sposob laczycie 2 kawalki forniru obok siebie?? kladziecie jeden na drugi i szlifujecie tak dlugo az bedzie rowno??

Skomentuj

Thanx Ukasz!Ale i tak jutro kupie kilka rodzai i popróbuje.
          PZDR

Skomentuj

gipsy2, ja zaczynam dopierosie w to bawic, moja pierwsza konstrukcja jest w drodze jak skoncze to przedstawie

Skomentuj

no i jak do tego betonu przykleic ten fornir?....

ps. Blazej co to za klej "montażowy" (mysle ze każdy klej jest montażowy nawet guma arabska :))

Skomentuj

Zamieszczone przez Tato Muminka
                A w jaki sposob laczycie 2 kawalki forniru obok siebie?? kladziecie jeden na drugi i szlifujecie tak dlugo az bedzie rowno??
                Ja klade oboko siebie dwa kawalki (UWAGA sa poukladane tak by "rysunek" słojow sie zgadzal) sklejam tasma papierowa odwraca, smaruje klejem i przyklajem. Moj sub (patrz dzial konstrukcje na jednej sciance ma 4 paski forniru) jest w ten sposob zrobiony.

Skomentuj

Zamieszczone przez EZO
                  Zamieszczone przez Tato Muminka
                  Ja klade oboko siebie dwa kawalki (UWAGA sa poukladane tak by "rysunek" słojow sie zgadzal) sklejam tasma papierowa odwraca, smaruje klejem i przyklajem. Moj sub (patrz dzial konstrukcje na jednej sciance ma 4 paski forniru) jest w ten sposob zrobiony.
                  ktos kiedys wspominal o jakims nakladaniu,zakladaniu czy jakos tak ale nie mam pojecia o co chodzi. Jak ktos ma doswiadczenie do moze sie wypowie :) rysunki mile widziane

Skomentuj

Napisz nam oje gg. Jak bede wieczorem w domu to pogadamy i zrobie maly szkic. Chyba ze poczekesz bo w grudniu zrobie pelna dokumentacje jak klasc fornir wg EZO .

Skomentuj

marven...chodzi o taki klej w tubuie jak sylikon. Pisze na nim ze jest "montarzowy"
                      jest tez napisane ze jest do wszelkiego rodzaju powierzchni...nie wiem czy bylo tam drewno ale beton chyba byl :] w kazdym razie jak przyklejalem fornir do drewna na ten klej to trzymalo dosc solidnie....tylko jest on koloru bialego i strzasznie brudzi ale jak ktos jest cierpliwy to dopnie swego :)

Skomentuj

widze ze ciekawa dyskusje wywolalem swoim postem :)
                        mam jeszcze jedno pytanko odnosnie fornirowania:
                        gdy naloze juz fornir na powierzchnie kolumny to jaki zapas materialu powinien wystawac poza krawedz scianki? powiedzmy ze nakleilem fornir z zapasem ok 3cm po obu stronach, czy fornir musi byc przyciety rowno z krawedziami czy tez zostawic ok 1mm?
                        prosze o odpowiedz

Skomentuj

Kuririn-bogus
                          Odpowiedź znajduje się na stronie głównej :)Widać że od forum zacząłeś lekture...
                          PZDR

Skomentuj

moj post na poczatku

na stronie glownej przedstawione sa dwa sposoby fornirowania obudow - 'na goraco' i 'przyciskanie'.
                            moje kolumienki maja rozmiary 100 x 30 x 17 cm.
                            ktory sposob bedzie lepszy i latwiejszy w wykonaniu.
                            boje sie ze przyciskajac scianke o powierzchni 30 x 100 moge cos spieprzyc sprawe.
                            dodam ze nigdy nie mialem stycznosci z fornirem a folia odpada
                            wiem ze w artykule jest 1-2mm, ale chcialbym sie dowiedziec jakie sa doswiadczenia forumowiczow. bo jak widac nie wszyscy polecaja klejenie na butapren.

ps lekture zaczalem najpierw od stronki! nie udalo sie Sherlocku Holmesie :P

Skomentuj

ja kleilem na butapren i jestem zadowolony :) tylko jest jeden warunek fornir nie moze byc pomarszczony i trzeba nakladac stosunkowo malo kleju, jak za durzo to przesiaknie, i zostawic na jakies 30h pod durzym naciskiem i bedzie dopse

Skomentuj

Czaruję...
                              X