Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SymASym v0.2 by flodins 2 PARY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

po prostu trzeba ustalic co chcemy ....

Sym by Irek z zabezpieczeniami z Uni ....plus jedna rzecz proste zabezpieczenie DC zintegorawne na plytce koncowki

kiedyś Irek pisał że ma jakiś prosty tani pewny zestaw zabezpieczeń na osobnej płytce ale sie nie ukazało ....

ten Questera jest strasznie przekombinowany

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
      kiedyś Irek pisał że ma jakiś prosty tani pewny zestaw zabezpieczeń na osobnej płytce ale sie nie ukazało ....
      pod koniec tygodnia bede mial to przetestowane:)

Fajnie jakby na plytce ukazaly oprocz symka,zasilacza, opoznionego zalaczenia jeszcze zabezpieczenie DC i jakis przekaznik od zal kolumn. Plytki szly by jak bulki Kosztem paru centymetrow ale i tak wiekszosc wstawia zabezpieczenia dodatkowo, wiec jakby wszystko bylo na plytce to bajka. Pytanie tylko czy Irkowi takie cos pasuje zaprojektowac:)

Skomentuj

nie po to zakładam temat żeby ludzie pisali mi o irkowej wersji, mnie ona nie interesuje a muszę się przekopywać przez wasze posty zróbcie sobie temat i tam piszcie o tym a gdy pytam się o chętnych i krytykę to mi irek wyskakuje ze może zrobić swoją wersję, nie mam nic przeciwko temu ale robicie mi syf w wątku i odechciewa mi się cokolwiek pisać czy tak trudno jest pomyśleć trochę i zachować kulturę i porządek?

powiem krótko; żałosne

P.S. chcecie zabezpieczenia, na jednej płytce? moze jeszcze coś? wystarczy napisać, przemyślę i zaprojektuję

Skomentuj

powiem krótko; żałosne
          trudno nie przyznać racji.Moim zdaniem pcb powinno zawierać prosty zasilacz z mozliwościa zamontowania kondensatorów o średnicy 35mm i mostek z miejscem na niewielki radiator.Układ zabezpieczeń na oddzielnej płytce jako uniwersalny do zastosowań w dowolnej końcówce.Układ zabezpieczen powinien informować jakie zabezpieczenia zadziałało w danej chwili(dobra komunikacja z uzytkownikiem)To chyba tyle.No może jeszcze to samo tylko z jedną parą tranzystorów koncowych.No i jeszcze czy nie warto by Zamienić trany koncowe na typ NJL??

Skomentuj

wiesz flodnis dla mnie to nie robi wielkiej różnicy kto... wazne by dobrze...

ostatnie plytki do syma które zreszta tez zamawiałem jakościowo pozostawiają wiele do życzenia poszarpane sciezki, soldermaska po prostu sie odkleja... niewygodny montaż
            (tak wiem kazdy moze napisac ze ktos nie potrafi lutowac...z tym akurat nigdy problemu nie mialem, ale to forum w 99,99% zrzesza amatorów elektorników i dla takich trzeba płytki projektować ;p) ...

czego kto by chciał ...nie wiem jak inni ..

ja po prostu chciałbym uniwersalną końcówkę mocy z podstawowymi zabezpieczeniami
            czyli ten zestaw który ma Uniamp ale rozszerzony o zabezpieczenie DC...

zasilacz jak dla mnie niepotrzebny na tej samej plytce co wzmak ....

tak więc jezeli masz taka chęć i rozszerzysz poprawionego przez siebie SYMa o takie zabezpieczenia to ja się również piszę na komplet stereo

Skomentuj

flodins im więcej znajdzie się na płytce tym lepiej, mogą być nawet dwa kanały tak jak w "firmowych" wzmakach, takie all in one. Zalety to brak dodatkowych kabli i kombinowanie z zasilaniem dodatkowych układów. Dla mnie nie ma większego znaczenia czy pcb będzie 10x10cm czy 30x20cm. Pokombinuj, przemysł sprawę i do tłoczni :mrgreen: czekam z niecierpliwością.

Skomentuj

No to jak już jechać to na całego i zrobić na płytce ogranicznik prądu, zabezpieczenie DC, opóźnione zał. i szybkie wyłączenie na przekaźniku typu RM84. No i wszystko w wersji stereo.

[ Dodano: 2009-10-11, 20:52 ]

Skomentuj

Wszyscy się na wszystkich obrazili i temat umarł czy tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość ?
                  Jeśli chodzi o mnie to najchętniej widziałbym płytki zarówno kolegi flodinsa jak i kolegi irka i to najchętniej w wersji do samodzielnego wykonania. I jeśli mógłbym prosić to chciałbym, na tych płytkach dodatkowo takie coś z takim czymś, żeby było super extra :) , a tak naprawdę to chciałbym mieć porównanie dla swojego wzmacniacza lampowego, a o symie naczytałem się sporo dobrego.

pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez tomasz6662
                    a tak naprawdę to chciałbym mieć porównanie dla swojego wzmacniacza lampowego, a o symie naczytałem się sporo dobrego.
                    ale nigdy sym nie bedzie gral jak lampa... :cool:

Skomentuj

Ciśnie się na usta - zależy jaka lampa. Nikt chyba nie zaprzeczy, że źle zrobiony lampowiec będzie grał słabo. Moje lampy oczywiście są bardzo dobre :) , jeden to popularny 5-watowiec diy 1x ecc83+2x el84, a drugi to polskiej produkcji Fonica W-600f obsadzona 4x ecc83+ 2x ef86+ 1x ecc82+ 4x el84 o kopie 2x 10W. Ze sprzętu jestem naprawdę zadowolony ale chciałbym spróbować czegoś nowego i pomyślałem o symie. Trafo mam (2x20V i 2x35V - na jednym rdzeniu) więc próba z czymś nowym nie powinna być zbyt kosztowna.

pozdrawiam

Skomentuj

Nie wiem tylko nad czym wy sie tak zastanawiacie bo widze ze nie bardzo macie pojecie o mozliwosciach i sensie wykonywania niektorych projektow. Ja takie dywagacje przerabialem wiele lat temu.

Nie da sie wszystkiego upchnac na jednej plytce a nawet jak sie da to to nie bedzie mialo zadnego sensu. Dla amatorow znacznie latwiej jest uruchamiac male pojedyncze moduly niz skomplikowany wielki projekt dlatego jedyny sens to modul zasilacza, modul koncowki i modul zabezpieczen. Wszystko w jednym mozna robic tylko przy malych mocach.

Skomentuj

Jak dla mnie wszystko może być na oddzielnych płytkach w sumie to zaleta, a nie wada.
                          Kolega flodins pewnie jest mocno zajęty i się nie udziela w tym wątku w związku z czym chyba nie będzie miał mi za złe jeśli w jego wątku zadam zapytam irkowi czy planuje swój projekt płytki pod symasyma ?

pozdrawiam

Skomentuj

będę miał za złe

wstępnie mogę powiedzieć, że stereo na dwie pary z wszelkimi zabezpieczeniami na jednej płytce ale bez zasilacza,

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins
                              wstępnie mogę powiedzieć, że stereo na dwie pary z wszelkimi zabezpieczeniami na jednej płytce ale bez zasilacza,
                              Myślałem że będą mono :(. W takim razie biorę tylko 3 :).

flodins: jak zrobisz wersje gdzie 1 kanał będzie mozna usunąć/uciąć/odłamać to stawiam ci piwo :). Niech stracę nawet dwa piwa :).

Skomentuj

ok (:

Skomentuj

Tylko na jaki radiator sie to zmiesci? Najwiekszy z Kęt to A6023 i zeby wychlodzic 400W potrzebne bedzie ok 20cm!
                                  Jesli wentylator to dorzuc flodins jeszcze sterownik do niego :)

flodins: jak zrobisz wersje gdzie 1 kanał będzie mozna usunąć/uciąć/odłamać to stawiam ci piwo :) . Niech stracę nawet dwa piwa :) .
                                  No wlasnie i tak koncza sie meczarnie z robienia stereo na jednej plytce, potem i tak ktos bedzie chcial mono...
                                  Jesli kanaly mialyby byc rozcinane to jakie to stereo? to po prostu dwie plytki mono obok siebie czyli tak jak robi je producent (w formatkach po kilka).

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                    No wlasnie i tak koncza sie meczarnie z robienia stereo na jednej plytce, potem i tak ktos bedzie chcial mono...
                                    Jesli kanaly mialyby byc rozcinane to jakie to stereo? to po prostu dwie plytki mono obok siebie czyli tak jak robi je producent (w formatkach po kilka)
                                    wcale nie,mam koncepcję na płytkę z opcją łamania ale nie będą to identyczne płytki obok siebie

Skomentuj

wcale nie,mam koncepcję na płytkę z opcją łamania ale nie będą to identyczne płytki obok siebie
                                      Domyslam sie bo uklad zabezpieczen bedzie wspolny wiec mozesz odlamac sama koncowke jednego kanalu.
                                      Pytanie czy to ma sens bo i tak najwiekszym problemem jest radiator.
                                      Zaprojektowalem kiedys plytke wzmacniacza 2x200W o szerokosci 12cm do ktorej mozna bylo dokladac od druku plytki rozszezen z tranzystorami mocy osiagajac do 2x800W. Radiator byl wentylowany i na plytce byl sterownik.

Gdyby komus zalezalo na symku na 2parach to do obecnego ukladu sam by dolozyl tranzystorow na radiator bo to zadna filozofia.

Zabezpieczenia i opoznione zalaczanie glosnikow na zewnatrz maja ta zalete ze do symka nie sa bezwzglednie potrzebne wiec mozna je dodac pozniej.
                                      Jak przekazniki sa na zewnatrz to mozna dac dwa zeby od razu zrealizowac przelaczanie kolumn A/B i wylaczanie ich przy wlozeniu wtyku sluchawek.
                                      Osobne moduly sa bardziej uniwersalne, latwiej je zaprojektowac i zmontowac a tak to sie nameczysz i gwarantuje ze za pierwszym projektem plytki wszystko sie nie uda.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X