Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SymASym v0.2 by flodins 2 PARY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja zaklepuje 3 sztuki. Ale proszę o rezerwacje 4 :).

Skomentuj

Jakieś 4-5mA wystarczy do wysterowania darlingtona na 2sa1930/2sa1943 aby na wyjściu uzyskać 7A licząc że sterujący ma betę 50 a końcowy 35. W praktyce pewnie prąd jest sporo mniejszy bo typowo końcowy ma betę około 60 a sterujący 100-320.

Skomentuj

Przechodząc do setna, jakie zmiany i co zaoferuje nowa płytka?
        Dwie pary tranów to pewne, a zab DC, zasiłka - napisz co dokładnie będzie, jakby co również piszę się na komplet stereo.

Wstępne zamówienie:
        -ghazi 1szt
        -Uka 2szt
        -gilbert 2szt
        -PawełS chętny, pewnie 2szt :roll:
        -Zbyszek -||- 2szt
        -errorexe1929 2szt
        -kaman777 2szt
        -petarda 2szt
        -pascal 3 lub 4szt
        -digiprocomp 2szt

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
          -PawełS chętny, pewnie 2szt
          tak, stereo
          zabezpieczenie sie przyda - zasilacz juz nie konieczny

Skomentuj

Jakieś 4-5mA wystarczy do wysterowania darlingtona na 2sa1930/2sa1943 aby na wyjściu uzyskać 7A licząc że sterujący ma betę 50 a końcowy 35. W praktyce pewnie prąd jest sporo mniejszy bo typowo końcowy ma betę około 60 a sterujący 100-320.
            Prad sterujacy w symku przy +-40V zasilania to ok 3,3mA po podniesieniu napiecia do 200W/4 bedzie to juz 3mA wyjsciowy to 10A wiec wymagane wzmocnienie wtornika to min 3333x. Typowe darlingtony gwarantuja ''tylko'' 1000x. Darlington na toshibach ma bardzo duze wzmocnienie pradowe ale to juz zalezy co sie trafi dlatego w takich ''oszczednych'' ukladach moga byc slyszalne roznice w tranzystorach mocy.

Pamietajcie ze 200W to zaden problem elektroniczny a najwiekszy to odprowadzanie ciepla. Zakladajac ze rezygnujemy z wentylatora bo to ma byc wzmacniacz domowy to taki wzmacniacz wymaga dwoch radiatorow o typowej szerokosci 190mm i wysokosci 70-100mm zaleznie od dlugosci zebra (35 lub 50mm).
            Rozbicie wzmacniacza na dwie koncowki to klopot z petla mas przy wspolnym zasilaczu i tu bym wszystkim radzil dual mono albo trafo z oddzielnymi uzwojeniami. Bo jesli nie to posypia sie posty w stylu brumi i jak to wyeliminowac. No chyba ze komus brum nie przeszkadza.

Skomentuj

Jeżeli sterujące to toshiby to zamiast 2sa1837 lepiej dać 2sa1930 są parę gr. droższe mają wyższe hfe są bardziej liniowe i mają mniejsze napięcie nasycenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo
                Jeżeli sterujące to toshiby to zamiast 2sa1837 lepiej dać 2sa1930 są parę gr. droższe mają wyższe hfe są bardziej liniowe i mają mniejsze napięcie nasycenia.
                Mam te tranzystory 2A i az 200Mhz! Myslalem nawet nad wynalazkiem zeby uzyc je jako tranzystorow mocy (kilkanascie par).
                Technicznych rozwiazan jest wiele choc jak widac malo kto sie tym przejmuje.
                Dzieki ''oszczednej'' architektorze symka jest on tak popularny bo jest prosty i tani.
                Moge przerobic swoja plytke uniampa na topologie symka (holtona) zostawiajac zabezpieczenia i zasilacz. Bedzie wtedy jeszcze prosciej i taniej choc to i tak bedzie dla wiekszosci zbyt skomplikowane.

Skomentuj

flodins nazbierało się 20/21szt kiedy rusza produkcja? :grin:

Skomentuj

ja też bym zestawik na stereo zakupił...choć przydałoby się zabezpieczenie
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                      Moge przerobic swoja plytke uniampa na topologie symka (holtona) zostawiajac zabezpieczenia i zasilacz
                      Ja jestem jak najbardziej za,mysle ze inni rowniez,tylko dobrze by bylo aby ten symasym byl na dwoch parach tak jak to mysli flodnis uczynic:)

[ Dodano: 2009-10-07, 13:15 ]
                      Zamieszczone przez irek
                      Bedzie wtedy jeszcze prosciej i taniej choc to i tak bedzie dla wiekszosci zbyt skomplikowane.
                      Jak sobie radza jako tako z uniampem to Ci co beda chcieli tez zmontowac sobie symasyma po Twojej przerobce Irku mysle ze też sobie poradzą
                      Duza cześć osob napewno byłaby Ci bardzo wdzieczna za zaprojektoanie a dokladnie przeprojketowanie plytki uniampa na symasyma:)

[ Dodano: 2009-10-08, 17:13 ]
                      hm wiec ilu by bylo chentych na wersje symasyma w wersji Irka?? :> tylko pytanie ile by zajeło Irkowi taka modernizacja??:>

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                        Ja jestem jak najbardziej za,mysle ze inni rowniez,tylko dobrze by bylo aby ten symasym byl na dwoch parach tak jak to mysli flodnis uczynic:)
                        To akurat nie jest mozliwe bo sie tranzystory nie zmieszcza na radiatorze z tego powodu konieczne jest rozbicie ukladu na dwie koncowki plus zasilacz/e a to juz klopot i podniesienie kosztow dlatego tez uniamp300 lezy juz kilka lat.

tylko pytanie ile by zajeło Irkowi taka modernizacja??
                        1-2dni.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          1-2dni.
                          no to czekamy na Symka w wersji Uni:)

Skomentuj

flodins mógłby się odezwać, nadal czekam na info. Co do pcb, byle by było zabezpieczenie DC, zasilacz może być oddzielnie, bo i tak trzeba zasilić drugą. Ja i tak piszę sie na komplet stereo.

Skomentuj

Moze jakas lista,albo glosowanie kto jest za wersja symasyma w wersji Irka a kto za wersja na dwoch parach z zabezpieczeniem dc w wrsji flondisa

Skomentuj

sym by flodins:
                                -digiprocomp 2szt
                                -
                                -
                                -

sym by Irek:
                                -
                                -
                                -
                                -

uzupełniajcie

Skomentuj

To akurat nie jest mozliwe bo sie tranzystory nie zmieszcza na radiatorze z tego powodu konieczne jest rozbicie ukladu na dwie koncowki plus zasilacz/
                                  dla mnie może byc.Czyli końcówka(standardowa na jednej parze) i zasilacz dla tej końcówki na jednej płytce.Irku , a co myslisz o uzyciu tranzystorów z diodą typu NJL zamiast MJL w UNI i SYMIE?

Skomentuj

sym by flodins:
                                    1.digiprocomp 2szt
                                    2.
                                    3.
                                    4.

sym by Irek:
                                    1.kaman777 2szt.
                                    2.
                                    3.
                                    4.

Skomentuj

sym by flodins:
                                      to niezdrowa licytacja co lepsze.Osobiście bardziej wierzę w rozwiązania Irka i mysle,ze oficjalna prezentacja UNI o większej mocy by załatwiła sprawę(konkretnie jeden kanał z zasilanem;to takie moje minimalne wymagania)

Skomentuj

Nie chodzi co lepsze tylko zeby byli chętni na zaprojektowana płytke przez flondisa bądz Irka,po zaprojektowaniu każdy bedzie mogl wykonac sobie płyte we wlasnym zakresie termo,badz foto transferem ale nie o to chodzi a pozatym temat dotyczny odnosnie tego zeby na dane płytki byli chętni i zeby zrealizować zamówienie w firmie która wykonała by owe płytki,hm nie wiem dlaczego nigdy wczesniej nie zaproponowano Irkowi podjecia się przeprojektowania tego wzmcniacza:) ja oczywiscie jestem za wersja symasyma Irka ale to nie odemnie chyba bedzie tylko zalezało jaka płytka zostanie zaprojktowana

Skomentuj

eeeh coś czuje że z zamówienia będzie wielka dupa. Może na razie ograniczmy się do płytek flodins jak w temacie. Lista chętnych z poprzedniej strony (czyli ok20szt) nadal aktualna :?:

Skomentuj

Czaruję...