Ja zaklepuje 3 sztuki. Ale proszę o rezerwacje 4 :).
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
SymASym v0.2 by flodins 2 PARY
Collapse
X
-
Przechodząc do setna, jakie zmiany i co zaoferuje nowa płytka?
Dwie pary tranów to pewne, a zab DC, zasiłka - napisz co dokładnie będzie, jakby co również piszę się na komplet stereo.
Wstępne zamówienie:
-ghazi 1szt
-Uka 2szt
-gilbert 2szt
-PawełS chętny, pewnie 2szt :roll:
-Zbyszek -||- 2szt
-errorexe1929 2szt
-kaman777 2szt
-petarda 2szt
-pascal 3 lub 4szt
-digiprocomp 2szt
Skomentuj
-
Jakieś 4-5mA wystarczy do wysterowania darlingtona na 2sa1930/2sa1943 aby na wyjściu uzyskać 7A licząc że sterujący ma betę 50 a końcowy 35. W praktyce pewnie prąd jest sporo mniejszy bo typowo końcowy ma betę około 60 a sterujący 100-320.
Pamietajcie ze 200W to zaden problem elektroniczny a najwiekszy to odprowadzanie ciepla. Zakladajac ze rezygnujemy z wentylatora bo to ma byc wzmacniacz domowy to taki wzmacniacz wymaga dwoch radiatorow o typowej szerokosci 190mm i wysokosci 70-100mm zaleznie od dlugosci zebra (35 lub 50mm).
Rozbicie wzmacniacza na dwie koncowki to klopot z petla mas przy wspolnym zasilaczu i tu bym wszystkim radzil dual mono albo trafo z oddzielnymi uzwojeniami. Bo jesli nie to posypia sie posty w stylu brumi i jak to wyeliminowac. No chyba ze komus brum nie przeszkadza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez coolomboJeżeli sterujące to toshiby to zamiast 2sa1837 lepiej dać 2sa1930 są parę gr. droższe mają wyższe hfe są bardziej liniowe i mają mniejsze napięcie nasycenia.
Technicznych rozwiazan jest wiele choc jak widac malo kto sie tym przejmuje.
Dzieki ''oszczednej'' architektorze symka jest on tak popularny bo jest prosty i tani.
Moge przerobic swoja plytke uniampa na topologie symka (holtona) zostawiajac zabezpieczenia i zasilacz. Bedzie wtedy jeszcze prosciej i taniej choc to i tak bedzie dla wiekszosci zbyt skomplikowane.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekMoge przerobic swoja plytke uniampa na topologie symka (holtona) zostawiajac zabezpieczenia i zasilacz
[ Dodano: 2009-10-07, 13:15 ]
Zamieszczone przez irekBedzie wtedy jeszcze prosciej i taniej choc to i tak bedzie dla wiekszosci zbyt skomplikowane.
Duza cześć osob napewno byłaby Ci bardzo wdzieczna za zaprojektoanie a dokladnie przeprojketowanie plytki uniampa na symasyma:)
[ Dodano: 2009-10-08, 17:13 ]
hm wiec ilu by bylo chentych na wersje symasyma w wersji Irka?? :> tylko pytanie ile by zajeło Irkowi taka modernizacja??:>
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaman777Ja jestem jak najbardziej za,mysle ze inni rowniez,tylko dobrze by bylo aby ten symasym byl na dwoch parach tak jak to mysli flodnis uczynic:)
Zamieszczone przez kaman777tylko pytanie ile by zajeło Irkowi taka modernizacja??
Skomentuj
-
To akurat nie jest mozliwe bo sie tranzystory nie zmieszcza na radiatorze z tego powodu konieczne jest rozbicie ukladu na dwie koncowki plus zasilacz/
Skomentuj
-
Nie chodzi co lepsze tylko zeby byli chętni na zaprojektowana płytke przez flondisa bądz Irka,po zaprojektowaniu każdy bedzie mogl wykonac sobie płyte we wlasnym zakresie termo,badz foto transferem ale nie o to chodzi a pozatym temat dotyczny odnosnie tego zeby na dane płytki byli chętni i zeby zrealizować zamówienie w firmie która wykonała by owe płytki,hm nie wiem dlaczego nigdy wczesniej nie zaproponowano Irkowi podjecia się przeprojektowania tego wzmcniacza:) ja oczywiscie jestem za wersja symasyma Irka ale to nie odemnie chyba bedzie tylko zalezało jaka płytka zostanie zaprojktowana
Skomentuj
Skomentuj